И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов изиска от МВР да му бъде предоставена справка с обобщени и систематизирани всички налични в министерството данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдия Владислава Цариградска от окръжния съд в Плевен и нейни близки.

Разпореждането на Сарафов (пълния му текст виж тук) е до изпълняващия функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков и в него е посочено, че справката трябва да бъде предоставена до 22 октомври.

И.ф. главният прокурор е изискал в справката да се съдържат данни не само от МВР, но и от други ведомства, включително и от Министерството на правосъдието във връзка с осигурената охрана на Цариградска.

„В случай, че се установи, че данните съдържат класифицирана информация, същата следва да бъде предоставена по реда на Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация“, е отбелязано в разпореждането на Борислав Сарафов.

По време на изслушването си от Съдийската колегия вчера, съдия Владислава Цариградска отправи критики към работата на прокуратурата. Най-напред заяви, че по досъдебното производство за групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, наблюдаващият прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура е отделил материалите за заплахите към нея отпреди четири години, докато беше съдия в РС-Луковит, и ги е изпратил в прокуратурата в Ловеч. Заплахите са във връзка с дело за имотен спор, по който страна е бил Мартин Божанов.

В началото на тази година Цариградска получи нови заплахи, за които беше задържан Илко Захариев, известен като Червения пират. Беше образувано дело в Софийската районна прокуратура, но вчера Цариградска сподели пред СК на ВСС, че не ѝ се предоставят материали, въпреки че има качеството на пострадала, допълни и че прокуратурата не разследва дали зад Илко Захариев стои мрежа от организирана група от хора. Каза още, че след като в медии се появили информации, че е невменяема, при разпита ѝ като свидетел в ГДБОП във връзка с новите заплахи, служител на дирекцията поискал тя да бъде освидетелствана.

Цариградска каза още, че за последните две години и половина има над 40 000 отвода на съдии. По думите ѝ един от начините за „отстрелване“ на съдии е да се иска техния отвод. А когато пък не се разследват престъпленията срещу съдии, това предизвиква т.нар. „смразяващ ефект“. „Започваш да се съобразяваш дали, какво и как да кажеш“, заяви Цариградска.

Съдийската колегия реши да поиска от СРП информация за движението и резултатите от разследването на заплахите срещу Цариградска, за какви престъпления е, кои лица са обвинени, какви мерки за неотклонение са взети, както и становището на държавното обвинение по искането на съдийката разследването да се възложи на следовател (виж още тук).

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой
Някой
16 октомври 2024 13:12
Гост

Цариградска и Янкулов са ясни, дори спонсорите им се отказаха от тях. За да покрият скандала с техните номинации, посегнаха и към европрокуратурата. Под въпрос е дали „В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна“.

Доколкото ЛЕКС е фиксиран в прокуратурата, добре е да разнищи въпроса с „обвинението“ на европрокуратурата – „Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, без информацията да бъде проверена, каза бившият кмет на Варна Иван Портних“ /БТА/

В противен случай за климата в българския офис на европрокуратурата ще четем само материали като https://lupa.bg/news/samo-v-lupabg-skandalnata-teodora-georgieva-se-glasi-za-glaven-prokuror_222809news.html

Хари
Хари
16 октомври 2024 12:52
Гост

Недопустимо е да се допускат такива заплахи до магистрат и близките му.

Симеон
Симеон
16 октомври 2024 12:49
Гост

Мафията не прощава.

Димитър
Димитър
16 октомври 2024 12:07
Гост

Щом дори БОП- аджията ,пред когото е подала сигнала и е предложил да се освидетелства в психологията (има го в статията на Лекс от вчера),а никога не би го предложил особено щом знае че е съдийка,значи дамата е кански зле ( или канадски зле по Бачо Кики Простото)………

Скуби Бу
Скуби Бу
16 октомври 2024 11:52
Гост

По-интересното е, че има 800 искания и разрешения за използване на СРС срещу съдии, а аз и за 8 дела да са образувани срещу такива не съм чул! Та правете си сметката, л@йното Ушев как се е вихрило… Един ден всички „милиционери“ ще отговарят за злоупотребата си с власт и престъпленията, които са вършили.

Harvi
Harvi
16 октомври 2024 11:49
Гост

Сарафов е нелеп. А искат за постоянно да го оставят

Михаил
Михаил
16 октомври 2024 12:31
Гост

По някога си мисля, че с Гешев беше много по-добре.

Анита
Анита
16 октомври 2024 11:49
Гост

Чудесно. Нека се види какво ще излезе

Стоил
Стоил
16 октомври 2024 12:33
Гост

А, дали ще разберем за всичко?

Кеби
Кеби
16 октомври 2024 11:47
Гост

И ще установи едно нищо. Тайка хем той работил и изисквал, хем Цариградска да се окаже въздух под налягане

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:47
Гост

Пълни глупости.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:47
Гост

Всичко е мафия бе. И Цариградска си е таковала таковата и тоя и хората, за които работи.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:46
Гост

Не работата е ясна. Да се покаже фасадно колко е добър и как трябва да го преизберат веднага. Че така ще върши работа на Шишкото

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2024 11:46
Гост

Действия за пред обществото. Нищо повече

Николов
Николов
16 октомври 2024 11:45
Гост

Какво ще изискаш ти? Заплахите и децата знаят, че идват от нвкакви мутрони под давлението на Пеевски. Тоест нищо нвма да направиш

Малина
Малина
16 октомври 2024 11:45
Гост

Ма добре де защоо този човек се пъне толкова?

Denirev
Denirev
16 октомври 2024 11:44
Гост

Кретен с една дума