„Когато години наред си заравяте главата в пясъка за една система, която трупа напрежение, тя избухва като бомба със закъснител, обикновено в най-неприятния момент. Така се случва, когато избирате стратегията на мъка без край – получавате мъчителен край“.

Така правосъдният министър Крум Зарков коментира за първи път пред „Нова телевизия“ публично съсаната от главния прокурор Иван Гешев оставка и разкритията му за политически натиск от ГЕРБ да напусне поста си, както и твърденията на заместника му Борислав Сарафов, че се страхува от Гешев. Зарков потвърди, че снощи Сарафов е получил охрана.

Зарков видя в тази ситуация потвърждение за важността на механизма за разследване на главния прокурор и призова депутатите да приемат законодателните промени, които предложи.

„Пазителите на съдебното статукво стигнаха вчера до един лимит. Най-страшното нещо сега е нищо да не се случи. Самият факт, че това се превръща в заплахи, компроматни войни, чувства на заплашеност за физическо оцеляване, показва колко дълбоко навътре не в задкулисието, а в подземието са навлезли някои институции“, каза Зарков.

Според него поведението на Висшия съдебен съвет (ВСС) е „абсолютно непредвидимо“, тъй като е изкарал много противоречив мандат, но сега имал възможност да го завърши по друг начин, защото е единственият конституционен арбитър в тази ситуация, в която е сезиран и от свои членове, и от главния прокурор, и от заместника му.

„Тук идва ролята и на министъра на правосъдието, от която аз няма да избягам. Аз трябва да председателствам тези заседания и ако се наложи да извършвам други действия“, добави Зарков и каза, че членовете на съвета не трябва да се крият от отговорност. От думите му не пролича намерение той самият да внесе предложение за освобождаване на главния прокурор. Според него след разразилия се скандал нито Гешев, нито Сарафов могат да изпълняват функцията на главен прокурор.

Според Зарков трябва да бъде избран и нов състав на ВСС, който да избере следващия главен прокурор. „Новият главен прокурор ще черпи авторитет от тези, които го избират. Ако бъде избран от стария ВСС, не мисля, че има голям шанс, който и да е, да може да стъпи с достатъчно добър старт. За мен нов състав на ВСС трябва да избере нов главен прокурор, но този има шанс да се държи адекватно и на висота в тежкото предизвикателство сега“, каза правосъдният министър.

Ясен Тодоров за Борислав Сарафов: Криминален психолог да коментира поведението му

Междувремено зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров за пореден път се разграничи от началника си Борислав Сарафов, който внесе искане до ВСС за отстраняването му от зам.-директорския пост. Днес Тодоров каза, че не знае главният прокурор Иван Гешев да е оказвал политически натиск и да е държал дела „на трупчета“, както твърди Сарафов.

„Определено ме притесни поведението му. Според мен то трябва да се коментира от криминален психолог. Не знам за никакви дела „на трупчета”. Да каже той – бил е вторият човек в прокуратурата в продължение на десет години”, каза Тодоров. По думите му, ако Сарафов не е бил доволен от начина на ръководене на прокуратурата, е можел достойно да си подаде оставката през годините, а той е приел и предложението да оглави НСлС, като писал концепции и възхвалявал дейността и на следствието, и на прокуратурата. Относно искането на депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за изслушване на замесените в скандала, Тодоров каза, че няма притеснения и той да отиде в парламента, но нямал покана.

„Имам какво да кажа и да дебатирам с народните представители”, подчерта той. Според него обаче е парадокс, че след взрива до колата на главния прокурор, темата е за неговото освобождаване, а не за разкриване на извършителите и поръчителите на взрива.

Тодоров каза още, че не иска охрана, има чиста съвест и ходи спокойно по улиците.

„Когато върху мен се оказва някакъв натиск, аз знам какво да правя и съм го доказал през годините. Аз съм единственият, дръзнал да се опълчи на всесилния тогава районен прокурор на София Славчо Кържев, когато се опитваше да ми каже как да реша едно дело”, допълни зам.-шефът на НСлС.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Недежурен умнокрасив жълтопаветник
Недежурен умнокрасив жълтопаветник
18 май 2023 9:08
Гост

Мамино детенце. И дедино.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:26
Гост

Много добре казано!

въпрос
въпрос
16 май 2023 21:20
Гост

Много ми е важно да знам, ако със законно притежавано оръжие застреляш дрон, дали това е съставомерно.

Къщи за тъщи
Къщи за тъщи
16 май 2023 19:01
Гост

Сарафов да сезира Гешев за това, че унучето на генерал Кацамунски ползва незаконно сграда в центъра на София за личен PR!

ps. Даже взима и министерска заплата за това.

Геро
Геро
16 май 2023 15:38
Гост

Май само Тодоеов има чиста съвест и ходи спокойно по улиците.

Жаки
Жаки
16 май 2023 15:39
Гост

Чистата съвест няма да му помогне.

Юлиян
Юлиян
16 май 2023 15:35
Гост

Циркът се заформя!

Тити
Тити
16 май 2023 15:36
Гост

Да. Ктм тримата радетели за справедливост се присъедини и министър.

