Бившият кмет на Варна Иван Портних отива на съд за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. От окръжната прокуратура в морската столица съобщиха, че са внесли в съда обвинителен акт срещу Портних и още двама души.

Бившият кмет на Варна ще отговаря за това, че е допуснал да бъдат замърсени водите и това е довело до немаловажни вреди за околната среда. Портних е обвинен също и за това, че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

До обвиненията се стигна, след като през 2019 г. преминаващ кораб скъса колектор на ремонтирания канализационен тръбопровод, който трябва да свързва кв. „Аспарухово“ с пречиствателната станция в село Тополи през Варненското езеро. Причината за инцидента беше в това, че колекторът не е бил закопан под дъното на езерото.

Останалите подсъдими с Портних са Ботьо Табаков и Цветанка Барбушева. Табаков е управител на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Цветанка Барбушева е от същата фирма, като е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта за нова тръба. Двамата са подсъдими за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е от 10 до 20 години затвор.

От прокуратурата посочват, че разследването е на Националната следствена служба, започнало е през 2020 г., а внесените в съда материали са 114 тома.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
wynfisoxudivog
wynfisoxudivog
05 декември 2023 22:10
Гост

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.–– http://gg.gg/ketox

Апостола
Апостола
04 декември 2023 16:15
Гост

Няма да го осъдят този кмет, а и всички други власт-ползващи бандити, докато не сменим системата , за съд само от 12 броя съдебни заседатели и докато не направим и народния ре-подбор на съдиите и прокурорите , с който да разкараме в огромен процент досегашните и не си изберем нови, порядъчни съдии и прокурори . ……………….. В САЩ щатските съдии са 30 000 броя , ама са 335 милиона население – т.е. те са с 50 пъти повече население от нас . И , ако караме по тяхните стандарти би трябвало да имаме 50 пъти по-малко съдии от тях –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 19:49
Гост

ChatGPT и други подобни от т.нар. ИИ (изкуствен интелект) постепенно ще направи излишни магистратите, а и повечето адвокати, и ще изкорени изцяло корупцията в съдебната система, и което е не маловажно- ще има компетентни, справедливи и безпристрастни съдебни решения. Вече има такива пилкотни проекти в съдебната система на други държави и то с по-голям успех от очаквания. По разбираеми причини у нас нещата ще се случат най-накрая, т.е. пак ще сме последни в класацията. Но по-добре късно, отколкото никога.

Апостола
Апостола
04 декември 2023 20:07
Гост

Прав сте , натам вървят нещата, но все пак по отношения на на хората, каквото ида реши изкуствения интелект , в крайна сметка все още се прилагат от други хора и по-добре е те да бъдат 12 броя броя съдебни заседатели, случайно избирани за по всяко едно дело от всички неосъждани за умишлени престъпления граждани, живеещи на територията на компетентността на съда, навършили най-малко 27 години и не по-възрастни от 76 години, при спазване на съотношението в страната между мъже и жени и пропорциите между възрастовите групи, … отколкото един двама съдии , който никой не е избирал . ……….… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
05 декември 2023 7:05
Гост

Не – ще е много интересно, „изкуствен интелект“, обаче – ако решава приятно делата, а той не може – поне засега.

Понеже има и психиатрия като отделен клон на науката, „изкуственият интелект“ наподобява на някои психични болести – най-вече шизофрения – налице е у пациента блуждаеща мисъл, словесна салата – изречението не означава нищо – макари граматично да е правилно, цялото изказване е нелепо.

Досега рядко съм виждал – а и изобщо не съм виждал решения – да са объркани смислово.

Красимир Косев
Красимир Косев
04 декември 2023 21:01
Гост

„пилкотни проекти“ ще има казваш?
Хубаво е да си поне средно грамотен за да пишеш в тоя форум. Да не би да си кадър на Югозападналия Харвард?

Апостола
Апостола
04 декември 2023 21:33
Гост

Човекът е допуснал техническа грешка, вместо „пилотни“, каква е тази злоба , заради мнението му ?

