Парламентът прие окончателно промените в Семейния кодекс, с които сложи край на основните проблеми пред осиновените да научат своя произход.

До момента Семейният кодекс (чл. 105, ал. 1) предвиждаше, че осиновителите или навършилият 16 години осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това.

Именно условието за „важни обстоятелства“ създаваше пречки на осиновените да научат кои са биологичните им родители, като съдилищата имаха противоречива практика. Тя продължи и след като Върховният касационен съд (ВКС) в решение по чл. 290 ГПК (виж тук) разясни, че ограниченията върху правото на осиновения да научи произхода си трябва да се прилагат стеснително, като това може да става само ако с него се цели да се увредят правата на трети лица, или с неморална, или с користна цел.

Днес парламентът реши изобщо да премахне условието за „важни обстоятелства“ от чл. 105, ал. 1 от Семейния кодекс, като освен това депутатите разшириха кръга на лицата, които имат право да поискат разкриване на информация за биологичните родители на осиновения. С промените в кодекса, освен осиновеният и осиновителите, право да се обърнат към съда ще имат неговите наследници, както и съпругът или съпругата му.

Друга промяна в текста предвижда, че правото за обръщане към съда ще настъпва, когато осиновеният навърши пълнолетие, докато сега то е за навършилите 16 години.

Новият текст на закона ще гласи: „Осиновителите, навършилият осемнадесет години осиновен, неговите низходящи, съпругът/съпругата може да поиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения“.

След отправеното искане окръжният съд ще се произнася при закрити врати, след като уведоми предварително родителите по произход на осиновения и изслуша заключението на прокурора. Биологичните родители няма да бъдат уведомявани само когато не могат да бъдат призовани по реда на ГПК или са починали.

Депутатите приеха още юридически лица с нестопанска цел, получили разрешение от министъра на труда и социалната политика, да могат да извършват консултиране за осъществяване по подходящ начин на контакт между осиновен и родители по произход.

С приетите изменения се създава и Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:21
Гост

­Г­­­о­­­р­­е­­щ­и­­­ ­­м­о­м­и­­ч­­­е­­­т­а­ ­­­в­и­­ ­о­­ч­­а­­к­­­в­­­а­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?92589

PaulaFox
PaulaFox
16 декември 2023 13:59
Гост

🍓Здравейте) Аз съм на 23 години и се казвам Паула) Аз съм млад, амбициозен еротичен модел 18+) Обичам да правя голи снимки) Моля, разгледайте, оценете работата ми на линка ➤ https://da.gd/id383096

По темата
По темата
15 декември 2023 20:24
Гост

Моят житейски път доста пъти ми е казвал, че да осиновиш дете, не равно на това да си купиш и даже най-скъпите маркови килоти от луксозен магазин, а ако не ти харесват, да ги изхвърлиш – прости ги хвърлиш в казана. При осиновяването положението е друго! Преди години, един мой далеч роднина от същата фамилия ми беше казал, че ще се радва ако аз осиновя деца, но и дете с физиологични проблеми. Това е било истинското осиновяване! Явно е така! В моят род, било по майчина, било по бащина линия имам доста роднини които са семейни повече от 25-30 години,… Покажи целия коментар »

Осиновител
Осиновител
15 декември 2023 19:28
Гост

През 2004 г. осиновихме нашият син, който към онзи момент беше на 11 месеца и две седмици. Осиновяването стана изключително много бързо поради факта, че ние нямахме почти никакви претенции. Нещо повече, ние бяхме отбелязали в Молбата, че искаме две деца, като да има разлика във възрастта поне 12 месеца. В новото му име, а той е кръстен на моят покоен баща са взети абсолютно всички букви от неговото предишно име. Никога, абсолютно никога не сме крили, че той е осиновен! Аз и съпругата сме светли, а той е мургав. От 1-ви клас започна да ходи на плуване, 10 г.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 декември 2023 8:40
Гост

Искам нова правна статия, Лекс!

Нормален
Нормален
14 декември 2023 7:28
Гост

Истории от живия живот.Но като виждам кои са вносителите е ясно,че не са от много четящите хора.Нямат си и на идея колко дела ще заведат засегнатите за разбитите си животи.
https://btvnovinite.bg/amp/predavania/120-minuti/vasko-kojto-stana-mikele-veche-e-zhena.html

Мики
Мики
13 декември 2023 22:49
Гост

За мен тези промени биха създали доста проблеми. Най вече за биологичната майка.

