Софийският апелативен съд (САС) намали наполовина обезщетението, което прокуратурата е осъдена да плати на бившата съдебна деловодителка Даниела Малинова, която беше оправдана след почти 10-годишна сага в делото за имотна измама, станало известно като „Златното пате“.

Малинова заведе искове за общо 450 000 лева срещу прокуратурата, а през 2022 г. Софийският градски съд (СГС) осъди държавното обвинение да ѝ плати 180 000 лева за неимуществените вреди от незаконните обвинения, 10 000 лева за вредите от незаконното подслушване и 6000 лева за незаконно задържане, като общият размер на обезщетенията беше 196 000 лева.

На втора инстанция обаче апелативните съдии Красимир Машев (председател на състава), Златина Рубиева (докладчик) и Петя Алексиева обезсилиха решението на СГС в частите за отделно присъдените обезщетения за задържането и подслушването. Апелативните съдии посочват, че градският съд е бил длъжен да се съобрази с практиката на ВКС, че обезщетенията за тези вреди не трябва да се определят отделно от общото за неимуществени вреди от незаконното обвинение.

Според САС освен това общото обезщетение е силно завишено и втората инстанция заявява, че справедливо е Малинова да получи общо 100 000 лева за вредите, които е претърпяла от делото.

Съдът приема показанията на нейни близки приятели, които свидетелстват, че дълги години е работила в съдебната система, била весела и комуникативна, но след задържането изцяло се променила, имала паника за преследване, изпитвала страх, а психиката ѝ била срината. Нейна приятелка казва, че видяла „по новините“ как задържат Малинова и я водят по коридорите. Покрай делото имала и сериозни финансови проблеми, тъй като загубила работата си и получавала помощ от приятелите си.

В решението си САС пише, че в началото на разследването бившата деловодителка е била в активна трудова възраст (43 години), а обвинението било за тежко престъпление, което предвижда от 3 до 15 години затвор. След това апелативният съд обяснява и защо определя по-високо от обикновените обезщетения. На първо място е посочен публичният обиск на работното място в Съдебната палата, който е причинил срам и унижение на Малинова. След това е било извършено претърсване в дома ѝ пред погледите на семейството. Съдът отбелязва и показността на задържането, както и широкото медийно отразяване на делото, включително разпространена снимка на Малинова. Отделно, тя е била задържана за 72 часа и е имала забрана да напуска страната.

САС отбелязва, че по-високо обезщетение предполагат и използваните срещу жената специални разузнавателни средства, което е довело до омерзение от нарушаването на личната ѝ сфера. Освен това Малинова е с чисто съдебно минало, а това предполага по-висока степен на засягане от привличането ѝ като обвиняема и вземането на мярка за неотклонение, посочва съдът.

„От доказателствата по делото се установи, че ищцата е била дългогодишен служител в съдебната система, като предприетите спрямо нея процесуално-следствени действия безспорно са сринали нейния авторитет на дългогодишен служител в съдебната система. Останала е без работа, без източник на средства, което се е отразило върху невъзможността ѝ да обслужва банковия си кредит, отпуснат преди образуване на наказателното производство. На следващо място, съдът съобрази, че ищцата е била обвиняема, респ. подсъдима в един продължителен период от време – 9 години и 2 месеца“, добавя САС.

Въпреки това втората инстанция отбелязва, че определеното обезщетение от градския съд е завишено, тъй като Малинова е била оправдана още на първа инстанция, което предполага по-малко притеснение, отколкото ако беше осъдена. Решението на САС може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.

В делото „Златното пате“ основен подсъдим трябваше да бъде Петър Драшков, който е брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, но той се спаси от процеса, след като прокуратурата се забави и внесе обвинението му в съда един ден след абсолютния краен срок.

Разследването започна през 2008 г., а делото тръгна в Софийския районен съд (СРС) през 2014 г., като подсъдими останаха само Малинова и Ивалина Трифонова-Янакиева, която е помагала на Драшков. Две години по-късно съдия Георги Крушарски осъди помощничката на 4 години затвор и оправда бившата деловодителка, като в присъдата подчерта, че не са доказани твърденията на обвинението, че Трифонова е искала съдействие от нея за вписването на договор за продажба на имот. На Малинова ѝ бил предоставен комплект с документи за вписването им в имотния регистър, но това не породило съмнения нито у нея, нито у служителите в Службата по вписванията, в това число и у съдията по вписванията.

