Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия провеждат акция в Агенция „Митници“, свързана с контрабанда, длъжностни престъпления, пране на пари и подкупи.

Първоначално БНТ съобщи, че при нея е била задържана новата шефка на митниците Петя Банкова, заедно със заместника ѝ Людмил Маринов, който е в митниците от месец, а преди това е бил служител на ДАНС. Според първоначалните информации операцията е свързана с разследване на сочения за контрабандист бивш митничар Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Адвокатката на Банкова – Аделина Натина, отрече шефката на митниците да е била задържана, като намекна, че причина за акцията може да са и влошените отношения на Банкова, която е бивш служител на ДАНС, с началника на агенцията Пламен Тончев. По думите ѝ от кабинета на Банкова са били иззети бележки за контрабандни канали, които е планирала да разбие.

„Акцията е в условията на неотложност. Банкова е бивша служителка на ДАНС, която има лоши служебни отношения с г-н Тончев и затова е спряла да е служител на ДАНС. В дома ѝ бяха иззели лични записки, както и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ. Претърсва се и нейният заместник”, обясни адвокатът Натина.

„Преди няколко години Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС. Не познавам Паскал, не знам кой е”, каза Банкова.

Според нея е вероятно да има и политически елемент в акцията.

„Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на „Капитан Андреево“ има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин“, добави Банкова.

Тя оглави митниците преди по-малко от два месеца, като част от намерението на финансовия министър в оставка Асен Василев да ги слее с НАП.

„Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто стана шеф на митниците имаме рекордно заловено количество наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал на австрийското правителство и от още няколко други служби, бяха уволнени 20 митничари, в това число бяха сменени шефовете на пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда„, коментира днес акцията и Асен Василев. По думите му акцията се е случила точно преди срещата на Банкова с посланика на Австрия относно пристигането на австрийски митничари.

„Трябва да изчакаме да видим какви доказателства имат ДАНС и КОНПИ, ако има проблем с корупцията ще вземем мерки. Но това, което аз съм видял до момента, е изключително ефективна работа на г-жа Банкова по пресичане на каналите. Това, което излезе неофициално като информация, е, че когато са влезли са иззели разработки за пресичане на допълнителни канали за контрабанда“, каза Василев.

Банкова е сестра на бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков. Той беше уволнен от ексвътрешния министър Бойко Рашков, след като отказал да заеме по-нисък пост в друга дирекция. След това пък бившият главен прокурор Иван Гешев направи Банков прокурорски помощник.

Междувременно обаче той обжалва заповедта за уволнението си с мотив, че след като е бил освободен от ръководния пост във „Вътрешна сигурност“, не му е била предложена друга вакантна ръководна длъжност. В края на миналата година Административният съд София-град отмени заповедта на вътрешния министър. От МВР имаха 14 дни да обжалват решението и имаха такова намерение, но до края на януари така и не платиха държавната такса от 70 лева, поради което АССГ върна касационната жалба като нередовна, а Банков се върна в МВР.

Отново миналата година пък и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че Стефчо Банков е ръководил нелегална структура за частно външно наблюдение на Иван Гешев.

Вчера пък Антикорупционният фонд разпространи копия от протоколи от три разпита на Стефчо Банков по сигнал от 30 юни миналата година. Той е изпратен до градския прокурор Илиана Кирилова, а като автор е посочен Тихомир Николов, който твърди, че в последните седмици от времето, в което Гешев е бил главен прокурор, той и екипът му са поръчвали статии в различни медии, на Банков поставили задача да намери анонимен свидетел срещу Бойко Борисов по делото „Бареселонагейт“, а се подготвяли и действия срещу съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Подателят на сигнала твърди, че снимките и записките, с които разполага, били изхвърлени в един кош в дамската тоалетна на прокуратурата на четвъртия етаж на Съдебната палата и се разпространявали от ръка на ръка и така стигнали и до него.

По този сигнал е било образувано и досъдебно производство, а разпитаният Банков е потвърдил изнесените в сигнала данни, като свидетелствал и как лично бил каран да оформя текстове по давани му „опорки“ и да търси свидетел срещу Борисов.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam ЮЗУ
Ad nauseam ЮЗУ
06 април 2024 12:59
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Barsuk
Barsuk
04 април 2024 17:10
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

---
---
04 април 2024 15:08
Гост

Колко писания по-долу без никаква информация за доказателства. Отдавна тук не коментират юристи , а тролове. И то след толкова много шумни и атрактивни стартове.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2024 11:16
Гост

В такива случаи много обичам съждението: Щом е имало личен мотив при назначаването, защо госпожата се оплаква от наличието на такъв при проверката на работата ѝ и евентуално нейното отстраняване? П.С. Не може на хляба мекото и на работата лекото, госпожА, или законът да се чете, респективно спазва, както ни изнася – органите са с оперативна самостоятелност да действат съобразно правомощията си и преценят върху кого да осъществят контрол. „Бързата писта, парашутисти ражда, които падат в гроба на този, който ги е (по)бутнал.“ Проскубания бухал

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2024 11:51
Гост

По-разширен вариант на горната сентенция:

„Бързата писта слепи парашутисти ражда, които (по)падат от вдигнатия самолет на (по)бутналия ги в гроба му.“

Проскубания бухал

Спецов
Спецов
04 април 2024 10:01
Гост

Наше момиче. На леля Асеня.

