Бързо производство по ликвидация, с по-малко бюрокрация и с по-бързо удовлетворяване на кредиторите, одобри правната комисия. Тя гласува на първо четене промени в Търговския закон (ТЗ), които бяха внесени още в предходното Народно събрание, но така и не бяха приети, въпреки че са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост (пълния текст на законопроекта виж тук).

Бързо производство по ликвидация ще може да се проведе по решение на общото събрание на ООД, АД и дружество с променлив капитал, а за останалите дружества – по единодушно решение на неограничено отговорните съдружници, когато са налице пет условия:

  1. дружеството не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от дванадесет месеца;
  2. дружеството не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от дванадесет месеца;
  3. дружеството не е имало регистрация по Закона за данък върху добавената стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;
  4. дружеството няма непогасени задължения към държавата и общините;
  5. дружеството няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите.

При бързата ликвидация е предвиден по-кратък срок за удовлетворяване на кредиторите – имуществото на дружеството се разпределя, ако са изминали три, а не шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е обявена в търговския регистър.

Промените предвиждат съкратени срокове за извършване на съответните проверки от Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) и за издаване на документите, които са условие за разглеждане на заявлението за вписване на откриването на бързо производство по ликвидация и за заличаване на дружеството след приключването му.

Освен това се създава възможност за „обслужване на едно гише“ – всички заявления ще се подават чрез Агенцията по вписванията, едновременно със  заявлението до търговския регистър.

Агенцията по вписванията пък ще уведомява по електронен път НАП за постъпването на заявление за прекратяване на дейността и бързо производство по ликвидация. В 30-дневен срок от уведомяването НАП ще предоставя по електронен път на АВ информация дали дружеството отговаря на условията за бърза ликвидация.

При това производство и заявлението за издаване на удостоверение за предаване на ведомостите ще може да се подава чрез АВ. А НОИ ще има 30 дни от откриване на производството, за да издаде на осигурителя удостоверение за предаване на ведомостите. То ще се изпраща по електронен път до него и до Агенцията по вписванията.

По време на дискусията в комисията беше обърнато внимание, че бързата ликвидация на прекратено дружество е доброволна и по решение на общото събрание. Георги Георгиев от ГЕРБ постави въпрос на представителите на Министерството на правосъдието какво се случва с висящите дела на частни кредитори и получи отговор, че до ускорената ще могат да прибягват само тези търговци, които в кратки срокове могат да се разплатят с кредиторите си.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Абе
Абе
09 август 2024 17:27
Гост

Само не разбирам какво общо може да има това с ПВУ. Гърците отдавна похарчиха парите по техния и забравиха и сега се оглеждат за нови схеми, а нашите вкараха в плана пълни тъпотии, в резилтат на което не сме получили и едно евро. И това ако не е национално предателство, здраве му кажи.

Мамин сладък
Мамин сладък
09 август 2024 16:43
Гост

Сега остава да мине и в зала.

Б. К.
Б. К.
09 август 2024 15:35
Гост

И какво ще означава дейността да е „прекратена“ не по-малко от 12 месеца преди това? Фактическо прекратяване и как ще се доказва с писмени доказателства в регистърното производство? Или прекратяване с решение на ЕСК/ОСС? Или с вписване в регистъра, че се прекратява…. С Тълкувателното решение се прие, че „Прекратяването на дружеството с ограничена отговорност, разбирано и като прекратяване на дейността му, извън специално уредените случаи по чл. 154, ал. 1, т. 3 и т. 4 ТЗ, не може да настъпи без едновременно с него да започне и процедура по ликвидация.“. Ако трябва да се заяви 12 месеца предварително прекратяване, то… Покажи целия коментар »

Калоян
Калоян
09 август 2024 14:37
Гост

Това е добре!

Украинци подлудиха хотелиерите във Велинград
Украинци подлудиха хотелиерите във Велинград
09 август 2024 14:37
Гост

https://www.flagman.bg/article/328102

„Пререждат хората от блок масите, блъскат се с лакти, говорят шумно, качват краката си по столовете на масите, ръсят цинизми, докато се хранят. За капак носят и пластмасови кутии, които пълнят с храна. Никой не смее да им прави забележка, защото стават агресивни „

Христо
Христо
09 август 2024 14:33
Гост

Хубаво е, че са предвидили да има обслужване на едно гише.

Гери
Гери
09 август 2024 14:31
Гост

Добре, че бързата ликвидация на прекратено дружество е доброволна и по решение на общото събрание.

досежно фирмите, регистрирани на чужд адрес
досежно фирмите, регистрирани на чужд адрес
09 август 2024 13:23
Гост

Кога ще бъде решен законодателно грандиозния проблем с фалшивите фирмени регистрации на чужд адрес-днес е пълна слободия какъв адрес ще посочиш при регистрация на фирмата си, вклч и се посочват чужди, и без съгласие на собственика на адреса му се натрапва на адреса му чужда фирма? Решението е-собствениците на фирми да доказват правно основание за дадения адрес-нотариален акт, договор за наем, съгласие на трето лице(например-адвокат, или който и да е-срещу заплащане да предоставя услугата фирмен адрес).

Заварените случаи да могат да бъдат заличавани със заявление от собственика до АВ-по административен път, извън съда.

Ето становище на омбудсмана по темата https://www.ombudsman.bg/bg/n/firmi-se-registrirat-na-chuzhd-adres-bez-znan-2186

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 август 2024 12:37
Гост

„Министерството на правосъдието какво се случва с висящите дела на частни кредитори и получи отговор, че до ускорената ще могат да прибягват само тези търговци, които в кратки срокове могат да се разплатят с кредиторите си.“

Добре, това е много успокояващо и никак няма да има злоупотреби със задлъжнели към други съконтрагенти частни търговски дружества, нали към държавата всичко е изчистено, сякаш в България не
е практика компаниите да се държат „на ръба“ на печалбата, за да си спестяват данъци.

Елена
Елена
09 август 2024 12:12
Гост

Колко пък да е ускорена процедурата… у нас тези неща са рядко действително ускорени

Моллов
Моллов
09 август 2024 12:11
Гост

Звучи добре на теория, да видим практиката, която традиционно ни куца, как ще е

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 12:10
Гост

Георги Георгиев се ориентира и сега нема отърване от него

Лозан
Лозан
09 август 2024 14:27
Гост

За съжаление е точно така.

Ali
Ali
09 август 2024 11:59
Гост

Ах тази невъзможна мечтичка – „обслужване на едно гише“

Алек
Алек
09 август 2024 11:56
Гост

Браво, сега да видим и дали е работещо решение

Козлов
Козлов
09 август 2024 11:56
Гост

С това изискване за липса на задължения, няма да има много бързи производства

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 11:21
Гост

Не било толкова трудно да седнат тези народни хубавци и да свършат малко смислена и полезна работа

Александров
Александров
09 август 2024 11:20
Гост

Такива процедури няма нужда да се бавят и усложняват от бюрократщина… Адмирирам

Алексиева
Алексиева
09 август 2024 11:18
Гост

Не е лошо да си спестим глобите по НПВУ, защото са солидни