Прокуратурата протестира излизането от ареста на 27-годишния Георги Георгиев, който е подсъдим за нападението и обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора, защото той може да е заплаха за нея, дори и докато е под домашен арест.

Това съобщиха днес от държавното обвинение, след като внесоха протеста срещу освобождаването на Георгиев. Миналата седмица районният съд в Стара Загора замени най-тежката мярка на мъжа, като се мотивира с това, че той е в ареста повече от година, няма опасност да се укрие или да извърши престъпление. Затова му беше наложен домашен арест, който да бъде следен с електронна гривна, както и забрана да напуска страната.

Прокуратурата обаче не е съгласна с изводите на съда, като посочва, че задържането му е в разумен срок, предвид сложността на делото и поведението на подсъдимия.

„В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента Георги Георгиев е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата“, посочват от държавното обвинение, като отбелязват, че предстоят разпити на изключително важни свидетели, на които Георгиев може да въздейства, ако не е задържан.

Мъжът е подсъдим за това, че 26 юни 2023 г. с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишнатата Дебора двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. Второто му обвинение е за това, че на същата е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. А третото е за това, че в периода от април до 25 юни 2023 г. шест пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Според прокуратурата безопасността на Дебора също не е гарантирана при изменение на мярката на Георгиев и от дома си той също може да ѝ отправи заплахи.

„Обстоятелството, че на Георги Георгиев е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от органа, наложил мярката за неотклонение „домашен арест“. Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство“, заявиха от прокуратурата, а окончателното решение за мярката на Георгиев ще е на окръжния съд в Пловдив.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 август 2024 16:14
Гост

МНО не е наказание. Освен това, нали Домашният арест е с гривна, къде ще ходи и при кого? Тази Дебора и родителите й чак сега се събудих, че е неподходящо 18 годишна да хойка с женен мъж, който е много по-голям от нея. На всичко отгоре, т.н. пострадала непрекъснато показва единствените си белези – на краката, а това не е обезобразяване, защото крайниците, в частта на бедрата, където са белезите не са образ, от където идва думата „обезобразяване“ . Очаквам скоро законод. промени в тази насока – как лека тел. повреда, само защото е на Дебора е средна телесна. Ама… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 16:03
Гост

Нито едно мнение от юристи до тук само квартални коментатори.

Моллов
Моллов
05 август 2024 15:08
Гост

Георгиев няма да стои кротък под домашен арест – съдът му дава възможност да въздейства на и да заплашва всеки, който си прецени

Калояна
Калояна
05 август 2024 15:06
Гост

Категорично не трябва да е извън ареста този маниак! Кой плати да го пуснат?!

Калоян К.
Калоян К.
05 август 2024 15:05
Гост

Аз ако съм бил в ареста година и ме пуснат по неведоми пътища при положение, че няма мърдане от вината ми ще се укрия с 200… Този съд в Стара Загора как е решил обратното аз не мога да разбера

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 август 2024 15:03
Гост

Мястото на извергите е в ареста и прокуратурата като правозащитна институция е призвана да гарантира доколкото позволява законът, безопасността на жертвата, за да може Дебора да се радва на свободата си под палещите слънчеви лъчи на плажа в Слънчев бряг или някое китно екзотично островче на разноски на промотиращата нейния талант музикална компания, гордо развявайки „флага на победата“ над нанесената ѝ тежка душевна травма. Убеден съм, че понякога предателството и неимоверната физическа болка и унижение, извършени от емоционално и най-вече духовно близък човек, на когото младата невинна госпожица е имала пълно доверие, могат спонтанно да отключат вътрешни певчески или други… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 15:02
Гост

Ама какво прави 18 годишна с 27 годишен… Освен, че яде бой очевидно

Колева
Колева
05 август 2024 15:03
Гост

Не е определяща възрастта – или си психопат или не си

Велемир
Велемир
05 август 2024 15:01
Гост

Кибер тормозът да започне сега… До това ще доведе освобождаването му

Алексиева
Алексиева
05 август 2024 15:00
Гост

Освобождаване само за лечение в психиатрията!

Съд
Съд
05 август 2024 14:59
Гост

Не виждам адекватна причина да го пускат, та той е насилник!

Кака Ви
Кака Ви
05 август 2024 14:59
Гост

Не е безопасно разбира се, да не говорим, че може да се окаже, че не е безопасно и в ареста да е… Зависи какви приятели има и какво иска да свърши

Моллов
Моллов
05 август 2024 15:10
Гост

Само на пръв поглед му личи, че не е в ред…