Председателите на над 20 адвокатски колегии подкрепиха позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) в защита на адвокат Мария Шаркова.

Както „Лекс“ писа, преди дни ВАдС реагира с принципно становище, в което разясни защо проверките, на които Шаркова е подложена от седмици след позициите ѝ за развитието на детското здравеопазване, са недопустимо посегателство.

Самата Шаркова съобщи, че тя и други членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница към Министъра на здравеопазването, са викани в ДАНС по сигнал на дружеството „Търговска лига“. На изслушване в парламента шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че проверката е възложена от прокуратурата.

Сигналът на търговското дружество идва след като правителството първо одобри, а след това отхвърли проекта му за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“. Срещу изграждането на тази частна болница в столицата реагираха членове на обществения съвет към здравния министър, сред които и адвокат Шаркова.

След реакцията на членове на съвета и отказа на правителството, адвокат Шаркова съобщи, че е викана в ДАНС, а в последствие и от Комисията за противодействие на корупцията. КПК я е повикала „за предоставяне на сведения по сигнал за конфликт на интереси при участието ѝ в обществения съвет“, като целта била да се установи дали сред клиентите ѝ има лечебни заведения с педиатрични звена и дали чрез публичните си позиции и участието си в тя защитава техни интереси.

Висшият адвокатски съвет заяви, че е недопустимо адвокати да бъдат преследвани, а още по-малко поставяни в ситуация да нарушават адвокатската тайна, и да предоставят данни за свои клиенти.

„Адвокатът следва да използва знанията и опита си в полза на обществото и да защитава интересите на уязвими групи граждани и като такъв не може да бъде подлаган на репресия заради изпълнение на функциите си в защита на обществения интерес и заради изказване на мнения и становища в тази връзка“, изтъкна ВАдС (целия текст на позицията на съвета виж тук).

Сега председателите на адвокатски съвети обявиха, че подкрепят изцяло позицията на Висшия адвокатски съвет.

„Твърдо заставаме зад тезата, че адвокатите имат право да изразяват свободно становище по важни за обществото теми, както и че е недопустимо да бъдат преследвани или принуждавани да нарушат адвокатската тайна и да предоставят сведения за свои клиенти“, посочиха те.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
15 юли 2024 23:33
Гост

Стига сте ни занимавали с тази.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 23:33
Гост

Някой от възмутилите се адвокати въобще чете ли, защо е била проверката – по сигнал на търг.дружество за конфликт на интереси! Каква адв.тайна, какви пет лева! Много на сериозно се взела госпожата, реклама голяма в медиите, експерт голям! Само където не разкри личния си интерес и позицията, която защитава. Ако ДАНС работи, се пита защо работи, а ако не работи- защо не работи. Уважаеми адвокати, вие като всички простосмъртни може да сте проверявани от ДАНС и Прокуратурата, както от всички държавни органи, защото никога не сте били и няма да бъдете над закона. Няколко лобисти от Адвокатурата и кресливи лелки,… Покажи целия коментар »

незапознат
незапознат
15 юли 2024 21:11
Гост

За какво са я викали-да я разпитват за клиентите й(абсолютно забранено ако е така), или в лично качество за нещо си(тук дали може е според зависи за какво са я питали)?

Адвокат от САК
Адвокат от САК
15 юли 2024 20:06
Гост

Силата и единството изглежда са заразителни. Браво на ВАдвС, браво на колегиите! От известно време се чувствам добре като адвокат. И за медиацията беше супер!

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:37
Гост

Проблемът е в ДАНС също, много се престарават, дали от глупост, дали от друга мотивация, те си знаят.

#кой
#кой
15 юли 2024 21:27
Гост

DANSwith me

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:36
Гост

Няма по-страшни от държавните мутри, ама само с декларации не знам как ще се оправят нещата.

OMG
OMG
15 юли 2024 19:37
Гост

Няма да се оправят, но помагат. Тези, също като другите мутри, много странят от публичността на зулумите, които правят.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:35
Гост

Ако беше ВСС, още щеше да мъдри какво и дали да направи нещо

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:34
Гост

Въпросът е принципен и подкрепата е важна

без думи
без думи
15 юли 2024 19:33
Гост

Извикали я като експерт, за да дава акъл как да се направят нещата, после като дава – хоп, проверчица от ДАНС, проверчица от КПК ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!!! ВСЕ ЕДНО НА ВИСША ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:37
Гост

Защо плюете Шаркова. Това може да се случи на всеки адвокат и ако е някой шмулю, ще си замълчи. А не бива

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:30
Гост

Браво, колеги! Силни сме, когато сме единни! Когато мачкат един от нас, трябва всички да покажем, че така не може да се постъпва с адвокат.

Въпросче
Въпросче
15 юли 2024 19:27
Гост

Дружеството „Търговска лига“ някакво НПО на американски грантс ли е?

дансаджии и компири
дансаджии и компири
15 юли 2024 19:29
Гост

Тц, търговска лига – търговско дружество. Но явно със силни позиции в ПРБ и ДАНС, или пък така ги разбират нещата дансаджиите и компирите.

ДП
ДП
15 юли 2024 19:35
Гост

На мен ми звучи повече като Държавно Предприятие.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 19:35
Гост

Тези от самото си създаване са любимци на властта, независимо кой е на власт, забъркват се в скандали, без да им пука и въобще си правят каквото искат.

Не лекува без пари
Не лекува без пари
15 юли 2024 21:32
Гост

Сърце и мозък