Прокурорската колегия не установи данни за конфликт на интереси и за извършени дисциплинарни нарушения от обвинителя от районната прокуратура във Враца Димитър Николов. Заради това той и не беше наказан.

Случаят, за който беше сезирана колегията, е свързан с прекратена от Димитър Николов преписка по сигнал на медицинската сестра Наталия Станчева по повод извършвани задължителни антигенни тестове за COVID-19 от АЕЦ „Козлодуй“, където работи съпругата на обвинителя.

През пролетта на миналата година медицинската сестра е внесла сигнал в Инспектората към ВСС за конфликт на интереси по отношение на прокурора Николов. Наталия Станчева обясни пред „Лекс“, че той се е произнесъл по преписка по неин сигнал, въпреки че съпругата му е юрисконсулт в АЕЦ „Козлодуй“ и семейството обитава ведомствен апартамент на централата срещу 60 лв. наем на месец.

След проверка ИВСС внесе предложение в Прокурорската колегия за установяване на конфликт на интереси и за налагане на дисциплинарно наказание на Димитър Николов.

Кадровиците обаче не установиха данни за наличието на конфликт на интереси и не наложиха дисциплинарно наказание на прокурора, защото той не е осъществил състава на нарушенията по чл. 175г и 175, ал. 2 от Закона за съдебната власт.

Случаят на медицинската сестра Наталия Станчева нашумя миналата година, след като АЕЦ „Козлодуй“ заведе иск за 500 000 лв. срещу нея за увреждане на репутацията на предприятието вследствие на подадени от нея над 70 заявления за достъп до обществена информация, част от които във връзка с намиращия се на територията на централата здравен център, който действа в разрез със закона, тъй като не е регистриран като лечебно заведение.

В края на м.г. ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ беше сменено и искът от половин милион лева срещу Станчева беше оттеглен. Но въз основа на получените данни, медицинската сестра е подала множество сигнали до различни институции, като над 20 са до прокуратурата.

Един от тях е бил разпределен на прокурор Димитър Николов. Той се отнася до задължителното извършване на антигенни тестове за COVID-19 на работниците и служителите на АЕЦ „Козлодуй“, които са отсъствали от работа минимум седем дни. За да бъдат допуснати отново до работните си места, те е трябвало да представят негативен резултат от антигенен тест, направен до 48 часа преди да се явят на работа.

Въпросните тестове се извършвали в мазе на административната сграда на предприятието и в помещение в Спортно-оздравителен комплекс в Козлодуй от хора, които нямали право да правят това, сочи медсестрата в сигнала си. Пред „Лекс“  Станчева уточни, че се е получавало струпване на множество хора, които да бъдат изследвани, което е създавало риск от разпространение на заразата. По думите ѝ са направени хиляди тестове в нарушение на актуалната към онзи момент заповед на здравния министър, според която бързите антигенни тестове се извършват само в лечебни заведения.

Заради това в края на март 2023 г. тя се обърнала към прокуратурата като е поставила и въпроси за начина, по който са били избирани антигенните тестове, които са се използвали.

Както стана ясно, след случаен жребий, сигналът е „отишъл“ при прокурор Димитър Николов, чиято съпруга е юрисконсулт в атомната централа и семейството живее във ведомствен апартамент.

На 20 април м.г. Димитър Николов е отказал да образува досъдебно производство и е прекратил преписката.

Наталия Станчева се обърнала към ИВСС за извършване на проверка за конфликт на интереси.

След няколкомесечна проверка ИВСС внесе в Прокурорската колегия предложения за установяване на конфликт на интереси и за дисциплинарно производство срещу Димитър Николов, като днес ПК единодушно реши, че такъв няма.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Михаил
Михаил
17 юли 2024 14:23
Гост

Е, излагацията е пълна!

Мики
Мики
17 юли 2024 14:22
Гост

Пълен субективизъм!

Гери
Гери
17 юли 2024 14:17
Гост

В крайна сметка този здравен център действа в разрез със закона.

Заки
Заки
17 юли 2024 14:18
Гост

Слеед като не е регистриран.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:42
Гост

Тия хрантутници дето няма кой да ги смени с години!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:42
Гост

Нещастници!

Петров
Петров
17 юли 2024 14:18
Гост

За кой ли път се излагат. Но надали им пука.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:42
Гост

Нямам думи. Ма пак да не идете да гласувате на следващи избори. Дерибейството ще продължи със сила с години. Тя на това се надява и добричката крава от ГЕРБ, дето вчера се слюнчеше пак как трябвало да идем на избори. При все, че социологически проучвания показват, че избирателната активност на избори през септември ще е още по-малка. Ма те това искат де.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:41
Гост

Простотия. Как да няма конфликт, като е очеваден конфликта

Кики
Кики
17 юли 2024 14:20
Гост

Тези няма ли вече да си ходят? Че никаква работа не вършат.

Момчилов
Момчилов
17 юли 2024 13:40
Гост

Докато няма нормално правителство с антисистемна партия, тия далавери на Борисов ще продължават. За тях се знае още от 2009 година. Но народа не вярва. Защото народа е с изваден мозък.

Никифоров
Никифоров
17 юли 2024 13:40
Гост

И тия своеволия ще си продължават с десетилетия ако фръцкащите се жълтопаветни не излязат и не налеят значителен брой гласове в единствената нормална партия у нас ПП и ДБ. Нищо, че правят грешки, къде къде по-добре е те да управляват пред мафиотската клика, която работи само с подкупи, обаждания на наши хора, рекет и какво ли още не. Далаверите са на лице.

Янков
Янков
17 юли 2024 13:39
Гост

Така, така. Пак на следващите избори есента да гласувате за задкулисието в лицето на ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС и отцепници!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:38
Гост

А кмета на Илинден има конфликт, като някой е регистрирал на негово име фирма в Лондон? И това е световна практика и в Англия има купища жалби за законодателството им, което дава възможност на всеки да регистрира фирма на когото си иска в Англия? И Там светкавично откриха конфликт на интереси поставените ГЕРБЕРСКИ служители във ВАС? Също и за зам шефа на БНБ от квотата на ПП-ДБ. Поставени мафиотски кръгове. Не ги е срам!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:37
Гост

Е как ще открият. Наши хора са си