Прокуратурата ще сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за действията на адвокати, които се възползват от трагедията на близки на жертви от катастрофи, чакат ги пред болници, за да си предложат услугите, а след това често и мамят пострадалите.

Това обяви градският прокурор на София Илиана Кирилова по време на кръгла маса „Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия“.

За схема за измами наскоро разказа „Нова телевизия“, при която адвокат и негов сътрудник убеждавали неграмотни пострадали от катастрофи, че ще им помогнат, а след това прибирали обезщетенията, като им давали дребни суми.

„Често именно такива адвокати причакват близките на жертвите пред болниците и първи ги уведомяват. Има една такава определена група, която като чакали сякаш се радва на това, за да вземе едни пари и затова ще сезираме Висшия адвокатски съвет“, каза Кирилова.

По време на форума са били обсъдени и предложенията за промени в Наказателния кодекс (НК), в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, които прокуратурата представи преди месец.

Тогава от градската прокуратура обявиха, че предлагат в случаите на причинена смърт при непредпазливост, обвиняемите да могат да бъдат държани в ареста до 8 месеца, а шофьорските им книжки задължително да се отнемат. Сега максималният срок на продължителност на най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража и домашен арест, при непредпазливи престъпления, е два месеца. Прокуратурата иска този срок да бъде увеличен на 8 месеца, като условието е при непредпазливото престъпление да е причинена смърт и то да е с изключително висока степен на обществена опасност.

От СГП предложиха също при причинена смърт задължително да се отнема и шофьорската книжка. Друго тяхно предложение е да се даде възможност за незабавно изземване на образци за тестване на употребата на алкохол и наркотици от шофьори при последващ съдебен контрол, тъй като в момента водачите имат право да откажат тест.

Прокуратурата иска да има възможност и за събиране на трафични данни от мобилните оператори за всички престъпления с причинена смърт, включително и тези, извършени по непредпазливост. Тогава бяха предложени промени и в наредбата за вещите лица, които предвиждат критерии за срочност за изготвяне на експертизи и мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на експертите.

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза, че министерството подготвя промени в наредбата, а освен това МВР работи по проект за законодателни промени срещу пътния травматизъм. На срещата днес участниците споделиха, че очакват до септември всички предложения да са систематизирани и да бъдат предложени за гласуване в парламента.

На кръглата маса в прокуратурата участваха заместник главният прокурор Елена Каракашева, близки и роднини на загинали в тежки катастрофи, членове на сдружение „Ангели на пътя“, представители на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, експерти по пътна безопасност, депутати и др.

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
28 май 2024 18:55
Гост

ВАдС да поиска от ВСС да наложи дисциплинарно наказание на Кирилова за уронване престижа на съдебната власт. Недопустимо е прокурор да нарича адвокатите „чакали“, обиждайки така цяла юридическа общност. Що за просташки манталитет има тази жена? С такива изказвания всеки адвокат може да иска обезщетение за неимуществени вреди, без значение дали някога е стоял пред болница или не е. Защо толкова посредствени хора заемат толкова отговорни постове и превръщат цялата държава в клоака. Въпросът е риторичен, но е време да се вземат мерки, защото положението е нетърпимо. За развалата в съдебната власт с отвращение говореше публично и покойният проф. Владимир… Покажи целия коментар »

Пешо
Пешо
28 май 2024 17:17
Гост

Тоя, Владо Тодоров трябва за е първи в панделката, а той е звезда по телевизиите.

Милен
Милен
28 май 2024 14:11
Гост

А кво правим с дупките по пътя

Анонимен някой
Анонимен някой
28 май 2024 12:51
Гост

Кой за квото чел ма, лелче! Хората все пак предпочитат да се доверят на адвокат, да заделят и за него от кеша, ама на рушветаджии прокурори и съдии не се издържа ! Адвокатът поне работи, за да си защити клиента, което ще му осигури дял от плащането, докато вие нескопосано се опитвате да заемете страна според плщащия по- голям рушвет.

