Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи и публичните самопризнания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България.

Но аз съм призван да браня Конституцията и по силата ѝ съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие към политическата система и на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и на съхраняване на имиджа на България пред международните партньори ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването му„, с тези думи Румен Радев се обърна към акад. Николай Денков.

Акад. Денков отговори, че всички са единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи България по европейския ѝ път на развитие. Добави, че за целта България има нужда от стабилен парламент като най-спешният закон, който трябва да бъде приет, е този за държавния бюджет, защото от него зависи развитието на редица сектори – инфраструктурни проекти, болници, училища и др. Напомни и че трябва да се приеме антикорупционното законодателство. „Чакат ни промени в Наказателния кодекс във връзка с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, за да се върне чувството за справедливост у хората“, каза още кандидатът за премиер. Акад. Денков посочи, че през следващите дни ПП-ДБ ще води преговори с другите парламентарни сили, за да бъде направен опит за съставяне на редовно правителство.

Акад. Николай Денков има 7 дни, за да го изпълни или да върне празна папка.

Връчването на мандата дойде само четири дни, след като вече бившият депутат от ПП-ДБ Радостин Василев разгласи записи от среща на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, на който са се обсъждали редица въпроси, един от които е за съставяне на кабинет заедно с ГЕРБ-СДС. Записът стана повод останалите политически сили за отправят сериозни критики към същината на разговорите на Националния съвет на ПП като съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев бяха обвинени дори в национално предателство, нарушаване на демократичните принципи, авторитаризъм, погазване на законите.

Разгласяването на записа разколеба постигната миналата седмица договорка между двете партии да има премиер на ротационен принцип като първите девет месеца това бъде акад. Николай Денков, а вторите – бившия еврокомисар Мария Габриел.

От ГЕРБ втвърдиха тона и поставиха нови условия, едно от които е първо техният кандидат Габриел да бъде министър-председател, министрите да са по-скоро експерти, а не политически фигури, както досега се допускаше, а съставът „да отговаря на политическото представителство“ на отделните партии. Освен това от партията на Бойко Борисов обявиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ за правителство.

Пред медиите по повод думите на Радев, кандидатът за премиер на ПП-ДБ заяви, че не е работа на президента да дава съвети за работата на Народното събрание.

Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС дали да избере правителство или не“, посочи Денков. По думите му трябва да бъдат размразени преговорите с ГЕРБ. Припомни, че през 2021 г. бяха сменени ръководствата на службите и това бе представено като нормална парламентарна процедура. „Аз приемам нормално съветите на президента“, каза още акад. Денков.

Атанас Атанасов на свой ред заяви: „Имам чувството, че г-н президентът е засегнат от това, че много отдавна сме заявили, че имаме готови законопроекти, които ще внесем в Народно събрание – те са за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност. Може би се услади властта, но съгласно чл. 1 от Конституцията България е парламентарна република и ще се борим да има редовна власт, излъчена от парламента“.

Той заяви, че според чл. 105 от Конституцията Министерският съвет е този, който отговаря за сигурността и обществен ред в страната. „А тези в момента, бяха назначени от неговото служебно правителство. Преди да бъде назначен който и да било, особено за българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, така че не мога да разбера за какво национално предателство се говори”, каза още Атанасов и допълни: „Преди да е създадено правителство, всякакви интерпретации са излишни. В разговора сме ги коментирали, защото мислим, че трябва да се промени начина, по който се назначават ръководителите на българските служби“.

 

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Решението
Решението
30 май 2023 8:47
Гост

„Светослав Малинов/ДСБ/: Радев заяви директно, че не иска да има кабинет
… Малинов посочи, че „би било проява на невероятна арогантност“, ако не се направят промени в проектокабинета „Денков“.

