Председатели на съдилища са напът да започнат четвърти мандат на постовете си, а причината за това е липсата на желаещи да ги сменят на ръководната позиция. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия.

Става дума за малки съдилища, където от години се правят опити да се изберат нови ръководители, но желаещи все няма.

Едни от най-фрапантните случаи са районните съдилища в Оряхово и Тервел.

Вторият мандат на шефа на РС-Оряхово Ивета Кънева изтече на 11 юли 2019 г. От тогава тя е и.ф. председател. До момента Съдийската колегия е обявила 21 процедури за избор на неин наследник, но всичките без резултат.

Сходно е положението и със съда в Тервел. Вторият мандат на председателя на РС-Тервел Ганчо Драганов изтече на 7 юли 2019 г. като в момента той продължава да изпълнява тези функции. Колегията е направила 22 неуспешни опита да намери нов ръководител, но кандидати няма.

За РС-Берковица до момента са били открити 10 процедури, все неуспешни, като съдът продължава да се ръководи от Юлита Георгиева, която вече два мандата е била председател.

За районния съд в Мездра процедурите са 14, начело на съда е Иванка Кожухарова, която един мандат е била председател (до 20 юли 2021 г.), а от тогава е и.ф. шеф.

Днес Съдийската колегия откри поредните процедури за избор на председатели на тези съдилища.

А зам.-председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Вероника Имова отбеляза, че поради липсата на желаещи, съдии вече 3-4 мандата са председатели. В тази връзка Имова отправи призив към магистратите да подават документи и да участват в процедурите.

Желаещите да оглавят някой от тези съдилища ще имат възможност в срок от един месец от обнародване на днешното решение да подадат документи за участие или лично в администрацията на ВСС, или по електронен път с квалифициран електронен подпис на следния имейл – vss@vss.justice.bg, или чрез лицензиран пощенски оператор на адреса на ВСС – София, ул. „Екзарх Йосиф“ №12.

Към документите трябва да бъдат приложени подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител; удостоверение от следствените отдели за образувани досъдебни производства; документи за стажа и други, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:17
Гост

­­­Г­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­м­­о­м­и­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­а­­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?95461

Асен
Асен
13 март 2024 20:39
Гост

Така ми скъсаха дупето в посолството, че се ококорих още.

Тъпите заробващи правила са проблема капсулирането
Тъпите заробващи правила са проблема капсулирането
13 март 2024 13:17
Гост

Така е заради тъпите и лобистки заробващи и безрбой правила за назначаване и преместване и израстване в тази система. Тези който могат не искат, а тези които искат не могат. Такива са правилата. И проблем е, че някой ако поиска и отиде после няма връщане цял живот. Ей това е проблема. Как да си остави жената или мъжа и децата и жилището някой като се самоубива и заробва. Трябва да се опростят и правилата и процедурите да се влиза и излиза и мести лесно в тази система, а не обратното в това трябва да се съсредоточи реформата, а не постоянно… Покажи целия коментар »

Чудно!
Чудно!
13 март 2024 11:48
Гост

Едната статия е за наказани 5 съдии, предимно от София, а другата – за нулевия интерес към председателските конкурси в страната. Явно е по-добре да си редови магистрат в столицата, и да пишеш делата когато ти дойде кефа ( я те накажат, я не веднъж на 10 години) , отколкото да си гледаш работата и сам се накажеш за години наред другаде

Пак, пак и пак!
Пак, пак и пак!
13 март 2024 9:13
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Didier
Didier
13 март 2024 1:25
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €4,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Телефон за WhatsApp: +33644681046

Пеналист
Пеналист
12 март 2024 23:38
Гост

И на жорката чолаков, най-обичният син на мафията, му се иска така да е ама НЯМА !! Как е джакузито жоре?

UUU
UUU
12 март 2024 23:11
Гост

ЧУХТЕ ЛИ ЗА ПРЕПИСВАЧА НА ИЗПИТА НА КОНКУРСА ЗА ПЪРВОНАЧАЛНО НАЗНАЧАВАНЕ НА СЪДИИ И ТОТАЛНО СГРЕШЕНИЯ ТЕСТ И КАЗУС /НАКАЗАТЕЛЕН/ ОТ ПИСМЕНИЯ ИЗПИТ НА 24.02.2024 Г. И КАК СК НА ВСС СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НИЩО НЕ Е СТАНАЛО!!!!
ПОРЕДНИЯ СКАНДАЛ!!!

