Балкански конституционен форум ще бъде учреден този петък в София по инициатива на българския Конституционен съд (КС). Той ще събере представители на конституционните юрисдикции на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Северна Македония, Турция, Хърватска и Черна гора, а първата тема, която ще се обсъжда, е осигуряването на достъп до конституционно правосъдие.

„Целта на форума е да се създадат тесни професионални контакти между конституционните съдилища, да се обсъждат общите проблеми пред конституционните юрисдикции, да се правят сравнително-правни проучвания“, обяснява председателят на КС Павлина Панова.

Както стана ясно, темата на учредителния форум ще е достъпът до конституционно правосъдие и всички участници в него ще споделят опита си. Тя е изключително актуална, предвид внесения проект за изменения в Конституцията, който предвижда въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

Затова Конституционният съд е осигурил излъчване в реално време на представянията и обсъжданията и всеки ще може да ги проследи на сайта му на 27 октомври (петък) от 9,30 ч. до 18 ч. (програмата на форума и информация за участниците в него виж тук).

Създаването на Балкански конституционен форум има сериозна европейска подкрепа. То ще бъде уважено лично от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, председателя на Съда на Европейския съюз Кун Ленартс и от зам.-председателя на Европейския съд по правата на човека Марко Бошняк. На него ще присъстват и българските съдии в СЕС и ЕСПЧ – Александър Арабаджиев, Александър Корнезов, Марияна Кънчева и Йонко Грозев.

Почетно място при учредяването на форума ще има бившият председател на КС проф. Борис Велчев, който е автор на идеята за създаването му по подобие на този между СЕС и Върховния съд на САЩ. Осъществяването ѝ обаче се забавя заради пандемията от ковид и сега се случва при председателството на Павлина Панова.

Модератори на двата панела на форума ще бъдат проф. Екатерина Михайлова от Нов български университет и деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев.

Главният секретар на КС Валентин Георгиев сочи, че е възможно след това форумът да прерасне в асоциация. Дали това ще се случи, ще покаже времето. Идеята сега е срещата на конституционните съдии от Балканите да стане ежегодна.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Така е то
Така е то
23 октомври 2023 23:02
Гост

„То ще бъде уважено лично от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, председателя на Съда на Европейския съюз Кун Ленартс и от зам.-председателя на Европейския съд по правата на човека Марко Бошняк. На него ще присъстват и българските съдии в СЕС и ЕСПЧ – Александър Арабаджиев, Александър Корнезов, Марияна Кънчева и Йонко Грозев. Почетно място при учредяването на форума ще има бившият председател на КС проф. Борис Велчев, който е автор на идеята за създаването му по подобие на този между СЕС и Върховния съд на САЩ.“ Да разбирам, че народният суверенитет, прокламиран в чл. 1 е в добри ръце?… Покажи целия коментар »

Красичир
Красичир
23 октомври 2023 19:08
Гост

Добро начало. Дано да има развитие.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 14:05
Гост

Едва ли ще има полза от тия общи приказки, но добре.

Лазар
Лазар
23 октомври 2023 19:06
Гост

Поне можем да се поучим от чуждите практики.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 октомври 2023 8:32
Гост

Да, при положение, че конституционните съдии приличат все повече на политически марионетки.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 14:05
Гост

Браво. Поздравления.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 14:04
Гост

В крайна сметка всички тези нации трябва да са наясно, че вменените им и останали им схващания от периода на Османска власт – ориенталски схващания за половете и жените, които са стока, няма как да съществуват вече!

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 14:04
Гост

Много хубаво. Нека се правят такива срещи

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 14:03
Гост

Дано е ползотворна тази сбирка!

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2023 14:03
Гост

Аз както го виждам на срещата рисъстват представители на държави, които искат да влязат в ЕС или вече са там и искат да следват европейския път. Една Сърбия не е там. И не се изненадвам. Те си следват азиатското бъдеще, нищо, че са в средата на Балканите и Италия е по-близо до тях, отколкото Русия и Киргистан!

Димо
Димо
23 октомври 2023 13:52
Гост

Интересно каква е практиката на другите страни относно въвеждането на индивидуална конституционна жалба.

Красимир
Красимир
23 октомври 2023 13:53
Гост

При нас това ми се вижда абсурдно.

Симо
Симо
23 октомври 2023 13:49
Гост

Дано наистина да е възможно след това форумът да прерасне в асоциация.

Щерев
Щерев
23 октомври 2023 19:07
Гост

Надали! Това са просто планове.

Хaри
Хaри
23 октомври 2023 13:49
Гост

Много поезна инициатива.

Филип
Филип
23 октомври 2023 13:50
Гост

Особено за нас. Със сигурност има какво да научим.