Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда на столичната улица „Алабин“ преди близо 18 години, осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за това, че не бяха установени и наказани виновните в проточилото се 15 години дело.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където майката на загиналата Деница Ченишева заведе иск срещу прокуратурата за 300 000 лева от неимуществени вреди. Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради нарушеното право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Трагедията се случи на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. Подсъдими за причинената смърт на двете момичета бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма „Хрисома“, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „А3-Архитектура и изпълнение“ и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“, срещу който делото беше гледано задочно, защото е в чужбина.

Сградата на ул. „Алабин“ рухна около 18 ч., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета са починали на място.

Разследването се проточи 10 години, като делото на два пъти беше прекратявано, но в крайна сметка беше внесен обвинителен акт в съда, който се крепеше основно на спорните показания на свидетеля Николай Александров. Той е работил на обекта и твърдеше, че в сградата са рязани носещи релси и колони, но многократно променяше показанията си в хода на разследването. Накрая каза пред съда, че е ходил на този обект само след срутването му, за да слага ламарина и катинар и още първата инстанция отхвърли показанията му за рязани колони и релси. В крайна сметка, подсъдимите бяха оправдани на три инстанции, като преди три години Върховният касационен съд сложи край на съдебната сага.

Майката на Деница Ченишева пише в исковата си молба, че през 15-те години до края на делото е изпитвала само безсилие, обреченост и болка, като страдала от безсъние и била под постоянен стрес. Тя е завела иск в съда, след като заявлението ѝ за бавно правосъдие по чл. 60а от Закона за съдебната власт било разгледано и прието за основателно от Инспектората на Висшия съдебен съвет, но ѝ предложили обезщетение от само 10 000 лева (максимално възможното по този ред), което не приела.

Защо се проточи делото

Съдия Десислава Зисова пише в решението си, че делото за срутената сграда е било 41 тома, с висока правна и фактическа сложност, с множество сложни експертизи и разпитани близо 70 свидетели. Основната причина за забавянето му обаче остава незаконното разчистване на местопроизшествието, веднага след срутването на сградата. От мотивите на съдилищата, оправдали подсъдимите, става ясно, че това прибързване е довело до невъзможност да се извърши непосредствен оглед и заснемане от специалисти. На следващо място съдът отчита, че поведението на разследващите след това също е довело до забавяне на делото.

„В случая поведението на органите на досъдебното производство може да се характеризира като противоправно бездействие, доколкото въпреки огромния обем доказателствен материал, са налице периоди, в които не са извършвани действия по разследването или същите не са били извършвани ритмично и ефективно. Голямата част от доказателствения материал е събран през първите две години от разследването, а в останалия период от досъдебната фаза са налице продължителни периоди, в които няма извършени действия, а произнасянията на органите на досъдебното производство са извън рамките на разумния срок“, се казва в решението. Съдия Зисова отбелязва, че след внасянето на обвинителния акт в съда през 2016 г., делото вече е протичало без забавяния.

Съдът приема, че делото е било особено значимо за ищцата, тъй като става дума за починалата ѝ дъщеря и продължителността му от близо 15 години е извън разумния срок.

„Прокуратурата не е изпълнила в пълнота задълженията си по ръководство и надзор на досъдебното производство, така че разследването да приключи в срок, своевременно да бъдат събрани релевантните доказателства, съответно да бъдат разпитани всички свидетели, а обвиняемите лица – предадени на съд. Значение за продължителността на производството оказва и неправилната преценка по отношение на това извършено ли е престъпление и от кои лица“, пише съдът и добавя, че дори и прокурорът по време на пледоарията си в делото срещу подсъдимите е определил като „изключителен успех“ това, че разследването е стигнало до финал, след като първоначалните действия са били опорочени и това е затруднило експертите.

Показания по делото е дала и близка на майката на загиналото момиче, която казва, че приятелката ѝ загубила желание за живот, коментирала, че делото умишлено се протака и имала съмнения, че виновните биват прикривани.