Жорката ВСС
Жорката ВСС
12 март 2024 23:39
Гост

Поредният плачещ тройкаджия, който така или иначе няма дори 4,50 на теста и казуса…

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 19:51
Гост

„Към документите трябва да бъдат приложени подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване..“
Как ще стана магистрат, ако нямам висше по Право или юридическа правоспособност. Какви са пак тези глупости? И тези ще въвеждат електронно правосъдие ..

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 21:32
Гост

Абе смееш се ти, ама на шефа на СГС не му беше смешно, когато му оспорваха българското гражданство по повод назначението. Да си събират бумаги ВСС, то за Тервел и Оряхово никой нормален човек няма да се вдигне да отиде до психодиспансера. Трябва да прилагат направо параграф 22 – ако си се вдигнал, значи си луд.

Mihail
Mihail
12 март 2024 23:41
Гост

И за напред няма да му е смешно на тоя плужек, руZки гражданин, раждан в СССР! Ще бере още яд тоя чуждестранен агент!

Запознат
Запознат
12 март 2024 16:01
Гост

И в Тервел, и в Оряхово и в много други места е едно и също. Хората пътуват ежедневно по 30-40 км, за да стигнат от областния град, в който живеят до съответния „малък“съд. Добре че ги има тези наистина отговорни съдии, инак съдилищата там просто трябва да се закрият. И вместо да се мисли реална реформа, за да се помогне да има правосъдие из страната, тарикатите в София се боричкат из клубове, кадруват на бели покривки и умуват как да подменят човекът на другите с някой наш човек.

Така е !
Така е !
12 март 2024 15:52
Гост

От години ръководните длъжности стават все по- нежелани. Мина времето, в което кандидатстваха по 3-4 души за ръководен пост. Сега ако намериш по 1, дето се мрази да се зароби за 5 години, пак добре. Нали се сбъдна мечтата някои либерасти за обновление и нови лица. Ама реформите се правят само за определени постове в София, а хаосът настъпва при всички други.

Tъпаците от ВСС
Tъпаците от ВСС
12 март 2024 15:45
Гост

Правете ги териториални отделения към близки големи РС и няма да има такива проблеми. Не е толкова сложно да се сети дори един средноителигентен човек, още на 2-3 неуспешна процедура, но тия и след 20 пак не зацеват. Олигофрени, сър…

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 16:44
Гост

Прав си – това е решението. Така и хората от съответните населени места ще имат достъп до правосъдие на място, и няма да има нужда на всеки съд с по съдия – шеф. Това е смешно – прокуратура или съд с до 2-3 магистрата да имат началник. Смешно и безсмислено.
По-скоро е популизъм, сър…

Любител
Любител
12 март 2024 15:03
Гост

Имате ли си представа какво мъртвило е в Оряхово ? Имам чувството, че животът там тече с 50 години назад. Преди години питам една деловодителка къде можем да обядваме, тя отговаря – „бе то има един читав ресторант, ама сега не работи“. В магазините на главната няма какво да си купиш, добре, че има бензиностанции на големите вериги. Там никой не иска да е председател, защото постоянно се чудят как да се преместят поне във Враца.

Г.А.
Г.А.
12 март 2024 15:12
Гост

А в Тервел ходил ли си? Като идеш трябва си вземеш и гайгеровия брояч, щото между Тервел и Припят почти няма разлика …

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 16:10
Гост

Много, много градове са със същата печална съдба последните 20-30г. Понякога като мина през моя роден град направо ми се вие от гняв и яд каква разруха е и пустош по улици, градинки и център, а само преди няколко десетилетия беше много жизнен и пълен с работливи и читави хора.

Мразител
Мразител
13 март 2024 9:10
Гост

И какво искаш да кажеш бе трол? За Оряхово и Тервел.

Да оневиниш ли ВСС?! Значи съдии има, но административни няма?!

Що за „логика“?! И отдолу нацвъкал от разни IP двадесет“+“.

Ad nauseam
Ad nauseam
12 март 2024 14:59
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 14:07
Гост

С това тъпо набиране на документи, които ги има в досиетата, никой свестен няма да се върже.Да пише тъпи концепции, сякаш ще управлява производство, и някакви на два петъка служба да му задават тъпи въпросчета.

Мишев
Мишев
12 март 2024 14:02
Гост

До това води латино синдрома в България – всички да искат да живеят в големия град. Никой не иска да живее в малкия.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 16:27
Гост

Не е проблемът в хората, които искат и търсят по-добър живот, а в това, че от 92-93г. започна масово разграбване на работещи предприятия и заводи в много малки и средни градове, под формата на приватизация, РМД-та и какви ли не други разбойнически схеми. Светлото комунистическо бъдеще държавата го замени с не по-малко идиотското тъмно капиталистическо разграбване и бързо забогатяване на шепа хора.