„Всичко трябва да се отвори за нови преговори. Отговорността на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС неимоверно нарасна пред техните избиратели. Президентът играе срещу това мнозинство български граждани… Провокацията на президента е разкодирана и ще се действа според новата обстановка. Нямам съмнение, че ще бъде излъчено правителство“. “
https://bnr.bg/horizont/post/101830246/svetoslav-malinov-radev-zaavi-direktno-che-ne-iska-da-ima-kabinet

ППДБ слугите на Бацето
ППДБ слугите на Бацето
30 май 2023 12:18
Гост

А това което казва Малинов не е ли арогантно? Не съм виждал толкова безочлив човек! то бива да си политикан и фен агитка, но поне си сложил доцент пред името си предполага някаква грамотност. Откъде на къде загубилата партия ще диктува и поставя условия и то еднолично???? Как така на какво основание, някакъв рекет или зависимост на победителите. Това е безумно и арогантно. А какво да кажат болшинството от Българския народ, които не са избиратели на ППДБ. какво знае Малинов за избирателите на ГЕРБ , които не е спирал да обижда????? А другите хора онези над 60 % , които… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 7:31
Гост

Радев и неговите шарлатани повтарят пакта Молотов-Рибентроп като фарс. Както Сталин и Хитлер си поделиха Полша, така Радев и Харвадците си поделиха Б-я. И след това се сбиха. Нищо ново под слънцето. Ултра-нео-болшевиките на Байдън се сбиха със сталинистите на Радев. Сбиха се за репресивния апарат, с който да печелят и да поддържат властта си.

Каква ти тук корупция, Диктатура и от двете страни. А плебса да духа таратора и да си мисли, че избира.

п.с. Коментарите на ЛЕКС са много показателни!

Наблюдател
Наблюдател
29 май 2023 20:15
Гост

Мандат на тази сбирщина от американски агенти? Направих си труда да изслушам целия запис, оставям настрани публикуваните извадки, защото в записа има много по-фрапантни неща. Например след 1:59:00 нататък- първо обсъждат нагласяване на конкурси, а после, буквално „всичките областни (управители, може би?) абсолютно правилно да се арестуват“. На който не му се вярва, да го прослуша. Тези марионетки на дементиралия американски дядко ли ще ни съставят правителство? Под диктата на посолството? С мераци за арести? Само и само да се задържат на власт, да окрадат спуснатото от господарите им и да изпълнят господарската воля, да ни вкарат във война? А… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 22:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
29 май 2023 19:18
Гост

Надето Йорданова дали въобще разбра какво стана?

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 21:36
Гост

Тя докато примслясне два-три пъти и Радев ги изгони.

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 18:42
Гост

Poklon pred Radev

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 18:26
Гост

Атанасов мигаше на парцали като ги подпука Радев.

Re:
Re:
29 май 2023 18:34
Гост

А кой ги спусна на парцали на политическата сцена – лани?

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 19:21
Гост

Атанасов е стара подмолна хиена от много години-не от лани. Не случайно от старите тарикати само той продължава да е актуален. Щом Филчев не можа да го довърши навремето значи Гнома е сериозен схемаджия- то си му и личи по физиономията и изражението.

Кичи бабаЛенкин
Кичи бабаЛенкин
29 май 2023 22:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
За протокола
За протокола
29 май 2023 17:56
Гост

Колкото по-бързо го върнат, толкова по-добре!

За ПП.

Наблюдател
Наблюдател
29 май 2023 20:18
Гост

Не за ПП, а за България е по-добре.

Ангелов
Ангелов
29 май 2023 17:50
Гост

Пародия. Пак глупости се вършат на гърба на народа. А като не се състави правителство кой ще отговаря пред всички държавни служители, учители и други, които от средата на другия месец няма да имат възможност да получават заплати?

Наблюдател
Наблюдател
29 май 2023 20:19
Гост

Глупости. Заплати ще има, и без нов бюджет. Това е просто плашило на предателите.

Гергов
Гергов
29 май 2023 17:49
Гост

Това прозвуча, като Петър Стоянов през 1997 година, когато Конституцията го задължава да даде мандат за съставяне на правителство на БСП, но в същото време ги моли да го върнат, защото иначе ще влезем в гражданска война.

