В случаите на причинена смърт при непредпазливост, обвиняемите да могат да бъдат държани в ареста до 8 месеца, а шофьорските им книжки задължително да се отнемат.

Такива предложения за законодателни промени са направили от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщиха от държавното обвинение. От там посочиха, че текстовете, които предлагат са мотивирани от множеството фатални инциденти на пътя, предизвикани от пияни или дрогирани шофьори. Затова от СГП са изготвили предложения за промени в Наказателния кодекс (НК), в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

В момента максималният срок на продължителност на най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража и домашен арест, при непредпазливи престъпления, е два месеца. Прокуратурата обаче иска този срок да бъде увеличен на 8 месеца. Условието е при непредпазливото престъпление да е причинена смърт и то да е с изключително висока степен на обществена опасност. При причинена смърт пък задължително да се въведе мярка за процесуална принуда „временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство“, предлагат още от СГП.

Друго тяхно предложение е да се даде възможност за незабавно изземване на образци за тестване на употребата на алкохол и наркотици от шофьори при последващ съдебен контрол, тъй като в момента водачите имат право да откажат тест.

Прокуратурата иска да има възможност и за събиране на трафични данни от мобилните оператори за всички престъпления с причинена смърт, включително и тези, извършени по непредпазливост.

Предложените промени в наредбата за вещите лица предвиждат въвеждането на критерии за срочност за изготвяне на експертизи и мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на експертите.

Становище по предложенията са представили вече от МВР, а Министерство на правосъдието е съдействало за събирането на позиции на други институции. От прокуратурата поясниха, че предвиждат организиране на кръгла маса по предложенията.

„За участие във форума ще бъдат поканени заинтересованите институции включително и представители на законодателната власт. Целта на дебата ще бъде обмен на мнения и дискусия по тях с оглед постигането на конкретни предложения за създаване на прецизна нормативна уредба, която да подпомогне ефективната борба с нарушенията на пътните правила и тежките последици от тях“, заявяват от СГП.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
23 април 2024 12:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
21 април 2024 20:04
Гост

Това като част от правомощията на прокуратурата по чл. 127 КРБ ли трябва да го схващаме или като дейност на служебното правителство по организацията на изборите? Или просто използваме назначаването на заместник на гл. прокурор за служебен министър на правосъдието за популистки цели?

delicious
delicious
21 април 2024 19:53
Гост

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук– https://da.gd/keto

Пеналист
Пеналист
21 април 2024 12:49
Гост

Прокуратурата за пореден път забравя, че силата на наказанието не е в неговата степен, а в неговата неизбежност. Когато прокуратурата не може да си доказва внесените обвинения не ѝ е виновна степента на наказание. Проблемът е другаде.

Анонимен
Анонимен
21 април 2024 11:42
Гост
Ставрев
Ставрев
21 април 2024 8:52
Гост

Предлагам да се обявят имената на предложилите тези промени.
Защоото по делата ще ги познаете, кой кой е и кой какъв юрист е.

Гешо Иванов
Гешо Иванов
21 април 2024 0:27
Гост

Както е тръгнало, предлагам направо да не се стига до съда, ами всеки обвиняем по тези състави да се счита за осъден и прокурорът да го държи в ареста като де факто лишаване от свобода. Май ще се изпълнят мокрите сънища на много от уважаемите прокурори.

Анонумен
Анонумен
21 април 2024 8:29
Гост

Те да се учат от това което стана на времето с испаския министър на правосъдието в Испания и прототипа на ИК като я приеха. Жена му го изхвърли на улицата, въпреки че вече порасналите им деца свидетелстваха че лъже. Та прокурорите да се готвят бухалката да удари главите им.

Едните - неадекватни,другите - още повече
Едните - неадекватни,другите - още повече
21 април 2024 0:24
Гост

Онези в НС – неграмотни пубертети- ще се отнема кола,ако те спрат пил,но ако пиян с кола убиеш човек колата не се отнема. Тези от прокуратурата – същите едноклетъчни-непредпазливост искат и никакво изменение да се отнеме колата.демек според умните законотворци и прокурори ако те спрат пиян ти вземат колата,но ако убиеш човек пиян с колата тя си остава(като изключим,че се води престъпление). Е защо такива хора се упражняват на гърба ни и закони искат да пишат?!?!

Ники
Ники
20 април 2024 8:58
Гост

Когато водачът е пиян, това е умишлено причинена смърт. Явно прокуратурата иска да избегне тази квалификация, за да си остане порочната практика с непредпазливостта.

