Актьорът Камен Донев е изразил личното си мнение за директора на Националния театър „Иван Вазов“ Васил Василев, което безспорно е негативно, но не е обидно. Използваните изразни средства като „човечец“ и „не е читав човек“ са оценки за качествата на директора на Народния театър, те са съвместими с правото на свободно изразяване на гражданите, съгласно Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Това става ясно от мотивите на Софийския районен съд (СРС), който в края на юни оправда Камен Донев по дело за обида, заведено по тъжба на Васил Василев (виж повече тук).

Директорът на Народния театър се почувствал обиден от коментар на актьора Камен Донев пред бТВ по повод скандала между Василев и режисьора Александър Морфов (виж още тук).

На 18 февруари 2023 г. Камен Донев участвал в предаването „Тази сутрин“, където след въпрос на водещия, заявил следното: „В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация , това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, отговорил Камен Донев.

Директорът на Народния театър се почувствал обиден от думите „мижитурки“, „човечец“ и „не е читав човек“, обърна се към съда като поиска Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

На 28 юни т.г. обаче СРС оправда актьора, а вече са публикувани и мотивите към присъдата (виж тук).

Употребявайки посочените изрази и думи, подсъдимият е изразил личното си мнение, което по своя характер безспорно е негативно за работата на тъжителя като режисьор и директор. Подсъдимият обаче е обективирал негативно оценъчните си съждения спрямо тъжителя, обстоятелство, което е съвместимо с правото на свободно изразяване на гражданите, закрепено в чл. 39 от Конституцията на Р. България и чл. 10, ал. 1 от Конвенцията за защита правата на човека“, пише СРС.

Съдът обяснява още, че при преценката за обидната форма на казаното, не е отчел субективното възприятие на засегнатото лице, а установените норми в обществото – единственият обективен критерий, от който следва да се изхожда при преценка на съставомерността на изреченото.

После се спира на трите израза, използвани от Камен Донев и от които Васил Василев се е почувствал обиден.

По отношение на думите „… в изкуството няма място за мижитурки“, съдът приема, че това е принципно становище на Камен Донев, „което вътрешно убеждение и твърдение на подсъдимия по никакъв начин не е отправено към частния тъжител и по никакъв начин не може да бъде отнесено към него и с този израз по никакъв начин не може да бъдат засегнати честта и достойнството на когото и да е, включително и на частния тъжител Василев“.

СРС обяснява, че думата „мижитурки“ е в множествено число, именно защото актьорът я е употребил принципно и най-общо, за да илюстрира виждането си, че с изкуство трябва да се занимават достойни хора.

Що се отнася до „човечец“, то съдът изтъква, че това е умалителна форма на думата „човек“ и в българския език се използва като синоним на „малък човек”, „обикновен”, „народен”. Тази дума според СРС сама по себе си също не съдържа нищо унизително за честта и достойнството на Васил Василев.

Използвайки я подсъдимият Донев е изразил личното си мнение относно качествата на сравняваните от него Александър Морфов и Васил Василев във връзка с конфликта, възникнал в Народния театър между тях и добил обществена популярност. Оценка, дадена от него, в качеството му на доказал се актьор, въз основа на личните му впечатления от качествата на двамата сравнявани и личните им постижения. Именно в горепосочения смисъл е използвана думата „човечец” от подсъдимия, за да подчертае по-малките и обикновени постижения на тъжителя Василев според него, спрямо тези на Александър Морфов“, казва СРС.

И във връзка с израза „не е читав човек“, съдът приема, че става дума за мнение на Камен Донев за личните качества на директора на Народния театър.

