Адвокат Веска Волева осъди общината да ѝ плати общо над 30 000 лева обезщетения и разноски, след като преди 4 години се е спънала в разлепена плочка до Съдебната палата и счупила крака си.

Това става ясно от окончателното определение на Върховния касационен съд (ВКС), който не допусна касационно обжалване на делото. Волева е завела частичен иск за неимуществени вреди срещу общината за 26 000 лева, а пълният му размер е 50 000 лева. Софийският градски съд (СГС) осъди първоначално общината да ѝ плати 18 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и над 2000 лева за разходи по лечението и разноски по делото. След това обаче Софийският апелативен съд (САС) уважи изцяло иска ѝ за 26 000 лева, а с разноските и разходите за лечение, общината е осъдена да плати общо около 34 000 лева на адвокатката.

Инцидентът е станал на 16 август 2020 г., когато тя се разхождала с колежката си Мариела Спасова по ул. „Алабин“ от ул. „Христо Белчев“ към Съдебната палата, точно където се намира кантората ѝ. Тогава Волева стъпила на отлепена плочка, която се надигнала и при опита да избегне удара от плочката, адвокатката паднала в локва. От удара ожулила и двете си колена, а левият ѝ глезен бързо се подул. Спътничката ѝ се обадила на сина на Волева, който дошъл и я закарал в „Пирогов“, където лекарите установили тройно счупване на ставата на глезена и я оперирали, за да поставят винтове.

Последвали тежки 3 месеца, в които адвокатката първо била на легло и не се явявала в кантората, не можела и да се среща с клиенти, а контактувала с тях само по телефона. Налагало се да ползва помощ на близки за най-елементарни нужди.

Съдът изследва състоянието на настилката в района, като според адвокат Спасова, която е дала показания, тротоарите по ул. „Алабин“ дълго след инцидента са останали отлепени. Експертиза на тротоара в района пък показа, че към началото на 2021 г. настилката е годна, безопасна и няма липсващи или отлепени плочки, нито дупки и пропадания. Според две вещи лица от община „Средец“ ремонти не са извършвани отпреди инцидента с адвокат Волева.

Пред всички инстанции Столичната община настояваше, че е налице съпричиняване на инцидента, защото пострадалата не внимавала и не гледала къде върви. Старши експертът от район „Средец“ Гергана Кърджилова пък заяви пред СГС, че на ул. „Алабин“ е извършен частичен авариен ремонт в края на 2019 г. и оттогава настилката е безопасна за пешеходците. Съдът цитира показанията ѝ, че на ул. „Алабин“ имало „малко колебаещи се, но не чак силно движещи се плочки“. Тези показания бяха оценени критично от съдия Валерия Банкова.

„За съда е непонятно как е възможно една плоча от пътна настилка да е колебаеща се, освен ако не е отлепена“, се казваше в решението на СГС. Първата инстанция обаче се съгласи, че има съпричиняване, защото адвокат Волева е била наясно с лошата настилка, защото редовно минавала оттам и дори писала две жалби до общината.

Не така обаче прецениха апелативните съдии, според които поддържането на настилката е задължение единствено на общината и пешеходците не са длъжни да гледат всяка плочка.

„Не може да се приеме, че излизането на улицата и придвижването по тротоар, чието поддържане по закон е вменено в задължение на ответника, е израз на липса на нормална дължима грижа за здравето и телесната цялост на пострадалата. Следва да се изтъкне, че

за пешеходеца не съществува задължение, предвидено в нормативен акт, постоянно да следи с погледа си пътната настилка

през която преминава, се казва в решението на САС. Втората инстанция се съгласи, че Волева е познавала настилката в района, но подчерта, че състоянието на тротоара е било такова, че дори пешеходецът да е крайно внимателен, няма как да предвиди „коя точно плочка не е достатъчно добре залепена или коя междувременно се е отлепила от дъждовете и може да причини увреждане“.

„Неизпълнението от страна на общината на задължението ѝ да поддържа улиците и тротоарите в населеното място, не може да бъде извинено с това, че гражданите трябва да преминават с повишено внимание през препятствията по тях“, написа в решението си втората инстанция и прие, че трябва да уважи изцяло частичния иск на Волева за 26 000 лева.