Ставаше дума за подправен през 2008 г. договор, с който Столична община продава на фирмата на Драшков „Сида-С“ терен от над 14 дка в кв. „Стрелбище“ за по-малко от 1 млн. лева. Тогавашният кмет на София Бойко Борисов свидетелства и каза, че всички негови подписи по тази сделка са фалшифицирани, теренът не е продаван и никакви пари не са влизали в общината. Малинова беше обвинена за помагач на Драшков, тъй като вписала договора за покупко-продажба в службата по вписванията.

Инициатор на сделката с имота в „Стрелбище“ била Ивалина Трифонова-Янакиева, която още през 2007 г. опитала да го „продаде“ на друг бизнесмен, като ползвала друго име, но той се усъмнил в самоличността ѝ и се отказал. За имота обаче научил и Драшков, който се познавал с въпросния бизнесмен и се съгласил също да се срещне с Трифонова, която поискала от него капаро от 100 000 лева. Макар да бил предупреден за подбудите на Трифонова, Драшков казал на жената, че ще получи парите, ако му осигури документите, с които общинският имот се прехвърля на фирмата му. Тя му представила договор за продажба на имота, който Драшков подписал, а Трифонова се ангажирала да бъде поставен и фалшифициран подпис на Бойко Борисов. На финала обаче Трифонова решила, че е твърде рисковано и се отказала, но неизвестни лица няколко пъти я отвличали и заплашвали, а накрая тя изпълнила уговорката.

След вписването на договора в Имотния регистър и получаването му, Драшков платил на Трифонова, а намерението му след това било да препродаде имота на фирма на бившия депутат Емил Димитров за 14 милиона евро. Сделката била финансирана с банков заем от 10 млн. евро. По лична сметка на Драшков били преведени 5 млн. евро, но останалите 5 млн. евро не били платени, тъй като Бойко Борисов вече бил сигнализиран за измамата и разкри случая пред медиите.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тхц9
Тхц9
07 март 2024 11:56
Гост

Само да знаете в какво наказателно производство съм въвлечен в съда ,тотален смях!дело пълно с незаконни процесуални действия.дело в което дори да се докаже вина то същата е незаконно преследвана по конституция.Но съдията не се отказва …хахахаха.

Бавно правосъдие
Бавно правосъдие
07 март 2024 11:38
Гост

Лекс акцентира върху размера на обезщетението и че то е срещу прокуратурата. Лично се изкуших да се вгледам в датите. За мен това е класически пример за бавно правосъдие. Фаза разследване – 6, ШЕСТ години… Внасяне в съда, връщане на прокуратурата, пак в съда, неразбории там и в крайна сметка делото в основата си /за 10 милиона/ е прекратено. Замесен брата на зам. шеф на ДАНС… Класика в жанра.
Който иска да продължи да се вглежда – кой главпрок, кой съдия,… кой на булката брат. Аз бях до тук.

„Промяната“ прави ли нещо срещу бавното правосъдие ???

Безобразие
Безобразие
07 март 2024 10:02
Гост

Прокуратурата е срам не за съдебната система,срам е за държавата.Изчакал да изтече срока и внесъл тогава акта.Що за наглост и безумие? За такова нещо трябва на секундата да бъде уволнен. А после за замазване на далаверата се навършили дружно върхи жената.това не е прокуратура,това си е чиста мафия!

hussein
hussein
07 март 2024 10:01
Гост

تتفرد شركة خدمات الخليج بتقديم خدمات تركيب كاميرات المراقبة بأعلى مستويات الجودة والاحترافية. تعمل الشركة على تلبية احتياجات العملاء من خلال فريق متخصص من الفنيين ذوي الخبرة العالية في مجال تركيب وصيانة أنظمة المراقبة. توفر الشركة أحدث التقنيات في عالم كاميرات المراقبة لضمان تأمين البيئات بشكل كامل وفعال. تشمل خدمات الشركة تحليل احتياجات العميل وتصميم نظام مخصص يلبي توقعاته ومتطلباته الفريدة. بفضل التزامها بالجودة والابتكار، تضمن شركة خدمات الخليج أمانًا وحماية مستدامة للأفراد والأعمال، مما يجعلها الشريك المثالي في تأمين ومراقبة البيئات المختلفة.
شركة تركيب كاميرات مراقبة

Любител
Любител
07 март 2024 12:39
Гост

Да, след рекламата на псевдовиагра, ни атакуват и с реклами на камери за наблюдение. Само що си мисли тоз Юсейн, че ще намери клиенти с реклама на арабски ?