Бисер
Бисер
16 май 2023 15:26
Гост

До кога ще призовават депутатите да приемат законодателните промени?

Круме, имай срам и се сниши по Живковски
Круме, имай срам и се сниши по Живковски
16 май 2023 13:54
Гост

А пък майката на Крумчо журналиста Заркова , нормално ли е да е в една постоянна компания на Адвокат Доковска и адвоката Лулчева и все те да командорят и да раздавата присъди и да моралторсттват. Толкова ли са чисти и неопетнени та си позволяват все те да хвърлят камъни по всички през целия период от над 30 години. А ако минустр Крумчо не беше сина на Ана Заркова и внук на генерал Кацамунски щеше ли да е министър и депутат ??????? И да учи в Сорбоната . Не е морално човек като Крум да се обажда, човек , който е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 май 2023 13:51
Гост

Браво на Зарков! На светлинни години като правни познания от тримата глупаци. Освен това няма топла връзка с мафията като тях.

МАМИН КРУМЧО
МАМИН КРУМЧО
16 май 2023 13:50
Гост

Сладур.

Сълза и смях
Сълза и смях
16 май 2023 13:45
Гост

Гешев, заместника му и заместника на заместника му не са ни достатъчни, та затова да включим в представлението и Мамин Крумчо!

Големи мъже – голямо нещо! Гешев горд, че все ограден от Джуконди, а Мамин Зарко – от Джурналистки!

МАМИН КРУМЧО
МАМИН КРУМЧО
16 май 2023 13:35
Гост

Ако случайно това законопроектче стане закон, ама случайно – на следващия ден Гешев с дизеловия си двигател на бракмата ПРБ – каца на Луната!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 май 2023 13:20
Гост

E па точно на Зарчо ли ще се отчита ВСС, че да може той да предвиди какви решения ще бъдат взети?

КвазиЮриста без стаж министър ???
КвазиЮриста без стаж министър ???
16 май 2023 14:00
Гост

Не на майка си се отчита Крум Ана Заркова и нейните дружки приятелки адвокат Доковска и адвокат Лулчева, тези които искат да монополизират цялата съдебна система барабар с адвокатурата.

Любител
Любител
16 май 2023 11:51
Гост

Вече се прокрадна идеята, че най-доброто решение е е и тримата – Гешев, Сарафов, Тодоров да Бъдат отстранени. Мисля, че ще е добре и мамин Крумчо да ги последва по скоро, а не да се бута в някаква квота да остане и в следващото правителство.

Анонимен
Анонимен
16 май 2023 11:38
Гост

Като е непредвидимо защо не избират парламентарната квота от ВСС. И Крумчо маминия защо си мисли, че трябва да го слушат точно него?

re:
re:
16 май 2023 13:47
Гост

За да питаш?

Разбра ли сега защо не избират парламентарна квота във ВСС.

РS. Пише го в член 1, ама не от Живковата.

Анонимен
Анонимен
16 май 2023 11:32
Гост

Ако обича да се намеси не психолог, а психиатър! Всички са за специализирана психиатрична клиника!

Чочо
Чочо
16 май 2023 15:29
Гост

Много са си добре. Ама се правят на луди.

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“
От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“
16 май 2023 11:27
Гост

Историята се повтаря като фарс. Сарафов вини Гешев, че е неуравновесен. Позовава се на случаят с прокурор Колев. Обърнете внимание, че Колев също обвинява главния прокурор, че е луд и го прави в интервю за Медиапул. За него и службата на Атанасов пише майката на Крум Зарков преди доста време: „Много хора твърдят, че Колев е бил идеолог и създател на варненската групировка ТИМ – разказва разследващ полицай. … КАК НЕ ДОЙДЕ някой да каже една добра дума за тоя човек! – възкликва ченге, след като Колев е вече мъртвец. – Да търсиш най-големия му враг е все едно да… Покажи целия коментар »

Хършев
Хършев
16 май 2023 11:24
Гост

Вие ако смятате, че Гешев си измисля за всичко казано вчера, то много се лъжете. В общини, като Варна, София и Пловдив манталитета на управление на ГРОБ е абсолютно същия. Пращат се хора, на които кмета трябва да им разпише някакви неща, защото са от нашите, а ако кмета не го направи, то веднага получава заплахи за семейството му, че „се случват инциденти“. Лошото е, че като го говоря това от поне 10 години, никой не ме слуша и пак ходят да пускат бюлетинката за ГРОБ, която вече официално е обвързана с мафията. И не, аз не съм трол на… Покажи целия коментар »

Фиданка
Фиданка
16 май 2023 11:22
Гост

В иначе прекрасната пропагандна машина на ГЕРБ не бяха предвидили, че вярното им куче ще се обърне и ще залае тях, че и ще ги захапе. Браво все пак на Гешев. След години излагация ще си тръгне достойно от прокуратурата

Анонимен
Анонимен
16 май 2023 11:31
Гост

ГЕРБ не оценяват факта, че са атакувани и от Демократическата партия на САЩ, и от КГБ на Путин и Митрофанова. Все лъжци от класа, фактически двете страни на една и съща монета.

