Съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу съдията от Административен съд София-град (АССГ) Маргарита Немска.

За членове на състава бяха избрани Стефан Гроздев, Вероника Имова и Боян Магдалинчев.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство за налагане на наказание на Немска е внесено от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

И днес не стана ясно какво е твърдяното нарушение, извършено от Маргарита Немска, тъй като тези производства се гледат при закрити врати.

Както „Лекс“ писа, за последно името ѝ попадна във фокуса на общественото внимание във връзка с групата за влияние в съдебната система на покойния Мартин Божанов-Нотариуса.

На 9 април при изслушването си във временната комисия по случая Нотариуса, която беше сформирана в 49-ия парламент, главният инспектор Теодора Точкова заяви, че Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проверяват произхода на парите на съдийка, която живее на съпружески начала със съдружник на Мартин Божанов-Нотариуса, защото разходите им многократно надхвърляли доходите.

Точкова не спомена името, но тогава се появиха информации, че става дума за Маргарита Немска и съпругът ѝ адвокат Емил Писков, които са купили имот, изтеглили са кредит, взели са автомобил на лизинг и са плащали обучение на дете през 2022 г.

Връзката на съдия Немска с Божанов е именно през съпруга ѝ Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), свързано с разкритията на манекенката Ивайла Бакалова, която записа разговор с Божанов, а в него той обясняваше, че излизането от ареста на съпруга на Бакалова би струвало поне 100 000 евро.

Пред депутатите Теодора Точкова каза, че е извършен анализ на информацията дали свързано с магистрат лице е съдружник на Божанов, доколкото двамата са ползвали общ офис. Така в ИВСС проверили и имуществените декларации на съдията.

„Стана ясно, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг на автомобил, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрата и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна“, посочи тогава Точкова, като подчерта, че инспекторатът може да прави само съпоставки на декларираните обстоятелства и вписаните в регистрите.

„Установихме, че е налице разлика между приходи и разходи на магистрата и свързаното лице и тъй като не можем да извършим проверка за произход на средствата, изпратихме сигнал до НАП и КПК, които имат това правомощие“, обясни тогава главният съдебен инспектор.

Според публикация на bird.bg през 2022 г. съдия Немска и съпругът ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона на стойност почти един милион лева. Справка от испанския имотен регистър и проверка на АКФ на място са показали, че имотът е в централната градска част в луксозна жилищна сграда и към момента се ползва (виж още тук).

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
RRR
RRR
23 юли 2024 17:09
Гост

Защо да не е Френска, това ви питам аз?
Кат’ свиреше на Кържи, докарваше екстаз!
А днес, не щеме вече дори и да я знайм, от ВСС я гонят и вече се не трай!

Пак няма посочено нарушение
Пак няма посочено нарушение
23 юли 2024 16:44
Гост

За какво е образувано дисциплинарно производство? Сериозно питам. Понеже и тук няма точна информация. Или просто някой е отчел дейност с ясен край? Какво е дисциплинарното нарушение? Отново не пише в т.нар. „статия“. Това, че разходите на двамата съжителстващи надхвърляли приходите им, подлежи на установяване по реда на ДОПК и е евентуално за съставяне на РА, но какво нарушение в случая се твърди и се опитва да докаже дисциплинарно наказващият орган? В крайна сметка нарушенията са изброени в закон и няма цитирано ни едно от тях. За това, че съжителстващият бил познат, колега и т.н. с някакво друго лице въобще… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юли 2024 16:07
Гост

Това е нагледен пример как лакомията и най-вече парвенющината може да ти ти изяде главата, щото нямаше да е кой знае какъв проблем да си вземе по-скромна виличка на испанското крайбрежие, ама не, държи на луксозен апартамент в централната градска част на Барселона, ей така, да избиваме комплекси, понеже „сме от село“ и вероятно така ще се почувстваме част от западната цивилизация.

Елена
Елена
23 юли 2024 15:56
Гост

А с Писков какво се случва?

Е няма да чуем
Е няма да чуем
23 юли 2024 18:04
Гост

Хаха. Кога адвокатурата е правила каквото и да било освен да пише съсловни глупости. Не знам за Писков ама те са пълни с ПТП измамници,застрахователни далавера дни,имотни мафиоти и каква ли още не адвокатска почтеност и никога не правят нищо. За адвокатурата да си крадец е достойнство,израз на правото на защита!

Kalin
Kalin
23 юли 2024 15:55
Гост

Аааа Бареселона гейт?

Съд
Съд
23 юли 2024 15:54
Гост

Бушон

Елена
Елена
23 юли 2024 15:56
Гост

И то очеизваден

Николова
Николова
23 юли 2024 15:53
Гост

Би следвало, ако е заработвала настрани при Нотариуса, да знае, че тези пари е хубаво да се изперат и изсветлят. Не мисля, че Немска и мъжа й са толкова глупави

Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 15:51
Гост

Пране на пари ли усещаме?

Александров
Александров
23 юли 2024 15:47
Гост

Имам чувството, че Немска пере нечий чужд пешкир

RRR
RRR
23 юли 2024 15:46
Гост

Не щеме ние Немска, не щеме ний пари, а Френска, тя да бъде с отворени очи!

Алек
Алек
23 юли 2024 15:57
Гост

Що за поезия 😀

RRR
RRR
23 юли 2024 16:30
Гост

Искрена и лична, онагледяваща публичното знание за факти с правно значение!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 15:43
Гост

Браво!

Ананиев
Ананиев
23 юли 2024 15:43
Гост

Ама каква е тази тайнственост…