С пълно единодушие парламентът гласува на първо четене промени в Закона за закрила на детето, с които се забранява на непълнолетни да бъдат продавани всички видове бездимни, нагреваеми или безникотинови изделия.

Проектът е внесен от Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, а в залата го подкрепиха всички 152 депутати.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов каза, че идеята е основно да се забрани продажбата на безникотиновите вейпове на деца. Той припомни случая с дете, което получи гърч след прекомерно пушене на вейп. По думите му вейповете с вкусове на диня, пъпеш, ягода и други плодове привличат децата, но в същото време никой не знае конкретното им съдържание, макар че има институции, които трябва да го документират и да упражняват контрол.

„Днес трябва ясно да кажем, че ни е грижа какво се случва с нашите деца. Открехвам една голяма врата пред вас с една идея – дали изобщо тези видове цигари трябва да е разрешено да имат плодови вкусове и да привличат децата“, каза Ангелов.

Той постави под съмнение и твърденията, че тези изделия са безвредни, защото остават неясни последиците от използването им.

„Ако няма съставки, които са вредни, със сигурност създават навика за пушене. Няма как и най-силната държава да замени ролята на семейството и родителите, които са длъжни да контролират и какво използват децата им, но всяка държава е длъжна да създаде условия, които да гарантират сигурността и здравето на техните деца“, каза още Ангелов.

Ивайло Митковски от „Продължаваме промяната-Демократична България“ добави, че много важно е и психологическото въздействие на вейповете.

„Един такъв вкус води не само до убеждение, че тези изделия са безвредни, но води до съзнание след това, че и цигарите са безвредни“, каза Митковски.

Климент Шопов от „Възраждане“ пък изрази съмнение, че изпълнителната власт ще успее да контролира забраната, която днес депутатите налагат със закон.

„За пореден път ще приемем промени в законодателството, обаче контрол няма да се осъществи под никаква форма от изпълнителната власт. Това важи и за райския газ“, каза Шопов.

Новите предложения предвиждат, че освен алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия за пушене, се забранява на децата да бъдат предлагани и продавани и „изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия“.

Под изделия, различни от тютюневите, се разбират вещества, субстанции, течности и изделия, на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпаряване или друг процес, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

След като депутатите гласуваха единодушно промените се чуха и гласове проектът да бъде приет още днес и на второ четене, но бяха дадени три дни за нови предложения, като се очаква още следващата седмица да бъде окончателно приет.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някъв
Някъв
31 юли 2024 18:53
Гост

направо съм изненадан как не са постъпили, както обикновено…направо да криминализират деянието !!

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 17:03
Гост

Един вейп имахме и ни го взеха 🙁 Сега ще трябва да наблегнем на балоните и на тревата, дето я правим на ръка.

Сичеин
Сичеин
31 юли 2024 17:00
Гост

Похвално! Сега остава да спрат и наркодилърите пред учиищата.

Н. Милицелиев
Н. Милицелиев
31 юли 2024 17:02
Гост

Или по- скоро да се размърдат тези, които си затварят очите.

Страхил
Страхил
31 юли 2024 16:57
Гост

Aз лично много се съмнявам, че тези изделия са безвредни.

Стоил
Стоил
31 юли 2024 16:50
Гост

Едно предизборно натягане.

Симо
Симо
31 юли 2024 16:46
Гост

Правилно решение.

Филип
Филип
31 юли 2024 16:49
Гост

Пак ще намерят начин да си вземат. Както си купуват цигари и алкохол.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 15:35
Гост

Достаа време им отне. Няма спор

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 15:35
Гост

Защо сте показали Ботокса смешника?

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 15:35
Гост

Колкото да си направят ПР преди ваканцията и следващите избори

Милчев
Милчев
31 юли 2024 15:35
Гост

Когато МВР се занимава с това дали са сложени строителни огради до НДК с цел ПР трикове и гавра с кмета на София, когато се занимава с уреждане на избори в полза на ГЕРБ и ДПС, не чакайте да се следи за изпълнение

Мавродиев
Мавродиев
31 юли 2024 15:33
Гост

Чакай си ти да има ефект. То много неща са забранени, но няма кой да следи за изпълнение на забраната.

Кинчев
Кинчев
31 юли 2024 15:33
Гост

А кой ще съблюдава за изпълнение на забраната? Баба ми?

Гинчев
Гинчев
31 юли 2024 15:33
Гост

Голяма работа свършиха…няма що

Александров
Александров
31 юли 2024 15:32
Гост

Те и балоните са забранени, но…

Ангелаков
Ангелаков
31 юли 2024 15:30
Гост

Сети се мара да се побара…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 юли 2024 14:12
Гост

Див предизборен популизъм, но няма лошо, нищо че, ако искат, много от възрастните, а и децата, могат сравнително лесно да си намерят формално незабранени психотропни субстанции. Поне са се постарали да опишат максимално изчерпателно „вейповете“, за да няма заобикаляне на закона впоследствие заради тъпа легална дефиниция.