Донев обяснява в изказването си, че преди години е имал глупава случка с г-н Василев, която обаче не споделя с публиката каква е, но заявява, че вследствие на нея е разбрал още тогава, че Василев не е читав човек. Едва след провеждането на съдебното следствие и разпитите на свидетели, се установява, че случаят, за който говори Донев, визира изказване на тъжителя пред негови колеги от Плевенския театър, че няма да допусне да се изиграе нито едно представление на Донев на сцената на Плевенския театър, тъй като представленията му са „чалга”. Изказване, което той не е възприел лично, но го е засегнало и огорчило и което му е помогнало да стигне до мисловно-оценъчното си заключение, че Василев „не е читав човек”. Именно затова това окачествяване на частния тъжител не може да бъде прието за обидно и накърняващо честта и достойнството на частния тъжител. Подсъдимият, както подобава на човек на изкуството, е използвал едно определение като един по-силен речеви инструмент, отново, за да онагледи виждането си за професионалните умения на тъжителя, но с това не са уронени неговата чест и достойнство, а единствено е изразена една негативна оценка от подсъдимия. Липсва умишлено унижаване на чувството за лично достойнство на Васил Василев“, казва СРС.

В тази връзка съдът отбелязва, че по отношение на „човечец“ и „не е читав човек“ може да се направи извода, че те представляват общи съждения, мнения и умозаключения, които не съдържат съставомерните признаци на престъплението „обида”. Те не могат да се възприемат като унизителни по своя характер, тъй като не са обективно неприлични, вулгарни или непристойни, пояснява СРС.

И допълва, че употребените изрази и думи са лично мнение на Донев, което безспорно е негативно за работата на Василев като режисьор и директор, но е съвместимо с правото на свободно изразяване на гражданите, закрепено в Конституцията и ЕКПЧ.

В чл. 10, ал. 2 от КЗПЧОС са посочени границите на упражняване свободата на изразяване, като се изисква ограниченията му да са предвидени в закона, да преследват легитимни цели и да са необходими в едно демократично общество. В никакъв случай не може да се приеме, че изразяването на мнение и даване на оценка за професионалната кариера на тъжителя представлява злоупотреба с гарантираната свобода на словото. Напротив, законът гарантира правото на свободно изразяване на мнение, стига начинът на изразяване на същото да става с позволени средства, незасягащи честта и достойнството на другиго“, казва СРС.

Съдът посочва, че не може да бъде пренебрегнато и обстоятелството, че по отношение на публичните личности и заемащите обществено значими длъжности, какъвто се явява и Васил Василев в качеството му на директор на Народния театър, е установен по-висок праг на търпимост от критикуване, особено когато то е свързано пряко с извършваната от тях работа и доколкото това засяга обществения интерес. СРС пояснява, че използваните думи и изрази от Камен Донев по адрес на Василев са част от обществен дебат, в рамките на който актьорът е изразил мнение си във връзка с конфликта между Александър Морфов и Василев и обществения отзвук от него.

„Тук следва да бъде отбелязано, че субективното възприятие на тъжителя, че посочените изрази са обидни, е ирелевантно за съставомерността на деянието. Законодателят обаче не е предвидил възможност престъплението обида да е осъществено чрез внушение, тъй като последното е въпрос на възприятие и оценка от зрителите – едни от тях могат да го възприемат, други не. За да е налице обида, е необходимо същата да е изразена по начин, който обективно и ясно да води до засягане самооценката на адресата ѝ. Недопустимо е обидата да почива на субективните възприятия на отделните лица. В тази връзка част от свидетелите, разпитани в хода на съдебното следствие, определиха изказването на Донев като обидно, други не, трети като негово лично мнение. От субективна страна също не са налице задължителните елементи, които правят деятелността на подсъдмия престъпна по смисъла на чл. 148, ал. 1, т. 1 вр. чл. 146, ал. 1 от НК, доколкото липсва както пряк, така и евентуален умисъл за накърняване достойнството на тъжителя от подсъдимия, като се касае за изразено лично мнение“, заключава СРС.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския градски съд.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
"Независим съд",а?!
"Независим съд",а?!
13 август 2024 18:12
Гост

Той пък тоя къдравия и той голям талант и много „убав“, че и оценки взел да дава!

Лично мнение
Лично мнение
13 август 2024 17:32
Гост

Абе, този мишок на снимката вдясно как бихте го нарекли?! Пръв другар с пиарката на ДПС, натресена в театъра не/знайно как. Айде, холан, много обидчиви гьонсурати се навъдиха на тая проста и нагла територия.

