Съдийската колегия обяви конкурси за преместване в гражданските и наказателните отделения на общо 10 окръжни съдилища.

Пет от местата са в гражданските отделения – по едно в Софийския градски съд, както и в окръжните съдилища в Перник, Смолян, Варна и ОС-София.

Осем пък са местата в наказателните отделения – две са в СГС и по едно в ОС-Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен и Велико Търново.

След като се установи колко са кандидатите и за кои места, ще бъде обявен и конкурс за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища.

В ГО предвидените бройки са 14 – две са в ОС-Благоевград и по една в СГС, Перник, Ямбол, Ловеч, Видин, Кюстендил, Разград, Търговище, Смолян, Плевен, Русе и Шумен.

В наказателните отделения свободните места са много повече – 35, и се предвижда всички те да бъдат обявени за заемане чрез конкурс за повишаване.

11 от тях са в СГС, седем са в ОС-Пловдив, по две във Враца, Перник и Бургас и по една в Благоевград, Видин, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Варна, Търговище, Русе и Велико Търново.

Местата, които бяха обявени на конкурс за преместване, са съобразени с желанията на магистрати да работят в други съдилища.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков заяви, че във ВСС пристигат заявления от съдии да бъдат преназначени по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт. Но комисията е на мнение, че трябва да се спази конкурсното начало, т.е. да се даде възможност на тези съдии да се преместят където искат, но след като минат през конкурс.

Освен това може да се появяват и други желаещи, които до момента не са подавали заявления за преместване и така ще има конкуренция за свободните места.

На заседанието на Съдийската колегия обаче се разрази дискусия по повод предложението на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков да се промени наредбата за конкурсите.

След последните конкурси, колеги ни сезираха с конкретни предложения за промени на наредбата. И за да няма усещане за несправедливост, да възложим на КАК да направи анализ на всички предложения във възраженията на колегите и да внесе предложения за промени, които да отидат в правната комисия, която да стартира процедурата. Проблемите, които сочат колегите, са за това как точно комисиите избират трите дела на случаен принцип, както и следва ли актовете по делата, които се проверяват, да са влезли в сила, или просто да са постановени в този тригодишен период, който се проверява“, каза Чолаков.

Атанаска Дишева възрази като заяви, че по този начин ще се забави обявяването на конкурсите. По думите ѝ не се налага спешна промяна на наредбата, а и има достатъчно практика по нейното приложение, което може да даде насоки как да се действа.

След като от 2019 г. ние не сме обявявали конкурс за окръжните съдилища, сега да се инициира тепърва изменение на наредбата ми се струва като намерение за поредно бавене на конкурсите“, каза Дишева.

Тя отбеляза и че не може да се променя наредбата при висящи конкурси, защото това би било основание за тяхната отмяна. „Струва ми се свръхопасно. Не може за всеки конкурс да променяме подзаконовата нормативна база. Може с наше решение да внесем яснота за вида актове, които се проверяват. Пак ще бъда обвинена, че правя внушения, но каквото и да приеме КАК, накрая става това, което г-н Чолаков предложи или реши“, каза Дишева.

Цветинка Пашкунова също изрази резерви за изменение на наредбата, като изтъкна, че процедурата ще приключи най-рано в края на годината. Тя напомни, че в Министерството на правосъдието има работна група за промени в Закона за съдебната власт, които ще обхванат и конкурсите и атестирането и едва след приемането им ВСС ще трябва да приведе наредбите си в съответствие с новите положения.

Шефът на ВАС отхвърли обвиненията на Дишева и оттегли предложението си за редакции в наредбата.

Така мнозинството се обедини около мнението, че ще даде указания на конкурсните комисии как да прилага текстове от наредбата.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джен
Джен
23 октомври 2024 10:29
Гост

Думата конкурс за благозвучие ли се употребява?!

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 8:33
Гост

Моето мнение е, че преместване и външни бройки могат да се обявяват само за районен съд. След това – Окръжен, Апелативен и Върховен съд трябва да се повишават съдии от съответните райони. Така няма да се оголват съдилища. Освен това, трябва да се премахне командироването или да е само за 3 месеца и то без повтаряне, без вратички, които сега съществуват. Сегашното командироване се превръща в безсрочно и хора с връзки на практика са повишени без конкурс. За справка на абсолютна безпринципност – СРС, НО и СГС, НК, където синове, съпруги, послушни безгръбначни, партийни приближени и бивши секретарки на Лозан… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 9:00
Гост

В ГО е още по-зле. Не е имало конкурс за повишаване от 2019г. а сега евентуално щели да преценят дали да откриват и за колко места, след като преместят когото трябва. Разликата между преместването и повишаването е, че преместените са покорно благодарни.

