За пореден път реакциите на институциите по казуса с ръководената от Мартин Божанов мрежа за влияние върху магистрати са „постмортем“. Той е обявен извънсъдебно за престъпник, след като приживе сигналите за негови незаконни посегателства върху независимостта на съда са оставени без последствия. Това се казва в позиция на Съюза на съдиите в България (ССБ) до медиите по повод скандала за съществуването на частен „SS club“, ръководен приживе от Мартин Божанов, известен като Нотариуса, до който достъп имали само определени магистрати, както и с припомнените разкази на някои съдии, станали обект на натиск и заплахи от страна на Божанов и адвокати около него, отправени дори в съдебни зали.

По този повод от ССБ посочват, че за пореден път изразяват тревога, че институциите се провалят в основната си задача да гарантират на гражданите независимо и честно правосъдие (пълния текст на позицията виж тук).

Като припомнят скандалите през годините – от Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, през атаките към съдии на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и историята с изпратен от член на ВСС до тогавашния премиер Бойко Борисов sms за т.нар. скандал „Двете каки“ до призива до президента Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и аферата „Осемте джуджета“, от ССБ стигат до извода, че институциите реагират „постмортем“.

От организацията предупреждават, че бездействието или симулирането на дейност водят до засилване на правния нихилизъм и недоверие в съдебната власт, което само по себе си е криминогенен фактор и ражда престъпност. И посочват, че се създават предпоставки за нови форми на измама, при които „брокери“ на влияние да твърдят пред страни по дела, че срещу пари могат да определят изхода на определено дело в тяхна полза.

От изключителна важност е да се разкрие истината за убийството на Мартин Божанов и да се разследват обективно и задълбочено всички твърдения за неговата свързаност със съдии, прокурори и адвокати в мрежа за влияние по дела и изнудване, както и за изпълняване на поръчки от политици и високопоставени представители на съдебната власт за рушене, включително чрез средства за масово осведомяване, на репутация на съдии и прокурори, които не се поддават на натиск или се опитват да работят за реална и ефективна реформа на съда, прокуратурата, ВСС“, се казва в позицията на съдийската организация.

И още: „Само решителни, компетентни и убедително аргументирани пред обществото действия от всички държавни власти в рамките на техните правомощия биха могли да изяснят точното значение на признанието на ръководителя на СГП, че СГП е единствената прокуратура, „осмелила се“ да образува дело срещу сочения за търговец на влияние в съдебната система Божанов, и да създадат гаранции, че както такива изявления, така и предпоставките, които са ги направили възможни, остават завинаги в миналото“.

В тази връзка ССБ отбелязва, че създаването на парламентарна комисия за разкриване на кръговете на влияние в съдебната система ще допринесе за обществения контрол върху дейността на прокуратурата, която е единствената институция, имаща правомощия да проведе необходимото разследване с всички процесуални способи по НПК и да привлече към отговорност виновните лица.

Наред с това от организацията настояват ВСС също да състави комисия, каквато е била създавана през годините при някои от най-съществените скандали, свързани с предходни брутални форми на уронване на авторитета на съда, за да проследи хода на разследването за отправените заплахи срещу съдии, както и да изясни причините да се изисква дързост от прокурорите за образуване на подобно досъдебно производство.

Малко преди ССБ да огласи позицията си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че има списък с магистратите, които са посещавали клуба на Нотариуса. Той не съобщи имена, но каза, че в него има и съдии, и прокурори, но преобладават обвинителите.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
14 февруари 2024 19:27
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Наглост безподобна
Наглост безподобна
12 февруари 2024 16:14
Гост

Боже, наглост безподобна! Какви посегателства срещу съда, бе – обръщате проблема наопаки. Посегателствата са срещу закона и правовия ред отстрана на съда, наглеци!

Айседора Дънкан-Юмжагийнцеденбаловачукундурбаши
Айседора Дънкан-Юмжагийнцеденбаловачукундурбаши
11 февруари 2024 15:35
Гост

Вманиаченото педалче Ристо Мазния Бойкикев щял да продължи да ни реформира – до пълното унищожаване на съдебната система. Той не е влизал в съд. Храни се от чуждестранни подаяния. Но щял да ни оправи – тугедър със секретарката си Натка Менета и усуриеца с монголска кръв А. Славов. Пази Боже. Щом тие са на свобода, наистина нема садебна система.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2024 23:20
Гост

Публикуваният списък е иззет от клуба като списък на лица, които имат достъп.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2024 17:05
Гост

Абе видях го съда в качеството си на обвиняем за престъпление което не е престъпление по КРБ .и въпреки неправомерното задържане от МВР и отдавна загубилото давност бързо производство влязах в съдебна зала и от първия момент така се развуня на корупция.съдията изобщо не го интересува и мълчи като пукал защо не спира цирка.прокурора и той същия.а адвоката -защитника на плебса гледа те в очите и те лъжи да подпишеш своята капитулация (спорузомение)ест. никой адвокат не иска да съди МВР ,прокуратура по ЗОДОВ щото съдията ще му се обиди ..аве може ли така да си играете с съдбите на хората… Покажи целия коментар »

,журналист
,журналист
09 февруари 2024 16:15
Гост

Александър Томов е дал интервю, че преди 10 години Мартин Божанов му е искал 300 000 за да му „смачка“ делото в СГС. Някой знае ли кой е гледал тогава това дело и как е приключило на първа инстанция. Томов твърди, че не е дал парите.

Прокурор
Прокурор
10 февруари 2024 9:10
Гост

Мариан Марков.Даде му 9 години.После отмениха присъдата.