Юрк-че или ЙорисТко
Юрк-че или ЙорисТко
13 август 2024 16:34
Гост

Колега, Не сте прав. Какво е обидно в думата мижутурка? Още повече в контектска на цялото изречение, в което липсва насоченост към самата личност, а са насочени към длъжността „директор на Народен театър“. В първичен превод гуглето каза: “ Съществително нарицателно име, женски род, тип 41. Думата произлиза от мижав. Смисълът на думата е олицетворение на нищетата на някого, като на пример човек с дребна душица, който се страхува да се изправи горд.“ По отношение на думите циганин, негър и т.н – зависи пак от контектста на казаното. Според мен,малкото юркЧе, трябва да се изследва целият замисъл на казаното, защото… Покажи целия коментар »

Не на оправдаването на целенасочените обиди
Не на оправдаването на целенасочените обиди
13 август 2024 15:50
Гост

Много е жалко, когато съдът си затваря очите, за да оправдае целенасочените обиди -в контекста на цялостното изказване се използва не някаква случайно изплъзнала се дума с негативен смисъл, а поредица от обидни изрази. Сигурна съм, че това порочно решение ще бъде обжалвано. В правото трябва да имаш сърце и да си справедлив, защото е срамно да останеш мижитурка.

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 16:26
Гост

Много е жалко, когато в правен сайт коментират хора, които нямат хал и хабер от право, а справедливостта им идва от сърце. И впрочем актът е присъда.

Не на оправдаването на целенасочените обиди
Не на оправдаването на целенасочените обиди
13 август 2024 16:42
Гост

Още в първи курс в университета посрещат със сентенцията – Правото е изкуството за доброто и справедливото. Мисля, че зависи и от качеството на образованието, разбира се. Но трябва на всеки юрист правото да му идва от сърце, така е.
Що се отнася до окачествяване на акта – за мен е порочно решение на съда, което с нелепи аргументи се опитва да оправдае недопустимо поведение, облечено във форма, каквато е предписана – „Присъда“.

Въпрос за обръщение в искова молба
Въпрос за обръщение в искова молба
13 август 2024 15:23
Гост

Съдът казва,че думата мижитурка, нечитав човек, са необидни и допустими ,защото са легитимен израз на лично мнение.

Да питам-може в искова молба до СРС да се обърна към съда с,

Уважаеми мижитурки,
Уважаеми нечитави човечета,

предявявам пред вас тази искова молба с която (и тн тинтири минтири текста).

Обидна ли е думата циганин(студентски казус)
Обидна ли е думата циганин(студентски казус)
13 август 2024 14:50
Гост

Извън темата, искам да си изясня, като учебен студентски казус: Обидно ли е да кажеш на някой ,че е „циганин“? Подвъпрос-обидно ли е, ако на българин му кажеш, циганин, и ако на циганин кажеш,че е циганин, и ако на турчин кажеш, е е циганин? Моето мнение, което не претендира да е точно,че думата циганин не е обида, а комплимент, и израз на голямо уважение,без значение дали кажеш,че е циганин на някой българин, или на автентичен циганин. Ноторно е,че циганите ,са прекрасни хора, с много позитивни качества-те са работливи, честни, хора, всеки би се радвал, ако дъщеря му се омъжи за… Покажи целия коментар »

ти си за затвора, бе
ти си за затвора, бе
13 август 2024 14:58
Гост

обидна е много ясно, казва се ром. обидна е и думата негър, затова се заменя с лице от африкански произход. и п*д@л също е обидно, ама там не им знам с к’во го заменят – то хиляда пола, самоопределения и терминплогии си имат. материята не е кат за прости, бели, хетеросексуални мъже…

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 15:10
Гост

На преброяването думата циганин беше думата, използвана от самата държава, тоест е съвсем легитимна дума. Ром е алкохолно питие. Вазов в Под Игото говори за „циганин“ на едно място където се споменава за среща с такова лице, има оперета „Цигански барон“, а не се казва ромски барон. Кармен в едноименната опера многократно е наричана ЦИГАНКАТА Кармелита, накратко Кармен(тя е била такава, а обожателят и загина заради нея), и сама се самоопределя за такава и това е в автентичния текст на либретото.

Значи ли,че трябва да цензурираме Вазов, да променим творчеството на Щраус и на Бизе?

