Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения от 125 000 лева на бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина.

Това стана факт, след като Върховният касационен съд (ВКС) не допусна (виж тук) касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд, с което пък присъденото обезщетение на Мургина беше драстично завишено (виж тук). Прокуратурата го атакува във ВКС, но върховните съдии решиха, че решението е правилно, а обезщетението е определено справедливо.

Преди две години Мургина заведе иск за 200 000 лева срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради воденото срещу нея дело за престъпления по служба, принуда и документни престъпления, което продължи 7 години и накрая тя беше напълно оправдана. Тя претендираше, че незаконните обвинения са ѝ причинили трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Делото срещу нея приключи окончателно през 2016 г., но през 2011 г. градският съд я беше осъдил на 4 години затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения. Последваха обаче още 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил убедителен в мотивите си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала по телефона Цолчовска с уволнение.

Миналата година градският съд присъди на бившата шефка на НАП обезщетение от 30 000 лева заради моралните вреди от незаконните обвинения, като показания дадоха бившата секретарка на Мургина и мъжът, с когото тя живее на съпружески начала. Те разказаха за изключителния стрес, който е преживяла по време на процеса и цитираха изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП „трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях“.

Тогава Мургина изпаднала в пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние. Назначената медицинска експертиза също показала връзка между преживяния силен стрес и отключилите се заболявания на Мургина, а широкото огласяване на случая допълнително спомогнало за понесените вреди.

За да увеличат обезщетението, апелативните съдии Ася Събева (председател на състава), Даниела Христова (докладчик) и Кристина Филипова подчертаха изрично тежките последици от изказванията на Роман Василев. САС се позова и на заключение на комплексна съдебномедицинска експертиза по делото, която показва, че от преживяното нервно и емоционално напрежение от изявлението на зам.-градския прокурор, Мургина е вдигнала кръвно, увеличила се кръвната ѝ захар и започнала да страда от безсъние.

Втората инстанция се мотивира и с голямата отговорност на длъжността, която Мургина е заемала и че две от обвиненията са свързани с поста ѝ, като подчерта, че по-високата длъжност предполага по-високо обезщетение. Освен това апелативният съд припомни, че за две обвинения Мургина е била осъдена на 4 години затвор, а това за принуда е било поддържано 7 години.

За да не допуснат касационно обжалване на решението, върховните съдии Василка Илиева (председател на състава), Борис Илиев (докладчик) и Ерик Василев отбелязват, че в мотивите си САС е посочил всички обстоятелства, имащи отношение към търпените от Мургина вреди и какво значение им отдава, за да определи справедлив размер на обезщетението.

В определението си ВКС казва, че апелативният съд не е приел, че подлежат на обезщетяване вреди, които не са в причинна връзка с обвинението и е присъдил обезщетение за онези, за които е установил наличие на такава връзка, за което се е и мотивирал подробно.

Върховните съдии напомнят също, че ако незаконното обвинение е за умишлено престъпление в област, в която е професионалната реализация на обвиняемия, следва да се вземе предвид как се е отразило то върху възможностите му за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист.

„При определени професии очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са завишени и незаконното обвинение срещу лица, упражняващи подобни професии, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера“, пише в крайния си акт ВКС.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Vinetu
Vinetu
29 октомври 2023 9:35
Гост

Атака пубеда с Костя Копейкин 😀 😀 😀

jmdsofu
jmdsofu
27 октомври 2023 19:48
Гост

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена–– https://e.vg/mono

Щерев
Щерев
27 октомври 2023 13:10
Гост

Много некоректно изказване на Роман Василев.

Щерев
Щерев
27 октомври 2023 13:18
Гост

Те, целите им действия са нелепи. И този случай за съжаление не е първи.

Заки
Заки
27 октомври 2023 13:06
Гост

Това въобще не е новина. Не съм и очаквал друг развой на събитията.

Dred
Dred
27 октомври 2023 12:04
Гост

Крайно време е да се намери начин тотални олигофрени като роман василев да плащат за тъпотията и слугинажа си.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:09
Гост

Наистина разочроващо защо изобщо е повдигнато обвинение

Тихомир
Тихомир
27 октомври 2023 13:27
Гост

Да повдигат, ама срещу когото трябва.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:08
Гост

Простотия

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 10:47
Гост

Положението не е розово.

Димо
Димо
27 октомври 2023 13:28
Гост

Никак даже.

Минчев
Минчев
27 октомври 2023 10:46
Гост

Когато политиците се бъркат в работата на прокуратурата е така

Лазар
Лазар
27 октомври 2023 13:29
Гост

Те къде ли не се бъркат.

Велизара
Велизара
27 октомври 2023 10:46
Гост

Все излизат от бюджета тия пари. Виновниците да се повдигнат такива обвинения никога няма да станат ясни. Но е ясно, че вмсто тия 120 000 лева да идат за реновиране на помещение в някое училище, така че то да има кухня и столова, където деата да обядват човешка храна, а не дюнери и банички – няма.

Шперков
Шперков
27 октомври 2023 10:45
Гост

Ще плащаме ние. Прокуратурата кога е имала пари.

Резидавите
Резидавите
27 октомври 2023 10:45
Гост

Нищо ново под слънцето. Скалъпени обвинения и после плащаме за сплашванията и методите на отстраняване на неудобни хора от страна на мутрите от ГЕРБ и техните приближени „бизнесмени“.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 10:44
Гост

Вероятно и тогава прокуратурата е била натисната да повдигне обвинения на принципа, на който беше премахната някога и кметицата на район Илинден, защото не изпълняваше нарежданията на Борисов да разписва строителни разрешителни и да назначава калинки в общината. От което последва малоумно дело, че е откраднала 1 милиона лева което не беше така и се доказа в съда, а също и заплахи от Ботьо Ботев и Цветан Цветанов, че ще лежи в сливенския затвор. Чисти заплахи! Това е. Жената точно заради този стрес разви рак и си отиде. Но като гледам сега и Борисов и Цветанов и Ботьо Ботев се… Покажи целия коментар »