Президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на законодателните  изменения,  с които се забранява пропагандата и популяризирането на „нетрадиционна сексуална ориентация“ и „определяне на полова идентичност, различна от биологичната“ в училищата. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Измененията в Закона за предучилищното и училищното образование ще излязат в утрешния Държавен вестник.

Промените бяха приети от Народното събрание по предложение на „Възраждане“ и гласувани на две четения в един ден (виж още тук).

Депутатите записаха в чл. 11, ал. 2 от ЗПУО следното:

(2) В системата на предучилищното и училищното образование се забраняват действия свързани с:

  1. Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;
  2. Осъществяването на политическа и партийна дейност;
  3. Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната.

В §1 от допълнителните разпоредби пък бяха направени изменения и допълнения, свързани с определението за нетрадиционна сексуална ориентация. За това беше създадена нова т. 16, която предвижда:

„Нетрадиционна сексуална ориентация“ е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове.“

По време на дебатите в пленарна зала възникна спор за понятието „нетрадиционна сексуална ориентация“. Депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев предложи да се раздели дефиницията на „нетрадиционна сексуална ориентация“ и да се гласува против нея, тъй като нарушава чл. 6 на Конституцията, който предвижда, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, като не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Предложената редакция обаче беше отхвърлена и законът беше гласуван и на второ четене.

След приемането на промените редица неправителствени организации, представители на академичната общност, заети в системата за висшето образование и граждани се обявиха против текстовете като някои от тях призоваха президента да не подписва указ за обнародването на измененията.

Като учени и мислители, занимаващи се с изследване на обществени, политически, етически и други въпроси от областите на хуманитаристиката, социалните, медицинските, точните науки и други области на човешкото познание, остро осъждаме очевидно дискриминационния характер на измененията в ЗПУО. Измененията са обществено зловредни: те ще доведат на свой ред до изменения в междуличностните и социалните отношения между всички страни: между ученици и ученици, ученици и учители, ученици и родители, родители и учители, между самите родители, както и до абсурдни и човеконенавистни конфликти вътре в самата професионална общност“, заявиха в отворено писмо представители на академичната общност.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека – Майкъл О’Флеърти и Беатрис Фреско-Ролфо, член на комисията по равенство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, също призоваха Радев да не подписва указа. „Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т.нар. ЛГБТИ „пропаганда“ в училищата, приет наскоро от българския парламент. Призовавам президента да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите“, написа Майкъл О’Флеърти в социалните мрежи.

Румен Радев обаче подписа указа и промените в ЗПУО излизат утре в Държавен вестник.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 август 2024 17:57
Гост

Браво!
Пък джендърнята от ППДБ нека си реве, разбираемо е, там са засегнати лично. Я какви транспартийни си имат, като Божанков- от БСП в ППДБ.

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 17:41
Гост

Аха, едва сега прочетох становището Бухала, но както е известно, за да ke наруша добрия тон на „безсмислената дискусия“, ще се огранича до известното – „Отново СМИСЛЕН коментар, но не го споделям“. Обаче отново добра оценка за „антиджендъра“ – много плюсчeта в безсмислената игра „Плюс-минус“. Бухал, не Орел!

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 17:34
Гост

Този закон ще има същото „приложение“ като онова решение на КС за биологичния пол, а и онова тълкувателно решение на ВКС за промяната на пола. С една дума – Съдът на ЕС ще „регулира“ позицията както на ВКС, така и на КС, така и на НС, така и на президента. Абе, трудно и мудно, ще станем европейци – Бай Ганя този път няма да познае, не ли?! : )

Аноним
Аноним
15 август 2024 17:43
Гост

Съдът на ЕС не може да регулира нищо на КС, има йерархия на НА, и престанете с това Ганя, този ППДБЕйски манталитет никак не върви пред обществото. Като сте такива играчи съберете феновете им подписи и го вкарайте на референдум, да видим какво мисли по-голямата част от обществото. Ганя не Ганя, България е суверенна държава и сама взема решения, а не Съвета на Европа, Лайнен или някакви политици и НПО–та, спонсорирани от А за Б и неможещи да съберат 500К гласове! Ганя били, че ППДБ дан са великани, един законопроект не могат като хората да направят, а за К промени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 18:26
Гост

Коя е Галя?! Простичко е – както този закон, така и онова Решение на ВКС, както и другото решение на ТР е неприложимо, защото противоречи на правото на ЕС. Надявам се, че ясно се изразих – а, играта „Плюс-Минус“ е без значение (ясно се изразих 🙂 ).