Обидно име ли е държавата Нигерия?
Обидно име ли е държавата Нигерия?
13 август 2024 15:18
Гост

Думата негър, поне в България не е обидна. Ако приемем, че е обидна ,то и държавите Нигер, Нигерия-самите държави се наричат държави на негрите в името си е обидно. Също и река Рио Негро. Негър идва от това,че лицето е чернокож, няма обида. Чернокожият какъв цвят е ,зелен ли е? Книгата десет малки негърчета ли ще и сменяме името. А бащата на Пипи-за сведение е негърски крал. В чичо Томовата колиба се казва,че Чичо Том е негър. В Том Сойер се говори за негри. В книгата Да убиеш присмехулник несправедливо обвиненият, за изнасилване, което не е извършил е наречен в… Покажи целия коментар »

Юрк-че или ЙорисТко
Юрк-че или ЙорисТко
13 август 2024 16:36
Гост

Ромът е за пиене!

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 14:22
Гост

Пътни експерти хванаха депутатски автомобил да засича и избутва други коли от пътя https://news.bg/bulgaria/patni-eksperti-hvanaha-deputatski-avtomobil-da-zasicha-i-izbutva-drugi-koli-ot-patya.html

Баси съдията
Баси съдията
13 август 2024 14:19
Гост

Според съда спокойно може да дадем негативна оценка на „не“ читавия човек Мижитуркатите Участници в чалгата парчето поне според мен „…бели маратонки и скъсани дънки..“. Това си е лична оценка. Еййй че кеффф!

Иван Иванов
Иван Иванов
13 август 2024 13:59
Гост

Камен Донев няма драматургия в него, както и да е. Не разбирам от театър, но – той просто прави пари, това е съвсем едно. Стереотипно, един и същи образ, както и Краси Радков.

Сега – защо като си талант – ще наричаш някого – „мижитурка“, нали си талант, какво има да се подиграваш.

Не знам – има администрация, никога не съм ги закачал – от 20 години съм адвокат и никога не съм нарекъл призовкар или деловодство – с обидни думи.

Сега – явно не можем да живеем под един покрив, ние – трудовите хора и – те – талантите.

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 13:30
Гост

Не, че има значение мнението ми, но и аз да изразя собствената си позиция: Ако говорещият с другия го нарече „човече“, „мижатурка“ или „не читав човек“ и по време на разговора обоснове, а дори и да не обоснове изразите си, бих приела, че изразява лично мнение. Когато обаче се лепят листчета или се драска по вратата на директора на Народния театър и въобще направиш публично достояние изрази, носещи отрицателен смисъл за личността на някого, очевидно за мен е, че целта е публично унижение, а не израз на лично мнение или позиция. Надявам се да има справедливост, а не да се… Покажи целия коментар »

стимулиране на правния нихилизъм
стимулиране на правния нихилизъм
13 август 2024 12:43
Гост

Демек като съда си е заровил главата в пясъка, то не му е видно Д-то. И сега всички ще можем да си подчертаваме публично, чрез медиите дори мижитурствата иииии кой, каквото, колкото си иска. Аз мисля, че това е правен нихилизъм и не осъзнаване, каква е целта и смисъла на охраняваните обществени отношения обект на такова производство. Отива ме към тотален срив на обществото и анархия. Тогава какъв е смисълът в съда?

еххх, че простотия сътвори пореден съдия
еххх, че простотия сътвори пореден съдия
13 август 2024 12:36
Гост

Аз не разбрах съдията кака е оценил по какво и пред кого , че Д. е „доказан“? В какво? Кога ? Кой право тези оценки :)))))?????? Аз добре си спомням, че той пееше онази песен“…. с бели маратонки и скъсани дънки…“, която май наистина си беше халтура и чалга. Но явно на такива като Д. е позволено да правят чалага др. не е????????????