Мавродиев
Мавродиев
12 март 2024 14:01
Гост

Ще си останат до живот. По тия малки градчета е толкова убито да живееш, че как ли не да иде млад специалист.

Костова
Костова
12 март 2024 14:01
Гост

Е кой да иска да иде в Берковица, Мездра… Едно време е имало специалист акушеро-гинеколог дори в село Дуранкулак до румънската граница. Сега най-близкия е в Каварна или дори Варна и Добрич. Но по соца са ги разпределяли. Ако не си карал примерно 4 години по селата и паланките, нямаш право да идеш в големия град да работиш. Сега ги питат къде искате – всеки вика, че иска в София, Пловдив, Варна и се приключва. Това е за доктори, това е за съдии за всичко.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 14:58
Гост

То има някаква житейска логика, защо хората искат само в големите градове. Ти като желаеш, отиди гинеколог в Дуранкулак. Но истината е, че и ти няма да отидеш. Държавата не прави нищо за малките населени места и закономерно България си умира постепенно. Усеща се и по липсата на желаещи да са председатели на съдилища по такива градчета.

LSSAH
LSSAH
12 март 2024 15:06
Гост

На мене мечтата ми е да ида магистрат в Генерал Тошево. Няма хора, няма работа, висока заплата за нищо правене и най-важното спокойствие. Който иска да се бута в София, Пловдив, Варния и другия. София специално е вече едно панелно гето пълно със столичани в повече. Ако може всяко пространство да се застрои най-добре. И после ако може цялото Симитли, Етрополе, Белово, Ветово и т.н. да дойдат тук. Аз пък ще отида там.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 15:25
Гост

Отивай! Прав ти път, никой не те спира!! Какво чакаш още?

LSSAH
LSSAH
12 март 2024 17:56
Гост

Ми не ме взимат почтените и честни хорица от ВСС. Вместо това н-пъти седя отзад при статистите и гледам смешници, които се назландисват за места извън София, Пловдив Варна и другия и се отказват. Евала им правя на колегите, които нямат връзки и честно са се класирали за утрепани места по Добричко, Силистренско, Смолянско и тн. Има и такива, а като нямаш връзки си осъден там поне 5 години, а може и повече. Мечта.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 14:00
Гост

То като някои депутати, като Лъчо Мозъка. Цял живот депутат. Иначе гинеколог. Той е забравил как изглежда работното му място.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 16:35
Гост

Верно ли е гинеколог бре…, наскоро го гледах да казва, че бил личен доктор на ББ от много години.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 13:59
Гост

Добре де, по цял ден пускате за програми Фулбрайт, не знам си какво си, стажантски програми за млади съдии. Това е от години. И няма как нови хора да заемат тези позиции?

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 16:47
Гост

Няма как и Фулбрайт няма нищо общо. За да станеш председател дори на РС си има изисквания и първо трябва да влезеш в системата. А като влязат тия същите, младите, не щат и да чуят за такова населено място.

Geleto
Geleto
12 март 2024 22:01
Гост

Много трудно ще накараш млад човек да отиде да работи в подобно градче, освен ако не е някъде много близко до голям град. Младият човек иска разнообразие, иска забавления. Докато е млад му е времето за това. А по-възрастните, които вече си имат семейства и са с деца и които са се устроили вече някъде, като по правило това някъде е в големия град, още по-трудно можеш да ги накараш.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 13:59
Гост

Явно системата е толкова остаряла, че няма на къде.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 14:04
Гост

Не системата е остаряла, цялата държава вече ве става за нищо. Аналозите на Кирчо и кокорчо в съдебната система няма да отидат в оряхово и тервел.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 13:58
Гост

Ако си вършат добре работата това не е проблем. Но ако не се справят…

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 13:58
Гост

Е не може така. Няма кой да ги смени ли?

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 14:03
Гост

Що? Учуден ли си? Ти някога ходил ли си в Оряхово, Тервел и Мездра? Щото аз съм и не съм учуден, че няма желаещи. Просто РС трябва да се намалят, но това ВСС реши, че няма да се занимава с това.

магистрат
магистрат
12 март 2024 15:26
Гост

Липсата на желаещи за ръководни позиция ще се наблюдава все повече, и не само в малките населени места. Ако сте забелязали, кандидати няма за приключили вече процедури за Апелативна прокуратура- В.Търново и Окръжна прокуратура- София. И това не е защото населеното място е малко и неатрактивно…
Но този въпрос (за малките населени места) категорично трябва да покаже, че на България не са й необходими толкова много малки съдилища и е крайно време да се започне процедура по окрупняване и реформа в тази насока.

Анонимен
Анонимен
12 март 2024 13:58
Гост

Те до живот бе