.........
.........
09 февруари 2024 12:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Списъка на Афера
Списъка на Афера
09 февруари 2024 14:59
Гост

Ангел Попколев, прокурор в СГП

Цветослав Вергов, прокурор в СГП, преди това в Специазиализираната прокуратура

Бисер Кирилов, прокурор ВКП, преди това в СГП

Максим Колев, прокурор ВКП

Антон Миталов, съдия във Военния съд, санкциониран по Магнитски, защото беше пуснал Малинов в Москва

Ясен Тодоров, зам-директор на Националното следствие, подаде оставка и стана редови следовател

Пламен Дацов – съдия в Софийски апелативен съд

Моля коментирайте
Моля коментирайте
09 февруари 2024 15:01
Гост

И Невена Зартова и Маргарита Немска

Аноним
Аноним
09 февруари 2024 12:17
Гост

Много ме кефи генерала как громи, я магистрати, я руски шпиони, ами като има списък да го дава, но само със списък не става, трябват сериозни доказателства я преки, я косвени! Също е много яко как комисия в НС ще разследва и вътре са хора, които си нямат хал хабер от разследване, може би Рашков само, ако е вътре, малко им идва в повече ПР-а на ДБ–ПП.

Деми Мур - Дзержинская
Деми Мур - Дзержинская
09 февруари 2024 11:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
09 февруари 2024 10:19
Гост

Идват избори за ВСС и ВПС. ССБ напомнят за себе си, защото последните им резултати бяха плачевни. И сега няма да е по- различно. С машини няма да се гласува. Ужас! И ако от списъка на магистрати от SS клуба изкочи някой техен човек – жална им майка! Успех!

Дипломат: "Гнили ябълки" в съда хранят корупцията
Дипломат: "Гнили ябълки" в съда хранят корупцията
09 февруари 2024 10:18
Гост

„Като припомнят скандалите през годините – от Красимир Георгиев…“

Е този е жив. И за неговото тефтерче ли са виновни институциите ???
Или за „гнилите ябълки“ в СЪДА, осветени от Ксавие дьо Кабан ???

За Пенгезов и партньори институциите ли са ви виновни?
А за прокуратурата на Борис Велчев и ВКС на Груев, двамата съветника на Гоце, пак ли институциите са ви виновни?

Съждения
Съждения
09 февруари 2024 9:34
Гост

Тук говорим си за драматизъм. Съждения

Демир Бей
Демир Бей
09 февруари 2024 9:34
Гост

Е не знам

Миленова
Миленова
09 февруари 2024 9:34
Гост

Лошото е друго. Безпаричието, ниските заплати, които бизнеса държи да плаща за да си подсигури личните облаги и луксозен живот, високите цени на храни и на практика на всичко, като ни убеждават, че били най-ниски в Европа, ама те и заплатите са ни най-ниски – всичко това озлобява народа. А го радикализират партии, които му показват ето такива смешници, като тоя „Магистрата“ и напомнят услужливо за престъпленията на Бойко Борисов. Това вече го и радикализира. И няма да стане добре. Няма да бъде добре.

Тонков
Тонков
09 февруари 2024 9:32
Гост

А добре де, как така стана, че след 20 години това леке го застрелват и цялата държава дружно Ахва, една камара прокурори, следователи, магистрати, адвокати, какви ли не известни и не толкова – те също ахват. 20 години сте нямали хабер, че един гном събира някакви хора в така наречен Ес Ес клуб (Напомня на Ес Ес в Италия). Нямали сте идея ли? Айде бе. Айде бе. Я, я окото. Има ли корабчета?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2024 9:30
Гост

Ма чакайте, бе? Ма какво е това бе? Кой го уби? Защо? Някой задава ли изобщо тия въпроси? Или само казахме – а той престъпник, добре.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2024 9:30
Гост

Какви са тия шашмалогии де?

Arnaudov
Arnaudov
09 февруари 2024 9:29
Гост

Егати

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2024 8:44
Гост

„Като припомнят скандалите през годините – от Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, през атаките към съдии на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и историята с изпратен от член на ВСС до тогавашния премиер Бойко Борисов sms за т.нар. скандал „Двете каки“ до призива до президента Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и аферата „Осемте джуджета“, от ССБ стигат до извода, че институциите реагират „постмортем“.“ Kak съвсем случайно са включили и Радев, ей така, да има за аромат, нищо, че поне формално се бореше срещу тези сенчести процеси в съдебната система, щото… Покажи целия коментар »

Просмукан мозък
Просмукан мозък
09 февруари 2024 10:20
Гост

Нещо по същество на становището на ССБ? Нещо по същество на позициите, които организацията е заемала и които е припомнила? Или ей-така да си чесаме езика на тема „финансиране отвън“ и „умно-красиви“. Пишете си тези опорки в БЛИК, ПИЦ и ТРУП, там ви е мястото

съдия
съдия
09 февруари 2024 15:49
Гост

Не ви искам помощта, нито позициите.Никаква файда няма от тях.

Цирк "Сглобка"!
Цирк "Сглобка"!
09 февруари 2024 8:41
Гост

Никой нищо не знае,но Дженерал Наско от няколко дни тръби,че има някакъв списък, а смелчаците от СГП спят, вместо да го извикат на разпит!

Прокурор
Прокурор
09 февруари 2024 9:02
Гост

Хайде, пак сме жертви и то по вина на прокуратурата! Нали с ваша помощ се промени Конституцията за да ви се гарантира независимост, а то по зле стана и то защо- защото Мартин Нотариуса и поръчителите му не разбраха колко важно е да разделиш ВСС на две и да няма Пленум.Списъка с магистрати вече е публикуван, така че може да пуснете и една декларацийка за обективност при разследването, защото в него има съдии и прокурор съпруг на ваше острие. Оказа се, че морала не е емблема на вашето сдружение. И спрете вече бактериите на Куцкова, че ще вземе да се… Покажи целия коментар »