Пейо Покера
Пейо Покера
13 декември 2023 22:26
Гост

Евалла бате, евалла Хазарт!!!
Толкова мислещи и компетентни хора са работили над този СК, над предишния и над по-предишния, но ти успя да обезсмислиш всичко и то за има няма година-две!!!
Евалла, братле!!!

Кирил
Кирил
13 декември 2023 22:21
Гост

Яснотата по този въпрос за мен е нож с две остриета.

Lozan
Lozan
13 декември 2023 22:22
Гост

Да. Така човек може да обърка живота си тотално.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 18:59
Гост

Първо да се посочи ,че най-много деца за осиновяване в България са от ромски произход.
Вариант 1 Детето иска и узнава биологичните си родители и кошмара е за него,а изнудването на осиновителите започва .
Вариант 2 : Поради различни причини родител е дал съгласие за пълно осиновяване на детето си.По-късно създава семейство и деца и идва прекрасен ден,в който осиновения разбира биологичния си произход и почуква на вратата. И се разбива живота на цяло едно семейство,осиновения поради отхвърлянето му и на осиновителите.
Но за всички предложители тези варианти не съществуват,а настава една масова еуфория и радост.
А дано,ама надали.

съдия
съдия
13 декември 2023 16:57
Гост

Прибързаните промени в уредбата на осиновяването, направени от хора, които нямат професионална квалификация в тази област, ще са поредния източник на проблеми. Някой помисли ли за правата на известните биологични родители (често млади, самотни майки), които едва ли ще искат след толкова години да се отваря тази тема. Първо да се гледа интересът на хората, а не на НПО.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 17:18
Гост

А дъщеря ти да се омъжи за братовчед си по-маловажно ли е от комфорта на някоя баба, или дори ти да се ожениш за сестра си?

Guy Fawkes
Guy Fawkes
13 декември 2023 21:30
Гост

Нямате идея какви глупости бръщолевите, ако тръгнем по този път , защо да не искаме ДНК експертиза преди брака или още по-добре – преди да правите секс, защото откъде да знаете кой е баща Ви, само майката е явна, съвсем изтрещяхте. Понятие нямате какво се случва по тези дела

Любител
Любител
14 декември 2023 11:26
Гост

Аз така правя, нося си флашка с пълен ДНК профил, и като си харесам някое девойче,искам неговия, вкарвам в компа, и ако покаже близко родство , казвам твърдо НЕ! И, разбира се, се почерпваме за срещата. А какво става като се почерпим до козирката, кой го е еня?

Любител
Любител
13 декември 2023 15:28
Гост

Парите са главния герой в тази история за хора. В случая се създава нова хранилка за НПО, а това , на колко хора ще преобърнат живота, никоя не го интересува. И каква е логиката , когато осиновения е жив , съпруг и деца да имат право да подават искане за разкриване на произход ? Това е чувствителна информация, на която право има само непосредствено засегнатото лице. А ако някой ме репликира с – „ама да не оженят първи братовчеди“, явно си няма представа от реалността.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 14:42
Гост

Поздравления, че се е случило

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 14:40
Гост

Подкрепям

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 14:40
Гост

Много добре

Манолов
Манолов
13 декември 2023 14:37
Гост

Радвам се, че имаше воля това да се случи. Досега бе наистина трудно.

Тошков
Тошков
13 декември 2023 14:37
Гост

Определено това е добра новина за всички в това деликатно бих го нарекъл положение

Кръстев
Кръстев
13 декември 2023 14:36
Гост

Мисля, че за това нещо работи Ицо Хазарта. Иначе го плюйте, толко ви е акъла.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 14:41
Гост

Да да, той се занимаваше с това децата по-лесно да могат да намерят биологичните си родители ако решат. Нещо непопулярно, което гербери, националисти и комунисти не отчитат, като проблем и не са си мръднали пръста да променят за 15 години, но ето, че има файда лично от Петров и от ПП/ДБ. Но естествено очкавам да не му се признае работата. Хора, като Венци Мицоф няма да отчетат това нещо, като нещо положително.

Емилова
Емилова
13 декември 2023 14:31
Гост

Добре написано. Поздравления

Пилов
Пилов
13 декември 2023 14:31
Гост

Хубаво е да се уточняват тия неща

Кирилов
Кирилов
13 декември 2023 14:31
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 14:29
Гост

Полезни промени