Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за над 60 000 лева на проф. Симеон Василев от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, който преди седем години беше арестуван, обвинен и после оправдан за поискан подкуп от студент, за да си вземе изпитите.

Случаят е от май 2017 г. и беше огласен от „Господари на ефира“. Тогава двама студенти от УХТ алармираха, че са дали на професорите Николай Банков и Симеон Василев по 300 лева, за да им пишат тройки на изпити, като в схемата били използвани и посредници. След това двамата преподаватели бяха задържани за 72 часа и обвинени за подкуп, а после освободени под гаранция.

Впоследствие делата срещу двамата професори бяха разделени, като проф. Банков беше признат за виновен на две инстанции, като първо беше наказан условно, а след това само с глоба. Той почина през 2020 г. от коронавирус.

Делото срещу проф. Василев влезе в съда през 2018 г., като обвинението срещу него беше, че е поискал 650 лева от студент, за да му пише тройки на два изпита. Година по-късно той беше оправдан вече на две инстанции, прокуратурата не протестира и присъдата му влезе в сила в началото на 2020 г. От мотивите към присъдата на окръжния съд в Пловдив стана ясно, че в хода на делото нито един свидетел не е възприел искането на подкупа, нито договорка с помагачите, като такива разговори не са били и записани. И не на последно място, нито една от описаните по делото банкноти не е намерена у Василев.

Нещо повече, след писмения изпит, когато професорът нанасял оценките от работите в изпитните протоколи, той забелязал, че в протокола за единия изпит на въпросния студент е посочена друга дата, а в същото време видял името си като преподавател, въпреки че титуляр бил негов колега. Така решил да погледне внимателно писмените работи на студента, които били оценени със „Среден 3“, като му направило впечатление, че една от задачите е публикувана решена в помагало, което можело да се ползва и на изпита, но в никакъв случай задачата не се давала на студентите. Другите задачи също не били давани, защото били много елементарни. Тъй като липсвали подписи на професора и на асистента, той решил, че става дума за т.нар. „царски пищов“ и не нанесъл оценките нито в електронните протоколи, нито в главната книга и не ги педал в учебния отдел, поради което и съдът го е оправдал.

Така, през 2022 г. проф. Василев завежда иск срещу прокуратурата за 250 000 лева неимуществени вреди от незаконното обвинение и над 30 000 лева за имуществени вреди от неполучени заплати, докато е бил отстранен от работа и за платени адвокатски хонорари.

В исковата си молба той пише, че преподава от 1975 г., а обвинението му донесло най-голямо огорчение заради опетненото му име на професор, председател на „Съюза на учените в България – Пловдив“ и носител на френския орден „Академични палми“. Василев посочва, че задържането и обвинението срещу него били обстойно коментирани в медиите, а информацията била гарнирана и със саркастични забележки. Затова изпаднал и в тежка депресия и не излизал от дома си.

В решението си съдия Елена Маврова от Софийския градски съд отбелязва, че Василев е бил обвинен в тежко престъпление, делото е продължило три години и е повлияло на здравословното и емоционалното му състояние, както и на начина му на живот. Според съда обаче най-много е пострадала професионалната дейност на преподавателя, като преценява, че справедливото обезщетение за него е 40 000 лева.

„Съдът съобрази обстоятелството, че ищецът е дългогодишен преподавател, високо образован и уважаван професор в университет, който е задържан именно в университета, временно е отстранен от работа, както и че на практика, особено с масовото медийно отразяване на наказателния процес за подкуп (корупция), е сложен трайно негативен отпечатък върху доброто име и репутацията на ищеца, като преподавател и личност“, се казва в решението. Отделно прокуратурата е осъдена да плати и близо 24 000 лева обезщетения на Василев за неполучени заплати и лихви.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 май 2024 21:01
Гост

­­Г­­о­­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­­о­­­м­и­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­и­ ­­о­­­ч­­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?96474

Айде, бе
Айде, бе
23 април 2024 17:40
Гост

„Ако той не е виновен и не е искал подкуп, сега да се подведат под отговорност студентите за лъжесвидетелстване и порпуснати ползи“.
Вие сериозно ли?! Та после и студентите да осъдят прокуратурата по ЗОДОВ. Това, че обвинението е недоказано, не означава че лъжат.

