Последното заседание на 50-ия парламент приключи безславно с игри с кворума и окупация на трибуната от страна на депутатите от „Възраждане“ и ИТН. Така Народното събрание не успя да обсъди ветото на президента за промените в Закона за адвокатурата (ЗА).

Измененията, които той поиска да бъдат обсъдени отново от депутатите, са свързани с възраженията за прекомерност на разноските за адвокат, както и с определянето на особени представители и възнагражденията им. Те станаха наложителни след решението на Съда на Европейския съюз от януари, което „отвърза“ разноските за адвокат от Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. Самата тя продължава да съществува, но вече не е задължителна за съда. Това породи противоречива практика на съдилищата за разноските, като част от актовете предизвикаха острото недоволство на Общото събрание на адвокатите от страната.

Друга част от промените, на които президентът не наложи вето, разрешава на адвокатите да рекламират дейността си и да използват посредници. Тези изменения пък са наложителни, тъй като заради забраната за реклама България е заплашена от санкции от Европейската комисия.

Невъзможността на парламента да разгледа ветото обаче проваля и тях. Т.е. нито едно от измененията в ЗА и свързаните с тях промени в ГПК, ДОПК и АПК, няма да стане закон.

Както „Лекс“ писа, вчера правната комисия отхвърли ветото, но окончателното решение е на пленарната зала.

Председателката на парламента Рая Назарян направи няколко опита да събере депутатите, като последният беше в 21 ч. Тогава се регистрираха 123 депутати и заседанието трябваше да продължи с обсъждане на Пътната карта за климатична неутралност на България. Малко след това обаче депутатите от „Възраждане“ и ИТН окупираха трибуната и провалиха заседанието. Тошко Йорданов започна да си води предаването по ТВ 7/8 от парламентарната трибуна.

След 22,30 ч. заместник-председателят на парламента Росица Кирова опита безуспешно да възобнови заседанието, но дори и микрофоните не се включиха. Накрая изгасна и осветлението в залата, а останалите депутати започнаха да осветяват с телефоните си, с което и приключи пленарният ден.

Теоретично ветото може да бъде обсъдено на извънредно заседание, тъй като след последните изменения в Конституцията парламентът не се разпуска. Дали обаче депутатите ще решат да се съберат по време на предизборната кампания засега не е известно.