Привет бе мужитурки, човеченца не читави:))))
Привет бе мужитурки, човеченца не читави:))))
13 август 2024 12:32
Гост

Ето до къде може да се доведе обществото и обществените отношения, които охранява закона и правоприлагащият съд. Да си подвикваме на мижитурки, човечета не читави и други такива. не в личните си частни отношения, но и публично като пример за подражание

Привет бе мужитурки, човеченца не читави:))))
Привет бе мужитурки, човеченца не читави:))))
13 август 2024 12:29
Гост

ЗДРАВЕЙТЕ ПРАВНИ МИЖИТУРКИ :)))) И ЧОВЕЧЕТА НЕ ЧИТАВИ :))). Аххх какъв съд, съдия, откъде ги изкопават такива от конкурсите или факултетите илиии…… ????? Представяте ли си съдията, някой по телевизията, най- гледан, да му каже, че е мижитурка и вие да се възрадвате ааа???? А колко вой и крясък се вдигаше ако само някой кажел нещо си на съдия като ЦариЛуковитска. Тогава същите съдиии крякаха друго, че була се почуства, а децата й били се почуствалиии….. е с такива лицемерни еквилибристики , които дори не са остроумни се докарахме до това недоволство и чувство у хората , че не работи… Покажи целия коментар »

Правна мужитурка, човечец и не читав:))))
Правна мужитурка, човечец и не читав:))))
13 август 2024 12:23
Гост

Щом така е постановил съдията тогава, аз ще изразя моята оценка за него. Той е „мужитурка“, „човечец“ и „не е читав човек“. Надявам се админ-а, да не ме цензурира, защото това според самият съдия, не е обида и не накърнява неговата чест, а просто е една оценка за неговата работа. И оценявам, че правото и правораздаването е накърнено от неговата дейност. Хи хи хи. Смятам, че вече можем да се обръщаме в съда с „уважаеми мижитурка“ щом съда счита, че това не е обидно, а е просто по- силно изразно средство като оценка, на която имаме право към работата му.

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 12:09
Гост

Не познавам г-н Василев, но споделям мнението му, че авторските представления на Камен Донев са чалга /без кавички/. По тази логика според г-н Донев и аз не съм „читав човек“.
Съдът е мъдър, като кадия е погладил брадата си и е отдал всекиму заслуженото.
🙂

Алексиева
Алексиева
13 август 2024 11:52
Гост

Подчерта ги разликите и още как! Браво на съда!

Кака Ви
Кака Ви
13 август 2024 11:51
Гост

Ахахахахахах формулировката, цитирана и в заглавието е у-ни-кал-на!

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 11:43
Гост

Мотивите на СРС са правилни и следва да очакваме още такива мотиви в бъдеще, независимо от това кои са страните и независимо дали делото е наказателно или гражданско. Времето на делата-шамари отминава както в глобален план, така и в България.

Велемир
Велемир
13 август 2024 11:54
Гост

Ех, дано сте прав… Но шамарите, твърде често и обичайно зависят от управляващите, а там пак сме в разкрач

дело шамар, или направо шут у г@за...
дело шамар, или направо шут у г@за...
13 август 2024 14:32
Гост

Очевидно е, че си мижитурка и не си читав човек, както и съдията, който е постановил смешната присъда. Именно заради такива „присъди“ се шири този език на агресия и омраза по медии и по форуми, включително и срещу магистрати… Признавам си и аз често го ползвам, защото, както казва Баце – и за съм прост, и вие сте прости, и затова се разбираме… Ама древните са го казали, прост народ – слаба държава… За да има ред и дисциплина, ЕСПЧ, либерастията и всякави подобни глобалистки простотии трябва да бъдат обявени за престъпни, а изповядващите ги п*д@ли, не само физиологични, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 14:46
Гост

Това, че присъдата не Ви харесва, не я прави неправилна. Фактите и правото са такива, каквито ги е описал съдът в мотивите си и няма значение дали става въпрос за Камен Донев, Бойко Борисов или за папата. Като повтаряте едно и също нещо 100 пъти, няма да станете прав/а, нито присъдата ще стане различна. Така че по-тихо малко.

