Правителството и общините готвят нови мерки срещу войната по пътищата. Част от тях включват и такива законодателни промени, че „нарушителите да ги заболи“. Това стана ясно от думите на премиера акад. Николай Денков, който проведе извънредна среща с министри, депутати, представители на общините и родители на загинали на пътя деца във връзка с тежкия инцидент от събота вечерта, когато пиян шофьор уби на пешеходна пътека 15-годишно момче. Целта на срещата беше да се набележат още мерки за справяне с пътните престъпления.

Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент – да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата – с много години”, заяви Денков.

Той допълни, че законовите промени, свързани с отнемането на автомобилите вече дават резултати, независимо от възраженията. Затова по думите му трябва да се приемат нови законодателни изменения. „Трябва да търсим такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, посочи Денков.

Друга мярка е МВР да използва камерите на общините. По думите на премиера това е огромен ресурс, който е наличен и трябва да се използва.

Ще се работи и за това резултатите от кръвните проби да стават най-мното за 10 дни. „Така пробите, които са взети от пияни и дрогирани шофьори, ще излизат навреме и делата няма да се бавят. В такива случаи, когато шофьорът е употребил, вече няма да се налагат и условни наказания. А на престъплението ще се гледа като на умишлено убийство“, каза още министър-председателят.

Според него обаче това няма как да стане без подкрепата на обществото. „Мерките не биха решили проблемите, ако не се обърнем към обществото. Това, че в нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, е неприемливо. Ние сме болни да смятаме за нормално това, което поставя под риск живота на нашите близки. Разберете, ако днес са децата на ето тези родители, утре може да са вашите деца“, изтъкна акад. Николай Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на свой ред заяви, че няма как да не е умишлено убийство, когато се качиш в автомобил след употреба на алкохол и наркотици.

Още повече съм убеден, че убийството на пътя след употреба на алкохол или наркотици, или дори с превишена скорост трябва да бъде умишлено убийство. Няма как човек, който се е качил зад волана с повече от 2 промила алкохол в кръвта, превишил е скоростта, убива човек на пешеходна… не може да бъде квалифицирано като нищо друго освен като умишлено убийство“, каза Стоянов.

Той се обърна към всички, които в последния месец са коментирали мярката за отнемане на автомобил след употреба на алкохол и наркотици – „Тази мярка работи“. Заяви, че вече има осъдителни присъди, отнети коли и заплатена равностойност на автомобилите, когато не са собственост на шофьора.

Тази битка трябва да бъде битка на всички нас. Да не оставаме безразлични, когато наш близък, роднина, приятел прави опит да се качи зад волана след употреба на алкохол или наркотици“, изтъкна Калин Стоянов.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на свой ред заяви, че ще бъде създадена работна група, в която ще бъдат поканени съдии, прокурори, университетски преподаватели, които да прегледат настоящото законодателно и да дадат експертно мнение за по-строги санкции на нарушителите.

В тази връзка премиерът акад. Денков обясни, че една от целите е да се съберат точно такива експерти, които балансирано да кажат ключовите проблеми, които да се решат.

Очевидно е, че алкохол, наркотици, неспазване на предимството на пешеходни пътеки, скорост, която е над допустимата – това са нарушения, които по никакъв начин не могат да се възприемат като неумишлени престъпления, за които на извършителите да им се размине с условни присъди. Това означава, че човекът умишлено е извършил нарушението и с това е застрашил живота на хората или е убил, или осакатил някого. Това трябва да бъде квалифицирано като умишлено деяние, без възможност за условни присъди“, каза Денков.

Шефът на СОС посочи още, че му е омръзнало общината само да регистрира нарушенията, тя с хилядите си камери трябва да даде възможност на МВР да глобява нарушителите, за да е ясно, че всяко нарушение ще бъде санкционирано.

Няма маркировка или инфраструктура, която да спре пиян или дрогиран шофьор, или някой от стотиците шофьори, които всяка вечер тероризират столичани – 224 км/ч на бул. „България“, над 200 км/ч на Ботевградско шосе. Заради това институциите сме длъжни да покажем нетърпимост към демонстрираното от нарушителите отношение към закона, да покажем нетърпимост към шепа тарикати, които си мислят, че правилата за тях не важат“, каза Георгиев.

Той призова да се отпусне по-голям бюджет на МВР, за да може да се назначат повече полицаи, които да бранят градовете в страната.

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че три лаборатории ще бъдат оборудвани на най-съвременно ниво, за да се ускори проверката на кръвните проби за наркотици на шофьорите. Вече е организирано закупуването на техниката.

Има огромна разлика между проверката за концентрация на алкохол, тя се прави и в момента, сравнително бързо, за няколко дни излизат резултатите, а за наркотици методът е друг и се изисква повече време, така че трябва да оборудваме три лаборатории, в момента работим по това, но това отнема време“, обясни акад. Денков.

Той допълни, че вече има създадена работна група, която да прегледа наредбите и да прецени къде какво трябва да се промени предвид новите разпоредби в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори.

Виждаме, че обществената подкрепа за тези промени става все по-голяма, трябва да останем максимално строги, докато не разберат българите, че няма смисъл да се убиваме сами по пътищата“, заяви акад. Денков.

В средата на август премиерът обяви, че правителството си поставя за цел резултатите от кръвните проби за наркотици да са готови за седмица. Акад. Денков допълни, че за целта трябва да бъде купена нова модерна техника и да се обучат специалисти да работят с нея. По-дългосрочната мярка е създаването на още лаборатории.