Заки
Заки
07 март 2024 9:31
Гост

Много сериозни обвинения.

Кирилов
Кирилов
07 март 2024 9:31
Гост

И отново безпочвени.

Симо
Симо
07 март 2024 9:23
Гост

Няма сума, която може да компенсира нанесените й вреди.

Лозан
Лозан
07 март 2024 9:24
Гост

Съсипали са й живота.

Пак, пак и пак!
Пак, пак и пак!
07 март 2024 9:22
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Знам ви
Знам ви
08 март 2024 8:00
Гост

Добре си го казал, браво!
Но за да стане това, трябва да дойде Крали Марко с гооолемия…
И да ги наредят до стената корумпе до корумпе, да видиш как скимтят за жалкия си лустросан животец. И като стане ЧИСТО от тая морална измет – тогава ела и кажи какво да правим. Докато има и един останал продажник на Мамона, да образува газове от преяждане с крадено и овонява околността – ТАКА КАТО СЕГА ЩЕ СИ Е….

Златен скункс
Златен скункс
07 март 2024 9:18
Гост

Много кошници, много плодове, много негнили ябълки.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
07 март 2024 9:20
Гост

И краставички от „Плод и зеленчук“. При бай Кольо Филчето.

Златен скункс
Златен скункс
07 март 2024 9:11
Гост

Бюджетът на „независимата“ съдебна власт надхвърли с много 1 000 000 000 народна пара. Срещу която какво имаме? Какво? Крайно време е да се сложи кръст на тази клоака „В ИМЕТО НА НАРОДА“, т.е. на „вечния магистрат“ с вечно грешния кадрово ВСС с техния РАХАТ, което може да се случи само по силата на една Нова Конституция. Всеки грамотен юрист го знае! Но колко освен грамотни, останаха и честни, почтени, добросъвестни, а? Защото всички вкупом съгрешиха и вкупом станаха непотребни В ИМЕТО НА НАРОДА. Това се знае отдавна. Но сега се осветли. Знае се, че съдебната власт обслужва не суверена,… Покажи целия коментар »

Вземи си скункса обратно
Вземи си скункса обратно
07 март 2024 10:51
Гост

По-полека, ще се задавиш в слюнката си. В системата ни си има честни магистрати, които работят само със „закона“ и принципа за справедливост. Не грачи така общо. Аз отговарям за себе си – не са ми познати нито нотариуси, нито разни Красита, нито джуджета. За работата си вземам само заплата и нито стотинка отгоре. Не раста с връзки. Стоя си и ще си стой на редова служба първа инстанция. Пиша всичко в срок. На база закона. И подобни грозни обобщения ме обиждат. Без да има основание за това. И аз съм за наритване на всеки връзкар и продажник, на всяко… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
07 март 2024 9:09
Гост

Поредната издънка на родната ни прикриватура.

Асен
Асен
07 март 2024 9:11
Гост

Ako някой си извади парите лично от джоба, следващият път ще се замислят малко.

Тотка и Костадинка
Тотка и Костадинка
07 март 2024 9:03
Гост

Машев нали уж беше във ВКС, сега пак в САС ? Да не би да не са го харесали?

Костадинка и Тотка
Костадинка и Тотка
07 март 2024 9:22
Гост

Всеки ден ще е така до влизането в сила на новата Конституция.

Анонимен
Анонимен
07 март 2024 10:49
Гост

във ВКС е! Това е старо дело! Разбира се, че ще го харесат, луд ли си :-))) Кое си требе, оно си сака. Стара поговорка от Татар-Пазарджишко

Ad nauseam
Ad nauseam
07 март 2024 8:25
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Осмирителят
Осмирителят
07 март 2024 10:53
Гост

Ново лечение с нови лекарства и нови лечители. Старите при теб очевидно работа не са свършили.