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 10:34
Гост

Твърдението за неетични/ незаконни до откровено мародерски и наказателноправно релевантни практики на отделни адвокати и кантори по дела за ПТП не е лъжа, Висшият АС не бива да си затваря очите.Но е друг, съвсем друг въпрос.Не е проблем на разследването, което прокуратурата провежда за ПТП, би могло да е проблем на прокуратурата, ако тези адвокати пречат на разследването/ а те явно нямат интерес от оневиняване, за да им успее ГИ с/у застрахователя/ или ако вършат други престъпления.Ако е така – да ги разследват и докажат. Темата е“ Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия“. Не става ясно как… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 май 2024 10:29
Гост

а прокуратурата защо не каже и че тези адвокати издържат голяма част от патрулките дето ходят по ПТП… накрая пострадалите, докато стигнат болницата имат кашон визитки на „адвокати“, дадени им от куката, линейкаджията, парамедика, лекаря…като говорим да караме докрай… предизборна шумотевица и активизиране по тема на деня, после пак зимен сън и бездействие…

13579
13579
28 май 2024 9:34
Гост

Адвокатските колегии и техните етични комисии защо ги търпят такива?

незапознат
незапознат
28 май 2024 8:57
Гост

Бе то е имало и група прокурори, които като чакали са дебнели за ДМС-то от клубовете-. Та що да няма и адвокати да дебнат?

Джони
Джони
28 май 2024 1:42
Гост

Някои ги е страх да не им се наложи да станат адвокати!
Щото много се бачка, няма рушвети и никой не ти се кланя ниско! А и не стават за адвокати.

Адвокат
Адвокат
27 май 2024 22:31
Гост

Сетила се Мара да се побара. А къде отидоха нотариуса и прочие деятели.

Еврака
Еврака
28 май 2024 1:07
Гост

Отвличане на вниманието!
Не и е работа на Кирилова да обсъжда действията на адвокатите. Подобни приоми има по цял свят! Ако било адвокат или не адвокат извърши престъпление то той е наказателно отговорен на общо основание. Кирилова, като стане адвокат ще си избере и тя болница пред която да се грижи за прехраната си! Тогава ще разбере кон боб яде ли!

Еврика
Еврика
28 май 2024 9:16
Гост

Напротив.работа и е. Както и на цялото общество е работа да се бори с подобни уродливи явления.Особено,когато чрез нея схематично се източват държавно регулирани фондове и се мамят семействата на пострадалите. специално тази адвокатска „практика“ има още много неописани нюанси – лъжат се близките на пострадалия,(или починалия)относно размера на обезщетенията и прибиране на разликата в адвокатската сметка(огромни суми) и т.н. Един вид – кражба от гроб! Ако смятате,че е нормално това,добре…

Боянова
Боянова
27 май 2024 20:54
Гост

Един от тези адвокати е Димитър Стефанов Стефанов от гр.Русе и адвокат от АК-Русе. Този адвокат-изрод и мошеник стои постоянно, като чакал пред болниците в Русе и се възползва от нещастията на хората, като ги лъже и измамва с много пари. Адвокат Димитър Стефанов Стефанов от АК-Русе се е облагодетелствал така с измами с изключително много пари. От АК-Русе, винаги защитават този адвокат и той си продължава да живее така с лъжи, измами и вършейки престъпления.

Пипи Дългото Чорапче
Пипи Дългото Чорапче
27 май 2024 20:17
Гост

На калпава прокуратура, адвокатите са ѝ криви.

Редови адвокат
Редови адвокат
27 май 2024 19:39
Гост

Напишете ги поименно моля.Ще ги разпнем на позорния стълб

Някъв
Някъв
27 май 2024 19:37
Гост

при положение е, че законодателя им е осигурил всички материали по делото наготово, без да им се налага да си размърдат мозъчетата…ами нормално…

Питанка
Питанка
27 май 2024 18:30
Гост

„Има една такава определена група, която като чакали сякаш се радва на това, за да вземе едни пари и затова ще сезираме Висшия адвокатски съвет“, каза Кирилова.

А с групите в съда и прокуратурата, които като чакали чакат и се радват да им падне мазно дело с богати страни и тлъст материален интерес, какво правим?!

Иван Иванов
Иван Иванов
27 май 2024 17:41
Гост

Докторите не вземат рушвети, боже – това южно слънце е направо като подкана за всякакви грехове.

Наистина ли мислите – че в болниците не „крадат“, то не е и кражба, ми – обикалят лекарите леглата и – „просят“, това е България – 2024 год.

И вика – „Хайде – по 3000 лева“, ако мине- Хипократово.

Иначе са майстори, не искам да съм болен.

