Груба юридическа грешка беше да не се уреди с преходни разпоредби дейността на съществуващия Висш съдебен съвет (ВСС) и неговото представителство, докато се приеме изцяло нов Закон за съдебната власт, който да съответства на промените в Конституцията. Това е елементарна законодателна техника.

Да се остави ВСС без представляващ и с още купчина неуредени въпроси е крайно непрофесионално. Има общи проекти и дейности, които изискват общо представителство на двата самостоятелни съвета за определен период от време, за да има безпроблемна приемственост.

Народните представители са политици и не е казано, че даже тези, които са завършили „Право“, трябва професионално да го разбират. Но нали затова в комисиите и въобще в Народното събрание работят професионални юристи. Затова при обсъжданията се канят и външни експерти. Би следвало да се намесят. В работата на Комисията по конституционни въпроси по изготвяне на промените в основния закон също се включиха професионалисти в правото на важни позиции и те би следвало не само да повдигнат въпроса, но и да го отстояват като му дадат публичност.

Така или иначе грешката беше допусната. ВСС каза, че не може да работи при липсата на уредба. И тогава Народното събрание се насочи към решаване на въпроса с очевидно противоречащ на Конституцията закон. Най-кратко казано и това беше многократно повторено – не може с Конституцията да закриеш Пленума на ВСС и след това със закон да го възкресиш.

Да, може би този закон ще свърши работа, защото ако бъде атакуван пред Конституционния съд, докато той се произнесе ще мине доста време и идеята е дотогава да бъде приет новият ЗСВ. Да, де, ама какъв пример дава Народното събрание на цялата държава – нищо, че законът е противоконституционен, нали върши работа. Така всички ще бъдат окуражени да нарушават и Конституцията, и законите, защото видите ли – така се свършвала дадена работа. Така не се прави в една правова държава! А нали идеята е да вървим към правова държава.

Освен това можеха да се приемат и доста по-смислени промени в ЗСВ, които временно и със същия ефект да уредят положението и без да противоречат на Конституцията. Не е чак толкова сложно за преходно положение за няколко месеца.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
14 февруари 2024 19:48
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 8:34
Гост

Самите промени в КРБ са дело на шайка разпищовили се и самозабранили си неграмотници, които просто изпълняват външни поръчки, като нормотворческо ишлеме.
Законите не са дело на по-умни и грамотни хора.
Дъното се копае тук от поне 15 години, като в управлението се назначиха такива изпълнители просто защото са удобни за изтриване на крака, ръце и други телесни части.

Кристин Аленделонов - Дзержинский
Кристин Аленделонов - Дзержинский
13 февруари 2024 3:17
Гост

Промените в Конституцията са писани от тримата глу…умници: Ристо Мазния Бойкев – интербригадист, секретарката му Натка Менета и съветника му уйгуреца А. Славов. Последният е завършил право в престижния Дальневосточен, имени ордена Ленина, университет в Чукотка, където преподавателите са само чукчи и чеченци. След това обаче той има много успешна кариера като помощник-снабдител в елитния монголски колхоз имени Юмжагийна Цеденбала в Улан-Батор. И сега Галя ни го трапоса за министър. Така че внимавайте. И тримата не са влизали в съдебна зала. Прехранвата се от подаяния от чужди организации. И ще продължат да ни оправят до пълното унищожаване на съдебната система.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 февруари 2024 14:30
Гост

Поздравявам Ви за въображението и подбраната лексика.

Лозан
Лозан
12 февруари 2024 21:55
Гост

Естествено, че това е елементарна законодателна техника.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 20:30
Гост

Могли – немогли …. толкова си могат. Никой друг не им е виновен. От такова бързане беше ясно, че ще допуснат грешки, да не говорим, че не се съобразиха с нито едно становище, а такива имаше много и всички им казваха, че ще сбъркат. Самите те не знаят какво точно приеха и забъркаха тая каша. Ако прегласуват ветото е лошо за юридическата им подготовка, ако не го прегласуват магистратите освен, че ще останат без заплати, то и ще блокира цялата съдебна система, защото пропуснаха в преходните разпоредби на новата Конституция да уредят въпроса. Защото нито ВСС /нов/, нито ВПС са… Покажи целия коментар »

