Президентът Румен Радев ще разговаря с председателя на парламента Рая Назараян за възможността тя да е следващият служебен министър-председател.

Това стана ясно, след като днес от „Има такъв народ“ (ИТН) върнаха неизпълнен и третия мандат за съставяне на правителство, което означава, че ще има нови предсрочни избори и отново трябва да бъде назначено служебно правителство. След промените в Конституцията изборът на президента за служебен премиер е ограничен, като през пролетта единствено шефът на Сметната палата Димитър Главчев се съгласи да поеме поста. Държавният глава може да посочи служебен министър-председател измежду председателя на парламента, управителя и подуправителите на БНБ, шефа на Сметната палата и заместниците му, както и омбудсмана и неговия заместник. Всички с изключение на Главчев отказаха поста през пролетта, а оттогава е сменен само председателят на парламента.

„Предстои ми отново да назначавам служебно правителство. Списъкът в т.нар. домова книга става още по-къс, макар да се обнови частично с избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание. Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да проведем този разговор. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя дали има промяна в тяхното становище“, каза днес Румен Радев.

Шефката на парламента обаче още миналата седмица каза, че няма амбиции да става служебен премиер и би отказала покана.

„Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа“, каза Назарян.

Радев днес благодари на ИТН за усилията им да намерят мнозинство в парламента, след като проведоха срещи с всички партии с изключение на депутатите от ДПС. Президентът призова и за „честна игра“ в предстоящата кампания.

„Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси – блокаж на институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на избори, а дори и съмнение в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата. Решението е в ръцете партиите и всички очакваме да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. За това апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици. В противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл“, заяви държавният глава.

Тошко Йорданов от ИТН пък допълни, че след срещите с другите партии са намерили и нещо позитивно, защото установили, че има чуваемост по отношение на целите пред страната.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аноним
Аноним
05 август 2024 14:53
Гост

Е така става, когато се правят промени Intuito personae, ако беше станал Лозан Панов президент, щяха да драпат със зъби и нокти да не се бута института на служебното правителство, тези които най-много реват за разделение на власти, правова държава, демокрация, те най-много искат да узурпират властта. Навсякъде „наши“ хора – това е „реформата“

Незапознат
Незапознат
05 август 2024 14:31
Гост

А кво се прави ако никой не иска да е премиер от шортлистата?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 август 2024 14:44
Гост

Поне на теория и съгласно решението на КС продължава да управлява правителството в оставка, ако има такова де, но в настоящата ситуация откази на всички би довело до патова ситуация, от която може да се излезе с освобождаването им от НС и избирането на нови хора на тези постове, но това би било прекалено трудоемка задача за раздробен парламент, неспособен да сформира и обикновено мнозинство.

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 14:54
Гост

Решението -питат КС за тълкуване. И както измъдриха за изтеклия мандат, ще изпишат вероятно, че при такава ситуация, въпреки текста в конституцията, заради правната сигурност може и да е друг. Но КС трябва да го напише в тълкувателно решение, а КС е по дефиниция винаги прав.

Димитър
Димитър
05 август 2024 14:19
Гост

Дано дамата се съгласи. Всеки виещ на умряло протестър е музика за ушите на нормалните хора.

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 14:23
Гост

Я влез в страницата на привърженици на Да България във фейсбук да видиш как вият заради решението на КС.

Ще спаси ли Союз американците ?
Ще спаси ли Союз американците ?
05 август 2024 14:10
Гост

Космическият кораб на Боинг е опасен, и може би няма да върне астронавтите на земята-висок е риска, исе търси друг кораб. Обмислят да помолят Путин за помощ и да върне астронавтите на Боинг със спасителна мисия на Союз. Тази спасителна мисия си е направо холивудски сценарии. Върха ще бъде като спасените американци кацнат в степите на Казахстан-посрещнати от московските джипки, ако сте стигне до такова решение(има вероятност за рисков полет с Боинг, при риск астронавтите да станат на кей еф си чикън , поради дефектният кораб-друго нещо си е старият съвецки социалистически кораб Союз-сигурен, безопасен, последната надежда за американците). https://it.dir.bg/tehnologii/kosmicheskiyat-korab-na-boeing-mozhe-bi-nyama-da-varne-astronavtite-si-do-zemyata

Димитров
Димитров
05 август 2024 13:29
Гост

Тоест, Боко отново ще има възможност да дърпа конците.

Симо
Симо
05 август 2024 13:31
Гост

И то зад кулисите. Вече го е правил.

Страхил
Страхил
05 август 2024 13:20
Гост

Лоша работа. Няма НС, няма ново ВСС.

Михаил
Михаил
05 август 2024 13:23
Гост

A и хората вече нямат желание да гласуват.

Тенчев
Тенчев
05 август 2024 13:00
Гост

Сега 3 месеца ще се гледа цирка в ДПС

Николай
Николай
05 август 2024 13:15
Гост

Лошото е, че целият народ ни разиграват като маймуни.

Милчев
Милчев
05 август 2024 13:00
Гост

Нищо изненадващо. Очаквано беше да няма правителство с тия тъпи резултати от вота. Да питам гласоподавателите на партия Веселие и на Израждане дали са доволни от тях? А тия на ДПС?

Никифоров
Никифоров
05 август 2024 12:59
Гост

Не върви на добре работата. На нови избори нищо няма да се промени

Пинчев
Пинчев
05 август 2024 12:59
Гост

За къде къде по-стойностни хора не се застъпваха така, както за Назарян. Явно някой я праска от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 12:59
Гост

Тя сега се дърпа за да може след седмица да излезе да каже, как лично с господин Борисов са обсъждали видиш ли бъдещето на страната и тя въпреки желанието си да не е министър-председател ще спаси България и ще стане такъв. Защото ГЕРБ са ‘отговорни’. Това е сценария. Не се заблуждавайте. Предизборни глупости

Димо
Димо
05 август 2024 13:25
Гост

За кой ли път хвърлят прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 12:58
Гост

И всички знаем колко точно ще зависи от Назарян. Послушницата на Пеевски и Борисов. Като Главчев и Калин Стоянов

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 12:57
Гост

Голяма работа. Пародийно управление на страната с пародиен министър-председател

Анонимен
Анонимен
05 август 2024 12:57
Гост

Е да говори

Всичко, благодарение на ППДБ!
Всичко, благодарение на ППДБ!
05 август 2024 12:48
Гост

Всичко благодарение на големите „реформатори“ Бойкика и компания. Сега обикалят по студиата с пропаганда и наглеят, но истината, е че Баце ги наигра, нит реформа, нит „техни хора“ на възлови места, което винаги е било целта. Бацко може сега да движи само през служебни кабинети. А такива кръгли НУЛИ йористи като Славов не трябва да има досег до законодателен процес!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 август 2024 12:51
Гост

Нали с измененията на конституцията нямаше да има конституционна криза? Ужким и наужким… Какво предвижда конституцията след отказа на всички предвидени в нея служебни нещо си? Без министерски съвет, пък бил той даже и служебен. Впечатляващ пробив в световната правна наука!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 август 2024 12:41
Гост

Изпълнителна жена, която се спазва строго партийната дисциплина.