Прокуратурата във Варна се самосезира за за разпространения от партия „Възраждане“-Варна списък с имена на учители, които са се обявили против промените в Закона за предучилищното и училищното образование. С тях беше забранена пропагандата и популяризирането на „нетрадиционна сексуална ориентация“ и „определяне на полова идентичност, различна от биологичната“ в училищата.

Срещу промените се обявиха много учители и неправителствени организации, които искаха президентът Румен Радев да наложи вето на промените, но той не го направи.

Днес от организацията на „Възраждане“ във Варна пък публикуваха в страницата си във Фейсбук имена на 26 учители, като настояваха за гаранции, че тези преподаватели няма да имат достъп до децата им и призоваваха родителите да търсят обяснения от директорите на училищата, „където паразитират въпросните джендъри“.

Имената на учителите са взети от петиция срещу промените в закона, на която инициатор е учителят по български език и литература Борис Илиев от НПМГ, който вече съобщи, че спира публичния достъп до подписалите се, за да избегне злоупотреби.

По-късно публикацията на „Възраждане“ изчезна от Фейсбук. При все това последваха остри реакции от Министерството на образованието и науката (МОН), от Българския хелзинкски комитет (БХК) и от политици.

„Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще. Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители“, се казва в позицията на МОН.

„Възраждане“ си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч. Нарича учителите „паразити“, защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Тези учители са против закона за пропагандата в училище, който в сегашния си вид оставя широко поле за нарушаване на човешки права и задълбочава страховете на родителите заради ширещата се дезинформация по темата“, коментира и бившият премиер акад. Николай Денков. От БХК пък съобщиха, че са готови да предоставят безплатна правна помощ на учители и други служители в училищата, засегнати от измененията в закона.

Пред „Лекс“ говорителят на окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров обясни, че са се самосезирали по публикациите в медиите и са образували преписка. Тя вече е разпределена на прокурор, който обаче ще се запознае утре с материалите и ще прецени дали има данни за извършено престъпление, както и дали да бъде образувана проверка и за какво престъпление, след което материалите може да бъдат изпратени и на районната прокуратура.

Междувременно от „Възраждане“ продължиха в същия тон атаките към учителите, като лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че ще подадат сигнал в прокуратурата срещу над 800 учители, директори и училищни психолози, защото са се обявили против промените в закона.

„Те не искат да напускат системата, не – те искат системата да продължи да им дава правото да прокарват хомосексуална пропаганда“, каза Костадинов и защити съпартийците си, които са пуснали списъка с преподаватели от Варна.

„Това е списък на хора, които искат да нарушават закона. Хората, които не искат да спазват законите, как ги наричаме? Престъпници, естествено. Има ли някой от вас, който би пуснал детето си в училище, в което присъства учител, управлява се от директор или има училищен психолог, който е сложил подписа си под тази подписка?“, каза Костадинов.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги Мирославов Славлиев
Георги Мирославов Славлиев
23 август 2024 8:19
Гост

Възраждане е просто една селска секта, пълна с тумбаци и диваци. Заслужават те да бъдат вкарани в списък в психото… те са просто една шепа нагли и шумни фашисти … копейката в линейката! Оставям си трите имена да ме вкарате и мен в списъка наци утрепки!

Анонимен
Анонимен
23 август 2024 8:17
Гост

„„Възраждане“ … имена на 26 учители,…няма да имат достъп до децата им…, „където паразитират въпросните джендъри“.“

Това е точно толкова неприемливо, колкото и призивите на ПеПейците за линч на „тикви“ и „прасета“.

Събрали се професионални хейтъри да си ги мерят…

Копейки и „Променкаджии“ са двете страни на една и съща монета.
Ако ви харесват, гласувайте пак за тях. Истинското им лице – „БСП, ПП-ДБ и „Възраждане“ в един глас – не искат Калин Стоянов в кабинета „Главчев“ 2″ /ДИР/

Анонимен
Анонимен
23 август 2024 7:42
Гост

Либералите имат много избирателна памет. Забравихме вече неофашистките гезундхайтпас на ПП. Забравихме за закона за задължителната цензура в социалните мрежи в ЕУ (Digital Services Act).

И забравихме за бруталните пълни с омраза изепки на проф. Евгений Дойнов, също учител, от НСУ по повод протестите на миньорите. Тогава, до колкото си спомням, позицията на НСУ беше, че всеки има право на мнение. Вече не всеки има право на мнение, а? Или има право, само ако мнението съвпада с либералната религия? И после същите либерали имат безочието да плещят за „фашизиодни изказвания“.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 21:48
Гост

Проблем няма, освен ако е вярно, че НПО стой в сянка зад склоняване и мотивиране на организатора й.

