Бившият министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова не се е разпознала на публикувана нейна снимка с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, на която двамата са на задната седалка на автомобил, а той позира с подарен му за рождения ден скъп часовник. Това обясни пред бТВ градският прокурор Илиана Кирилова и добави, че ще бъде назначена лицево-идентификационна експертиза.

Снимката на Коцев с Ангелкова беше разпространена покрай разследването за престъпна група за пране на пари и контрабанда в митниците, по което бяха задържани бившата вече шефка на митниците Петя Банкова и Марин Димитров и синът му Стефан. След това пък Коцев беше уличен за връзки с Димитрови, като бяха публикувани и негови снимките с двамата мъже, и макар първо да даде показания като свидетел, след това беше привлечен като обвиняем и освободен от поста.

Снимка: бТВ

„Ролята на Николина Ангелкова предстои да се изясни. Тя няма спомен за такова нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя, или не. Ако експертизата потвърди, че на снимката е тя, се притеснявам за нея – вероятно има проблеми с паметта. Не мога да кажа“, каза днес Кирилова. Самата Ангелкова, която сега работи за правителството на Саудитска Арабия, каза след публичната поява на снимката ѝ с Коцев, че се познават от по-малко от година, но не се интересувала от работата му.

„Подчертавам, че нямам информация за дейността на хора, свързвани с г-н Коцев. Нямам какво да крия, но отказвам да влизам в политическа интрига и името ми да бъде използвано от политически опоненти в какъвто и да е тълкувателен контекст. Ще съдействам на компетентните органи с истината, ако бъда потърсена“, коментира Ангелкова.

Прокурор Кирилова пък заяви днес, че по разследването на престъпната група са разпитани вече 50 души, а предстоят разпити на бившия вътрешен министър Бойко Рашков и на ексфинансовия министър Асен Василев. На част от снимките на Димитрови се виждаше и Рашков на маса с тях, като бившият МВР-шеф каза, че се запознал с двамата покрай техни свидетелства срещу Бойко Борисов. Преди да бъде обвинен Живко Коцев пък той каза, че е бил притискан от вътрешния министър Калин Стоянов и от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов да си подаде оставката и да даде показания само като свидетел, за да не стане обвиняем. От прокуратурата пък казаха, че Коцев ги е потърсил и искал да съдейства. В медиите изтекоха и показания на анонимен свидетел по делото, за които не останаха съмнения, че са на Коцев и в които той казва, че се е срещал с Димитрови от лоялност към Рашков.

На въпрос за публичното разпространение на тези снимки, които са част от доказателствата по делото, прокурор Кирилова каза, че държавното обвинение не се е самосезирало, не вижда как може да разбере кой ги е разпространил, но отрече това да е прокуратурата.

„Това е въпрос, който доста време седи на дневен ред. Не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по едно дело минават през много хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда с него имат право да се запознаят адвокатите и е твърде неприятно, особено за прокуратурата, защото се наблюдава тенденция за „омаскаряване“ на тези хора, както се изразяват медиите“, поясни тя. Според Кирилова изводите за поведението на заснетите на тези кадри може да ги направи всеки и е въпрос на възприятие, както и дали целта им е само омаскаряване.

По думите ѝ, ролята на Живко Коцев в тази група предстои да се изясни, като Кирилова каза, че го познава от 30 години и до момента имал добра кариера.

„Има яснота, но няма как да я споделя, защото не бива г-н Коцев да научава за това от медиите“, посочи градският прокурор за ролята на Коцев.

Относно познанството ѝ с издирвания бивш следовател Петьо Петров за разследването му по казуса „Осемте джуджета“, Кирилова каза, че не само не е зависима от него, ами и разбрала, че той е искал да я залее с киселина. Това станало ясно от показанията на бившата съпруга на Петров – Любена Павлова.

Преди месец „Антикорупционният фонд“ публикува протокол от разпита на Кирилова по нашумялото разследване, свързано с кръга „Осемте джуджета“. То първоначално е започнало в районната прокуратура, след това част от него е била изпратено на градската заради свидетелски показания за извършени престъпления от магистрати. Именно по това дело миналата година Кирилова е дала показания, като в тях казва, че познава Петьо Петров от 1997 г., работили са в един кабинет, споделяли са си лични проблеми и дори е получавала снимки от негови семейни ваканции, като тя разказва и за периоди, в които често пиел. В показанията си Кирилова признава също, че е посещавала няколко пъти ресторант „Осемте джуджета“, който според нея е бил собственост на майката на бившата съпруга на Петров – Любена Павлова.

„Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, в който се срещнах с него след дълго прекъсване. Г-н Петров няма как да ми влияе на мен. Това, което знам, е, че е имал намерение да ме залива с киселина“, заяви днес Кирилова, но подчерта, че никога не се е чувствала заплашена, но това с киселината било новина за нея.

На въпрос как е разбрала за показанията на Павлова, Кирилова каза, че е била уведомена от притеснен неин колега – Чавдар Пастованов, когато била в отпуск.

