Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 6000 лева заради незаконното му подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), където Георгиев предяви иск за 30 000 лева за претърпените от него неимуществени вреди от подслушването.

До делото се стигна, след като през лятото на миналата година Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) уведоми Георгиев, че е бил незаконно подслушван. Това е станало след искане на 21 юли 2020 г. на закритата вече Специализирана прокуратура, което е било одобрено още същия ден от зам.-председател на закрития вече Специализиран наказателен съд.

Според мотивите към искането Георгиев трябвало да бъде подслушван два месеца, защото имало данни от ГДБОП за подготвяни провокации по време на антиправителствените протести и провокиране на масови безредици.

Според получената информация ставало дума за престъпна група, финансирана от Васил Божков, като се раздавали пари на футболни агитки и хора от криминалния контингент, за да протестират и да провокират полицаите. Информацията за Георгиев пък била, че като председател на БОЕЦ активно агитирал протестиращите, като ги приканвал към безредици и стълкновения МВР с думите „бой до дупка, до постигане на целите“. Бил деен участник и в разигралата се ситуация на плажа в „Росенец“ с основна цел да има сблъсъци и „да се лее кръв“. Също според оперативната информация Георгиев поддържал контакт с приближени до Божков, които го финансирали.

Става дума за делото, което беше образувано в спецпрокуратурата, докато главен прокурор беше Иван Гешев, по което се разследваше престъпна група, която целяла „да бъде съборена, подровена и отслабена властта в републиката и извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“. Това разследване беше прекратено в средата на миналата година.

В последвалите след разрешението на съда два месеца на подслушване на Георгиев била събрана информация за разговорите му със семейството му, с журналисти, адвокати по повод съдебни дела и др. В преобладаващата си част те били свързани с протестите по това време и провеждането им на различни места в страната, но не е била получена никаква информация за готвено или извършено престъпление. Въпреки това с идентични мотиви като в предходното искане, през септември 2020 г. от Специализираната прокуратура поискали и получили отново разрешение за продължаване на подслушването на Георгиев с още два месеца, което продължило до края на ноември 2020 г.

Близо 3 години по-късно констатациите на проверката на бюрото за контрол на СРС бяха, че исканията за подслушване не са отговаряли на изискванията на закона, тъй като от тях не е могло да се направи обосновано предположение, че Георгиев е образувал, ръководил или участвал в престъпна група, а подслушаните разговори още в началото са могли само да опровергаят едно такова предположение.

До същите изводи е стигнала и съдия Екатерина Стоева от СГС, става ясно от решението ѝ. В него тя описва, че исканията на прокуратурата не са били надлежно мотивирани, нямало е никакви данни за връзка на Георгиев с Васил Божков, както и бизнесменът да е финансирал БОЕЦ.

„Видно от доказателствата по делото, от поисканите и разрешени СРС по първото искане за период от 2 месеца е бил приложен един способ – подслушване, въз основа на който не са събрани относими към фактическия състав на престъплението или уличаващи ищеца данни, а единствено са потвърдили участието му в протестите. След като не са дали резултат, вместо да бъде прекратено използването на СРС (арг. от чл. 22, ал.1, т.2 ЗСРС) прокурорът направил искане за тяхното продължаване с още 2 месеца, мотивирано по същия начин и при същите обстоятелства в отклонение на чл.14, ал.1 ЗСРС и чл.21, ал.3 ЗСРС“, се казва в решението.

Според съда Георгиев е претърпял вреди от незаконното подслушване, които се изразяват в описаните от него и от разпитаните двама свидетели унижение, притеснение, несигурност, гняв и разочарование от действията правосъдната система. Негови близки са дали показания, че след като разбрал, че е подслушван, Георгиев станал по-затворен, ограничил контактите си, променил начина на комуникация с членове на сдружението и съмишленици, притеснявал се, че ще бъде загубено доверието в сдружението му, защото могат да бъдат разкрити източниците му.

Съдът приема, че справедливото обезщетение за Георгиев е 6000 лева, тъй като срещу него е било приложено само подслушване, получената информация е била унищожена, не е станала достояние на други лица, освен на тези, които са се занимавали с искането, разрешението и прилагането на СРС, а срещу него не е било повдигнато обвинение.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
22 май 2024 10:03
Гост

Прикриватурата не се свени да плаща обезщетения за мръсните си престъпни действия, защото все пак си е постигнала резултата – подслушвала е оргранизирано, като престъпна група. Прикриватурата доказано е осъществявала нерегламентирано проследяване, което е и престъпление, но нали знаем, функционален имунитет и т.н. … Съветвам като адвокат в момента всеки гражданин четящ това – НИКОГА НЕ съдействайте на прокуратурата, НИКОГА НЕ говорете с прокуратурата, ВИНАГИ пречете на работата на поредния облякъл червеното минижупче !!!

Последните 30 години
Последните 30 години
22 май 2024 11:20
Гост

А съдът е чист и невинен като утринна роса.

Айде НЕ НАМ тия!

Тия си ги пъхайте по дупките на жълтите павета!

Съдът на Америка за България и не само, нали?

Пеналист
Пеналист
25 май 2024 17:57
Гост

Тъп ли си? Не разбираш ли написаното? Не мисля, че си тъп, мисля че много добре разбираш какво говориш, защо го говориш и какви са ти мотивите да го говориш и ми е жал за теб. Наистина ми е жал, че ти се плаща, за да плюеш по последният останал бастион на справедливостта. Докато в съда има едни 5% нещастници, които не са за там, то в прокуратурата има само 5% съвестни и свестни прокурори, които не са отишли там да обслужват мафията, а да работят срещу нея.

