Промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се забранява на Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат да избира т. нар. трима големи в съдебната власт, внесоха депутатите от ПП-ДБ (пълния текст на законопроекта виж тук).

Освен това предлагат изрично да се предвиди, че започналите процедури, които не са приключили с акт за назначаване към датата на обнародване на тези промени, се прекратяват. А именно такъв е случаят с процедурата за избор на главен прокурор.

Както е известно, ВСС откри процедура за избор на нов обвинител №1 след освобождаването на Иван Гешев от поста, но тъй като самият Гешев беше атакувал в Конституционния съд (КС) намаляването на мнозинството за това от 17 на 13 гласа, тя беше спряна. КС изчакваше да се произнесе по промените в Конституцията (виж тук), за да реши след това и делото по искането на Гешев. Както е известно, това стана в един ден (виж тук) и вече няма основание за спирането на процедурата за избор на главен прокурор.

Що се отнася до избора на председател на ВАС, процедурата по закон вече трябваше да е открита, но ВСС имаше забрана да го направи в преходните разпоредби на промените в Конституцията. Тя обаче беше отменена от КС. Така сега би следвало да бъде открита и процедура за „наследник“ на Георги Чолаков.

Мандатът на действащия ВСС изтече преди близо две години, но тъй като парламентът – в няколко последователни легислатури, така и не успя да избере нови членове от своята квота, той продължава да изпълнява правомощията си, както прие, че следва Конституционният съд.

„В обществото е натрупано голямо недоверие към съдебната власт и особено спрямо Висшия съдебен съвет, като кадрови орган на съдебната власт, и Инспектората към ВСС. Обстоятелството, че мандатът и на двата органа, е изтекъл, води до допълнително намаляване на общественото доверие към тях. Като последица всяко едно съществено решение от дългосрочно значение за функционирането на съдебната власт, взето от тези два органа с изтекъл мандат, е с ниско обществено доверие и води до недоверие за демократичната му легитимност.

Тук следва да се акцентира, че за решения, които имат фундаментално и дългосрочно значение за функциониране на съдебната власт и доверието, освен правните основания, на които се основава тяхната законосъобразност, законодателят следва да уреди и допълнителни гаранции, които да засилват доверието и тяхната прозрачност и демократична легитимност. Особено в случаите, когато е налице избор на конституционно установени органи. Следва да бъде отбелязано, че за гарантиране на правовата държава и демократичната легитимност на конституционно установени органи е необходимо техният избор да се извършва от съответния орган (т.е. от овластавящия орган) по време на неговия конституционно установен мандат“, изтъкват от ПП-ДБ.

Вносителите напомнят, че мандатът на всеки от тримата големи е 7 години, а съществените правомощия, които са възложени на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, изискват на съответните позиции да бъдат назначавани лица, които се ползват с високо обществено доверие.

„Обществената легитимност на лицата, които заемат високи позиции най-общо се основава на две групи фактори – личните и професионалните качества на конкретното лице от една страна, и от друга страна – органа, който ги избира и процедурата по избор.

Провеждането на процедура, която да излъчи кандидати за тези позиции с необходимите качества не може да отнеме по-малко от 4 месеца с оглед всички изисквания за публичност при номинирането на кандидатите, изслушването им, обсъждане на кандидатурите и др. действия, необходими за провеждане на публичен, прозрачен и обоснован процес за избор, който да генерира обществено доверие, съответно на особената отговорност, с които са натоварени тези институции“, посочват депутатите.

И заявява, че основната цел на предлаганите от тях промени е да се увеличат гаранциите за прозрачност и по-висока обществена легитимност при избор на председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор, като се предвиди изрично правило, че ВСС след изтичане на мандата си да не може да провежда процедура за избор, съответно да предлага за назначаване на президента на тези позиции.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вярно ли е това....
Вярно ли е това....
02 август 2024 20:04
Гост

В нета, в някои ел.сайтове пише,че в момента течало тайна среща между представители на няколко партии…пише,че било с цел – как да бъде свален председателят на НС…
Има и приложени снимки на пристигащите…..
Или това ще е мнозинство за п

И така докога
И така докога
02 август 2024 18:59
Гост

Повече от 2г.не избират ВСС,не избират инспекторат и куп други органи в съдебната и изпълнителната власт, а сега искат да забранят да бъдат избирани и председател на ВАС и гл.прок. въобще държавата да бъде срината. Те не работят в НС изобщо.вече 3месеца само слушаме глупости по телевизията. Пълни анархисти са тези хора. Ами свършете си работата,изберете ВСС и спрете да рушите всичко. Отдавна можеше да е приключил въпроса. Толкова вредни и нагли хора,за некомпетентността е ясно…

АнонименА
АнонименА
02 август 2024 19:00
Гост

#Кои да ги изберат?! Избирайте ги, защо не ги избирате?