Това – с катастрофите е индустрия – и е половинчато решение да се „резва“ адвокатурата.

Цирк Дибрич
Цирк Дибрич
27 май 2024 17:35
Гост

Джон Гришъм ги е описал отдавна. Ambulance chaser. Тия са открили топлата вода от прокуратурата.

Асоциация на пострадалите от ПТП
Асоциация на пострадалите от ПТП
27 май 2024 17:03
Гост

Не ни пипайте бизнеса!

Георги Ат.
Георги Ат.
27 май 2024 16:59
Гост

Направо да въведат наборна служба в панделата – ставаш на 18 години и хоп 8 месеца в затвора, щото после не се знае какво ще стане. Може по непредпазливост да извършиш нещо лошо и ти ги приспадат, а както е тръгнало и за административни нарушения скоро в затвора с цел превантивна функция.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
27 май 2024 17:18
Гост

В държава, където прокуратурата се наджибка с послушни тройкаджии, които могат да си докажат обвинението само при сключване на споразумение, самопризнание или при очеизвадна вина на извършителя, арестът е новото наказание. Идеите на СГП за задържане под стража при непредпазливи престъпления, от които е последвала смърт, освен да напълни затворите с изплашени лелки, баби и дванадесетокластници, едва ли ще има какъвто и да е превантивен ефект. Но за това се изисква мисъл, на която тройкаджията с ченгесарски манталитет не е способен. Гнусни комунисти…

Бако
Бако
27 май 2024 19:27
Гост

Стига с тези джендърски опорки.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
28 май 2024 9:31
Гост

Ауууу, край, страхотен аргумент – джендър 🤣Иначе, слънчице православно, резултатите от държавните и семестриалните се публикуват от няколко години заедно с класирането на всеки конкрус за магистрати. Лесно може да се види за какво връзк…подобрение в знанията става въпрос. За съжаление, информацията е в табличен вид, а не с пастели и картинки, но вярвам, че ще успееш да се справиш с помощта на някой възрастен!

Гнусно ОПГ
Гнусно ОПГ
27 май 2024 16:45
Гост

И не само това. Не просто чакат пред болниците, а плащат на санитарки и чистачки да притесняват пострадалите или техни наследници, близки и роднини. За да им подписват пълномощни и да ги представляват по делата за неимуществените и имуществени вреди.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
27 май 2024 16:43
Гост

Само в България – при непредпазливо престъпление да гниеш в ареста наравно с извършителите на умишлени зверства. Да живее Репресатурата! Според мен, когато вземе книжка, шофьорът трябва да изкара превантивно 2 месеца в ареста. Замислете се – да шофираш в България е изключително обществено опасно, затова е редно още с взимането на СУМПС да се въздейства възпитателно, като се вземат такива мерки. Няма друг вариант, хора, да спрем войната по пътищата! ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦАТА!!!!! Доживотен затвор без право на замяна, ако минеш на червено! Същото и ако погледнеш КАТаджия накриво. ДЗбПЗ при неправилно паркиране. Въобще не разбирам какво се бавим?!?!?!!?… Покажи целия коментар »

1111111
1111111
27 май 2024 20:48
Гост

Само в България, пияни/ дрогирани, или с превишена скорост над 50 км в час причинили при птп със смърт се осъждат, за непредпазливо престъпление и получават условни присъди. ДБ и съюза на съдиите, да питат в Козяк за какви престъпления биват осъждани подсъдимите по тези престъпления и на какво наказание.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
28 май 2024 9:26
Гост

Така ли? Откъде разбра? От Труд, ПИК, Нова, БЛИЦ, Трибунал и другите псевдожурналисти, паразитиращи на хорския страх, посвеместното невежество и вродената ни параноя ли? Отворил ли си малко съдебна практика, прочел ли си някое дело, както аз чета всеки ден, за да имаш какъвто и да е авторитет да говориш? Поредният заблуден. Дрогирани шофьори има само в главите на изплискали комунисти и импотентни политици. Истинските причини за ПТП по пътищата са масовата байганьовщина, комплексарщина, тежка пътна неграмотност, отвратителни пътни условия, ужасяващото качество на автопарка и покъртителната липса на контрол, смесена с безумни и малоумни правила, които застрашават, а не обезопасяват… Покажи целия коментар »