Анонимен
Анонимен
21 май 2024 14:19
Гост

Тези бойци не са ли соросоиди

Анонимус
Анонимус
21 май 2024 15:21
Гост

Точно такива са.
От най-/не/чист вид.
Бойкикеви поддържници.

Стоил
Стоил
21 май 2024 12:58
Гост

Ще обжалва със сигурност пред Софийския апелативен съд.

Чочо
Чочо
21 май 2024 12:56
Гост

Тоест, ние ще й плащаме за поразиите.

Кирил
Кирил
21 май 2024 12:36
Гост

Tова въобще не е новина.

Огнянов
Огнянов
21 май 2024 12:01
Гост

То си го пише – „По време на протестите срещу ГЕРБ“. Бяха се изплашили много от ГЕРБ. Една градска легенда казва, че мафията, която финансира и държи ГЕРБ на власт е казала на Борисов, че при трета оставка няма да го подкрепят повече. Той затова и си даде две оставки при предните управления, но не и трета. Тогава бяха настръхнали ужасно много. Но това е супер показателно. Протестираш против партията и ДС маниерите се активизират. Почва подслушване за да се види ти как доносничиш, как говориш против БАЩИЦАТА!

Иванова
Иванова
21 май 2024 11:59
Гост

Да. И това как ще промени нещата? Идат избори. Сещате ли се кой го е подслушвал човека? Коя партия го е разпоредила? Айде сега пак да гласувате за нея.

Чавдар
Чавдар
21 май 2024 12:38
Гост

За съжашение много заблудени ще гласуват за нея.

Димитър
Димитър
21 май 2024 13:59
Гост

Не ,ще гласуваме за Киро и направо ще цъфнем,ако междувременно стигнем до урните без някой лакей на Тати Петко да връхлети върху нас…..

Пеналист
Пеналист
22 май 2024 10:07
Гост

Българинът, щото не блести с много акъл, ще си гласува пак за този, който го краде 16 години. Нямам търпение да се случи нещо фатално с Бойко Методиев Борисов! Нямам търпение и Делян Магнитски също да иде в един по-метафизичен свят! ДОЛУ ГЕРБ-ДПС !!!!

Димитър
Димитър
22 май 2024 10:37
Гост

Аз пък съжалявам че в катастрофата на пътя за Варна загина невинен човек, вместо един протестър,който е доказана грешка на природата….. А за Магнитски не се бойте,има време и Прокопиев да влезе в него.

Чилингиров
Чилингиров
21 май 2024 11:58
Гост

Определено много зле. Подлушванията не са били незаконни само към него!

Йорданова
Йорданова
21 май 2024 11:57
Гост

Ще му платят 6000 лв. ще са се опитали да му затворят устата не само по този начин, предполагам и готово. ГЕРБ пак излизат чисти от ситуация. За пореден път. От тоя тумор няма отърване. Нищо, че Мицоф по цял ден ми бълва анти ПП/ДБ пропаганда и говори, че те били цирей. Следя го внимателно от 3 години. Ще видим дали ще пише така и против ГЕРБ-ДПС!

Кунчев
Кунчев
21 май 2024 11:56
Гост

Не схващам как уж образовнаи хора не могат да вденат, че Борисов и Пеевски ползват ДАНС, МВР, НАП и др. за да репресират неудобни хора и бизнеси. Включително видяхме, че е съществувал и Нотариуса. И ГЕРБ 15 години се правят, че не го познават тоя човек. Как може да живеете в заблудата, че Бойко е месия, а критиките и обвиненията по негов адрес са скалъпени и лъжи от завиждащи хора. Не, няма доказателства, защото се потулват, трият и тем подобни. Ако дойде нормална партия искаща справедливост за измамите на Борисов и приближените му, то ГЕРБ почват с истеричните крясъци и… Покажи целия коментар »

Михайлов
Михайлов
22 май 2024 10:09
Гост

Българи, сър. Не са много умнички. Да не говорим, че за 2022г 51% не са прочели и една книга. Да не говорим, че децата им според статистиката са 40% функционално неграмотни, а техните деца един ден ще имат мераци да управляват. Бягайте докато можете. Тук живеят масово мизерници с варварски начин на мислене!

Анонимен
Анонимен
21 май 2024 11:54
Гост

Маниера на репресивния апарат на Борисов.

Прокурор
Прокурор
21 май 2024 12:21
Гост

Голяма грешка им беше на Специализирания Виржиния Петрова.Не трябваше да я допускат въобще в този съд.

Анонимен
Анонимен
22 май 2024 13:00
Гост

И тези независими прокуратура и съд…

Анонимен
Анонимен
21 май 2024 11:53
Гост

Тия ненормалниците от ГЕРБ подслушваха кой ли не. Включително и по времето на Цветанов. Нормално – БОЕЦ се опитваха да им разкриват схемите на ГЕРБ. Обаче неадекватния български народ пак ще даде мнозинство на ГЕРБ и ДПС и с някоя патерица ще им се получат нещата пак да ни вкарат в безвремието

Мавродиева
Мавродиева
21 май 2024 11:58
Гост

При Цветанов подслушването беше издигнато в култ!

Анонимен
Анонимен
21 май 2024 11:52
Гост

Браво на човека. ДС агентурните кретени така трябва да се подхожда с тях.

Анонимен
Анонимен
21 май 2024 11:52
Гост

Така е и така ще бъде. Щом ГЕРБ и Пеевски се гласят пак да управляват, а единствената нормална алтернатива бива масово усмивана и подигравана.