„Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС), след всичко, което натвори, не може да отговори на високите обществени очаквания, защото нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в коментар за процедурата по избор на главен прокурор и издигнатата единствена кандидатура на Борислав Сарафов.

Държавният глава подчерта, че обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост са огромни, „като в тази важна мисия той следва да се ползва с високо обществено доверие, а това изисква легитимност на неговия избор“. По думите му ВСС е демонстрирал зависимостите и с решението си да издигне само един кандидат за поста на главен прокурор.

Радев посочи, че настоящите и бъдещи депутати трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание или възможности, а е тяхно конституционно задължение.

„Това трябва да стане възможно най-скоро, за да не попадаме в тази ситуация, в която се намираме в момента“, подчерта Радев.

„Нека като обеца на ухото да виси споменът за сглобката, която вместо да изпълнява Конституцията, реши да я променя и днес ние берем отровните плодове от това посегателство“, каза още държавният глава. Той допълни, че със самата процедура, така както са я започнали кадровиците на съдебната система, и смятат да я продължават – с един кандидат, всъщност гарантират не друго, а излагането ѝ на риск. Те постигнаха едно нещо – отново да създадат напрежение не само в професионалните среди, а в цялото общество и по този начин да изложат на риск и самата процедура, и да нанесат сериозен пореден удар върху тази система, която е изключително важна за държавността, допълни Радев.

Както е известно, на последното възможно заседание трима членове на Прокурорската колегия на ВСС – Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов, издигнаха кандидатурата на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за титуляр на поста. Други членове на колегията не внесоха номинация, това не направи и министърът на правосъдието Мария Павлова (още в самото начало на процедурата, тя обяви, че няма да упражни това правомощие на министъра на правосъдието, както не го е правил никой от предшествениците ѝ).

Самият Сарафов изпрати позиция до БТА, в която обяви, че има решения за всички актуални проблеми в държавното обвинение и декларира, че ако бъде избран за главен прокурор, ежедневно и целеустремено ще работи за „възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт“.

Този състав на ВСС работи вече две години след края на петгодишния си мандат. До тук се стигна, тъй като няколко последователни Народни събрания така и не избраха нови членове на съвета, а освен това отмениха избора, който направиха съдиите, прокурорите и следователите. В подобна ситуация е и Инспекторатът към ВСС, чийто членове са напът да завършат втори мандат. Заради неизбирането на инспектори от парламента беше сезиран Конституционният съд, който прие, че с изтичането на срока, за който са избрани, те изпълняват своите функции до избирането на нови. Основният мотив на КС беше, че е конституционно недопустимо да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на ИВСС поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите. За ВСС няма изрично произнасяне на КС, като самият той отклони питания в тази връзка на бившия главен прокурор Иван Гешев и на състав на Върховния административен съд, като посочи, че въпросът вече е изяснен.

Досега Румен Радев е връщал две от назначенията на т. нар. трима големи в съдебната власт – на Иван Гешев за главен прокурор и на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
yugioh
yugioh
14 октомври 2024 14:45
Гост

румен е същия като всс – стар и изтъркан, колеблив, никога не застава пряко на пътя на свинята и кочината.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 12:00
Гост

Че сменете го тоя ВСС!

Някой
Някой
14 октомври 2024 11:53
Гост

„Съдия Руси Алексиев: СРС-тара срещу Джейхан Ибрямов са законни, били са за оперативна информация“
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19113076

Цитирано е цялото становище.

Поредната пошлост
Поредната пошлост
14 октомври 2024 11:44
Гост

то е ясно, сега ще върне и Боби – ту Сарафов. Проблема не е в ВСС а в кандидатурата- тя не става. Досега нито един състав на ВС не е бил одобряван и всички са оплювани, так че едва ли този конкретен състав е по- различен. То и следващия състав ще бъде оплют. Проблемът е в самият Боби. той е част от статуквото , което е довело Прокуратурата дотук. Цял живот началник в тая прокуратура. Даже не е интересно как смята, че точно той и точно сега ще намерил решения да я оправи. Това са празни приказки. Той е и… Покажи целия коментар »

Защо и на кого Сарафов е неудобен ?
Защо и на кого Сарафов е неудобен ?
14 октомври 2024 11:24
Гост

„Атанас Илков: Арестът на Джейхан Ибрямов е законен“
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19112878

Нов
Нов
14 октомври 2024 11:38
Гост

ТОЗ ПЪК КАКВО ЛИ РАЗБИРА………..

Щерев
Щерев
14 октомври 2024 11:01
Гост

Добре е, че става на въпрос за конституционните задължения.

---
---
14 октомври 2024 14:11
Гост

„… става на въпрос…. “ не е правилен израз …

Димо
Димо
14 октомври 2024 10:47
Гост

A, това се знае отдавна.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 октомври 2024 9:35
Гост

Хубаво приказва, ала след промените в Конституцията на президента вече не може да му се търси и отговорност за причините, поради които служебният министър на правосъдието не е излъчил кандидат за поста главен прокурор, за да може поне формално да има някакъв състезателен елемент в процедурата, но уви, „площадните реформатори“ могат само да рушат, ако не стане на тяхната, a това си е жив троцкизъм.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 9:50
Гост

Кога министър, еле пък служебен, е излъчвал номинация за някой от тримата големи?
Това да не са ти служебните недоразумения на Радев, ангажирали страната за найсе години напред с договора с Боташ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 октомври 2024 10:24
Гост