Поредното фиаско!
Поредното фиаско!
02 август 2024 18:43
Гост

Чудех се като направиха „промените“ на кого да вярвам на Христо Иванов, Славов – юристи с политически стаж, юридическия им е прекалено неясен, адвокат в гражданския сектор и то от 2018, участник в НПО-та или г-н Иванов адвокат с прекъснати права, със стаж в НПО, на Правосъдие за всеки ли да вярвам, хора които членовете им са кандидат-депутати на ДБ, учредители на Да, България, откриват кампанията на ППДБ. Или на становищата на проф.Пенчо Пенев, на проф.Киров, други професори, на становището на СЮБ, на проф. Даниел Вълчев ли на съсловните организации ли и накрая излезна така, че практиците и академичните среди… Покажи целия коментар »

АнонименА
АнонименА
02 август 2024 18:32
Гост

Когато изяснявахме неправилността на решението на КС на РБ за непрекъснатостта на държавното управление, което преодолявало изискването за мандатност (в демократичните държава мандатността е фундаментален императив, ограничаващ желанието за „узурпация“ на власт), мнозина изтъкваха съответствието на това разрешение на КРБ – отново ни се цитираха становища в редица вестници и журнали. Поставеният днес проблем отдавна не би съществувал, тъй като кратката конституционна криза би била преодоляна с упражняването на правомощията на съответните държавни органи – за избора на членове на съответните административни органи. Но тук коментарите отново са дребнави – този бил красим, онзи умен и пр. тролски похвати.

"Коментатори"
"Коментатори"
02 август 2024 18:22
Гост

Днес следобед един корпулентен много силно е изгрухтял срещу предложените изменения /които са напълно в съответствие с Конституцията/. И тролчетата в този форум и те…

Ad nauseum
Ad nauseum
02 август 2024 18:15
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ДжендърчетаТа
ДжендърчетаТа
02 август 2024 18:08
Гост

Пълна управленска безпомощност и ИМПОТЕНТНОСТ!!!

Законодателен джендъризъм
Законодателен джендъризъм
02 август 2024 18:07
Гост

Майка плаче, грамофон свири…

Амсн от тези " законотворчици" .....
Амсн от тези " законотворчици" .....
02 август 2024 17:53
Гост

Добре ще е, някои хора/ с компетентност – правни 000/ , да вземат да прочетат становището на проф.Пламен Киров, публикувано в ел.сайт на 24 часа !
От него, който е професионалист/ специалист по конституционно право/, има много, ама, многооооо…да учат !
Или, осъзнават, обаче са зависими от някого, който им е спонсор, и не те, а в някоя адвокатска канторчица – не, че не можем да предложим в коя/и се съчиняват тези безумия….!

Докторите са на ход...
Докторите са на ход...
02 август 2024 18:06
Гост

И, не само в сайта 24 часа, в сайта breaking , има становище на друг конституционалист , което е в същия смисъл като това на проф. Киров !
Умни и красавци от ПпДб, станахте за СМЯХХХХХ !
Само глупакът мисли, че винаги е прав !
А, когато глупостта е свързана и с някои отклонения….тогава, правната наука няма да може да помогне! Тогава – на ход са специалистите, медици, изучаващи мозъка….

Помийни ями
Помийни ями
02 август 2024 18:19
Гост

Ама не само 24 часа и Брейкинг, някои „конституционалисти“ много обичат да се изязяват и пред други „медии“, като Блик, ПИЦ, Труп и остальная… Ако имате съответната хигиена, четете ги…

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 17:20
Гост

Аз пък предлагам да се приеме закон за забрана да се приема всичко, което се предлага от ППДБ.

Тодоров
Тодоров
02 август 2024 17:13
Гост

Задължението за избор на тримата големи от ВСС произтича от Основния закон, а не от ЗСВ. Не може със закон да дерогираш конституционната уредба, да не говорим за прякото действие на конституционните норми.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 15:29
Гост

Нов абсурден антиконституционен законопроект внасят от ПП-ДБ.

ПП-ДБ предлагат да се забрани със закон на действащия ВСС да избере председател на ВАС и главен прокурор.

Това означава със закон да бъдат отменени конституционни правомощия на легитимен държавен орган.

