Председателят на Административен съд – Пазарджик Веселка Златева оспори в  Конституционния съд (КС) текст от Изборния кодекс (ИК), който изключва гласовете „Не подкрепям никого“ при определянето на т. нар. общинска избирателна квота и на практика ги обезсмисля.

Тя иска частично за противоконституционна да бъде обявена т. 14 от § 1 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Именно тя дава определението за общинска избирателна квота и гласи: „Общинска избирателна квота“ е частното от делението на общия брой на действителните гласове с изключение на тези по чл. 438, ал. 1, т. 7, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет. Когато частното не е цяло число, общинската избирателна квота е най-близкото по-голямо цяло число“ (оспорен е почерненият текст).

Според съдия Златева изключването на действителните гласове „Не подкрепям никого“ от уравнението противоречи на принципите на правовата държава (чл. 4 от Конституцията), на равенство на гражданите пред закона (чл. 6, ал.2 от Конституцията) и на всеобщо, равно и пряко избирателно право (чл. 10 от Конституцията).

В искането си до КС съдия Златева сочи, че макар ИК да определя гласовете „Не подкрепям никого“ като действителни, „по силата на § 1, т. 14 се приравнява на недействителни и те не участват в определянето на общинска избирателна квота.

„Така на практика се обезсмисля предвидената възможност да се гласува „Не подкрепям никого“ и се нарушава принципът на равнопоставеност при упражняване правото на глас. Гласоподавателите, избрали за свой вот „Не подкрепям никого”, са упражнили своето активно избирателно право, което поведение е различно от поведението на онези български граждани, които не го упражняват и в този смисъл е недопустимо да бъдат приравнявани като последица.  Включването на този вот в общия брой действителни гласове, въз основа на които се формира общинската избирателна квота – макар по естеството си да е форма на отрицателен вот – ще завиши броя гласове, определящи квотата, като така ще легитимира с по-висока относителна тежест на всеки отделен мандат – посредством завишения праг, необходим за получаването му.  Затова доколкото оспорената разпоредба предвижда различна тежест на гласовете, подадени от избирателите с действителна бюлетина и подали своя глас за конкретна партия, коалиция или независим кандидат, спрямо тези на избирателите, подали своя глас с действителна бюлетина и избрали за свой вот „Не подкрепям никого”, е налице нарушаване на принципа на равно избирателно право. Така гласът на избирателя, гласувал с „Не подкрепям никого”, не е равен по тежест на гласа на всеки друг избирател, гласувал за конкретна партия, коалиция или независим кандидат в конкретния изборен процес. Всъщност той се приравнява на неподаден глас и е лишен от всякаква тежест“, заявява председателката на АдмС-Пазарджик в искането си до КС.

Тя посочва, че волята на избирателите, гласували с „Не подкрепям никого“, не се отразява по никакъв начин на изборния резултат. „…докато принципът на пряко избирателно право предполага органите на държавна власт да се формират непосредствено въз основа на предпочитанията на избирателите, изразени в изборния процес, били те и „Не подкрепям никого”, и е проявление на принципа на пряко осъществяване на властта от народ“, изтъква съдия Златева.

Делото, заради което тя се обръща към КС, е свързано с начина на разпределение на мандатите в Общинския съвет на Пазарджик. И илюстрира как оспорената от нея разпоредба се отразява в разпределението им в града.

ОИК-Пазарджик е определила общинска избирателна квота от 721 гласа съобразно нормата на § 1, т. 14 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Комисията е установила 29 533 действителни гласа, които е разделила на общия брой мандати за общински съветници – 41 и е получила числото 720.317 и е определила общинската избирателна квота на най-близкото по-голямо цяло число, а именно 721.

Експертиза по делото в АдмС-Пазарджик е установила, че общият брой на действителните гласове е 29 594. Ако се приложи правилото на § 1, т. 14 и гласовете „Не подкрепям никого“ бъдат приравнени на недействителни, квотата ще е 722.

„Разлика от 1 глас в общинската избирателна квота не би могла да повлияе върху разпределението на мандатите. Ако обаче разпоредбата на § 1, т. 14 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс остане неприложена в частта „с изключение на тези по чл. 438, ал. 1, т. 7“, поради противоречието ѝ с разпоредбите на чл.4, чл.6 и чл.10 от Конституцията (каквото е убеждението на настоящия съдебен състав), то общинската избирателна квота би била 751 гласа, изчислява съдията и заявява, че разлика от 30 гласа в общинската избирателна квота ще повлияе съществено върху разпределението на мандатите.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
04 юли 2024 9:06
Гост

Развитието на казуса може да доведе до неочакван резИлтат!
Щом гласовете „Не подкрепям никого“ влязат в сметките – значи ще трябва да има и празни банки. Без значение в Общинския съвет или Народното събрание.
Ако половината негласуващи отидат, но пуснат бюлетина „Не подкрепям никого“ – избрания орган … няма да може да започне работа.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2024 14:54
Гост

Правилното решение е да се попълват със случайно избрани не гласували граждани всички места, които не са подкрепени с вот. Тогава ако избирателите не са представени от парламентарните партии тези партии няма да могат да се налагат законодателно на болшинството избиратели. И може би тогава партиите ще се заемат да защитават интересите на избирателите а не тези на шефа на партията и явно антибългарски лобита.