„При определяне размера на обезщетението съдът намира, че макар и обичайни и типични за подобни случаи, процесните неимуществени вреди са търпени от ищеца в един изключително продължителен период от време и воденото производство е рефлектирало негативно върху начина на живот на ищцата през дълъг период от време… В конкретния случай основна част от неимуществените вреди, претърпени от ищцата, са вследствие на загубата на единственото ѝ дете и оправдаването на подсъдимите – липсата на установяване и наказване на виновни лица, в случай че е налице престъпление, а не са резултат от неразумния срок на наказателното производство“, се казва в заключение в решението на СГС, с което съдът преценява, че справедливото обезщетение е 15 000 лева и отхвърля иска над тази сума и до исканите от майката 300 000 лева.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Didier
Didier
27 май 2024 12:52
Гост

Здравейте сър мадам

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Анонимен и тъжен
Анонимен и тъжен
26 май 2024 21:13
Гост

Показва колко е цинична съдебната ни система и как съдиите са се превърнали в бездушни чиновници, които се интересуват само от собственото си добруване. Най-тъжното е, че обезщетението щеше да е в пъти по-високо щ, но ако пострадал беше магистрат, a не обикновен човек, който търси справедливост.

Чичо
Чичо
26 май 2024 12:06
Гост

Размерът е нисък, нарушава чл.52

smallfran
smallfran
26 май 2024 10:11
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Михайлов
Михайлов
25 май 2024 17:33
Гост

И не само тя. За всичко трябва да се търси отговорност от тия с червените минижупи. Защото 90% от тях са част от едно мафиотско ССемейство и заради тяхното безхаберие, а и нежелание да се отделят от мафиотското ССемейство, в което участват, прокуратурата е и ще е на това ниско, че и низко, ниво! СРАМ И ПОЗОР Е ФУРАЖКАТА САРАФОВ !!!! Срам и позор е и Георги Чолаков, който си строи басейни със средства, които не може да докаже. Но е ясно за всеки, те са просто слугинаж на санкционираният по глобалния акт „Магнитски“ – дебелото гнусно брадавичесто прасе Делян… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 17:00
Гост

С какви „очи“ и без капка срам прокуратурата твърди, че 10 г. ДП не е неразумен срок… в този случай не само е трябвало да признае иска, но и набл.прокурори от досъдебното п-во да молят за прошка майката, че са бездействали и виновните не са наказани.

Иван Иванов
Иван Иванов
23 май 2024 15:05
Гост

Аз работех тогава на ул. Раковска и – беше ужасен прахоляк, спомням си денят – както, при кулите в Ню Йорк също имаше такъв прахоляк.

Ами във Варна едно момиче – през зимата – му падна една козирка на жилищен блок, когато е минавала покрай магазините отдолу.

Психиатър
Психиатър
23 май 2024 19:20
Гост

Сериозно ли…….

Hari
Hari
23 май 2024 13:12
Гост

Браво!

Петров
Петров
23 май 2024 13:13
Гост

Какво браво, бе! Тия пари ще ги плащаме всички, а не някой прокурор. А и толкова ли струва човешкия живот?

Пеналист
Пеналист
25 май 2024 17:34
Гост

Всеки трябва да съди прокуратурата за всичко! Докато не се намери воля да се промени закона и да се отнеме функционалният имунитет от мафиотчетата в червено, част от ССемейството!

Анонимен
Анонимен
25 май 2024 20:46
Гост

Лична отговорност В БРОЙ от прокурора, разследващия и техните преки началници. Като им удържат от заплатата поради некадърност, ще се научат или да хващат пътя извън системата.

хахаха
хахаха
23 май 2024 12:32
Гост

В мотивите по НОХД в прав текст е казано, че виновни за некачественото разследване заради прибързаното разчистване на местопроизшествието са кметът на София тогава Бойко Борисов и зам.-кметът Цветан Цветанов. Гарантирано от ГЕРБ

Герасим
Герасим
23 май 2024 13:15
Гост

Обаче те не си понасят последствията. Пълен срам!