Александров
Александров
22 август 2024 18:34
Гост

Ако започваме преследване и на учители, започваме да приличаме на едни доста мракобеснинвремена

Александрова
Александрова
22 август 2024 20:17
Гост

Да те е.а и учителката па тебе!

Г.й продажен, скапан!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 20:21
Гост

Това безумия са следствие на оварваряване на обществото – никой възпитан човек не би си позволил да помисли, а камо ли да използва подобни цинични, вулгарни изрази, които няма как да бъдат по друг начин квалифицирани освен като език на омразата. Убеден съм, че „Драгата Редакция“ вече не е на море!

скубещият бухали
скубещият бухали
22 август 2024 20:45
Гост

Абе гейче, ти под всяка публикация ли ще пропагандираш нестандартността=ненормалността си?!?! Такива извратеняци не трябва да имат достъп до деца и да са учители.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 20:58
Гост

Не зная какво скуби този бухал, но с езика на омразата сам се опровергава. Фашизоидните изказвания не са „друга гледна точка“ и „свобода на словото“, а престъпление. Апропо, в интернет никой не е анонимен. Други въпроси?!

Iliterat
Iliterat
22 август 2024 20:25
Гост

Не, основаваме резерват за гейове и лесбийки- учители по съвместителство.

Аноний
Аноний
22 август 2024 18:28
Гост

Че какво престъпно има? Той си е публичен. Нека се знае кои са слагачите, най-вероятно платени, за да пазим от тях децата си.
Преди впеме когато се публикува списък на вложителите в КТБ, не на длъжниците, а на вложителите и то само от съдебната система, някой задейства ли се, въпреки че беше банкова тайна? Или тогава платенаците към ОПГ-тата не ги вълнуваше?! Сега в публикуването на този списък какво по НК има? А, слагачи посолствени?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 август 2024 18:28
Гост

Проблемът на ЛГБТ+ идеологията е, че тя може да се разпространява необозпокоявано само тайно или косвено, чрез безлични НПО-та, пристрастна, тенденциозна, платена журналистика или т.нар. „интелигенция“, нролицетворяваща по никакъв начин вурховите достижения на обществото, а е по-скоро маргинална, малобройна група хора с известно с афинитет към екзотичните, нестандартна сексуална ориентация като социален феномен, така че публикуването на този списък е стъпка в правилната посока, за да може родителите свободно да изберат най-доброто училище и преподаватели за децата си, което е тяхно ПРАВО, но за съжаление Възраждане отново пресоляват манджата минавайки границата на толерантността към инакомислещите, чрез нагнетяване на обстановката и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:33
Гост

„Нестандартна“ сексуална ориентация – коя е тази нестандартна сексуална ориентация за 10-те процента от човешката популация, която съобразно физиологията си имат сексуални предпочитания към същия пол?! Оправдаването на фашизиодната пропаганда не върши работа. А със сигурност хората, които искат да живеят в свободна държава, не са маргинали – отново израз, който тангира с езика на омразата (хомофобия).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 август 2024 18:50
Гост

Очевидно отново реагирате свръхемоционално, което е индикатор за лабилна психика, съчетано с немалка доза невежество, щом употребените от мене думи, в частност понятието „маргинал“, Ви дразнят толкова много, и за да няма неясноти, представям на Вашето внимание значението на този термин: „Периферен, изхвърлен, на границата Маргинал, маргинален човек (от латински margo – край) – човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н. Маргинална група от хора – група, отхвърляща определени ценности и традиции на културата на групата, в която се намира и утвърждаваща свои собствени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 19:01
Гост

За преписвачество се получава „1“ – разбира се, никой човек не е маргинал, особено този, който има сексуални предпочитания към своя пол. Останалото е фашизъм. Други цитати?! Аз имам: „Винаги са стойностни коментарите на Бухала, ама ВЪОБЩЕ не ги споделяме!“ „И точка!“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 август 2024 20:55
Гост

Бъркате цитиране с преписвачество, а по отношение на тезата за маргиналите, колкото и да Ви е неприятно, понастоящем самият факт, че за тези хора трябва да се организират специални прайдове пъпа на столицата ни всяка година, означава, че участниците имат нужда да бъдат поставени в центъра на общественото внимание, за да бъдат приети от мнозинството, което като действие само по себе си е аргумент, че към днешна дата те са на границата на доминиращата ценностна система, иначе нямаше да се налага да провеждането на такава шарена и експресивна показност. Колкото и да Ви се иска да изкарате някого радикален „хомофоб“,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 21:10
Гост