Освен това предлагат изрично да се предвиди, че започналите процедури, които не са приключили с акт за назначаване към датата на обнародване на тези промени, се прекратяват. А именно такъв е случаят с процедурата за избор на главен прокурор.

Неграмотници
Неграмотници
02 август 2024 17:10
Гост

За да коментираш, трябва да прочетеш малко – Това, което се предлага с този законопроект, е в съответствие с §23 от ЗИДК, а тази разпоредба изрично не е обявена за противоконституционна от КС. Така че никакви правомощия не се отнемат от „легитимния“ /с преполовен допълнителен мандат/ орган, след като са му отнети по силата на Конституцията

Оня
Оня
02 август 2024 19:27
Гост

Ама органа не е легитимен , а надмандатен, с безкраен мандат, със срамно, смачкващо духа на изискването да мандатност, ще рече за неоплетен от зависимости и рушащ справедливостта кадрови оран , Решение на КС, измислил“непрекъсваемост“ в полза на мафиотско политическо статукво !

Лозан
Лозан
02 август 2024 15:18
Гост

Тези са пък едни нормотворци…

Адвокат от Левуново
Адвокат от Левуново
02 август 2024 16:22
Гост

Като Гюро банкера

Димо
Димо
02 август 2024 15:16
Гост

Добре, че се сетиха, че обществото е натрупало голямо недоверие към съдебната власт

Хари
Хари
02 август 2024 15:17
Гост

И не само! Хората спреяха и да гласуват вече.

Стоянов
Стоянов
02 август 2024 15:12
Гост

Тези удариха дъното. Стават за смях вече.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:51
Гост

Нека да предлагат. Но няма да се приеме. За всички стана ясно, че ПП/ДБ са полезните идиоти на Републиката и никой не ги вЗема насериозно.

ППДБ са юридическите наследници на Барни Ръбъла
ППДБ са юридическите наследници на Барни Ръбъла
02 август 2024 14:50
Гост

На крива ракета космосът й пречи. ППДБ стигат неподозирани дъна на клета клетост.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 август 2024 14:46
Гост

От ППДБ достигат до нови „висини“ в правото след отменените злощастни промени в Конституцията, но по-интересното от очеизвадно търсена целесъобразност на временното ограничаване на правомощията на ВСС (подобно на обявения за противоконституционен акт на НС да забрани на изпълнителната власт да назначава ръководители на ведомства ), въпреки известните решенията на КС по този въпрос, са наведените аргументи за „легитимност и прозрачност на процедурата“, сякаш същите те не избраха Атанаска Десиславова и Беломорков по бързия начин. Отделно от горното предложението на умнокрасивите ще утвърди практиката за и.ф. /и.д. управление на държавата до степен на тотална безотговорност и неглижиране на официалните производства… Покажи целия коментар »

Проскубан трол
Проскубан трол
02 август 2024 17:14
Гост

Не е „отменен“ § 23 от ЗИДК, който изрично предвижда, че действащият ВСС не може да избира следващ главен прокурор и предсездател на ВАС. Освен да се ръсят привидно мъдри логореи, е добре и малко да се чете и мисли. Въпреки желанието да се обслужват винаги тъпогрозните

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 август 2024 17:35
Гост

Параграф 23 от ЗИДК е от преходните и заключителни разпоредби и в този смисъл те се прилагат акцесорно, във връзка с валидни изменения, които в конкретния случай се изразяват в неслучилото се трансформиране на колегиите във ВКП и ВСС, а и няма как да се вземе половината от разпоредбата, в частта с временното ограничаване на компетентността на конституционен орган до избирането на несъществуващите му правоприемници само, щото ни изнася.

Проскубанчо, чети
Проскубанчо, чети
02 август 2024 18:17
Гост

В диспозитива на решението на КС изрично е постановено, че искането за обявяване на § 23 за противоконституционен се отхвърля. А в мотивите е обяснено и защо, като това няма никаква връзка с някаква „акцесорност“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 август 2024 18:57
Гост

Моля да спрете да пишете глупости, дори в мотивите е написано, ПЗР не могат да съществуват извън ЗИДК и по тази причина не могат да противоречат на Основния закон. Ето Ви едно сравнително ново стихче, публикувано в коментарите на предходна статия, за да се успокоите малко. Никой не може да спре устрема на Бухала белязан, В битките епични с остри ножове от думи порязан. Все по-мощен става от нападенията върху него От пасаж квичащи морски свинчета с наранено его Той ги наблюдава от клона с поглед, дълбок, мъдър и благ Апетитни са, но дали си струва да улови този „враг“?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 19:23
Гост

