С поредните проблеми около конкурсите се сблъска ресорната комисия към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Те са свързани с актовете, които участниците представят за проверка. Това е наложило намесата на председателя на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Драгомир Кояджиков, който пое ангажимент да информира всички административни ръководители и кандидати какви актове трябва да се представят при участието в конкурси.

Както „Лекс“ писа, в началото на тази година СК на ВСС въведе практиката в края на всеки месец да се докладва как се движат конкурсите.

В изпълнение на това решение, вчера Кояджиков запозна колегите си как вървят нещата, но акцентира върху проблем, за който е бил уведомен от комисията в конкурса за повишаване в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ГК на ВКС).

Бяха посочени проблеми при събирането на актовете, които следва да бъдат проверени от страна на конкурсната комисия. От справките, които изпращат органите на съдебната власт за разгледани и приключени дела, както и изпратените от магистратите има такива, които не са влезли в сила. Те се оказват висящи – има решения или само на окръжен съд, или само на апелативен съд, което създава затруднения на конкурсната комисия, която започва издирване на нови дела“, посочи Драгомир Кояджиков.

Според чл. 33 от наредбата за конкурсите към заявлението на всеки кандидат за участие се прилагат различни документи, част от които са копие от три акта, изготвени от участника по избрани от него разгледани и приключени дела, както и справка от съответния председател за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му.

Конкурсната комисия на свой ред избира три дела от справката, за да провери работата на участника. Т.е. изискването е делата да са окончателно приключени.

Комисията в конкурса за ГК на ВКС обаче се е натъкнала на висящи дела, което е затруднило работата ѝ и тя е уведомила за това КАК към Съдийската колегия.

Поемам ангажимент да се информират всички административни ръководители и участници в конкурсите да предоставят списъци с приключени дела, с влязъл в сила съдебен акт, а не приключени на инстанцията, на която съответният участник в конкурса го е разгледал. Надявам се това да доведе до по-бърза работа на комисията“, изтъкна Кояджиков.

Същите проблеми са срещнали и комисиите в конкурсите за гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища. Но тази в конкурса за ТО на АС е успяла да преодолее препятствието, което е коствало време и усилие, стана ясно от изказването на шефа на КАК. Той обаче обясни, че зам.-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Евгени Стайков е създал добра организация на работа и тази комисия вече върви към финал като се очаква да обяви класирането най-късно през януари догодина.

По-бавно тече работата на комисията в конкурса за ГО на АС, тъй като са получени делата на една трета от кандидатите. Кояджиков заяви, че поддържа връзка с председателя на комисията и ако има затруднения, ще ангажира ресурса на съответната дирекция във ВСС, която да окаже логистична подкрепа.

Председателят на КАК обаче посочи, че пред приключването на този конкурс има още една пречка. Оказва се, че помощните атестационни комисии бавят атестациите на две съдийки. Все още се чака оценката за работата на зам.-шефката на СГС Стела Кацарова, която трябва да бъде изготвена от колегите ѝ от САС Иванка Ангелова, Мария Георгиева и Елена Тахчиева, както и атестацията на Любка Голакова от СГС, която се изготвя от съдиите от САС Катерина Рачева, Елена Тахчиева и Диана Коледжикова.

Както „Лекс“ писа, заради гаф на комисията в конкурса за преместване в районните съдилища, миналата седмица СК на ВСС ѝ върна част от материалите. И там проблемът беше свързан с проверката на актовете. Оказа се, че на един от кандидатите са били оценени пет, а не шест акта, както изисква наредбата за конкурсите. Заради това колегията върна материалите, касаещи въпросния кандидат, на комисията, която трябва да избере шести акт и да го оцени (повече виж тук).

В тази връзка Кояджиков обясни, че в понеделник е имало заседание на конкурсната комисия, която уверила, че най-късно в петък ще бъде изготвена нова оценка на кандидата.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 15:49
Гост

Този с 4 стана спец. съдия, преди това остави над 500 висящи в СРС, при средна висящност на нак.отделение 200 дела, мама го намърда в съд.система, сега голямата работа. Ей аман, а до сега къде беше? То само това да е на конкурсите, а то самите конкурси са само за наши и ваши, какви принципи, какви указания, каква практика!