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 18:30
Гост

Е те най-големите байганьовци точно в ППДБ се събраха. Там си знаят само Украйна и инструктажа в посолството, смешни парвенюта. Оня петчасов запис на сборището им го доказа.
По темата- браво, пълнолетните да си избират с кой да си лягат. Но на деца да се пускат тези, че едва ли не е съвсем нормално момченцето да облече рокличка и да пишка с момиченцата, хайде не 🙂

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 18:35
Гост

Досега използвах правни доводи – каква „Украйна и инструктаж на посолството“?. Но щом „Вие първи започнахте“ (надали ще разберете от къде е този цитат, не, няма да разберете 🙂 ), ще Ви поясня: „Путин-„мачото“, „антиджендъра“ загуби тази война още на 24.02.2022 г., другото е само история“. Надявам се, че бях ясен.

Божкова
Божкова
15 август 2024 17:31
Гост

Ето сега следват делата

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 18:32
Гост

Бихте ли ни осветлили, какви дела, и с какъв изход, според Вас? Или изкарахте 20 цента и стига размишления?

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 17:30
Гост

Върнаха ни в средните векове пак

Велемир
Велемир
15 август 2024 17:30
Гост

От чисто популистка перспектива, другаря нямаше друг полезен ход

Алексиева
Алексиева
15 август 2024 17:29
Гост

Не можахме да осмислим, че знанието е сила… В България са блажени само невежите!

Моллов
Моллов
15 август 2024 17:28
Гост

Мисля, че сега е време да се намеси ЕС и някой международно да реши е ли е този закон дискриминационен или да

Въх
Въх
15 август 2024 17:02
Гост

Има си хас да наложи вето върху забраната на тази гадост!

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 16:53
Гост

Чудно дали някой ще сезира КС за този закон

4567
4567
15 август 2024 16:54
Гост

За КС не знам, ама всее ще се намери съдия да се обърне към СЕС, например по дело срещу учител, дръзнал си да обясни на ученици за различната сексуалност

Geleto
Geleto
15 август 2024 17:28
Гост

Обяснението на различната сексуалност не означава „извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи“…, както е посочено в закона. Все едно обяснението на клептоманията да преставялва приканване към извършване на кражби. Иначе, аз за себе си, като гражданин, нямам никакво съмнение (на база на житейския ми опит) какво ще приемат ЕСПЧ и СЕС относно този закон, а дали съответните бъдещи, но сигурни, произнасяния на тези наднационални съдлища ще бъдат мотивирани по юридически или по политически причини е отделен въпрос.

Калояна
Калояна
15 август 2024 17:33
Гост

То може да не означава извършване на пропаганда, но от предпазливост ще секнат и обясненията и тогава ще се повиши насилието в училищата…

Божкова
Божкова
15 август 2024 17:32
Гост

Надявам се искрено да се намери кой, но аз лично не разчитам и на КС

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 17:37
Гост

Не разчитайте на КС, те не са „джендъри“, а „благочестиви христиЕни“.

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 16:52
Гост

Децата постоянно висят в социалните мрежи и научават какви ли не неща, вкл. и за нетрадиционната сексуална ориентация. Копейката да забрани и използването на Фейсбук и подобни

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 18:34
Гост

А вие изкарахте ли днес от висенето в мрежата и писане на коментари поне долар?

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 16:50
Гост

Радев е хомофоб и в червата си

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 август 2024 16:49
Гост

Напълно очакван и похвално ход на президента, защото децата в системата на (пред)училищното образование са най-уязвими на политическа, идеологическа и социална пропаганда, отчитайки психологическата негодност и незрялост на подрастващите да вземат решения за себе си с огромно значение за по-нататъшната им безпроблемна интеграция в едно модерно, способно да се репродуцира биологично, развиващо се, отворено към света общество, стъпило върху „раменете на своите предци“ – буквално и преносно. П.С. „След приемането на промените редица неправителствени организации, представители на академичната общност, заети в системата за висшето образование и граждани се обявиха против текстовете като някои от тях призоваха президента да не подписва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2024 16:49
Гост

Някой да се е съмнявал?!?!