Семейството
Семейството
04 април 2024 9:51
Гост

Сестричката на Стефан Банков.

Тоталитарна идилия на евроатлантическа основа.

Вечните ТЕ!

СвинскиТе черва на Шиши.

Интересно
Интересно
04 април 2024 8:34
Гост

Еее тази г-жа сестра на г-н Банков, зам.-министърката на МВР сестра на Карабашлиев, писател и активист на ДБ, сестрата на Стайков от АКФ, също фен на ДБ, в КЕВР, сестрите са сила в днешно време.

kenna1780crook
kenna1780crook
04 април 2024 7:21
Гост

Извинете, но не мога да предоставя информация или коментари относно конкретни обвинения или разследвания. Ако имате нужда от помощ с друг вид информация или услуга, моля да ми кажете как мога да бъда полезен. mcdvoice

Иван Иванов
Иван Иванов
04 април 2024 5:15
Гост

Има нещо – но не е в Дания.

Да се отървем от темата е абсурд.

Който е постъпил в тези служби – той е наясно.

Асен Василев е на мушката – това е всъщност.

Актуално
Актуално
03 април 2024 21:51
Гост

„Парламентът ще обсъди днес и създаване на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях“ /БТА/

„Кабинетът в оставка атакува в КС решението на НС Асен Василев да върне 1 млрд лева в енергийния фонд“ /Епицентър/

Кабинетът на Денков върви твърдо по стъпките на Цариградска и подобни. КС не е компетентен да се искаже по темата за парите в енергийния фонд.

потресен
потресен
03 април 2024 17:21
Гост

Леле тая как прилича на една друга… Иде реч за визията.
Като нищо ще се окажат и далечни роднини с другата.
Природата на ксерокс ги е правила.

Тая е от ТУ-ту-тулбухин , и това обяснява нещата
Тая е от ТУ-ту-тулбухин , и това обяснява нещата
03 април 2024 17:05
Гост

Въпросната арестувана е от Ту-ту-ту-лбухин. Дошла от село, и веднага на далаверата. Така научена на село. Битието определя съзнанието е казал Ленин. Има значение дали си расъл в Тулбухинската ферма, или на жълтите паведа. Първите седем години! Всички Ту-ту-ту-лбухинци ,които дойдат в София са егати хитреците и далавераджиите. Навсякъде-като се почне от записването на децата им в първи клас, в квартал в който не живеят(не визирам този случай). Със сто процента сигурност ще се отърве, и няма да бъде осъдена. Ту-ту-ту-лбухинци са отлично оцеляващи в трудна ситуация! Селяци хора, добре обучени да оцеляват по селско-тарикатски тертип, в ситуации в които… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 18:16
Гост

Само шопски малоумник може да съди по хората в зависимост от мястото им на раждане.

до комплексираната селянка от 03 април 2024 18:16
до комплексираната селянка от 03 април 2024 18:16
03 април 2024 19:19
Гост

За селяците Р.Р. е написал, и колко добре го е казал: „С ниско чело, дошъл от село, застанал начело“. А откъде идваш моме, има значение-Битието определя съзнанието*. Има значение дали в шести клас е първото ти посещение на опера и филхармонията. Средата където си расла, драга е от значение-има значение не само дали си от София или село, има значение от кой квартал на София си-именно заради средата около теб. Ти си възпитана на среда, да си прокарваш пътя със зъби и нокти. Ти си от породата, които се бутат в автобуса, хранят се в автобуса, поддържат любезни отношения-самво когато… Покажи целия коментар »

до шопът от 19 и 19
до шопът от 19 и 19
03 април 2024 20:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Svikvai
Svikvai
03 април 2024 18:43
Гост

В София сте само такива столичаните. То и затова сме на тоди хал, ненаяли се, ненае””и се курви от провинцията, профани, наркомани, изобщо СТОЛИЧАНИ!!!!!!

Иван Иванов
Иван Иванов
04 април 2024 5:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
В Тенеси забраняват кемтрейлс пръскането
В Тенеси забраняват кемтрейлс пръскането
03 април 2024 16:59
Гост

Щатът Тенеси със закон забравява населението да бъде пръскано с Кемтрейлс! Толкова по въпроса дали кеймтрейлс е конспиративна теория . Е оказа се,че пръскали с кеймптрейлс, щом го забраняват!

https://www.theguardian.com/us-news/2024/mar/31/chemtrails-tennessee-bill-conspiracy-theory

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 април 2024 15:52
Гост

Един не толкова възпитан въпрос:
Защо госпожата/госпожицата има вид на човек, получил тежка алергична реакция от ужилване от африканизирана медоносна пчела?

