Изпълняващата функциите на председател на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова е подала оставка.

Това е съобщила тя в интервю за местната медия „Haskovo.Live“ на рождения си ден на 2 октомври и определя решението си като най-големият подарък, който може да си направи. От думите на Тянкова става ясно, че тя подава оставка заради няколкото провалени избора за нов председател на съда.

Самата Тянкова беше два мандата шеф на ОС-Хасково, след което остана и и.ф. председател. Преди това тя е била над 7 години председател и на районния съд в Хасково, а преди две години беше избрана и за член на Висшия съдебен съвет. Тянкова беше сред съдиите, които миналата година поискаха да встъпят, но Конституционният съд реши, че мандатът им може да продължи до избирането на нов съвет.

„Това решение го обмислям много отдавна, още при провалянето на предходната процедура за председател на окръжния съд, но съм категорична и днес си направих най-големия подарък за рождения ден. Смятам, че след повече от две години като и.ф. председател, няма какво повече да направя за този съд и за този съдебен район. Не мога да нося отговорност за провалените процедури до момента. Вчера беше поредното изслушване на кандидатите, което се провали и се отложи за 5 ноември, което намирам, че е един неразумен срок и смятам, че е редно да бъде назначен друг изпълняващ функциите. Всеки трябва да си тръгне тогава, когато реши и смятам, че всеки трябва да си тръгне с достойнство най-вече“, казва Тянкова. Тя очаква оставката ѝ да бъде приета във вторник, като е заявила, че иска да остане редови съдия в ОС-Хасково.

Тянкова заявява категорично, че не ѝ е бил оказван натиск да подаде оставка, а въпросът към нея е заради това, че е обявила решението си ден преди съдът да разгледа искането за промяна на мярката за неотклонение на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той, синът му Али Али и служителят на общината Байрям Иляз бяха задържани на 20 септември от антикорупционната комисия за злоупотреби с пари от Европейския съюз. Последваха протести на привърженици на Ахмед Доган, които смятат, че арестите са свързани с войната в ДПС между Доган и Пеевски, като протестиращите искаха и отвод на всички съдии в Хасково. В крайна сметка обаче съдия Йонко Георгиев замени най-тежката мярка на кмета на Минерални бани с домашен арест.

„Решението ми е абсолютно личен избор, не съм имала какъвто и да било натиск. Единственото, което мога да кажа е, че закъснях. Според мен трябваше тази оставка да я подам при провала на втората процедура, но по-добре късно, отколкото по-късно“, казва Тянкова и допълва, че дори не е чела делото на Искендер, защото не е докладчик по него.