Върховният административен съд (ВАС) отказа да отведе председателя Георги Чолаков от делото за „отстраняването“ на Андрей Гюров като подуправител на Българката народна банка (пълния текст на определението на състава виж тук).

Днес Гюров поиска отвод на Чолаков, който е докладчик по делото и председател на състава, а мотивите му бяха свързани със съмнения в безпристрастността на председателя на ВАС, както и с начина на избора на председател на състав по делото му.

Гюров посочи, че всеки има право на безпристрастен и независим съд, а съмненията за Чолаков изведе от изказвания на подалия оставка председател на „Да, България“ Христо Иванов, който говори за евентуални близки отношения между Делян Пеевски и Чолаков, както и че Пеевски се интересувал какво ще е кариерното му развитие. След изказванията на Иванов, Георги Чолаков излезе с позиция, в която заяви, че нито като съдия, нито като председател на ВАС e упълномощавал, когото и да е било да определя професионалното му развитие след изтичането на мандата му като административен ръководител, както и да взема решения от негово име.

„Професионалното ми бъдеще след края на мандата е само мой личен избор“, посочи Чолаков.

След направеното днес искане на отвод, ВАС се произнесе в закрито заседание, а от съда съобщиха, че съдебният състав единодушно е отхвърлил като неоснователно искането, а определението му е окончателно.

„Върховните съдии приемат, че изложените от Гюров твърдения в молбата му за отвод, представена накрая на второто съдебно заседание по делото днес, във връзка с публични изказвания на политика Христо Иванов, почиват на субективни възприятия, без да са свързани с конкретни обстоятелства, които обективно да пораждат основателно съмнение за безпристрастието на председателя на състава Георги Чолаков“, поясниха от съда.

Относно начина на разпределение на делото, от ВАС обясниха, че от 15 юли до 1 септември съдилищата са в съдебна ваканция и в този период дела не се разглеждат в открити съдебни заседания. Изключение се прави само за такива дела, които трябва да бъдат разгледани за по-малко от месец, какъвто е и казусът на Гюров.

„В тези случаи в съдилищата, включително и във ВАС, делата се разглеждат от дежурни състави. Дежурните състави във ВАС за периода на съдебната ваканция са определени със заповед на председателя на съда № РД-06-136/10.06.2024 г., издадена на основание чл. 329, ал. 4, във вр. чл. 122, ал. 1, т. 2 и 5 и ал. 5 от ЗСВ. Трайна и последователна е практиката на ВАС в периода 15 юли – 1 септември, делата, които подлежат на разглеждане в открити съдебни заседания да се разпределят на случаен принцип между съдиите, които са определени да бъдат дежурни в съответната седмица, съгласно цитираната заповед на председателя на ВАС“, заявиха от съда.

Делото е отложено за 14 септември, като предстои ВАС да се произнесе и по искането на Гюров за спиране на делото, както и по искането да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург. За следващото заседание Комисията за противодействие на корупцията (КПК) трябва да предостави и поискани писмени материали.

До делото се стигна, след като Гюров обжалва решението на Управителния съвет на БНБ, че са налице основания за освобождаването му като подуправител. Според УС той „не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“ и е „признат за виновен за извършено сериозно нарушение“ – две от основанията в Закона за БНБ за освобождаване на подуправител (повече за мотивите на УС на БНБ виж тук).

До това решение се стигна след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) изпрати на БНБ свое решение, в което установява несъвместимост при Андрей Гюров. Тази несъвместимост се обосновава, с „участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел: Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и Сдружение „Голф-клуб Благоевград“, без решение на Управителния съвет УС на БНБ по чл.12, ал.5, изр. 2-ро от Закона за Българската народна банка“.

Гюров първо обжалва решението на КПК и Административен съд София-град допусна делото за разглеждане и го насрочи за 16 септември 2024 г. После обжалва и решението на УС на БНБ пред Върховния административен съд.

Като свидетел днес беше изслушан Георги Шарков, който е представител на едно от дружествата, в които според КПК, Гюров е участвал.

Той обясни, че още през май 2022 г. Гюров е подал оставка като член на управителния съвет, но тя е била гласувана едва в края на 2023 г. По думите му, от момента на подаване на оставка, до сега, Андрей Гюров не е извършвал никаква платена или неплатена дейност, свързана с дружеството. Подобни изказвания направиха и двама представители на други две дружества в предходното заседание.

Гюров повтори пред медиите, че искането настоящото дело да бъде спряно се основава на това, че решението на УС на БНБ се базира на невлязъл в сила административен акт на антикорупционната комисия, както и на становище на Европейската централна банка, че за взимане на решение за освобождаване на подуправител на БНБ трябва да се изиска преюдициално становище от Съда на ЕС заради сериозността на твърдяното нарушение.