Мавродиев
Мавродиев
29 май 2023 17:48
Гост

Не разбирам защо Радев създаде Асен Василев и Кирил Петков, които са учили в САЩ, при положение, че явно Радев иска да гравитираме в руска орбита?

re:
re:
29 май 2023 17:57
Гост

Защото е зелен. Чорап.

Мавродиева
Мавродиева
29 май 2023 18:10
Гост

Били „учили“ в САЩ?!

И какво са научили?

345
345
29 май 2023 19:22
Гост

Те милиони са учили в САЩ и какво!
Бойко се впечатлява от знаещи езици, а Мавродиев от учили в САЩ!
За ваше сведение Мавродиев и Радев е учил в САЩ!

Нинков
Нинков
29 май 2023 17:47
Гост

За една седмица сме от направа на правителство, до това такова изобщо да няма.

Харалампиев
Харалампиев
29 май 2023 17:47
Гост

Радев е предател!

Харалампиева
Харалампиева
29 май 2023 17:58
Гост

Радев е глупак!

Любенов
Любенов
29 май 2023 17:47
Гост

Тъкмо се сговориха за правителство и изтече запис. Случайно? Не мисля

Zwenor
Zwenor
29 май 2023 17:46
Гост

Незнам какво се случва, но ми е ясно едно – въртят се някакви страшни схеми

Пашов
Пашов
29 май 2023 17:46
Гост

Схемата със записите от Василев сега е същата схема, която се игра, когато по бързата процедура ГЕРБ искаха да разкарат Васил Божков от България или да му вземат едни милиони.

Минков
Минков
29 май 2023 17:45
Гост

За мен си пролича какво става. Явно, че Радев е накрал подлогата Василев да пусне записите

Нация от предатели и продажници
Нация от предатели и продажници
30 май 2023 8:34
Гост

Минков, за теб и тебеподобните грантояди си пролича единствено,че за стотинки ще продадете и майка си… Вие дори не разбирате какво значат думи като родина,чест и достойнство. Думата отговорност никога няма да я проумеете. Способността ви за емпатия клони към нула. На база на физиологичните си нужди и способността да издавате гърлени звуци сте изградили фалшив човешки образ. Затова и само това правите-издавате силни гърлени звуци в името на физиологичните си нужди.

срамът е за Радев
срамът е за Радев
29 май 2023 17:41
Гост

Този е най-големият национален предател, без малко да не връчи мандата, както го задължава Конституцията. В главата му дрънчи Ставай страна огромная – защото само Русия има интерес от дестабилизация на България и нескончаемо управление на внедрения от нея генерал

Д-р Моро
Д-р Моро
29 май 2023 18:01
Гост

Хубаво е да не губим човешки образ и подобие.

Даже когато сме на тролска сметка на А за Б.

Нокдаун
Нокдаун
29 май 2023 17:34
Гост

Румен Радев набързо, на крак, унижи предателите от ППДБ и ги натири.
Атанасов и Асен Василев бяха в несвяст и им идеше да се скрият под масата.

хайде, хайде
хайде, хайде
29 май 2023 17:34
Гост

ПП са пътници обаче президентът е руска подлога и саботьор, по негова команда Радостин пусна записа, да не се заблуждаваме

от КГБ
от КГБ
29 май 2023 18:05
Гост

И записите са монтирани на Любянка, нали?

Това е америчката агентура. С качество „КА“. Пък после пак питайте защо се изнесоха така както се изнесоха янките лани от Афганистан?

Просто Киро си призна всичко
Просто Киро си призна всичко
29 май 2023 17:28
Гост

Бащицата уби децата си. Онези, които създаде, и които по думите на Киро “с ала бала схема при президента” от максимум 10% взели на изборите 20%. Всичко се връща

ПП ни се изхрачи в лицата
ПП ни се изхрачи в лицата
29 май 2023 17:23
Гост

Браво на Радев. Направо занули шарлатаните, които с 37 депутата искат цялата държава. Маските паднаха.

А за Б ни показа какво значи за тях - България
А за Б ни показа какво значи за тях - България
29 май 2023 18:12
Гост

А за Б, Сорос, ЦРУ – пак там!