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:40
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Въпросче
Въпросче
28 септември 2023 20:00
Гост

А защо няма възможност за коментари под оная статия, дето ДАНС щял да проверява за руската църква, за да не се насъбере много любов към разни ротационни академици и кураторите им ли 🙂

САК
САК
28 септември 2023 16:21
Гост

Тук поне има някаква създадена организация, докато в ПК – няма. Там трябва да оправим нашите хора, не ги ли оправим-отказваме да назначим класираните кандидати в заключителния етап и връщаме конкурсната процедура в начален етап. За справка – конкурс за първоначално назначаване на прокурори в Районните прокуратури 2022 г. Там становището на конкурсната комисия и на КАК не е важно, дори не питат. Важно е това, което Дамянов реши, личните му контакти във ВАС и договорките, които прави за потвърждаване на актовете му, ако изобщо някой се пристраши да обжалва незаконосъобразните му решения.

Най - важният ...най...най...
Най - важният ...най...най...
28 септември 2023 17:47
Гост

Брей….голяма работа е тоя от Разград….брей, брей, брей….

Нов
Нов
29 септември 2023 9:49
Гост

И в СК е същото, само привидно нещата изглеждат така…

Диана
Диана
28 септември 2023 15:00
Гост

С тези „ваши“ за „наши“ конкурси най-малкия проблем са изхарчените време и пари на системата, горка, съдебна !
Какви, изобщо, актове да ви се представят и вие да избирате, като всичко е в мрежата, надлежно публикувано.
Как ги цените и оценявате, че така и не стана ясно – вътрешно и външно оформление, количество, качество, резултати от обжалване, и т.н., и т.н. !?
Живият живот в резултат на вашите формати и практики развращава.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 7:58
Гост

Именно! В системата за публикувани съдебни решения има филтър за актове на даден съдия. Какво им пречи да влязат вътре, да четат и да си създадат мнение за качествата на участника в конкурса?!

Кики
Кики
28 септември 2023 11:04
Гост

След дъжд, качулка…

Стоил
Стоил
28 септември 2023 11:05
Гост

При това оценяване много от кандидатите са били ощетени.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 септември 2023 10:56
Гост

Въпросът е колко кандидати са били оценявани на този очевидно порочен принцип пред годините назад?

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 11:02
Гост

На който и принцип да става оценяването, важно е нашият човек да е оценен най-добре. По принцип у нас.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 10:54
Гост

Пак неуредици, бе

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 10:54
Гост

Ще видим ще се ангажира ли някой

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 10:54
Гост

Излагат се. Излагат се

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 10:53
Гост

Простотия

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 10:53
Гост

Иии пак забавяне

Велиславова
Велиславова
28 септември 2023 10:52
Гост

Наистина много тъпа история

Чунковска
Чунковска
28 септември 2023 10:51
Гост

Обичайната тема, че има проблеми

Шивков
Шивков
28 септември 2023 10:51
Гост

Само проблеми се констатират ми се струва

Малина
Малина
28 септември 2023 10:50
Гост

Дано се реши този проблем

Юли
Юли
28 септември 2023 11:06
Гост

Май няма да е скоро.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 10:42
Гост

С това окръжно само създават допълнително объркване, защото делата следва да са и от последните три години преди конкурса, а сложнит дела не могат да приключат за три години на три инстанции. ВКС насрочват първото заседание за след 9 – 10 месеца и само там докато ги решат винаги минава повече от година. Така изкуствено ще принудят кандидатите да представят само по-елементарни и необжалвани дела, което пречи за формиране на реална и обективна оценка. Според мен смисълънт на закона е делото да е приключено от кандидата на неговата инстанция, а не да е окончателно влязло в сила. Иначе в ЗСВ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2023 11:47
Гост

Ами давайте прости дела решени на 3 инстанции за 3 години.

Оценката на актове
Оценката на актове
28 септември 2023 12:55
Гост

е като оценката на неактове… Глупости на търкалета. На никой не му пука за тези актове. Класирането се реди по друг начин. И какво като дам три акта по прости казуси, които не са обжалвани и са влезли в сила? Нещо не им е наред ли? Напротив, идеални са и трябва да получа максимална оценка, тъй като съм си свършил добре работата по тези дела. Или ще ми напишат ниска оценка само защото делата не са сложни? Не знам как хора, дето си мислят, че ги оценяват по актовете наистина, са съдии – липсва им елементарна житейска логика и връзка… Покажи целия коментар »