„Ще са необходими години и решителни действия, за да се поправят огромните щети, нанесени от една дълбока държава, ангажирана с партийни действия в полза на Демократическата партия.“
https://bgnes.bg/news/vashington-ekzaminr-integritett-na-fbr-e-fatalno-komprometiran/

Симеон
Симеон
16 май 2023 15:30
Гост

A дали ще си тръгне?

Руменов
Руменов
16 май 2023 11:21
Гост

Хаха и вчера Борисов гледа криво и говори опорките от тая зад него, дето е ПР и се влачи, като парцал дори на срещите на ГЕРБ с партиите за съставяне на редовно правителство. Той нямал бил силата да предлага постове сега и не пишел писма. Да бе. Нямаш силата да предлагаш постове ли? А Габриел от коя партия е издигната и все едно незнаем, че ще изпълнява каквото и кажеш

Рапунска
Рапунска
16 май 2023 11:20
Гост

Проблема с Гешев е, че си мълча толкова години. Вероятно и тогава са важели същите заплахи – покривай мен и министрите ми иначе лошо се пише на семейството ти

re:
re:
16 май 2023 13:24
Гост

Добро утро. Обедното меню свърши!

Чулев
Чулев
16 май 2023 11:19
Гост

Може Гешев да е всякакъв, но е факт, че вчера каза истини, които знам, че се случват от 2008 година. Първо само в столична община, после и на национално ниво.

Чулева
Чулева
16 май 2023 13:23
Гост

Не от 2008 година, а от 1991 година!

Когато някой натисна „ENTER“ на Лукановата Конституция.

Маугли
Маугли
16 май 2023 15:33
Гост

A защо чак сега си отвори устата? Не е ли наясно, че за да живееш с вълци, трябва да виеш заедно с тях.

Рустев
Рустев
16 май 2023 11:18
Гост

Мисля, че законопроекта му трябва да бъде разгледан и одобрен в парламента

Рустева
Рустева
16 май 2023 13:21
Гост

Троле, ти знаеш ли какво съдържа този законопроект или само опаковката е важна?

Камен
Камен
16 май 2023 11:17
Гост

Някакъв тотален хейт по Зарков. Явно в защита, вече и аз незнам за кого, за Гешев ли, за Бойко Борисов ли…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 май 2023 13:24
Гост

Некадърен политикан и нагаждач, една идея по-горе от Божанков като манталитет.

Гаргата
Гаргата
16 май 2023 13:39
Гост

Божанката поне има „топки“ да смени отбора. А Мамин Крумчо се е здраво заврял под крилото на върховния главнокомандващ!

От ВСС
От ВСС
16 май 2023 11:10
Гост

Повече клоуни не ни трябват!

Имаме си достатъчно.

re:
re:
16 май 2023 11:11
Гост

Където трима – там и четирима!

Анонимен
Анонимен
16 май 2023 11:10
Гост

Оффф, офлудиха обществото тука от не знам толкоз време, като искаха толкоз съдебна реформа, ами да я бяха направили да бяха възложили на работни групи от всички общоности доказани съдии, прокурори, преподаватели и адвокати, хора работили това, а не някакви като министъра дето няма един едн стаж или другите политици „реформатори“, как се прави закон се учи първи курс по ОТП, а ние какво виждаме хора, нямащи абсолютно никакъв хабер, не ходили на конкурс, не се доказали абсолютно по никакви критерии, че могат да правят реформи на най-високо ниво ни сервират абсолютно противоречиви, двусмислени законопроекти и като отидат в КС… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 май 2023 13:25
Гост

На власт се идва помпозни обещания, а не с реално свършена работа, която отнема много време и енергия- народът иска нещата да се случат сега и веднага, а катарзисът да е мигновен и необратим.

Анонимен
Анонимен
16 май 2023 15:56
Гост

Абе то се идва, ама това което е като резултат е мега смях, неясни органи, неясни правомощия, кой на кого, как, един прост пример сега в новия закон новия прокурор щял да се избира от предварителен списък одобрен от ВКС – наказателна колегия е добре, ако има 40 сигнала този прокурор ли ще ги разследва всичките срещу Гл.прок или при всеки сигнал ще се тегли нов съдия-прокурор, ами ако съдиите от списъка свършат, ами този, който ще го контролира само един ли ще е.

За протокола
За протокола
16 май 2023 11:05
Гост

Министърчето предало собствената си партия, която го лансира и издигна в политиката – да си трае! Защото повереното му министерство е в пъти по-зле от ВСС! В пъти!

Първо да изчисти Кочината си от задния си двор и тогава „да прави реформа“ на друга власт!

Ivanov
Ivanov
16 май 2023 11:18
Гост

Предало коя партия? На Нинова ли? Еми и аз да съм и аз бих се махнал с 200 от там.

На Мами Франсоа-То
На Мами Франсоа-То
16 май 2023 11:01
Гост

Кумката шъ опраи работата с неговото законопроектче – творение на клявките от МП дето не знаят на кой свят се намират!

Кумката!