Щом е по-добре лицето ББС да бъде единственият кандидат, както и стана на практика, няма какво повече да се спори, а ако решим да си заравяме главата, мъчейки се като една определена партия да живеем в зелено-розовия си балон на непогрешимост и отказ за възприемане на действителността в очакване на „голямото гражданско цунами“, понеже в момента им изнася да има обществено недоволство, възстановяващо частично подкрепата към тях преди изборите, добре, няма да споря. Очевидно не е необходимо липсата на легитимност на състава на кадровия орган да бъде „туширана“ с наистина качествено външно предложение най-малкото с цел още по-ясно изобличаване на… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 октомври 2024 10:28
Гост

П.С. Отказът за издигането на кандидат почива на същата абсурдна логика, разпространена сред българското общество, че негласуването, като отказ от конституционно право и знак на протест срещу корупцията по високите етажи на властта, е рационално поведение, което ще доведе до оздравяване на държавата – манталитетът на народа и управниците му е един и същ, а резултатите от това пасивно-агресивно снишаване са видими.

Смешко
Смешко
14 октомври 2024 10:53
Гост

Щом е по-добре лицата Борис Велчев и Лазар Груев да саединствени кандидати…

Двамата са съветници на президента тогава – агент Гоце на ДС Първанов…

Скуби Бу
Скуби Бу
14 октомври 2024 11:10
Гост

Прегрупираният Сарафов, пуделът на агент Буда и на Феномена, на малките им пръстчета на Велчев и Груев не може да се намаже. Та ако там е имало състезание с един кон – ат, то сега е такова с едно куцо магаре. 🙂 🙂 🙂

Скуби Бу
Скуби Бу
14 октомври 2024 11:04
Гост

Явно идеята е този ВСС да направи „правилните“ избори за главен прокурор и председател на ВАС, за което ще обере всички негативи и хейт, но ще получи и отплата с уговорените задкулисно за това бонуси и награди, а новият да започне на чисто, че да има по-нататък мегдан за други мизерии.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 12:46
Гост

Добро утро, село тъпо – скуби некой си! Пиши си, никому не пречиш…..

Скуби Бу
Скуби Бу
14 октомври 2024 15:28
Гост

Добър ден бе, трол малоумен. Пиша си и без да ми даваш указания. Ти обаче спамиш излишно. Но важното е центовете ти вървят… По двайсетаче на коментрче, а? 🙂 🙂 🙂

Проскубания мухъл
Проскубания мухъл
14 октомври 2024 10:06
Гост

Аз съм проскубан мухъл, спец по всичко – от конституционно право, до наказателно, а с гражданско и търговско се занимавам също 🙂

Накова
Накова
14 октомври 2024 9:16
Гост

Радев не каза нито дума по отношение на Сарафов. Защо?
На всички е удобен, явно, като ВСС пък е удобната мишена, за да поддържат имидж пред електората.

Скуби Бу
Скуби Бу
14 октомври 2024 9:30
Гост

Както писах в една съседна тема, но коментарът ми беше изтрит от модератор, по искане на прокуратурата, представлявана от лицето Сарафов, е бил свален клип на журналиста Светослав Цанов от Ютуб за Делян Пеевски, след като преди това от платформата са отказали да го направят по искане на МВР (Калин Стоянов – сега водач на листа на ДПС Новото начало), тъй като няма нарушение на правилата за съдържание. В случая няма наказателно производство за извършено престъпление, дори предварителна прокурорска проверка, та на какво основание ПРБ разпорежда премахването на клипа изобщо не е ясно. Очевидно е, че няма подобно правомощие, а… Покажи целия коментар »

Скуби Бу
Скуби Бу
14 октомври 2024 8:53
Гост

Без да падат глави, няма да се случат нещата в тази държава. Коледа наближава и всички знаем какъв е обичаят тогава…

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 9:34
Гост

Ако си съдия наистина и разсъждаваш така, като последния гамен, ще си останеш лузър и пролетарий цял живот. Всъщност, ти си една скучаеща провинциална мишка Скуби, която не спира да бълва глупости зад екрана на компютъра и ще излезе на улицата да реже глави, ама……на 30 февруари следобед:)))

Скуби Бу
Скуби Бу
14 октомври 2024 9:50
Гост

Някъде да съм написал, че ще режа глави, столична мишко?! Но всъщност който както си иска може да го тълкува, според интелекта си, с какъвто ти очевидно не разполагаш. 🙂 🙂 🙂 И като не ти харесва какво пиша – заобикаляш, не четеш, бягаш надалеч, троляк нещастен… 🙂

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 8:44
Гост

Решенията на този ВСС за мен са нелегитимни. Откакто нарушиха КРБ и не позволиха на избраните по закон да заемат местата си, актовете им са порочни.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 8:38
Гост

Ужас работа, да

Мончев
Мончев
14 октомври 2024 8:38
Гост

КОЙ я овладя с Борисов. Така е. Народа прост си ги преизбира

Шулинска
Шулинска
14 октомври 2024 8:37
Гост

Еми така ще сме

Иванов
Иванов
14 октомври 2024 8:37
Гост

Чесане на езици. Пределно ясно е това.

Моолов
Моолов
14 октомври 2024 8:36
Гост

Ха, нищо не каза. Ма и тебе те страх да кажеш с истинките имена. Кой я овладя и защо

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 8:35
Гост

Ти си резидент. Изричаш очевадните неща

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 8:35
Гост

Проблема ти е че не е овладяна от теб

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 8:34
Гост

Какво ще направиш ти?

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2024 8:34
Гост

Откри топлата вода. Идиотт