1111111
1111111
28 май 2024 12:42
Гост

Изпъстрени от обиди и желание за отърваване от хора постове са индикатор за интелктуалния капацитет на автора. Съгласен съм, за вредата от комунистите и липсата на лустрация преди 30г.,сега обаче децата и внуците на комунистите и ДС управляват държавата, градове и огромни финансови ресурси, както и държат медии. Притичай до Козяк и получи информация в САЩ пияни/дрогирани и превишаващи скоростта с над 50 км. в час с какви мерки за неотклонение са, по какви обвинения се осъждат и какви наказания им налагат. Иначе е хубаво че четете съдебна практика, но е хубаво и да се практикува, защото само с гледане… Покажи целия коментар »

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
28 май 2024 13:19
Гост

Тази „практика“, която горесниманите импотентни юристи се мъчат да създадат, противоречи на основополагащи правни принципи, които се учат в трети курс. И тъй като САЩ са ти присърце, но очевидно друг канал освен РускийМирТВ не си пускаш, да те светна, че в САЩ е криминализирано шофирането ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕ на наркотични вещества и алкохол, а не след употреба, както е у нас. Това дава на „юристите“, които величаеш, пълната свобода да съдят невинни хора и да задръстват съдебната система с безсмислени дела, с които обаче да трупат точки. Също така да те светна, че ПТП-тата не са намалели. Само паркингите на… Покажи целия коментар »

1111111
1111111
28 май 2024 14:01
Гост

Страна ми се, че комунисти и руснаци са ви обзели мислите, дано не и съзнанието. Абсолютно съм съгласен, че следва престъплението да е под въздействие на наркотични вещества, а не след употреба. Изглежда високата скорост над ограниченията водеща до птп за вас е досаден факт. Понеже ставате повтарям в изказа си със спрягането ми като комунист и любител на руска тв, ще ви кажа, че харесвам САЩ при Рейгън, Буш и 2 мата, Клинтън и Обама. Понеже съм живял преди 1989г., съм запомнил, че най активните махленски комунисти сочеха с пръст наляво и дясно хора с различно мнение като западни… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
27 май 2024 16:37
Гост

Tе по принцип са си като чакали.

Кирил
Кирил
27 май 2024 16:27
Гост

Пълна излагация. Като циганите, които предлагат кръв.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 май 2024 16:23
Гост

eдна пияна баба станала прокурор, и взела да ръси мозък 🙂

Въпрос
Въпрос
27 май 2024 16:08
Гост

Защо не вземе СГП да предложи да се премахне въобще разликата между умисъл и непредпазливост? Като им пречи толкова много и след като считат, че такава разлика не трябва да има….

Манолов
Манолов
27 май 2024 15:48
Гост

Уви няма да става по-добре. Едва ли би имало някакви сериозни действия. Ние се разправяме кой ще е външен министър, а реално цялата власт в държавата е концентрирана във ВСС с изтекъл мандат, в шефа на Административен съд, както и в много други регулатори. По тази причина ГЕРБ и Пеевски не искаха реално да се сменят хората на тези апетитни места. Защото от външния министър не зависи управлението на държавата, но зависи от тия сладури. Или както викаше Корнелия – дълбоката държава. Но просто Корнелия е истерична стринка и никога няма да гласувам за нея и бившата БКП. Но не… Покажи целия коментар »

Eva777
Eva777
27 май 2024 15:47
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Хинкова
Хинкова
27 май 2024 15:47
Гост

Падение!

Анонимен
Анонимен
27 май 2024 15:42
Гост

Е добре де, това не е ли унизително за тях самите? Глупаво е.

дскщшши
дскщшши
27 май 2024 20:09
Гост

Че какво им пука?
Те достойнство нямат.

Анонимен
Анонимен
27 май 2024 15:42
Гост

Чакат точно като циганите пред болниците да даряват кръв.

Rudi
Rudi
28 май 2024 1:22
Гост

Точно така. До там системата докара адвокатите! Така за тези, които са настроени срещу адвокатите остава сами да се оправят в ситуации, при които чичко паричко ги разиграва, както си иска!

Анонимен
Анонимен
27 май 2024 15:41
Гост

Трагично е това. Толкова им е нивото де.

Анонимен
Анонимен
27 май 2024 15:41
Гост

Ма вие какво искате, бе? Нивото мислите, че е високо ли? Еми не, не е. При положение, че има една камара университети, които преподават право, какво очаквате?

