Служебният министър на правосъдието Мария Павлова нито би приела да е кандидат за главен прокурор, нито пък има намерение да издига такъв. Това стана ясно от неин коментар пред медиите във връзка с решението на Прокурорската колегия от вчера да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да възобнови процедурата за избор на обвинител №1 (виж повече тук).

Не, благодаря. Мисля, че е право на личен избор и преценка“. Така Павлова отговори на въпроса дали би приела да бъде кандидат за главен прокурор.

А на питане дали тя като министър ще направи своя номинация, каквато възможност ѝ дава Законът за съдебната власт, Павлова отговори отрицателно. По думите ѝ до момента нито един министър на правосъдието и най-вече служебен не е издигал кандидати за главен прокурор, нито пък за председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Павлова напомни, че през годините е имало коментари, че „това е пряка намеса на изпълнителната в съдебната власт“ и призиви въобще да бъде отнето това правомощие на министъра.

Не бих номинирала някого, който е подходящ, при условие че законът ми забранява да го подкрепя, тъй като нямам право на глас“, каза още Павлова.

И припомни, че по закон освен правосъдния министър, номинации за главен прокурор могат да направят поне трима членове на Прокурорската колегия.

Тя отказа да отговори на въпроса дали не е по-добре да има повече от една кандидатура като изтъкна, че колко ще са те, ще решат кадровиците от ПК.

Ако на 12 септември Пленумът на ВСС възобнови процедурата за избор, номинации може да се правят до 10 октомври. Самият избор ще бъде на 16 януари догодина.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
10 септември 2024 14:16
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Симо
Симо
10 септември 2024 13:43
Гост

Чудесна новина!

Смешко
Смешко
10 септември 2024 13:18
Гост

Правилно решение. Павлова прави място на Цариградска и Янкулов. От ПП-ДБ що още не са ги предложили???

„В края на интервюто си Цариградска заяви, че вижда Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд като главен прокурор, а себе си като негов заместник …“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 септември 2024 12:50
Гост

Пак се почна с номерата, за да се ограничат желаещите да оглавят държавното обвинение, но сякаш въпросната госпожа удобно забравя, че заемайки позицията на административен орган, тя има съответни, неслучайно предоставена, компететност, която съставена от интегрално свързани помежду си права и задължения, и въпреки възможността за преценка по целесъобразност в тази ситуация, пренебрегването на конкурентното начало чрез нездигането на собствен кандидат за главен прокурор, превръща министерството на правосъдието в съучастник на порочната практика за състезание с „един кон“ или ако са два, то вторият е само подгласник. П.С. Хем искат разделение на властите и баланс между тях, но доброволно не… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
10 септември 2024 12:23
Гост

Каквото Румен руzкия преzидент нареди, това Мичка ще направи.

Геро
Геро
10 септември 2024 13:44
Гост

Не е точно така.

Всичко, благодарение на ППДБ!
Всичко, благодарение на ППДБ!
10 септември 2024 12:08
Гост

Сега ще се избира и с 13 гласа, за още по-голяма сигурност, това пак е заслуга на ППДБ, най-великите йористи на света!

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 11:53
Гост

Не съм очаквал друго

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 11:53
Гост

Главбия прокурор по замвстване. ВСС с изтекъл мандат. Страната на нелепиците

Марина
Марина
10 септември 2024 11:52
Гост

Без нормално мнозинство на партия извън статуквото, каквито са ПП ДБ не очаквам нормалвн главен прокурор да изберат. Ще сменят Сарафов с друг Сарафов

Чулева
Чулева
10 септември 2024 11:52
Гост

Ще видим какяо ще стане. Няма да е лесна смяната на главния

Харалампиев
Харалампиев
10 септември 2024 11:51
Гост

Категорично отказ от носене наотговорност

Дончев
Дончев
10 септември 2024 11:51
Гост

Хората нвмат вода, тия в Парламвнта се карат за политически фигури

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 11:50
Гост

Трябваше четворната коалиция да смвни главния. Там имаха мнозинство за 3 месеца. А бяха и без ГЕРБ и Пеевски да им се бъркат. Ма те го проспаха.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 11:50
Гост

С години не смениха главния та сега се засилиха

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 11:50
Гост

Нормално. Няма правомощия

Полинска
Полинска
10 септември 2024 11:49
Гост

Тя е само служебен