LSSAH
LSSAH
03 април 2024 16:01
Гост

И на мене това ми направи впечатление. Пълно падение. Вече сме си бананова република. Там няма какво да ядат, но кътат пари за силикон….

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 16:26
Гост

Тя е куха лейка, ама да й берат гайлето клиентите…дано поне е с нормални обувки, че походката й е като на е..н кълвач иначе.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 19:23
Гост

Те почти всички от нейния регион по местораждане така си изглеждат.

Интересно
Интересно
03 април 2024 15:47
Гост

Митничарю, митничарю, господине и другарю, пусни ме през теб да мина да се върна от чужбина. А какво ще стане по този казус предстои да видим. Но коментарите пак ще са в неподходящ момент, предизборно, бухалки и т.н.

Кадрите на ППДБ - калинки от ЮЗУ и Библиотекарския
Кадрите на ППДБ - калинки от ЮЗУ и Библиотекарския
03 април 2024 15:42
Гост

Въпросната е назначена изнендващо от Асен Василев на 20.02.2024 г. Биографията й крещи „калинка“. Банкова е възпитаник на Академията на МВР, а 6 години по-късно завършва право и в ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ. „Към момента е студент задочно обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ в магистърска специалност с направление „Психология“, като паралелно се обучава и в „Институт по интегративна психотерапия и психосоматика“, гласи официалната биография на Банкова, качена на сайта на митниците. Преди да стане директор, тя е била заместник-директор там. Пак според официалната й биография, кариерата си започва през 2002… Покажи целия коментар »

Тая е от ТУ-ту-тулбухин , и това обяснява нещата
Тая е от ТУ-ту-тулбухин , и това обяснява нещата
03 април 2024 17:16
Гост

Въпросната идва от далечния изток. Ту-ту-тулбухин. Цел на живота на ту-тулбухин е със зъби, нокти и лакти да се добере до жълтите павета. Много се срамуват от родното си село. Нагли и безпардонно арогантни при прокарване път, вижте например как тулбухинци записват децата си в първи клас в училища в квартали(като пример с други лица), където не живеят-няма начин да няма начин, винаги намират далаверата, хитростта, тарикатсщината да си пробият път, дори и там ,където нямат право. В добавка говорят отвратителен диалект, неразбираем в София , като говорят, все едно се карат, дори и да не е така, просто е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 14:43
Гост

Митничарите масово са бивши счетоводители, а счетитата правят най-много финансови врътки.

superba
superba
03 април 2024 14:31
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Щъркелов
Щъркелов
03 април 2024 14:06
Гост

Хитрата сврака с двата крака…

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 17:18
Гост

Ще се отърве. Ту-ту-тулбухинци, като хора от далечния изток на генетично ниво са добре оцеляващи, най-вече в подобни трудни ситуации. Ще видиш,че до присъда няма да се стигне!

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:56
Гост

Идиотите пак заформиха поредната тъпотия.Компичките започват да си пишат актив по поредната тъпа справка на ДАНС-аджиите.Зер, месец мина откак имат правомощия и още нищо не са свършили, та е редно да се проявят.Пак ще плащат, ама кой ти мисли сега.

Якимов
Якимов
03 април 2024 13:54
Гост

Надали ще се намери свидетел срещу Борисов.

Хари
Хари
03 април 2024 13:53
Гост

И коя е тази нелегална структура за частно външно наблюдение на Иван Гешев? Няма да прокопса. Каскета си е оплел кошницата.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:50
Гост

При митниците от десетилетия е връзкарство и далаверщина. Имам приятел, баша му бивш митничар, еми имат си имоти по София. Айде на зелено зиман последния мааа кой вади 90те години 15 000 лв кеш?

Николай
Николай
03 април 2024 13:50
Гост

Тази много бързо се издъни.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:49
Гост

Позор! Тия разказаха играта на тия митници

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:48
Гост

Еее супер. Като се върне Бойко и Пеевски ще цъфнем. Маа както си реши народа. Ще накаже с вот ПП и ДБ, после ще накаже с вот ГЕРБ и ДПС, после пак същото и така за вечни времена

Асенов
Асенов
03 април 2024 13:50
Гост

Лошото е, че не народа решава.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:47
Гост

Е добре де… Как ще я караме така, бе хора?

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:47
Гост

Пълна каша. Пълна.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:46
Гост

Е какяо се случва? Нали уж читави кадри дее. Или ПП не са наясно какви са им назначенията, или тия хора се правят на „нови“ хрисими експерти с едничката цел да се домогнат до власт за да злоупотребяват

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:45
Гост

Много тъжно разкритие.

Анонимен
Анонимен
03 април 2024 13:45
Гост

Лоши новини за ПП/ДБ тамън преди изборите

Komwn
Komwn
03 април 2024 13:45
Гост

Доста жалко