Прокурорската колегия отказа да отстрани временно от длъжност обвинителя от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев, обвинен в длъжностно престъпление, свързано с разследване срещу Петьо Петров-Пепи Еврото. Колегията изслуша днес при закрити врати петимата наблюдаващи прокурори от СГП по делото срещу групата за влияние на Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

На заседанието днес не станаха ясни мотивите на кадровиците за отказа им да отстранят Сулев. Той се яви с адвокат Костадин Костадинов, за да бъде изслушан от колегията по повод внесеното преди две седмици искане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното му отстраняване от длъжност, заради привличането му в качеството му на обвиняем. И след изслушването, което се проведе при закрити врати, ПК обяви само, че не го отстранява от длъжност.

През есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление, а преди три седмици обвинителният акт срещу него беше внесен в Софийския градски съд.

Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че Сулев е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

Обвинението, за което прокурорът Сулев е изправен пред съда, предвижда от 1 до 8 години затвор, като според прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на прокуратурата (още по темата виж тук и тук).

Първоначално определеният съдия по делото Стоян Михов си направи отвод. Той е от Софийския районен съд, а в момента командирован в СГС. Поради това е в колегиални отношения със Сулев, като двамата се познавали и лично. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения в безпристрастността на съдията, той се отведе.

Делото беше разпределено на нов съдия – Лилия Георгиева.

Същевременно днес колегията изслуша прокурорите от Софийската градска прокуратура Йордан Петров, Светослав Милушев, Пламен Иванов, Мария Кабалакова и Деян Захариев. Петимата са наблюдаващи по досъдебното производство срещу групата на Мартин Божанов.

Преди две седмици петимата обвинители представиха кратка информация за разследването. От нея става ясно, че Нотариуса е изградил схема за оказване на влияние върху магистрати, които гледат дела във връзка с извършени от него и групата му имотни измами. Целта била, ако делото не се развива по желания от Божанов начин, той да предприеме съответните действия, които да доведат до отвод на съдията (още по темата виж тук).

Изслушването на петимата прокурори се проведе при закрити врати. То продължи около половин час, в резултат на което кадровиците взеха няколко решения.

Първото е, че не са констатирани нарушения на принципа на случайния подбор при определянето на наблюдаващите прокурори като това се отнася не само до първоначално определения обвинител, така и до всички останали, които са сформирали екипа за разследване по това досъдебно производство.

Освен това Прокурорската колегия не е установила нарушения и на процесуалните срокове нито по време на извършената проверка, нито впоследствие по образуваното досъдебно производство. Не е констатирано и бездействие от страна на наблюдаващите прокурори по това дело. Напротив, от колегията са установили ритмичност на извършваните процесуално-следствени действия като всички те са пряко свързани и имат отношение към предмета на доказване.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­­щ­и­ ­­м­­­о­м­­и­­ч­е­­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­в­а­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?95920

helpful
helpful
28 март 2024 21:31
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

поведение трябва
поведение трябва
28 март 2024 9:18
Гост

А няма ли курсове за поведение на членовете на колегията, но то и без курсове се знае, че не е приемливо да цупиш устни на официално събитие, да си играеш с косата и да флиртуваш с невидимата публика.

Има ли дисципка срещу адвокатите-клубари?
Има ли дисципка срещу адвокатите-клубари?
28 март 2024 7:01
Гост

А ВАдвС дали изслуша адвокатите, чиито имена също бяха публичноосветени от медиите, и имащи неясна роля по случая? На общото събрание на адвокатите защо не се спомена ни дума, ни йота досежно участието на адвокати-медиите споменават няколко имена. Адвокатите-свързани с клубовете и имащи неясно участие отговарят ли на моралните качества да са адвокати?

Лъжа, повторена много пъти не става истина
Лъжа, повторена много пъти не става истина
28 март 2024 1:27
Гост

Чудо! Архивът на Концертна дирекция се намери. Изобщо не е изгубен, не е имало пожар, наводнение, потоп. Арихивът е изцяло запазен! Този архив не помага за пенсионирането на певците, и те го знаят много добре. Певците, като свободна професия сами е следвало да си внасят осигуровките, а това се доказва с действащите тогава осигурителни книжки. След като отпускането на пенсиите беше мотивирано с ЛЪЖА-за изгорял архив, но архивът не е изгорял, а наличен, НС да отмени решението са отпусне на пенсии на певците. Ако решението не бъде отменено значи,че ЛЪЖАТА за изгорял архив е бонифицирана и наградена. Ето къде е… Покажи целия коментар »

kiley96
kiley96
27 март 2024 15:23
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 14:54
Гост

Ако са видели обвинението са преценили че по скоро би трябвало да уволнят наблюдаващия прокурор, поради пълна некадърност.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 15:33
Гост

Аз лично много се смях като четох обвинението. Няма да коментирам как е описано изпълнителното деяние,но това с набавянето на облага за Гешев и причиняване вреда на еврото направо кърти мивки. Хубаво е, че все пак са останали някакви червени линии пред ВПС.

Макавели
Макавели
28 март 2024 7:55
Гост

Гледах го по националната телевизия наблюдаващия прокурор Йордан някой си, като коментираше случая. Ако бях прокурор и бях на негово място, с това срамно и скалъпено обвинение щеше да ми е много неудобно да се покажа пред хората. Човека обаче беше гордо изпъчен макар и с изцапани панталони

анонимен
анонимен
27 март 2024 14:26
Гост

Делото отдавна не е при съдия Георгиева, защото и тя си направи отвод, направи си и следващия съдия, и следващия съдия и вече не се знае при кого е

АНАМНЕЗА
АНАМНЕЗА
27 март 2024 13:25
Гост

Всичко вече метастазира.

Юридическа онкология
Юридическа онкология
27 март 2024 13:22
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:04
Гост

В държавата на мафията справедливост не чакайте

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:04
Гост

Сага за Нотариуса. Ще видим част от реалността в шести сезон на Под прикритие. Друго няма да се случи.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:03
Гост

И сагата с Нотариуса ще мине метър де

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:03
Гост

Да де, да де. Като опре вече до релани действия ще се окаже, че няма доказателства.

Milenov
Milenov
27 март 2024 13:03
Гост

Е как ще го отстрани. Да не се е побъркал

Харалампиев
Харалампиев
27 март 2024 13:02
Гост

Поиредния цирк за мен. Нотариуса е бил близък вероятно с много от тия, ама те ще с екрият едни други

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:12
Гост

Евала! Умен си!! Как се досети за това?!?!

Достойнство няма
Достойнство няма
27 март 2024 13:02
Гост

Изслушахте ги за да видите дали ще лъжат или не? А вие имате истината от независими източници ли? таратанци. Нищо такова няма да има.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:01
Гост

Аз не очаквам да излезе наяве нещо съществено. Те се прикриват едни други, че иначе край с кариерата им, с парите им и с имотите им, с амбициите им.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:11
Гост

Браво! Откри Америка „за България“

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:01
Гост

Схемата е била огромна

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 13:10
Гост

Айде бе!!! Киро ли ти го каза? Или Бойко Рашков

Юридическа онкология
Юридическа онкология
27 март 2024 13:24
Гост

МЕТАСТАЗИ!!!