водоплаваща птица
водоплаваща птица
23 май 2024 10:54
Гост

Подигравка с жената – две заплати на съдийката за сметка на загуба на дете и липса на възмездие за търговците и общинарите. Разкарването през 15-те години за чужда, платена сметка няма значение

добре,но не съвсем
добре,но не съвсем
23 май 2024 10:46
Гост

Добро решение. Мисля,че колегата се е притеснила да даде по-висок размер на обезщетението, а е трябвало. Дори неимуществените вреди да са обичайни за такъв тип случаи, то такъв тип случаи не бива да бъдат обичайни. Приемем ли такива случаи за обичайни,сме загинали съвсем като общество. Обезщетението трябва да е поне 50 000лв. И не е лошо да се почне да се прилага института на отговорност на виновните длъжностни лица спрямо държавата. Макар и ограничена до размера на заплатата,тази отговорност пак е форма ни дисциплиниране на безхаберници..

Веселин
Веселин
23 май 2024 12:28
Гост

Откъде идва притеснението, според вас?

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:43
Гост

Прокуратурата, който не я е хванал, той не я е …. Такава слаба структура е, че просто….

Пеналист
Пеналист
25 май 2024 17:38
Гост

Изобщо не е слаба. Когато от Банкя се иска нещо, те са способни да съсипват човешки съдби. Вижте как градския прокурор на София се изразяваше за неин колега, който просто си е свършил работата – „той се осмели да повдигне обвинение на Еврото“ … какво значи „осмели“? Значи, че си е позволил да извърши действие свързано с работата му, което не му е било предварително наредено от Банкя. А може би не е било наредено и от дебелия Делян. Никак не е слаба прокуратурата, но е адски мързелива и безполезна, защото работи само по заповед и под натиск от разни… Покажи целия коментар »

Предизборно
Предизборно
23 май 2024 10:39
Гост

Ако бях политик, щях да предложа законови промени, даващи възможност за РЕГРЕСНА ПЕРСОНАЛНА отговорност на всеки магистрат, който е работил по дело, разследване или преписка, по което след това е присъдено обезщетение по ЗОДОВ. Хората са ЖАДНИ за справедливост. А присъждането на обезщетение и плащането от данъците на хората не затваря веригата, това е само един етап от нея. ДА Я ДОВЪРШИМ!

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:53
Гост

Жадни ще си останете

Пеналист
Пеналист
25 май 2024 17:41
Гост

Без да съм политик, бих искал да апелирам към всеки, просто да излезе и да гласува, защото не може да живеем в държава, управлявана от един банкянски мафиот и едно гадно прасе, за които са гласували има няма 500 000 човека от общо 2 000 000 гласували. Всеки, който си остане вкъщи на 9.6.2024г става автоматично просто съучастник на дебелия Пеевски и на мафиота Бойко

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:26
Гост

Ще видим какво ще става в бъдеще, но с тази нефелна прокуратура талка ще е

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:25
Гост

Нямам думи. Не, нямам думи

Красимир
Красимир
23 май 2024 13:15
Гост

Подигравка! С човешката мъка и цената на един живот.

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:25
Гост

Пошлоста…

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:24
Гост

Хем пак ние ще плащаме, хем ми е хубаво.

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:24
Гост

Браво. Така и трябва

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:23
Гост

Простотия. Родната съдебна система е под всякаква критика

Михайлов
Михайлов
25 май 2024 17:44
Гост

Което е абсолютно видимо от поредното престъпно бездействие на корумпираната прокуратура. Може ли да имате главен прокурор, който казва „аз защитавам честта на пагона“, пагони в прокуратурата няма и никога не е имало. Той трябва да защитава гражданите, но е поредният, който защитава само и единствено съдържанието на личният си портфейл. САРАФОВ ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР !!

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:23
Гост

Споко, следващото поколение прокурори е точно толкова нвкомпетентно, ако не и повече

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 10:22
Гост

Следващата статия е за над 300 кандидати за младши следователи. Ще се нароят новите некадърници и после и тях ще съдят гражданите