Лекарка от АГ „Шейново“ осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 35 000 лева, след като преди три години беше окончателно оправдана за трагичен инцидент от 2011 г., когато в болницата починаха родилката Надежда Узунова и новороденото ѝ дете.

Лекарката беше подсъдима за причиняване на смърт по непредпазливост на майката и детето поради немарливо изпълнение на занятие, като нарушила правилника за дейността на болницата и не хоспитализирала навреме родилката.

Трагичният случай е от 21 ноември 2011 г., като предния ден 35-годишната Надежда Узунова отишла в „Шейново“ с болки, като лекарката ѝ обяснила, че е в латентна фаза на раждане и при зачестяване на контракции или изтичане на околоплодни води да дойде отново. След час бременната жена се върнала, но лекарката твърдеше, че нямало промяна в състоянието ѝ, но въпреки това ѝ предложила да я хоспитализира. Тогава обаче жената отказала, за да може да се грижи за малкото си дете. През нощта родилката отново отишла в болницата и вече имало данни за раждане, но докато я приемали, получила белодробна инфекция и починала въпреки активната реанимация. Лекарите успели да изродят детето, но след два дни то също починало заради увреждането на майката.

Последваха множество проверки, а здравният министър тогава Стефан Константинов каза, че близките на жертвата са прави, че са били размотавани. От болницата пък коментираха, че са открили пропуски в работата на лекарите и обещаха дисциплинарни санкции.

Повече информация по случая нямаше, а едва сега от делото, което е завела лекарката Лина Димитрова става ясно, че тя е била съдена и оправдана за трагедията. Тя съди прокуратурата за 100 000 лева, като твърди, че заради незаконното обвинение е била стресирана и не виждала смисъл да се бори с бюрократичната система. Това повлияло на психичното ѝ равновесие, а директорът на болницата искал тя да напусне, за да нямат близките претенции към „Шейново“.

От делото става ясно, че Димитрова е била привлечена като обвиняема две години след инцидента, а в началото на 2014 г. прокуратурата е внесла делото в съда. през 2015 г. градският съд е оправдал лекарката, а втората инстанция напълно потвърдила присъдата. В края на 2017 г. обаче Върховният касационен съд (ВКС) я отменил и върнал делото на Софийския апелативен съд (САС). На следващата година САС вече признал Димитрова за виновна и я осъдил условно на година и половина затвор. ВКС обаче отменил и тази присъда и пак върнал делото на втората инстанция. В началото на 2020 г. САС отново осъдил лекарката, но вече на година затвор условно. Делото стигнало за трети път до ВКС, който през ноември 2021 г., 10 години след смъртта на родилката и детето ѝ, напълно оправдал лекарката.

От решението на ВКС става ясно, че съдилищата са приели за опровергани обясненията на Димитрова, че е предложила хоспитализация на бременната жена. Според ВКС обаче тя е била призната за виновна за нарушени разпоредби от Закона за лечебните заведения и Закона за здравето, които се отнасят до отговорности на болниците, а не на лекарите.

Според апелативния съд Димитрова е бездействала и не осигурила хоспитализация на родилка с рискова бременност. Според ВКС обаче основният въпрос не е дали лекарката е нарушила правилата за лечение, а дали това е в пряка причинна връзка с настъпилия фатален край. Апелативните съдии са решили, че тя е допринесла значително за него, като са приели, че при хоспитализаране, заболяването е щяло да се развие в болнична среда и да бъде избегнат трагичния изход. Според ВКС обаче това е само предположение.

„Безспорно, в чисто теоретичен план, хоспитализирането на пострадалата би дало по-големи шансове на лекарите да установят наличието на остър респираторен дистрес симптом при Надежда Узунова и да започнат неговото лечение, но само при изявени симптоми, които да насочат към конкретни изследвания и лечение в специализирана болница. По тези причини неблагоприятният изход за Надежда Узунова е настъпил в резултат на случайно стекли се обстоятелства, които подсъдимата не е била в състояние да предвиди и при най-добросъвестно изпълнение на професионалните си задължения“, се казва в решението на ВКС. В него върховните съдии отбелязват, че лекарката не може да бъде наказана и за безспорното административно нарушение, което е допуснала с неспазените правила за работа, тъй като за това пък е абсолютната давност е изтекла много преди края на делото.

