Регистрацията на „ДПС – Ново начало“ на Делян Пеевски за предстоящите парламентарни избори, разпоредена от Върховния административен съд (ВАС) и съответно ходът на хората на Ахмед Доган да участват като Алианс за права и свободи не сложи край на съдебните спорове помежду им. Формално се оспорват решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), но реално един срещу друг се изправят представителите на двамата съпредседатели на ДПС – Пеевски и Джевдет Чакъров.

Днес Върховният административен съд разгледа три дела по жалби на Джевдет Чакъров.

Едно от тях е срещу решението на ЦИК, с което тя регистрира коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало“, както ѝ разпореди ВАС.

Другото е срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане поредица от заявления от името на ДПС съответно за участието и неучастието ѝ в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

Последното дело е срещу решението на ЦИК, с което отказа регистрацията на партията ДПС, т.е. самостоятелното ѝ участие в изборите, заявено от Чакъров.

И по трите дела жалбите са подадени от адвокат Георги Атанасов, който е упълномощен от Джевдет Чакъров като представляващ ДПС. По всички от тях във ВАС се явиха и двамата адвокати, упълномощени от другия председател на партията Делян Пеевски – Александър Ангелов и Страхил Панов. Те поискаха оттегляне на жалбите или да бъде постановено, че решенията на ЦИК са правилни.

След няколко часа ВАС остави без разглеждане първите две жалби.

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС,  които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството. Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията, или да не стори това.

„С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии. В производството по регистрация за участие в изборите, съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които разполагат с еднакви и равни права“, посочва ВАС.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВПС 2
ВПС 2
16 септември 2024 22:00
Гост

А защо беше разгледана по същество жалбата на ДПС Пееф и беше отменен отказа на ЦИК и разпоредено да бъде вписано Новото начало със старите свине? Този съд съвсем се компрометира….

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 18:07
Гост

От четири състава в 4-то, всички жалби на дупя се, се разгледаха че един състав (първи), като Славов влизаше на мястото ту на Мотова, ту на Радева, и с 1-2 включвания на шефката на отделението, която няма постоянен състав. Браво!!!

Любен Дилов
Любен Дилов
16 септември 2024 17:36
Гост

„Докато чакаме Тейлър Суифт да се произнесе кое точно ДПС подкрепя, забравяме че този въпрос в крайна сметка ще се реши от избирателите на ДПС. И това не е просто справедливо, това е единственият работещ начин, който съхранява обществото и го определя като демократично. Съдът може временно да замени избирателите, но в крайна сметка те ще решат.“

Из „Спрете с мимитата в политиката – така ще станат по-умни“
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/18892017

Шут
Шут
16 септември 2024 18:11
Гост

Шутът на Борисов се е правил на остроумен, но престоят в съответното обкръжение е оказал своето влияние…

Страхил
Страхил
16 септември 2024 21:10
Гост

Kakва демокрация! Гласовете се купуват на ишлеме.

Смешко
Смешко
16 септември 2024 16:33
Гост

„Голямата изненада“ е, че ЦИК трябва да спазва ЗЕУ…

Още по голяма изненада е, че правителството разкрива механизми за „ала-бала“ с пРезидента и препоръчва таквизи мурафети да са махат… Като онова с флашките, пломбирани от същата фирма, която си вкара N машини за резервни части…

А делата на ЧАКЪРОВ са с предизвестен край. Не би трябвало да е ново начало съобразяването със законите, в това число и от ЦИК, и от Румен Радев. Въпросът за Севинч Солакова в ЦИК е и към него.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 септември 2024 15:24
Гост

Изходът от тези дела е ясен предходните еднозначни произнасяния в полза на ДПС-Ново начало, независимо дали на някои им харесва или не, но очевидно с тези последни обжалвания процедурата трябва да спази изцяло, колкото и формално да изглежда отстрани, за да бъде затвърдена практиката във връзка с електронното подаване на документи за регистрация преди началото на работния ден в 0:05 ч.

Ранно прасе, рано Пеевс.. грухти.

Много яко
Много яко
16 септември 2024 17:19
Гост

Би трябвало да се спази закона, но явно не се спазва по волята на ВАС и на пеевски. Да ок подадено е елетронно заявление, да то трябва да се прегледа, не трябва на всяка цена да е взима предвид, особено когато е непълно, както е в случая. И да трябва да се разгледат всички заявления, последното е на ДПС Чакъров, той като председател вади ДПС от коалицията, с която е регистрирано. и това е направено в последната минута, след това няма как да има други документи.

ВПС
ВПС
16 септември 2024 15:21
Гост

Върховен пеефски съд

ВПС
ВПС
16 септември 2024 20:04
Гост

Най корумпирания съд. Всичко живо взима там пари. Плащаш и получаваш правосъдието , което искаш. Жалко за България. Съсипахме си държавата

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 15:17
Гост

Време е за съдебна реформа

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 15:17
Гост

Положението в страната е извън пътя

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 15:16
Гост

Хубаво шоу. Гледам с пуканки

Милчев
Милчев
16 септември 2024 15:15
Гост

За затвора е и Доган и свинята

Донев
Донев
16 септември 2024 15:14
Гост

Чедтно казано ми е все тая за тия двамата. Престъпници

Ники
Ники
16 септември 2024 21:13
Гост

На мен пък не! Крайно време е да се махнат всички престъпници от властта.

Малчев
Малчев
16 септември 2024 15:14
Гост

Да се надяваме, че ще се разреши казуса

Чончуков
Чончуков
16 септември 2024 15:13
Гост

Няма да е изненада за КОЙ ще отсъдят

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 15:13
Гост

Цирка е тотален

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 15:13
Гост

ВАС е на Пеевски. Какяо ли ще е решението

Анонимен
Анонимен
16 септември 2024 20:06
Гост

Пропаднала държава.Хора без достойнство и чувство за ред, справедливост и законност. Блато на мафията и на всички им харесва. Тогава не се сърдете на никой.