Анонимен
Анонимен
20 април 2024 9:19
Гост

Няма как да стане, спрете се с глупостите. Като бил пил, видиш ли се качил на кола с „ясното“ съзнание че може да убие……
Това още Милен Цветков НЕ РАБОТИ……

Анонимен
Анонимен
21 април 2024 19:23
Гост

Няма значеное дали е пил или не. Не и като презумция (при конкретен казус може да има значение; фундаментална грвшка е генералкзотането и поставянето на всички подобни престъпления под общ знаменател). Може да има евентуален умисъл и при напълно трезвен водач на МПС и често е точно така. Нали помните какво е евнтуален умисъл – предвижда настъпването на общественоопасните последици, но се съгласява, примитява се с евентуалното им (* в тази част може подробно да се анализира и от още една плоскост) надтъпвсне; те не са негова непосредствена цел, той преследва друга цел, по пътя към която се примирява с… Покажи целия коментар »

Ставрев
Ставрев
20 април 2024 7:49
Гост

Явно искат да се харесат. Когато популизма надделее над правните принципи тежко и горко!

Кирил
Кирил
19 април 2024 18:58
Гост

E, само толкова ли?

Симо
Симо
19 април 2024 18:56
Гост

Предизборни агитации.

Бисер
Бисер
19 април 2024 18:55
Гост

Даже ми се вижда малко.

Пълни глупости както винаги
Пълни глупости както винаги
19 април 2024 16:31
Гост

Не се научиха тия от прокуратурата на нищо. Не могат да преодолеят репресивни си уклон. Но какво да се очаква от СГП там си е пълно с милиция. Това си е най- неуспеха етаж структура в цялата съдебна власт. Само глупости в милиционерско – провинциалните им глави. Предложенията им са катаджийски :))))). И гледайки тази соц. Леличка Кирилова и факта, че новия й заместник с прякор- Катаджията, кво да очакваме . Държавата и законите на катаджиите. Нищо, че има толкова вицове за тях произлизащи от истински истории

Андреев
Андреев
19 април 2024 16:27
Гост

И това не е ли малко? За малоумник с кола?

Милчев
Милчев
19 април 2024 16:27
Гост

Мечти и надежди за нормалност. Нямам аз.

Чинков
Чинков
19 април 2024 16:27
Гост

Да ви имам грижите. Те се чудят как безпроблемно да откраднат изборите. Ясно е, че Калин Стоянов е в МВР и е там за да направи това.

Анонимен
Анонимен
19 април 2024 16:26
Гост

И аз много неща искам ама….

Анонимен
Анонимен
19 април 2024 16:26
Гост

От кого искат? От служебния кабнет на Борисов и Пеевски ли? Или от бъдещото управление на колацията ГЕРБ-ДПС-ИТН

Анонимен
Анонимен
20 април 2024 4:30
Гост

От правосъдния министър и заместника му

Анонимен
Анонимен
20 април 2024 9:22
Гост

От твойте уста в политическите уши. Дано веднъж завинаги изхвърлят протестърите от властта.

Мазно кафе от ппдб
Мазно кафе от ппдб
21 април 2024 0:37
Гост

Анонимни ппдб – еецо,не пришивай други там,където си седял и стоиш.не знам какво итн те гони при все,че вие баш мазно в скута седяхте и зурли надувахте.и този кабинет е ваш,заради вашите норморворчески и конституционни безумия. П.С.и Главчев за шеф на сметната пак вие избрахте.

Анонимен
Анонимен
19 април 2024 16:25
Гост

Е дано стане, ама надали. Няма кой да направи тия промени

Анонимен
Анонимен
19 април 2024 16:25
Гост

Опечелени хора,ходят като мечки по София защото са убили децата им на улицата. А политиците ми говорят за Сарафов и се карат как Калин Стоянов да остане на власт. ГЕРБ и ДПС доказаха, че ГРАМ не гиинтересува проблема на малкия човек. България за тях е парче баница

Анонимен
Анонимен
19 април 2024 16:24
Гост

Т0ва е малко наказание,а и малко трудно ще се случи дори то

Анонимен
Анонимен
19 април 2024 16:24
Гост

Аз искам до 5 години!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 април 2024 16:14
Гост

Пфф, 8 месеца са си направо цяла присъда бре, отчитайки масовото определяне на малки размери на наказанията лишаване от свобода. Абе що не си спестим съда, направо един „освежаващ“ поправителен престой в ареста, без излишни разноски за адвокати и ангажиране на прокуратурата – чиста работа. Независимо дали е виновен или не, и в двата случая ще си вземе поука да не се поставя в неприятна ситуация и да кара с не повече от 40-50 км/ч извънградско и 30 км/ч в града.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
19 април 2024 17:16
Гост

Бухале, какви са тия нереални скорости?! В зората на XX век, когато каруците без коне са били нещо нечувано, е било задължително пред тях да върви човек с червено флагче и да предупреждава файтонджии и пешеходци за заплахата. От уроците по физика знаем, че човек ходи с 4-5 км/ч, ето ти едно прекрасно ограничение на скоростта.