§ 23. (1) Изборните членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет се избират в срок от три месеца след влизане в сила на законите, които се отнасят до прилагането на чл. 129 – чл. 130б. (2) До избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет Съдийската колегия и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет изпълняват функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет по тази Конституция, с изключение на правомощията по чл. 130б, ал. 2, т. 2 и ал. 3, т. 2. Троле, нещо си в грешка май, май… Чл. 130б е… Покажи целия коментар »

Елена Колева
Елена Колева
02 август 2024 14:46
Гост

От цялата работа разбираме, че пак парламента е виновен, а за това, че не се задържа парламента и все сме на избори кой е виновен

Дроснев
Дроснев
02 август 2024 14:45
Гост

ВСС е компрометиран и активното му участие в избор на гл. прокурор и началник на ВАС ще компрометира и тях

Сотир
Сотир
02 август 2024 15:13
Гост

Крайно време е да си ходят.

Дроснев
Дроснев
02 август 2024 15:18
Гост

Но те и без това са си компрометирани – тези дето са уговорени да ги изберат на псевдо конкурсите. Не им пука. Важно е да се реализира новата далавераджийска схема и да потекат едни пари.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:44
Гост

Питам: Не е ли време със закон да се забрани ПП-ДБ?

Елена Колева
Елена Колева
02 август 2024 14:47
Гост

Само, ако със същия закон забраним и ГЕРБ, иначе не

Захариев
Захариев
02 август 2024 14:43
Гост

Кога оправихме Народното събрание, че подкарахме съдилищата.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:35
Гост

То недоверие има и към предлагащите изменението и въобще можем да обобщим, че положението в клетата ни държава е за изриване

Aнонимен
Aнонимен
02 август 2024 14:34
Гост

Ами това, че няма попълнени органи, заради изтекъл мандат, не е във вина на ВСС, а точно виновени са Хр.Иванов и клякачи покрай него и разни НПО–та, дето хал хабер нямат, ама все акъл дават, е да ги ограничат, пак ще отиде в КС и пак възможността за сгромолясване е огромна. Нямаше иначе проблем за тях да касират редовно избрани членове от проф квоти. Цялата работа на ППДБ винаги е била една политическо овладяване в прокуратурата и натикване на близки до тях хора на ръководни места! Нямаше проблем, когато освобождаваха главния прокурор, сега има.

Алексиева
Алексиева
02 август 2024 14:38
Гост

Че на кой от политиците ни главната цел някога е била различна оттова в ссъдебната власт и институции да бъдат набутани техни хора… ГЕРБ го правят 15 години, преди това БСП и ДПС… празно никога не е имало. Аз пък смятам, че на Хр. Иванов идеята беше да се спре тая порочна прайтика и да се прочисти съдебната власт и вярвам в това, защото той реши да излезе от политиката, а другите още се борят за кокала въпреки всичко

Aнонимен
Aнонимен
02 август 2024 14:46
Гост

И щеще хубаво да я прочисти, като овладее прокуратурата чрез 6-те члена в прокурорския съвет, които ще избират главен прокурор и не трябва да са действащи магистрати и щеше да стане, така че главен прокурор можеше да се избира от хора, които не са прокурори, с никакъв стаж като него, и цялата им кариера се базира на това, че клякат по площадите клишета и общи приказки и те щяха да избират и адм.ръководители, а познайте как. Със закон да ограничаваш К права на К орган не върви, има решение на КС за служебното правителство, както и решение а мандатността и… Покажи целия коментар »

Моллов
Моллов
02 август 2024 14:33
Гост

Не може важни постове като главен прокурор и председател на ВЪрховния администратвен съд да зависят от ВСС с изтекъл мандат преди две години…. да се започне по каналния ред от ВСС

Моллов
Моллов
02 август 2024 15:21
Гост

Първо избор на нов ВСС, а след това надлу, иначе отново ще се възпроизведат ГешевоСарафчета – слугинаж, кариеризъм, милиционерщина, далавери, поръчки и какво ли не.

Моллов
Моллов
02 август 2024 15:24
Гост

Кой се страхува да не бъде избран, та бълва тези отрицателни мнения. Страх ли е това от пропадане на наредената схема и предварителните уговорки за нареден избор?

Александров
Александров
02 август 2024 14:29
Гост

Не е редно делегитимиран орган да взема дългосрочни решения, така че подкрепям предлоението

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:23
Гост

От цялата работа разбирам аз, че всички са за смяна, но никой не може да бъде сменен поради една или друга причини и това важи и за ВСС и за ВАС и за главния прокурор и за депутатите… купона е пълен