Вече осма година не може да започне делото срещу подсъдимите за трагичния инцидент от 2017 г., при който жена загина в тунел „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“. Днес Софийският окръжен съд (СОС) го прекрати и върна обвинителния акт на прокуратурата заради серия от пропуски.

Обвиняеми са Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев, които са отговаряли пряко за поддръжката, но не са изпълнили задълженията си по изготвяне на становища и заключения за състоянието на тунела. Съдът прие, че по делото има серия неточности и пропуски, които са станали причина за нарушаване процесуалните права на обвиняемите. Сред тях са неуточнено място на извършване на престъплението, както и неясноти относно точните задължения и съответни нарушения на тези задължения от страна на обвиняемите.

64-годишната Елена Михайлова загина на 5 февруари 2017 г. По обяд тя пътувала с брат си Николай Николов по магистрала „Хемус“ в посока София. Николов шофирал автомобила „Ауди“ с 50 км/ч. в тунела, като тогава движението е било само в едната тръба. Фаталното разрушаване на металната конструкцията е започнало, когато колата е била на около 400 м. в тунела. Откъснали са се няколко греди с лампи, като една от тях попаднала върху покрива на автомобила, пробила е предното стъкло на колата и се забила във возещата се на предната седалка жена. Според прокуратурата шофьорът не е имал каквато и да е възможност да реагира, а смъртта на сестра му е настъпила бързо и била неизбежна заради тежките травми.

Още през 2018 г. прокуратурата повдигна обвинения за смъртта на жената, като тогава обвиняеми бяха и бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, но след това те не бяха пратени на съд.

Днешното определение на СОС не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.