Още за прокуратурата
Още за прокуратурата
23 април 2024 16:20
Гост
Свидетел
Свидетел
23 април 2024 16:07
Гост

Професор в Германия получава 10 хиляди евро заплата, в България 900 евро. Да видим докъде сме я докарали…

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 16:15
Гост

да ама професорите в германия са си БАШ професори с научни постижения, цитирания в чужбина и т.н.
Тук са жалки преписвачи, връзкари и псевдоучени тип „Колчо денков иска да пътува постоянно в чужбина“

Лазар
Лазар
23 април 2024 13:57
Гост

Не става много ясно кой наистина е в правото си.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:56
Гост

Като е в Пловдив професор и живее там, що не си заведе делото по ЗОДОВ в Пловдив, каквато възможност има? Ама не – всеки се бута да си завежда делата в София – давали по-високи обезщетения. После защо софийските съдилища били високо натоварени. Отделно, че тъпата прокуратура не си е доказала обвиненията, а не че не е взимал пари от студенти. Идиотска история. Обезщетението трябва да се намали драстично за поука на всички. 60 000 е прекалено много

предположение
предположение
23 април 2024 14:51
Гост

Имайки предвид времето на завеждане на иска и на решението, вероятно в Пловдив е подаден искът и е имало самоотводи.

чин-чин
чин-чин
23 април 2024 13:50
Гост

наздраве, Илияна.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:18
Гост

Ако той не е виновен и не е искал подкуп, сега да се подведат под отговорност студентите за лъжесвидетелстване и порпуснати ползи

Димо
Димо
23 април 2024 13:57
Гост

Би било напълно спаведливо.

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
23 април 2024 14:14
Регистриран

Разковничето е в израза, който сте употребили – „сега“.
Сега вече не могат да бъдат подведени под отговорност, поради погасителната давност…
Но поне ще е справедливо медиите да им потърсят такава, където давност няма. Обаче и те няма да го сторят, нали „сензацията“ им е минала тогава, защо сега да си я развалят…?!?

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:18
Гост

Накрая кой крив, кой прав не е много ясно.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:18
Гост

Жалка работа.За има няма 500 лева.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:17
Гост

Ще видим как ще се случват нещата в бъдеще. Но с управление на Борисов не очаквам да сев повиши нивото на образованието. Той няма кадри, а и не го е еня за нивото на образованието и дали се размятат подкупи или не. Важното е да се произвежда ограничено население, което да се информира за случващото се в света от конспираивни канали

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:57
Гост

бе пак е по-добре от управлението на зомбитата от пп/дб

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 14:01
Гост

Съгласен съм с това, но май и тези, които дойсдоха след него се оказаха същите, че даже доста по-зле. На практика те утвърдиха модела „Борисов“ – ефективна борна срещу това не видяхме, видяхме бранене на имунитета му, видяхме пачки с пудели, видяхме нелепи промени в КРБ и законите, обслужващи олигархичните кръгове.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:16
Гост

И какво правим? Какво правим питам?

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:58
Гост

същото, каквото и досега!!

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:16
Гост

Тъжна родна картинка.

Коконов
Коконов
23 април 2024 13:16
Гост

Уви такива неща се случват. Я се изскат пари, я ако си засукана студенткаможе и нещо друго да ти предложи професора.

Мишева
Мишева
23 април 2024 13:15
Гост

В държава, в която основна политика от 2008 до 2021 година беше кражбата на евро пари и далаверите, няма какво дрго даочакваме, като поведение.

Йорданов
Йорданов
23 април 2024 13:14
Гост

Е ще се случили такова нещо в чужбина? В Харвърд, в Кеймбридж? Не. Защото заплатите са големи на хората и не искат по 500 евро. От там и нивото тук е плачевно. Бълват се кадри всяка година, но нивото е трагично. Не навсякъде де.

поздравления
поздравления
23 април 2024 14:54
Гост

Стига с доводите, че високото заплащане е заместител на морала.

Пънчев
Пънчев
23 април 2024 13:13
Гост

Смятайте си какво е образованието у нас. За какво ниво говорим.