Чинковски
Чинковски
27 май 2024 15:45
Гост

Като се говори в последно време, че университети в страната са много – хората се сърдят. Минерология знаете ли колко хора ходят да учат? 10 човека, някои от тях се явяват само накрая на семестъра. И това защо се учи? Като няма желаещи. Всички се изпозаписаха да стават IT, защото все още се търсят такива, което обаче също ще е до време. Преди това всички се записваха да са графични дизайнери, въпреки, че нямат и грам естетическо мислене, но защото работата била „добре платена“ и „лека“. Сега нивото е под всякаква критика, конкуренция много, но за да надцакаш колегата предлагаш… Покажи целия коментар »

Милушев
Милушев
27 май 2024 15:40
Гост

Е как да няма. Борба за пари, а морални ценности вече няма.

Йорданова
Йорданова
27 май 2024 15:40
Гост

Еми има. Вие сега ли разбрахте?

Дисципките срещу адвокати-в независим орган!
Дисципките срещу адвокати-в независим орган!
27 май 2024 15:37
Гост

Крайно време е дисциплинарнонаказващата дейност срещу адвокати да бъде ИЗВЕДЕНА от адвокатурата в независим орган, извън адвокатурата с цел обективност, адвокатурата директно отгакзва да проверява твърдения за провинения срещу адвокати, дисципките срещу адвокати са по правило за…неплатен членски внос, и за почти нищо друго. Текстът на чл 134 отКонституцията не е пречка ДИСЦИПЛИНАРНОНАКАЗВАЩАТА ДЕЙНОСТ срещу АДВОКАТИ да бъде изведена от адвокатурата в независим орган. В момента-реакцията на адвокатурата е позиция на щрауса при нарушения на адвокати. Никаква реакция, изключенията потвърждават правилото. Да не коментирам гаврата на една колегия, която въведе НЕЗАКОННА ТАКСА ОТ 50 лв ,ако гражданин подаде сигнал срещу… Покажи целия коментар »

Брус Ли
Брус Ли
28 май 2024 1:28
Гост

Прощавай, в коя „дисципка“ адвокатите да се оплакваме от клиенти?

до 28 май 2024 1:28
до 28 май 2024 1:28
28 май 2024 3:19
Гост
Михайлов
Михайлов
27 май 2024 15:28
Гост

Относно правото „водачите да отказват тест“, то е следствие от българската Конституция и няма как закон да ѝ противоречи, но в прокуратурата не желаят да работят, там са мързеливи хора и винаги има едно очакване, обвиненото лице да им съдейства. Няма как да стане дърта чанто. Знай си мястото и си затваряй устата!

Пеналист
Пеналист
27 май 2024 15:23
Гост

Прокуратурата ще се сезира ли за мафиотския кръг за изпълнение на поръчки в самата прокуратура, или там нямаме „хора, които лъжат“ ???? Иде ми наистина много цинично да се изразя по отношение родителя от женски пол на всички тия прокурорски уроди, които са част от едно семейство, несъвместимо със съдебната система. Илиянка ще се усети ли малко да внимава с тона, че няма да е приятно един ден, когато тя самата е от другата страна, защото тази бъдеще в прокуратурата няма, до 5 години ще иска и тя, като ПОЗОРА с каскета адвокат да става … само че никой няма… Покажи целия коментар »

Чистач в мол
Чистач в мол
27 май 2024 15:42
Гост

Аргумент, ала „що вие биете негрите“. В статията се коментира адвокатурата, и отговорът ти-ама и вие от прокуратурата не сте света ненапита вода е логически некоректен аргумент.

Твои прегрешения не могат да бъдат извинени, заради това,че вестоносецът също има други прегрешения.

Йорданова
Йорданова
27 май 2024 15:46
Гост

Прието е на ниво държавна политика там да има наши хора и да лъжат. Следователно за държавата и тия дето трябва да оказват някакъв контрол това не са лъжи.

СГП Е ПОЗОР !!!!!
СГП Е ПОЗОР !!!!!
27 май 2024 15:20
Гост

И като се трогне ВАдвС, ама едно такова миличко ще му стане, особено като чуе наглият популистки речетатив на прокурорчетата от ССемейството, та ще цъфне …. ПРБ Е ПОСМЕШИЩЕ!!!