Ново модерно общежитие към затвора в Бургас беше открито днес от служебния министър на правосъдието Мария Павлова.

За година и половина съществуващата сграда на затворническо общежитие „Строител“ беше напълно ремонтирана и помещенията вече отговарят на всички изисквания за третиране на лишените от свобода.

Капацитетът на новото общежитие е за 69 лица, които ще бъдат настанени в 23 стаи, всяка със самостоятелен санитарен възел. Предвидена е и килия за лишени от свобода в неравностойно положение.

Към общежитието е изградено ново преходно отделение, т.нар. half way house, където в среда, близка до семейната, 10 затворници ще имат възможност да се адаптират към живота на свобода. За целта са обособени фоайе, стаи с по две легла, кухня с трапезария, в която да имат възможност сами да приготвят храната си, общо дневно пространство, стая за срещи и др. Изградена е административна част и лавка за лишените от свобода, благоустроена е парковата среда в зоната на отделението и затворническото общежитие. Средствата за преустройството в размер на 1 млн. и 300 хил. лева са финансова помощ по линия на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Общежитието и half way house в Бургас всъщност са последните обекти, които се откриват у нас по линия на НФМ през този програмен период. Публично бяха представени вече новият затвор и учебен център в Самораново, новите арести в Петрич и в Самораново, новите общежития в Пловдив и Враца, преходните отделения към някои затворнически общежития, обучителния център в Пазарджик.

Правосъдният министър заяви, че предстои в рамките на този месец да бъдат одобрени още няколко двустранни инициативи. Става дума за въвеждането на концепция за „зелени затвори“ по норвежки модел в Белене и Плевен, за обучение, базирано на норвежката корекционна система, на ръководния екип на новия комплекс в Самораново, както и за надграждане на Стратегията за превенция на професионалния стрес на служителите и на стреса сред лишените от свобода. Очакванията са инициативите да стартират през следващите месеци, като крайният срок за тяхното изпълнение е март 2025 г.