В момента в цялата страна има само три лаборатории, които изследват кръвните проби на водачите. Заради това резултатите се бавят до половин година, а има и не малко случаи, когато забавянето е до 12 месеца. Основно с изследването им е натоварена лабораторията в столичната ВМА.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 20:36
Гост

Водейки Павлова изодзадзе, ясно е, че на никого от сбирката, изобщо не му е ясно за що иде реч.

А как ще бъдат проверявани мевере служителите?
А как ще бъдат проверявани мевере служителите?
06 септември 2023 8:06
Гост

А какви мерки ще се вземат, ако нарушителите на ЗДвП са от състава на МВР. Ноторно е,че показването на служебна карта, наличието в колата на служебни атрибути-палка, жилетка-имунизират от проверки.

Жокера
Жокера
05 септември 2023 16:26
Гост

Поканили университетски преподаватели и върховни съдии да изкажат мнение как непредпазливото престъпление да стане умишлено и как да се завишат наказанията, когато представителите на академичната общност неколкократно са заявили, че завишаването не е оправдано… Направо цирк, нито един от таргет групата няма да се съгласи, канят ги колкото да придадат тежест, тяхните мнения и по други въпроси никога не са били вземани предвид. Законодателството е на най-покъртителното ниво от 1991 г. насам

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 9:26
Гост

Министърът на вътрешните работи няма и най-лаишката представа що е то престъпление или наказателно право… Да ни е честит

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:16
Гост

И съм сигурен, че не знае как се събличат момичета и бият протестиращи между колоните на МС.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 20:37
Гост

Е, обикновен БОП-аджия, кое да му е ясно.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 20:41
Гост

Правно неграмотен, но затова има разследващи полицаи докоито да се допита. През тях минава цялото разследване в България и от тях започва наказателния процес, но дали умишлено или не продължават да ги държат настрани и на заден план. А следствието с техните едва 3 дела на година, иззети от разследващите полицаи на заключителен етап, са във фокуса на събитията.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 9:11
Гост

Шамандурата-химик да си мълчи е по-добре, защото е ужасяващо жалък и смешен, като си отвори устата.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:15
Гост

Академик, какво да го правиш… Нищо общо с вожда-тиква и ентелегентните герберасти.

Адвокат с име
Адвокат с име
04 септември 2023 23:34
Гост

Не да се спре трафика на наркотици- да се направят лаборатории.

За алкохола – това е национален спорт, начин да избягаш от съвремието в най-бедната държава в Европа.

Може би – ако икономиката е наред – няма да има упадъчни прояви – не е съвсем така, но все пак.

Изобщо – с мерки от ден до пладне е все тая.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 септември 2023 21:53
Гост

Сетил Денкоолу да свърши нещо полезно , а не само да се прави на оригинален със смяна на национални празници и разни му алабализми за отвличане на вниманието докато прочиства службите

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:17
Гост

Абе с глупости се занимава, вместо да ходи с джипката да реже лентички

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 18:55
Гост

За сметка на това обикаля с хеликоптер понеже пътищата не стават и за джипка

Чавдар
Чавдар
04 септември 2023 18:54
Гост

Дано нещата да се случат по- бързо.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
04 септември 2023 16:57
Гост

УРА! Сега по-бързо ще наказваме шофиращите ТРЕЗВЕНИ водачи, които не са направили нищо нередно, като преди няколко дена или седмици са употребили марихуана (вж. чл. 354а, ал. 1 НК, преди първосигнално да коментираш небивалици)! А истински опасните убийци с десетки невръчени глоби и актове ще продължават необезпокоявано и безнаказано да бичат със сто по градските улици. УРААААА! РАДОСТ!!!! УРААААААААААА!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 16:01
Гост

Време е за прогрес!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 16:00
Гост

Добре, че работят

Лозан
Лозан
04 септември 2023 18:56
Гост

Въпросът е кога ще приключат.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 15:59
Гост

Молим се и мечтаем да не ни опандизят за изпит паракофдал

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 15:59
Гост

Докато стане това… що вода има да изтече

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 15:59
Гост

Мечти за по-безопасни улици. Дано. Но трябва по-сериозно санкциониране.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 15:58
Гост

Надявам се да има ползотворен ефект върху джигитството. Дано.

Заки
Заки
04 септември 2023 18:57
Гост

Надали.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 15:58
Гост

Не вярвам това да намали кататрофите. Шофьорите са толкова изнервени, че чак слизат да бият шамари на майка с дете в колата. Защо карат, като ги изнервя толкова, не разбирам

Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 15:57
Гост

Европейска работа. Дано това намали катастрофите по пътищата

Роби
Роби
04 септември 2023 15:57
Гост

Като приеха закона, но няма как да се прилага, сега ще се бърза с лабораториите.

Николов
Николов
04 септември 2023 15:57
Гост

Така трябва

Денков , Денков, клети Денков
Денков , Денков, клети Денков
04 септември 2023 15:52
Гост

Оффф, писна ми от този само се оправдава. Абе Денков защо сложихте каруцата пред коня бре? Защо бързахте със Закона, преди да сте го обезпечили. И точно ти не трябва да се оправдаваш, защото си химик даже академик, нищо, че по почистващи препарати( тоалаетни пате, веро, сапун) все пак си химик. И много добре знаеш, че това само 3 лаборатории не е никакво решение защото срокът ще е остане неразумно дълъг и ще вреди на гражданите, които ви избират

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:21
Гост

След като 12 години ГЕРБ и ДПС си клатеха краката и приемаха само лобистки закони, общественият гням ескалира и спешно трябваше да се потушават страстите. Дано мерките не са от ден до пладни както доскоро.