„Той ми каза, че ще ме заливат с киселина. Аз не се запознавам с материалите по тези делото – делегирала съм правата на своите заместници и не искам да зная какво има по тези дела. Още повече, че аз много добре зная истината – тя ще излезе“, каза Кирилова.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Искам да съм във ВКС
Искам да съм във ВКС
24 април 2024 8:02
Гост

Съжалявам, но такава грозота е доста трудно да остане неразпозната.

Извънредни новини
Извънредни новини
23 април 2024 16:15
Гост
Анонимен
Анонимен
23 април 2024 14:26
Гост

Поне се развенчаха митовете за Бойко Рашков и ПП.
Първо обясни, че не познавал лично Димитрови-баща и син, а някой му ги довел на негов рожден ден, без да ги е канил. После обаче се оказа, че са го посещавали в МВР в кабинета, докато е бил служебен министър десетки пъти, и то напълно документирано.
Цялата им работа е такава – дори една лъжа не могат да съчинят като хората, поне да хване дикиш.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:57
Гост

Кирилова би трябвало да знае, че каквото и да е казал Живко Коцев като свидетел,след обвинението вече не важи. Показанията му се изключват от доказателствата. Каквото и да е казал за Рашков и Василев е юридическо нищо. И ако Кирилова не го знае, Рашков е наясно с това.

Анонимен
Анонимен
24 април 2024 10:04
Гост

Абе не знам с какво е наясно Рашков или пък какви познания има Кирилова, но като му гледам поведението и неадекватните му словесни излияния и обяснения напоследък леко се притеснявам за качествата на научната му хабилитация.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 11:01
Гост

А чели ли сте я?

Paragraph 22
Paragraph 22
23 април 2024 13:52
Гост

Нормално – нека припомним,че госпожата Ангелкова претърпя пластична операция на клюна, сама себе си не може да познае на старите фотоси :)))

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 13:52
Гост

Тя ангелкова сигурно е забравила, че е била и министър

Гери
Гери
23 април 2024 13:50
Гост

Чак пък да не се познае.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 14:21
Гост

След развода и пластичните операции, сигурно е станала друг човек :)))

ганю
ганю
23 април 2024 13:39
Гост

Кирилова, що разгласяваш данни от досъдебното?!
Що ли питам? То това си е манталитет и възпитание.

Смехурко
Смехурко
23 април 2024 12:32
Гост

Той и пудела не се разпозна на снимките. Нито пък Бойко Рашков и Живко Коцев…

Симеонов
Симеонов
23 април 2024 13:51
Гост

Така й изнася.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 12:32
Гост

Затова ли сте на тези позиции бе? Да се хилите, като пачи сшед парти със скъп часовник? Вие сте точно олицетворение на френската буржоа, която накрая народа сваля и ликвидира. Защото сте се самозбравили от наглост. Като нвма хляб да ядат пасти

Лозан
Лозан
23 април 2024 13:51
Гост

Е, явно това й е приоритет.

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 12:31
Гост

Ужас. Мафиот до престъпник

Анонимен
Анонимен
23 април 2024 12:30
Гост

Градския прокурор ще я разследва. Нали и тя е герберско назначение. Кого ще разследва. Въпреки, че ПР хода на ГЕРБ е ясен. Тая не им е в партията, не е член, ако е веднага ще са я изхвърлили и готово. Правят се на „чиста“ партия. А далеч не са. Те са изтъкани от кресливи и истерични хора, които с крясъци пазаят мафиотската сърцевина на партията

Арнаудов
Арнаудов
23 април 2024 12:29
Гост

Позорна работа. Позорна.

Кунчевич
Кунчевич
23 април 2024 12:28
Гост

Нямам думи. Нагли гербаджии до крайност. Естествено, че е тя.

Латерна
Латерна
23 април 2024 12:28
Гост

Вие ако смятате, че Главчев не е бил в такива ситуации. Ако смятате, че бившия министър на правосъдието Спондж Боб не е бил…

Петров
Петров
23 април 2024 13:52
Гост

О, със сигурност им се е случвало.

Кръстев
Кръстев
23 април 2024 12:26
Гост

Нищо ново. Гарантирано от ГЕРБ

Теменугов
Теменугов
23 април 2024 12:26
Гост

Трагедия на макс. Точно тя си е. Но като бивш министър сега може да я рязследват. ГЕРБ веднага ще се разграничи от нея. Следващия им министър ще е същия. И така едно и също с години

Харалампиев
Харалампиев
23 април 2024 12:24
Гост

Тази снимка илюстрира цялостния манталитет на управление на ГЕРБ. Е това е. Скъпи коли, часовници, рахат. И лъжи, че ще имаме магистрали и високи заплати.

Кушев
Кушев
23 април 2024 12:23
Гост

Е как не се е рязпознала? То си личи, че е тя. Кой е? Баба ми ли?