Созопол
Созопол
12 февруари 2024 21:45
Гост

Хайде, хайде, не се опитвай да манипулираш. Никакъв апокалипсис не се очаква, ако не прегласуват ветото, а просто приемат в съответствие с КРБ, че ВСС и ВПС са юридически лица, първостепенни разпоредители с бюджетни средства. Два текста – в ЗСВ и в Закона за бюджета.
Къде е драмата?
Никакви сто закона няма нужда да се променят, защото освен цитираните закони, други не се споменава ВСС, нито е проблем с представляващия- всеки колективен орган си избира представляващ с едно решение.
Хайде престанете не-юристи да пишете глупости по форумите.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 7:48
Гост

Тогава пожелавам успех с промяната на закона за държавния бюджет. Интересно ще е в пленарната зала на парламента.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2024 8:40
Гост

Те са Белене тия. И да си тръгнат сега, калта, която замазаха, няма оправия! Кой ще им разчисти Авгиевите обори? Виновните са за Народен съд просто. Но грамотни хора никой не допусне в управлението, понеже не са удобни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 февруари 2024 20:06
Гост

Веднга да тези, които свършиха тази свинщина от ППДБ да си кажат кои са да ги видим – от Ленка Борисливова, до Татин Стою и Никола „Спя до обяд, но ще ставам евродепутат“ Минчев. Аман от НПО-та и харвардско мислене. Срамота бре, „коуеги“, ма нали Вие като не спазвате Конституцията, която сами си написахте, как очаквате Диона и Силикона да не се съобразяват със закон и не карат дрогирани?!

Антонио Ресио
Антонио Ресио
12 февруари 2024 19:27
Гост

Марионетки на властта😀

Коке Калатрава!
Коке Калатрава!
12 февруари 2024 20:45
Гост

Време е за клоуните отмъстители!

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 19:21
Гост

А къде в конституцията пише, че народното събрание със закон може да ограничава народния суверенитет?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 февруари 2024 20:06
Гост

Никъде.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 19:04
Гост

Хайде, всичко и всички у кереча

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 19:04
Гост

Така е, но няма кой да слуша

123
123
12 февруари 2024 18:55
Гост

Такава удобна топка вдигнаха на Радев всичките „правни гурута“, че просто не е за вярване.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 18:51
Гост

Толкоз за промяната, толкоз за демократичната българия, нарочно пиша с малки букви. Няма вече за кого да се гласува – умните и красивите излязоха също толкова тъпи и грозни, онези другите поне за хитри.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 18:54
Гост

A рубладжиите с говеждия тор пред КС? Сал махането бившия номер 1 на перебето ще ни остане от сглобката. За качеството на законодателството няма и да коментирам, щом на елементарни технологични въпроси се спъват като патки, а и колегата правилно поставя въпроса за експертите законодателните в НС, то май за КРБ никой не ги допусна и не ги слушаше за нищо, а накрая Радо дори не прочете доклада в пленарната зала същий Пилат Понтийски

OMG
OMG
12 февруари 2024 18:56
Гост

Ама всички много се вайкаха на Боко като каза навремето още за мат’риала и за „Аз съм прост и вие сте прости“.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 18:57
Гост

Направо визионер излезе, а?

Чочо
Чочо
12 февруари 2024 21:58
Гост

Той се оказа, че не е въобще прост.

неам нерви
неам нерви
12 февруари 2024 18:49
Гост

Сега ако имат акъл за две пари и ще се възползват от ветото и ще го направят както трябва. Ама зор, де, да си толкоз прост, че да избереш единствения противоконституционен начин. То ти напъва отвътре тъпотията. Не знам кой е колегата, но го е казал кратко и ясно, то и от повече нЕма нужда.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 18:54
Гост

Ама те не знаят, трябва да им се обясни.

ато и бето
ато и бето
12 февруари 2024 18:47
Гост

Какво да каже човек, доживяхме да обясняваме на нашите законотворци азбучни истини. Не противоконституционстувателствувайте!