Супер но не на място
Супер но не на място
03 юли 2024 21:18
Гост

Конкретното производство пред КС не е производство в упражнения по законотворчество или опит за критика на законодателството по принцип. Колегата е Пазарджик е права,но искането и е недопустимо. Виж ако онези в НС се замислят,може все пак да има полза от него!

Потресен
Потресен
03 юли 2024 19:39
Гост

В Пазарджик и административен съд ли имало?

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 19:07
Гост

Поради вече разяснените съображения от КС на РБ и това искане би било недопустимо, защото няма да се отрази върху правилността на решението – дори и тази законова разпоредба да противоречи на КРБ, тя е приложимо права към момента на Решението на ИК за разпределяне на мандатите в ОС, т. е. произнасянето е ирелевантно „по конкретното дело“ (както гласи чл. 150, Ал. 2 КРБ.

Пеналист
Пеналист
03 юли 2024 19:05
Гост

Това става, когато гербаджийско-депесарски боклуци се учат да пишат закони.

Димитър
Димитър
04 юли 2024 10:56
Гост

Щото с Киро цъфнахме и вързахме,че и кристали взехме да отглеждаме. Да ви се не знае и ш***ните протестъри….

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:30
Гост

Ей общинарите на Пазарджик още не могат да се отърсят от лакумият на на Тошко, бившия кмет. Чак замесиха и съда

Съд
Съд
03 юли 2024 16:24
Гост

Разбирам искреното възмущение, както и мотивите на съдийката… но не очаквам много

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:23
Гост

Нямам търпение да видя КС с какво решение ще излезе

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 юли 2024 18:57
Гост

Няма да излезе с решение. Както досега, ще излезе с определение и ще донесе от десет кладенеца вода, за да обясни защо не иска да гледа дело, внесено от редови съдия. Само ВКС/ВАС, НС или президента са достойни в очите на КС.

Кроасан Айрянов
Кроасан Айрянов
03 юли 2024 21:21
Гост

Не става въпрос за достойни а за грамотни! А ВКС/ВАС,НС или президента са от силата на институцията. Не е работа на КС да се занимава с политиканстващи съдии говорещи общи приказки и по принцип. Те може иначе да са прави,но си има друг ред…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 юли 2024 16:18
Гост

Абе не е като да няма логика в мотивите на съдията, а и ако се търси аналогия с НС, там най-големите схеми се правят точно с кворума и гласуването „въздържал се“, т.е. изразявам позиция, ама без реално съдържание в едната или другата посока. Интересно наистина защо никой не е повдигал сериозно този въпрос при положение, че евентуално признаване на тежестта на всяка валидна бюлетина, може да стимулира хората до отидат до урните, макар и без да подкрепят никого, иначе в настоящата ситуация подобен инзбор остава само за статистиката, а партиите продължават да се правят на глухи, слепи и възмутени от… Покажи целия коментар »

Николова
Николова
03 юли 2024 16:22
Гост

Този въпрос е твърде неудобен за повдигане, ще видите и сега ще е потулен. А що се отнася до избирателната активност – на никоя от партиите на статуквото не й трябва висока избирателна активност, трябват им стройна избирателна активност от страна на техния си твърд електорат и още малко корпоративен/купен вот… толкоз другите да вървят на почивка, че ще вземат да объркат изборите

Александров
Александров
03 юли 2024 16:17
Гост

Хайде да видим КС и неговите капацитети какво ще кажат

Алек
Алек
03 юли 2024 16:18
Гост

Нищо по същество, ще оставят искането без разглеждане заради някоя запетая…

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:30
Гост

Ше видим отхвърляне и отказ от разглеждане по същество

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:16
Гост

Твърде малко кресливци, които изискваха включването „не подкрепям никого“ ще прочетат, а още по-малко ще осмислят написаното. За съжаление…

Елена
Елена
03 юли 2024 15:55
Гост

Чак сега ли… този избор си е мижай да те лъжем от как някой умник реши да г0 вкара, за да запуши устите на викачите