Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за 2 млн. лева.

Става дума за исковете за отнемане на имущество, които комисията заведе преди седем години срещу покойния вече бивш шеф на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, които след това бяха насочени срещу съпругата му Величка и децата им.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ пък започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лева. През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район „Оборище“, гараж, автомобил „Фолксваген“, имоти в село Грашево край Велинград и край язовир „Батак“, пари от продажба на имоти и др.

В крайна сметка обаче и градският, и апелативният съд отхвърлиха изцяло исковете на КОНПИ срещу Тонев и наследниците му. Софийският апелативен съд се довери на заключенията на тройна оценителна и на една икономическа експертиза. От тях става ясно, че приходите на Тонев и съпругата му в проверявания период са били за над 3,2 млн. лева, при разходи, включително за купени имоти, автомобили, дялове във фирми и плащания по кредити, за близо 2,6 млн. лева. Така разликата между приходи и разходи е останала положителна и е 632 820 лева. Комисията оспори решението и пред Върховния касационен съд (ВКС), но преди дни той отказа касационно обжалване и сложи точка на спора.

„Несъответствие въобще няма (а още по-малко значително), поради което искът е неоснователен. При формиране на изводите си, съдът е обсъдил всички възражения на Комисията“, се казва в определението на ВКС.

Стоян Тонев беше и депутат от ГЕРБ, но подаде оставка, когато започна разследването срещу него. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лева от неизгодни договори. След смъртта му наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“. Кадурина беше оправдана вече на две инстанции по това дело, като се очаква окончателно решение на ВКС. Срещу нея КОНПИ също заведе дело за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева, което още не е приключило.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:22
Гост

­Г­­­о­­р­­е­­­щ­и­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?92080

nathan
nathan
21 март 2024 18:57
Гост

We will always appreciate that you did a great job. Love to read that blog which you share with me..https://terasacucarti-ro.com/

nathan
nathan
21 март 2024 18:56
Гост

We will always appreciate that you did a great job. Love to read that blog which you share with me..

Нед
Нед
28 ноември 2023 14:42
Гост

Малко им е. На тях май май основната им функция е да бавят прокурорски преписки, който уж им били изпратени, пък те после ги връщали и така минават 4-5месеца между постъпил сигнал и отказ да се разследва престъпление. Поне има един Георги Йорданов, неговата позиция е точно такава. И го наричам по име, защото за 2години 4ти пъти (свързани сигнали. Казус с продължение) ВСЕ ТОЙ е човека на който ги изпращат такива сигнали неудобни с цел бавност и ВСЕ ТОЙ „горкият“ е натоварен да върши работата на прокуратурата! Сякаш само той „работи“ в тая структура. Ако иска да ме съди… Покажи целия коментар »

liza memozi
liza memozi
28 ноември 2023 11:58
Гост

Your document’s intriguing and unique elements are not available to everyone. Because I care so deeply about them, I’m delighted to join you in the game: fnaf security breach unblocked

flixeon
flixeon
28 ноември 2023 10:05
Гост

This case has unfolded in a classic manner over the years, with suggestions that it should fade away from public interest and no longer be a focal point of discussion. https://inattv.org/

flixeon
flixeon
28 ноември 2023 10:04
Гост

This case has unfolded in a classic manner over the years, with suggestions that it should fade away fhttps://inattv.org/rom public interest and no longer be a focal point of discussion.

Асен
Асен
27 ноември 2023 13:52
Гост

Пълна излагация!

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2023 12:55
Гост

Класика. От това становище на съда не ми става ясно дали човека наистина е бил невинен или не. Честно казано пак мирише на потулване.

Хари
Хари
27 ноември 2023 13:38
Гост

Много ясно!

Лозан
Лозан
27 ноември 2023 13:39
Гост

От къде иначе ще е това несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн.лева?

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2023 12:54
Гост

Не съм изненадан. И се е точило класически с години това дело. Та и обвинения да си отиде и вече да няма обществен интерес. За да може в една телеграфна статия след години в Лекс да се оповести, че просто делото е приключило и няма нарушения. На народа едва ли му дреме вече. Това е тактиката на родния съд, мафия, прокуратура, депутати…

Гърнев
Гърнев
27 ноември 2023 12:53
Гост

Имайте предвид, че заплатите на такива директори на на ционални болници са космически. Примерно по 20 000 намесец. А защо са толкова големи е въпросът и дали трябва да са толкова големи е по-важното?

Чепилов
Чепилов
27 ноември 2023 12:52
Гост

Нищо изненадващо. Като гледам миналото на човека, Бог да го прости, ми се струва ясно защо продължават и децата му да се ползват с протекции.

Стратиев
Стратиев
27 ноември 2023 12:52
Гост

Хахаха поредното смешно дело.

Кръстев
Кръстев
27 ноември 2023 12:52
Гост

Явно поредното проформа дело, което се приключва и се казва, че всичко е точно. После да не се чдите защо Нидерландия не ни пуска в Шенген. Защото няма върховенство на закона и няма никакви осъдени депутати и министри за корупция. А такава у нас има и то в големи размери.

Мафия!
Мафия!
27 ноември 2023 13:49
Гост

И после, иди, че вярвай в българското правосъдие!

За размерите става въпрос
За размерите става въпрос
27 ноември 2023 21:13
Гост

Кръстев, такива дупетати и министъри има не в „големи“, а в „особено“ големи размери, като част от тях са „особено“ тежък случай. И още са си дупетати и министъри. Затова Шенген ще го гледаме през крив макарон. А доколкото се цитира името на ген. Стоян Тонев, убеден съм, че голяма част от тези които списват този сайт са ревали и са давали мило и драго на ген. Тонев да лекува тях или техните близки във Военномедицинска академия. Що ли ?

Тодоров
Тодоров
27 ноември 2023 12:51
Гост

Прави впечатление, че съда се позовава на това, че имало положителен баланс в приходи и разходи. Прокуратурата също се позовава на това. Без да съм тесен специалист ми се струва логично, че е трябвало да се концентрират около това как са придобити тези приходи. Защото то положителен баланс в разходи и приходи може да има и италианската и японската мафия, но това не ги прави невинни. Нали така?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
29 ноември 2023 14:40
Гост

Пералня „Перла“ пере и простира! Получава се, че за 10 години имали доход 3,2 млн лева. Делим на десет, стават по 320 хил. лева на година. Делим на 12, стават по 26 хил. лева и стотинки на месец. И при такива доходи имали „скромни“ разходи от 21 хил. на месец, та чак спастрили бели пари за черни дни, купувайки имоти за 2 млн. Лошото е, че ние не сме страна по делото и не можем да видим какви чудеса има написани в съдебните експертизи. Но е сигурно, че съдът „узакони“ дохода от 3,2 млн със силата на пресъдено нещо. Преди… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2023 12:49
Гост

Ако простия и арогантен народ беше гласувал мнозинство на ПП/Дб сега ГЕРБ нямаше да се мотаят в управлението на страната, нямаше да имат тези връзки и гръб и можеше делото да се развие и по друг начин. Но вероятно съдии са подкупвани, приятели си има съпругата на генерала и всичко е потулено

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2023 12:49
Гост

Дебела връзка е имал човека в ГЕРБ. Как ще установят нарушения. Няма как.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2023 12:48
Гост

Депутат от ГЕРБ. С това трябваше да започнете. Всичко е ясно щом е бил от ГЕРБ – партията, която издигна в култ корупцията и машинациите

Хари
Хари
27 ноември 2023 13:51
Гост

Доста години прикрадваха на наш гръб. Чудно ми е как може да има хора, които все още да гласуват за тях.