Така д-р Димитрова е била напълно оправдана и през 2022 г. е завела делото срещу прокуратурата, по което миналата година градският съд ѝ е присъдил обезщетение от 35 000 лева.

Решението е било обжалвано само от прокуратурата, но преди дни апелативните съдии го потвърдиха изцяло, като се съгласяват с изводите на градския съд. САС пише, че Димитрова е била подсъдима за деяние от професионалната ѝ сфера, наказауемо с от 3 до 10 години затвор, а делото е продължило почти 8 години, през които е изпитвал стрес и страх от осъждане. Съдът отбелязва, че лекарката два пъти е била и осъждана, макар и условно.

„Тези обстоятелства сочат на по-тежко засягане на неимуществената сфера на въззиваемата и оправдават с оглед удовлетворяването на обществения критерий за справедливост присъждането на обезщетение в размер от 35 000 лева, колкото е определил СГС. Обезщетение в този размер е адекватно на действително произтеклите неимуществени вреди“, се казва в решението на САС, което може да бъде обжалвано и пред ВКС.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 септември 2024 13:29
Гост

„Безспорно, в чисто теоретичен план, хоспитализирането на пострадалата би дало по-големи шансове на лекарите да установят наличието на остър респираторен дистрес симптом при Надежда Узунова и да започнат неговото лечение, но само при изявени симптоми, които да насочат към конкретни изследвания и лечение в специализирана болница. “ Тоя съд изглежда е доста вещ в тълкуването на „изявената симптоматика“, изискващо най-малкото (физикален) преглед, който е вид съвсем конкретно и задължително изследване, а доколко наистина е липсвала промяна на състоянието на бременната, а не бързо среднощно заучено заключение от типа на „ела обратно като ти изтекат водите или имаш контракции на по… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
17 септември 2024 13:11
Гост

E, само дисциплинарни санкции ли?

Бисер
Бисер
17 септември 2024 13:13
Гост

Каквито и да са, това няма да върне живота на хората.

Лозан
Лозан
17 септември 2024 13:08
Гост

Бавното ни правосъдие…

Анонимен
Анонимен
17 септември 2024 11:44
Гост

Изключително тъжна история.

Калмеров
Калмеров
17 септември 2024 11:43
Гост

И как ще се оправим, докато такива истории не стигат до парламента, а там се карат кой ще е шеф на ВАС или други органи

Попова
Попова
17 септември 2024 11:43
Гост

Тази история показва еидн път проблеми в медицинските ни услуги и втори – съдебната ни система

Хари
Хари
17 септември 2024 13:05
Гост

Не виждам как ще се решат скоро за съжаление.

Чунев
Чунев
17 септември 2024 11:42
Гост

Надявам се, че ще се затегне контрола. Не трябва такива неща да се случват

Арнаудова
Арнаудова
17 септември 2024 11:42
Гост

Потресаващо. Ама си има и хора, които не изпълняват лекарските предписания. Не пият хапчетата, които са им изписани. Преди роми са. Супер неглижирано поведение и то, когато си бременна

Милчева
Милчева
17 септември 2024 11:41
Гост

Лошото е, че нямаме и лекари вече

Анонимен
Анонимен
17 септември 2024 11:40
Гост

Трагична история. Дано не четем повече такива неща

Анонимен
Анонимен
17 септември 2024 11:40
Гост

Определено прокуратурата пак се е накъкала

Анонимен
Анонимен
17 септември 2024 12:43
Гост

По-скоро съда..Все не са им достатъчно доказателствата, вке липсва умисъл…

Анонимен
Анонимен
17 септември 2024 11:39
Гост

Истинска драма. Лоша история

Фики
Фики
17 септември 2024 13:06
Гост

Има много такива.