ама много е "правилна" присъдата
ама много е "правилна" присъдата
13 август 2024 15:04
Гост

Вече всеки адвокат, който има дело при този съдия, като го загуби клиентът му, може да ходи и да тръби по медиите, че съдията не е читав човек – просто негативна оценка, с оглед мотивите на съда… Ей, дришльо, нито от право разбираш, нито от присъди, за генерална и лична превенция да не говорим… Така че бегай у лево, заедно с всички нечитави кат теб. Тази свобода на словото я превърнахте в словоблудна вакханалия…

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 15:26
Гост

Общите глупости се изчерпаха и преминахте към друг вид проява на правна импотентност- лично отношение. Към настоящия момент не сте написал/а нито един правен аргумент защо присъдата е непрвилна, така че с риск да се повторя, по-тихо малко.

адвокат от САК- оригинаът
адвокат от САК- оригинаът
13 август 2024 11:15
Гост

Трябва да се има предвид, че и атеистите имаме право свободно да разпространяване възгледите си, чиято основа е отхвърляне на всяка религия и обяснение на света чрез науката. Имаме право да твърдим, че всички богове във всички признати религии са въображаеми същества, които не подлежат на изучаване с научните методологии и поради тази причина категорично отхвърляме техните идеологии/ политически учения/ религии и ги считаме за въображаем човешки мисловен конструкт. Така, че, радетелите за теократична християнска България мааалко да си посъберат мислите и да прецизират обидите си към атеистите…

мечта за нормална държава
мечта за нормална държава
13 август 2024 12:19
Гост

Браво. Изключително добре обяснено.

неадвокат несак
неадвокат несак
13 август 2024 14:35
Гост

Ама на никой не му пука за твоите атеистични възгледи. Дръж си ги за себе си, а не си пляскай простотиите, там дето никой не те е питал, защото така обиждаш много хора. Същото е като с п*д@лите, на никой не му пука за тях и не иска да ги знае, но те държат да си показват публично голите задници…

адвокат от САК- оригинаът
адвокат от САК- оригинаът
13 август 2024 11:11
Гост

Добре е тази статия да се прочете мнооого внимателно от някои коментатори, които от позицията на въображаем съдебен състав по нессъществуващо дело по чл.164 ал.1 от НК твърдят, че коментарите ми обиждали християните. Ако може, дайте го по-професионално и по-сериозно. Ако не може- здраве да е- не съм преподавател в юф, тук не е ВУЗ и нямам никакво намерение да ограмотявам агресивни християни, които считат, че традиционна религия е едно и също нещо с държавна и официална религия и че България е теократична християнска държава и затова атеистите трябва да бъдем осъдени поради единственият факт, че не изповядваме християнството и… Покажи целия коментар »

ASARDigital.com
ASARDigital.com
13 август 2024 10:52
Гост

Really good post, I m really enjoying this blog so far.

ASARDigital.com Team
https://asardigital.com/

Иван Иванов
Иван Иванов
13 август 2024 10:45
Гост

Че е чалга е чалга, спомням си го от кафетериите около бившата кантора, на „Кристал“ в София – по цял ден ходят по кафетата, попийват, това-онова.

Но пък е много забавен, разбира се – има плоскота – но – пък прави пари, всъщност сега парите са критерий за успех.

С пари и в болницата те слагат във „ВИП“ стая.

Следваше да си го отнесе, защото – темпераментът е личен, а не обществен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 август 2024 10:34
Гост

Не ми се мисли какво щеше да стане, ако съдът беше се произнесъл в обратния смисъл за обикновени думи с негативна конотация като „човечец“ и „не е читав човек“, автоцензурата, която и в момента е често срещано явление в медийните среди, щеше да достигне до нови „върхове“.

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 11:57
Гост

Останаха ли върхове за покоряване в медийните среди се чудя аз

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 12:00
Гост

Тънкообидността е характерна в модерните времена. Вече и на глупака не можеш открито да му кажеш, че е тъпак щото му засягаш правото на самоопределяне и достоен тъпашки живот.

до проскубания /нечитав/ бухал
до проскубания /нечитав/ бухал
13 август 2024 14:40
Гост

Е па да му го каже лично – право куме в очите, а не да ходи да говори публично по медиите, когато другият човек не може да се защити. Това е нагло, подло и под достойнството на всеки нормален, учтив и възпитан човек… А този човечец, съдията, явно също не е читав човек. В съдебната система място за страхливи „мижитурки“, които се влияят от конюнктурата, медиите и силните на деня, няма…