Днес приехме новите правила за движение на електрическите тротинетки в София, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В началото на август влиза в сила забрана за движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони.

За да се гарантира спазването на правилата, тротинетките автоматично ще бъдат ограничени софтуерно от компаниите собственици и ще се движат с до 5 км/ч в паркове, градини и площади. За целта ще се използва GPS локацията на превозните средства.

Във всички останали зони скоростта на електрическите превозни средства по закон е до 25 км/ч, като и това ограничение ще бъде прилагано чрез софтуера на тротинетката.

Въвежда се и забрана за паркиране на тротинетки по широки градски пространства като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт, входове към метростанции, входове на сгради, рампи за хора с увреждания.

Изключение ще са определените за това места от Столичната община в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Тези места ще се определят в едномесечен срок от приемането на Наредбата и ще бъдат посочени в приложенията за тротинетки под наем. Към настоящия момент има около 200 определени места за паркиране на двуколесни ППС в рамките на уличната мрежа.

Въвежда се и задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки, да указват в мобилните приложения допустимите места за движение и паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества, или техните аналози. Задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки, е да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 8 ч. и 18 ч.

В приложенията за наем и ползване на електрически тротинетки трябва да има и възможност за подаване на сигнал в случай на неправилно паркирана тротинетка.

Освен това се въвеждат от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за всяко нарушение за компаниите, които не приведат мобилните си приложения в съответствие с новите правила и 50 лв. глоба за нарушителите, които се движат с тротинетки и не спазват новите правила.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 19:09
Гост

Тротинетките са ППС, съгласно определението от ЗДвП за такива. И в този смисъл по закон не могат да се движат по тротоари, както и в паркаве, на детски площадки и в градини. Управляват се само по уличното платно, в дясно. Справка – чл.15 и 18 от същия закон.
Вместо да си играе общината на нормотвотворец, МВР да си бяха прочели и приложили закона!

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 19:07
Гост

По-скоро са индивидуално електрическо превозно средство на което са посветени няколко текста в Раздел XVIII от ЗДвП

Анонимен
Анонимен
15 юли 2023 18:16
Гост

Т.е. пак ППС. Което не можеш да караш на тротоара с 50 и горница.

Борис
Борис
13 юли 2023 17:25
Гост

Браво за решението.

Симо
Симо
13 юли 2023 17:20
Гост

Крайно време беше. Трябваше да им ограничат движението.

Тошков
Тошков
13 юли 2023 15:39
Гост

Дано онова леке Терзиев барабар с мазника Бонев ги махнат, че не мога да ги гледам в тая кампания за София. Иначе браво за тротинетките. Не им е мястото по парове и тротоари!

Германов
Германов
13 юли 2023 15:38
Гост

И докато се върши реална работа, ДБ/ПП/СС, Терзиев и Бонев са се заели да наемат една псевдо зелена протестърка да води шествия против стадиона на ЦСКА. Ето ти разликата – кой как мисли и какво иска да направи за града.

Мавродиев
Мавродиев
13 юли 2023 15:37
Гост

Не го бях чува този Георги Георгиев преди, но се зачетох и видях, че е доста подготвен човека, юрист с образование в чужбина и с опит в държавната администрация. Мисля, че хората, които имат отношение или са завършили право ще са доволни. Само да си стегне юридическия отдел в Столична община, че там са предимно навъсени и кисели лелки, при коиро никой служител не иска да иде за съвет.

Симеон
Симеон
13 юли 2023 15:36
Гост

Много добро решение. Браво на СОС и на Георгиев, че иницира толкова неща в последно време. Все полезни.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 15:35
Гост

Добра новина за софиянци и гостите на града. Хайде сега Георгиев само да вземе да уволни момичето на Бойко Савина, която е там от назначаването на Борисов за кмет, нищо не върши, но се държи даскалски и няма елементарен контрол в поверената и дирекция, а също така и шефа на дирекцията Петраков, който освен, че лъже служителите и кметовете по райони, кара и служителите му да лъжат. Тотално незаинтересован от работата си и дори некомпетентен. Това говорим, като стане Георгиев кмет на София. Защото аз за детето на ДС агенти няма да гласувам.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 15:33
Гост

Позздравление за решението. Поредно доказателство, че оня кресливия Терзиев с родата до девето коляно в ДС и подлогата му Борис Бонев, който все не е спасил София, не стават за кметове на града. Георгиев работи добре и фо виждам от доста време това нещо.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 15:32
Гост

Щом не може да се накарат производителите да ограничат скоростта на тези уреди, то поне да не пречат на движение по пътищата и да не застрашават живота и здравето на хора на тротоарите. Ако се блъснеш с тротинетка в мъж в добра форма на 40 години може и да му счупиш нещо, но представете си да се блъснеш в дете на 5 годинки?

Паунов
Паунов
13 юли 2023 15:32
Гост

Може да ви се види смешно, но мой приятел така се преби с тротинетка преди години, че още го боли глезена. И забележете – блъсна се в човек. Добре, че този човек беше наш приятел. Но той спира, другия кара и се блъска в него и пада на една страна, от което си прави фрактура на глезена. Още има проблеми с него. Уж за да се приберат по-бързо. Друг път.

Стаматов
Стаматов
13 юли 2023 15:30
Гост

Емили тротинетката не харесва това.

Любител
Любител
14 юли 2023 17:02
Гост

Да се сезира комисията за защита от дискриминация. Даниел/Емили си е купил/а троти за 8000 , а не може да я кара със 120 кмч. От ЕС ще ни дърпат ушите за нарушение правата на третополовите

Zarkovski
Zarkovski
13 юли 2023 15:30
Гост

В Европа почти не съм виждал тия изродщини. Има си колела, има си мотопеди, но тротинетката не е позволена на много места.

Бисер
Бисер
13 юли 2023 17:23
Гост

Ние няма скоро да догоним европейците.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 19:12
Гост

Пълно е в Европа също с тях. Редовно ги виждам в Холандия, Германия и Франция. Понеже ходя там. Вероятно са и в другите държави.
А в Холандия карат и колелетата си като убийци. Не знам как още живеете зад желязната завеса и мислите Европа за рай. Не е

Павлов
Павлов
13 юли 2023 15:30
Гост

Като някой иска да се предвижва екологично да си вземе колело. Тротинетките са опасни по много прични

Живков
Живков
13 юли 2023 15:29
Гост

Освен да поздравим Георги Георгиев не виждам какво друго можем да направим. Много адекватно решение в крайна сметка. Защото тези тротинетки са опасни!