Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов. Тъжната новина съобщи в профила си във Фейсбук бившият главен прокурор Иван Гешев.

„Почина Радо Димов – апелативен прокурор на гр. София. Отличен юрист, изключителен приятел и най-важното добър човек. Не заслужаваше това, което му причиниха, но Господ гледа“, написа той.

Преди по-малко от месец Димов подаде оставка и напусна съдебната система, а Прокурорската колегия го награди с „личен почетен знак – златен“ и 1500 лева за „проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“. Тогава Огнян Дамянов прочете какво е написал Димов във вътрешния форум на прокуратурата: „Днес предстои Прокурорската колегия да гласува моята оставка. Причината за напускането ми е, че здравословното ми състояние се влоши много заради несъстоятелните нападки към мен и моите близки. Беше гордост и удоволствие да бъда ваш колега. Желая здраве и сила и да продължите да се борите с несправедливостта“.

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура.

Завършил е „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-шеф на СРП, след което става и районен прокурор на София.

Името му беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса. В тази връзка той поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Пред кадровиците апелативният прокурор на София заяви, че иска да изчисти името си и предвид факта, че страда от болест, която не му дава много живот. Отрече да познава Мартин Божанов и да е наблюдавал преписки и дела, свързани с него (виж още тук).