„Радикален хомофоб“ – какво ли би било някой да е „нерадикален хомофоб“?! Хомофобията, вкл. когато се твърди, че хомосексуалните са маргинали („хорица“), които не трябва да бъдат допускани до „училища“ (кой сте Вие да определяте кой трябва да влиза в обществени институции), че сексуалната им ориентация е „нестандартна“, не може да бъде радикална или нерадикална, тя е просто престъпление. Този език оварварява обществото – в Хитлеристка Германия и в комунистическите диктатури е използван същият език. Затова е обявен в демократичните държави за престъпен, а България е демократична държава!!! Сякаш някои, които са завършили право, са пропускали значителна част от дисциплините… Покажи целия коментар »

скубещият бухали
скубещият бухали
22 август 2024 20:41
Гост

Абре, бухльо, научи се да говориш по чвешки, а не кат някой гейт@к с тези изкилиферчени /извратени/ думички, чуждици, фрази и натруфени изречения… Другия „умник“, дето @ка под публикациите и цитира НК, пък си е откровен гейт@к!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:19
Гост

Че Възраждане са затвора, няма спор. Но в случая се чудя за какво престъпление може да става дума

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:27
Гост

Прочетете какво са написали над списъка – „Чл. 162. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп., бр. 67 от 2023 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, цвят на кожата, произход, народност или етническа принадлежност или сексуална ориентация, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 19:56
Гост

Автоматичното цитиране на текст от НК, не ви прави юрист, какъвто очевидно не сте. Петицията е била публично достъпна, така са я достъпили копейките. Препубликуването й не е престъпно.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 20:00
Гост

Остави, няма да те разбере. Не виждам и нищо обидно, клеветническо в израза „джендър идеология“, нито пък в публикуване имена на служители в сферата на образованието, които са я подкрепили. Имат това право, а обществото има право да знае кои са те! Стига да спазват изменения на закона, нямам против да преподават на собствените ми деца!

Хи хи хи
Хи хи хи
22 август 2024 20:19
Гост

Винаги ще има утре концлагери!

Те са британски патент … все пак и са за такива като теб!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 20:24
Гост

Още едно фашизоидно изказване. Ако „Драгата Редакция“ не се намеси незабавно, ще се превърне във „Форумна клоака“, а не в правен сайт, каквито претенции има.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:18
Гост

Не мога да повярвам, че това се случва в европейска България

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:28
Гост

Не сте чели „проскубаните мисли“ на един Бухал и други мъдреци в този форум?!

Хи хи хи
Хи хи хи
22 август 2024 18:15
Гост

Жълтите звезди са като жълтите каузи – НЕ ПРОЩАВАТ!

Да излязат с лицата си … тези подчовеци … от какво се притесняват?

Районна прокуратура – Варна?! Смех в залата, СМЕХ!!!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:14
Гост

Възраждане трябва да бъде забранена. Ега ти отвратителните твари

Ха ха ха ха ха ха
Ха ха ха ха ха ха
22 август 2024 18:11
Гост

Списък на „свободните“ педерасти, ама на … Америка за България.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:15
Гост

Това са учители, които трябва да образоват децата по всякакви, пак казвам, всякакви въпроси

Re:
Re:
22 август 2024 20:22
Гост

Какви учители са тия гейове бре?!

Това са едни извратеняци … строй се, преброй се … 400 на брой … всичко на всичко! Истинските учители умират от СРАМ заради тях!

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 18:03
Гост

A какво да кажем за „Списъка на Шиндлер“ 😀

Хи хи хи
Хи хи хи
22 август 2024 20:24
Гост

Можеш да си избършеш нас.ания задник с него! Кеф!

Наблюдател
Наблюдател
22 август 2024 18:01
Гост

Докато всички гледат на „Възраждане“ с насмешка като на Воленчо едно време, нещата може да излязат от контрол и току сме се озовали в ново време, в което и новото начало ще ни се стори песен.

Хи хи хи
Хи хи хи
22 август 2024 20:25
Гост

Контрол с кол в задника ти! Кеф, нали?

Джанго
Джанго
22 август 2024 18:00
Гост

Ама те копейките утре ще искат съд и за депутатите, които са гласували против.

123
123
22 август 2024 17:59
Гост

Ако не друго, Копейката ще вдигне избирателната активност сред ЛГБТИ общността.

Анонимен
Анонимен
22 август 2024 17:58
Гост

Чл. 162. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп. – ДВ, бр. 67 от 2023 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, цвят на кожата, произход, народност или етническа принадлежност или сексуална ориентация, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Много си умен, МНОГО!
Много си умен, МНОГО!
22 август 2024 20:27
Гост

И знаеш най-вече…