СГС, НО
СГС, НО
23 октомври 2024 9:23
Гост

Урумка, ти ли си? Стига с тоя хейт, не разбра ли, че ще гледаш Градски съд през крив макарон. Не те искаме при нас!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 8:32
Гост

Не се възгордявайте от СГС, че копаете дъното от години вече! Нали ви четем въззивните решения! Чудя се понякога дали наистина са постановени от трима съдии…

Димо
Димо
23 октомври 2024 11:58
Гост

Всеки си има някакво лично мнение. Твоето изглежда се обосновава от единствено от личния ти интерес.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 7:56
Гост

Поредната гавра със съдиите от СРС, които чакат да се обяват конкурси за повишаване в НО на СРС и стоят с години без да имат каквато и да е възможност за повишанане в СГС. Оставени са без каквато и да е възможност за професионално развитие, а сега даже и се вземат две бройки от СГС, които да се дадат на хора с подходящите „познати“ от провинцията.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 19:49
Гост

Еееее, стига толкова преместване, че столичаните станаха в повече! Кой, какво прави все в СГС и СОС ходи, а съдиите от СРС и от съдилищата в района на СОС – Самоков, Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Сливница, Ботевград и Етрополе къде да отидат за повишаване! Може би във Монтана, Стара Загора, Сливен, Кърджали… Айде малко по-сериозно.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 9:03
Гост

Така се реди персонален състав – който слушка го местят, а за останалите няма конкурс за повишаване, за да не заемат местата на слушкащите.

Магистрат
Магистрат
22 октомври 2024 18:42
Гост

Дамм, явно Чолаков си има някой братовчед или кумец, подходящ за Софийския окръжен съд и въпреки че КАК казаха, че там предвид ниската натовареност не е нужно да се обяви конкурс, все пак я обявиха за преместване. Честито на предварително спечелилия….

Спомени
Спомени
22 октомври 2024 16:23
Гост

Шеф на ОС- Благоевград е Пешо от Сатовча, брат на Митко Есемеса, който изпълняваща ролята на пудел на Асфалт паша и като член на ВеСеСето пращаше есемеси на господаря си от Банкя с тайни послания😄

Пълна
Пълна
22 октомври 2024 15:12
Гост

Пародия

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 15:10
Гост

Ха, ха, много точно го е казала Дишева, накрая става каквото предложи и реши Чолаков.

Re:
Re:
22 октомври 2024 15:16
Гост

Предлагам да я канонизираме Дишева и да и подарим един апартамент в Изгрев.

Чомаков
Чомаков
22 октомври 2024 15:17
Гост

Дишева страда че не е на местото на Чолаков. Нищо друго!

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 15:30
Гост

Въпрос на авторитет в края на краищата, а Дишева хич го няма.

Помнещ
Помнещ
22 октомври 2024 16:29
Гост

Дишева може да няма авторитет, но „дишаше“, а може би продължава дълбоко да „диша“ в многостаен служебен апартамент в престижен квартал на София за смешен наем, докато нейните имоти отдава под наем.
Извод:Дишайте дълбоко.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 17:00
Гост

Дишева отдавна я изгониха от апартамента,явно не сте в час.

НОТАРИУСЪТ
НОТАРИУСЪТ
22 октомври 2024 19:08
Гост

Ама яде кифтетата във ведомственото жилище Дишева, нали?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 14:33
Гост

Колко са запазените места за връзкари и подкупни?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 14:33
Гост

Гладни нема останат

Жони
Жони
22 октомври 2024 14:32
Гост

Наистина добра новина

Николов
Николов
22 октомври 2024 14:32
Гост

Да им пожелаем успех тогава

Bobi
Bobi
22 октомври 2024 14:32
Гост

Много важно

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 14:31
Гост

В пробитата от Пеевски държава това е фарс

Кирчо
Кирчо
22 октомври 2024 15:14
Гост

Ние с Коки нямаме нищо общо с това, но и нищо против!

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 14:31
Гост

Жажда за успех у всеки кандидат

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 14:31
Гост

Дано няма връзкари. Дано

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 14:30
Гост

Късмет