Общината атакува решението пред ВКС, но върховните съдии отхвърлиха всички аргументи и приеха, че няма основания за касационно обжалване.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­­Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­м­и­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­в­­­и­­ ­­о­­­ч­а­­к­в­­­а­­­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?95337

Чудо! Намери се архивът на Концертна дирекция!
Чудо! Намери се архивът на Концертна дирекция!
29 март 2024 6:01
Гост

Чудо! Архивът на концертна дирекция се намери! Всъщност- Никога не е изчезвал. Не е имало пожар, наводнение, потоп,както се ЛЪЖЕШЕ дълго време. Този архив не помага на певците да се пенсионират, и те добре го знаят. Свободните професии сами внасят осигуровките си, и концертна дирекция няма никакво отношение към осигуряването на певците. Ето къде е архивът на концертна дирекция: https://www.ploshtadslaveikov.com/po-sledite-na-izgorelite-navodneni-dokumenti-za-trudov-stazh-na-estradata/?fbclid=IwAR0gxpxKWaWckaipGrZgIt0WHfr7abZnpChBu8z9LlE66NEQIvPsDz7Zcek_aem_AfccjbxN84x08QogfXwu0SpGlVKixGa5H6X8A5VZjw-7NWLVLn6ln97pGYUAnVRX_xnMGMtPAVKRJyPZPkckAczq След като архивът се намери, а изгорял архив беше мотив да се отпуснат пожизнени пенсии, народното събрание следва да ОТМЕНИ решението за отпускане на пенсии , не по каналния ред за стаж. Ако не го направи ще се окаже,че ЛЪЖАТА… Покажи целия коментар »

helpful
helpful
28 март 2024 21:31
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Забележка към модераторите
Забележка към модераторите
29 март 2024 14:27
Гост

Влизаш вече в Лекс и четеш за серк и сперма… Има ли модератори или ?

Мамин сладък
Мамин сладък
28 март 2024 19:01
Гост

Настилките в София са плачевни, това е факт – както пътните, така и пешеходните. От друга страна обаче тази е адвокат и трябва да се има предвид, че адвокатите взимат доста пари от хонорари. В този смисъл една лека корекцийка в низходяща посока на въпросното обезщетение ще е съвсем в рамките на разумното, да речем на 15 000лв. Другият път по-внимателно.

ХМММ
ХМММ
28 март 2024 12:41
Гост

С малко е осъдена общината, минимум 100 000лв. трябва да кихат тия некадърни крадци.Че и нагли-малко били неравните плочки по тротоарите.Те всъщност общините на кого са нужни?Пълна пародия.

Никой
Никой
28 март 2024 13:22
Гост

На какво злорадстваш? Нищо няма да кихат. Тези пари ги кихаме аз и ти.

МАЛКО НЕЖНО И НЕНУЖНО КМЕТЧЕ
МАЛКО НЕЖНО И НЕНУЖНО КМЕТЧЕ
28 март 2024 14:06
Гост

като ги избирате такива като терзийката, който не знае защо е тук и сега, ЩЕ ПЛАЩАМЕ И ЩЕ КИХАМЕ.
нали беше богатски, защо иска увеличение на заплатата, паразита му с христоатанаскироасена

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 15:24
Гост

Терзиев е пълна дупка, но за тази конкретно дупка отговаря предишната дупка – Юрдана.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 12:34
Гост

Васко терзиев ще оправи всичко!
АЗ ВЯРВАМ САМО НА ТОЗИ ЧОВЕК!!!!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

анонимен
анонимен
28 март 2024 11:33
Гост

Правилно, правилно! Тротарите на София на нищо не приличат. Я паднеш в шахта, я се спънеш в отлепена плочка, я ти паднала керемида на главата, я те блъснал някой пиян на тротоара.

Да, част от коментарите не могат да се вменят на общината, но и тя трябва да бъде дисциплинирана и да я съдят до дупка!

Браво на колегата, съжалявам, че й се е случила тази неприятна ситуация.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 10:40
Гост

Явно нищо смислено не се случва в тази държава, че подобни „новини“ прерастват в статии.

Геро
Геро
28 март 2024 9:41
Гост

Общината въобще не се старае да поддържа улиците и тротоарите.

Симеон
Симеон
28 март 2024 9:40
Гост

Пешеходците не са длъжни да гледат постоянно в краката си, защото някой не си е свършил работата.

Заки
Заки
28 март 2024 9:39
Гост

Тротоарите в центъра са в отвратително състояние.

Антонов
Антонов
28 март 2024 9:22
Гост

Да, а след всички тия поразии, загубилите кандидат кметове на ГЕРБ почнаха тролски атаки по новоизбраните кметове на ПП/ДБ/СС. В Света троица Божилов започна масирана тролска атака по настоящия кмет, дето е на поста от 5 месеца. Завладяха и най-голямата група на квартала във Фейсбук. Ама точно при неговото „невероятно“ дву мандатно управление и съпругата ми падна на разбити плочки в квартала, които трябваше да се оправят точно от общината. Нагли до безграничност!

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 9:40
Гост

HiПълни глупости! Оня хирург не става и за чеп за зеле ама от Смучи София толкоз

Бита карта!
Бита карта!
28 март 2024 9:21
Гост

Ееееххх, тази пък няма ли си клиенти! Едва ли само кривата плочка е допринесла за такова счупване! Стана вече като в измислените американски дела въздухарски! Не ви ли е малко срам и вас, бе, госпожо! А се водехте защитник на правата на гражданите, сега вече само на глезена си…

На входа на храма на Темида
На входа на храма на Темида
28 март 2024 9:20
Гост

Някой виждал ли е състоянието на тротоара ТОЧНО пред стълбите на Съдебната палата? Където бившите кандидати за власт от Спаси София обичаха да снимат, докато драпаха за власт, а сега мълчат като риби. Ще ви подскажа – плочките на поне десетина квадратни метра са пропаднали с по педя, счупени са и стърчат. На ВХОДА на Съдебната палата.

Денчев
Денчев
28 март 2024 9:20
Гост

Разказаха му играта на тоя град последните 20 години, пък не знам

Стаматов
Стаматов
28 март 2024 9:19
Гост

И Георгиев от Герб има наглоста да иска да става кмет и да ми говори колко били сле от Спаси София, ПП и ДБ. Хахаха. По- големи шарлатани от вас едва ли има

Ненков
Ненков
28 март 2024 9:18
Гост

Айде сега да обясни Георги Георгиев и Антон Хекимян защо тази жена е паднала и си е счупила крака. Нали ГЕРБ са ни оставили превъзходно наследство? Направо рай. Та сега Терзиев трябва да им оправя бакийте всеки ден. И това никак не им се харесва, защото губят града с всеки ден разкрити далавери. То не беше сметището, то не са какви ли не продажби на общински тврени срещу почерпки

Кънчев
Кънчев
28 март 2024 9:17
Гост

А това е статия в Лекс понеже е адвокатка? Ако беше сервитьорка?

Дунев
Дунев
28 март 2024 9:16
Гост

Малко им е.

Няма мое, няма твое
Няма мое, няма твое
28 март 2024 10:00
Гост

Това не е на тях, това сме ние – гражданите на СОФИЯ, или Вие не сте такъв? Няма да бръкнат в джоба на чиновника, дето не си е свършил работата.

Бинчев
Бинчев
28 март 2024 9:16
Гост

А кой е виновен, че плочката е разлепена? Сега парите да и ги плати старото управление на града, Фандъкова, там Савина и останалите комиксови герой

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 март 2024 9:16
Гост

Да се знае:
„Пред всички инстанции Столичната община настояваше, че е налице съпричиняване на инцидента, защото пострадалата не внимавала и не гледала къде върви.“

Ето каква била причината СО и други общини, и АПИ да не си дават много зор с ремонтите, защото очевидно разчитат на това, че българинът е опитен участник в пътното движение и е запознат със състоянието на настилката, по която преминава.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 9:43
Гост

А, нищо впечатляващо няма, това си е една от редовните защитни позиции на общината от памтивека. Едната е „виновно е еди-кое общинско дружество, а не общината“ другата е „ми що не гледаш къде ходиш“.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 9:15
Гост

Тротоарите очилатия Гошо сега по0на да ги оправя. И да се фука. А че 13 години ГЕРБ не ги пипнаха не беше проблем.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 9:14
Гост

Е така е. Като наследството на ГЕРБ е меко казано малоумно. Даже се изне адвам как софиянци, иначе свободомислещи хора, оставихме тези чокундури да ни управляват града

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 9:14
Гост

Това понеже е адвокатка. Леля ми си счупи носа по Витошка и и платиха само 6000 лв.

глупав ли си или на такъв се правиш?
глупав ли си или на такъв се правиш?
28 март 2024 11:25
Гост

по-голяма глупост скоро не бях чел