Адвокат
Адвокат
05 декември 2023 7:01
Гост

Радой Ралин навремето се е бъзикал с адвокатите, после – му се наложило да урежда наследствен проблем и – те го отрязали колективно.

Нема за теб врътки, нема никакви фалшиви движения, ползвай си „изкуствен интелект“.

Радой Ралин се е подигравал на адвокатите – че са паразити, като това не е точно така и изобщо не е така.

какъв изкуствен интелект, като – по закон е определено – да са съдии, мечтатели.

Адвокат
Адвокат
04 декември 2023 16:13
Гост

Имам алергия към такива обвинения. Портних – агроном ли е, мелиоратор ли е, хидролог ли е, инженер ли е. Откъде да знае колко е нужно – за да се закачи колектора. Има БДС – ако е точно – съгласно изискванията – стандартите. Почват някакви странни обвинения – документна измама, ма на съдържанието ли, верно ли – това е по-скоро една застрахователна щета. При това състояние на правото и науката – когато лекциите казват едно, но – практикуващият юрист е в Средновековието, нямам думи. По-скоро – не би трябвало да има кандидати за длъжност – „кмет“. Предвид – сигурното осъждане след… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
04 декември 2023 16:16
Гост

Ами те американците са го измислили . Съд само от 12 броя съдебни заседатели , а не от съдии . Т.е. съди те народа, а не съдията ……. ……….. За решаването и на този проблем няма нужда от промени в конституцията, а и него можем да го решим веднага и без да имаме конституционно мнозинство, като с промяна на НПК (наказателно-процесулания закон) въведем институцията на Голямото жури от 18 (осемнадесет) броя заседатели . ……….. Това са осемнайсет човека избрани също като съдебните заседатели на случаен принцип от всички граждани, живеещи в района на съответния съд и отговарящи на условията за… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
04 декември 2023 16:59
Гост

Не е агроном, не е мелиоратор, обаче е кмет и носи отговорност за всичси нередности в общината. В конкретния случай става въпрос за това, че Портних е знаел за замърсяването и месеци наред това е било крито, въпреки че във водата влизат хора да се къпят и се лови риба. Поставил е животът и здравето на хората в опасност въпреки че е бил уведомен до какво може да доведе това. И това са само част от безумията на Портних, злоупотребата с публични средства някак не е била забелязана от прокуратурата, нито неизгодните сделки с общинска собственост, нито лошото управление на… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
04 декември 2023 17:46
Гост

Но той е избран, не за да носи отговорност буквално – то това означава невъзможност.

Избира се следващ кмет, който да свърши работа. Къде има задължение да следи нивото на река Дунав.

Аз явно съм увреден като адвокат, но – аз не виждам, как може да натовариш някого, с 3-месечна предизборна кампания, нито знае дали ще стане кмет – нито нищо. Натоварваш го – да има познания.

Еми – няма.

Никъде няма разписано – кой политик какво.

Действително е така, ако е шофьор – знае, червен светофар, така, така, а кметовете нямат шофьорски курс.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 16:02
Гост

Вълнуващо. Но в България никога такива, като него, не са виновни

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 16:02
Гост

Ще следим с интерес

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 16:02
Гост

А за Фандъчка кога?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 16:02
Гост

Важното е какви доказателства има. Пак ще иска да си измие ръцете, както в София Фандъкова

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 16:01
Гост

Добра новина. Но важното е и да се докаже, че е виновен. Защото несъмнено е.

Динко
Динко
04 декември 2023 16:01
Гост

Варна ликува

Иванов
Иванов
04 декември 2023 15:50
Гост

Халал даму е. Най-малкото, за което може да бъде съден

Анонимен
Анонимен
04 декември 2023 15:56
Гост

за да бъде оправдан, хайде на бас.

Мавродиева
Мавродиева
04 декември 2023 15:50
Гост

Освен него и много други трябва да идат на съд за безстопанственост. Но все от някъде трябва да се почне, нали?

Marina
Marina
04 декември 2023 15:49
Гост

Публична тайна във Варна е, че Портних е наркоман. И те го държаха мандат за кмет. Какво да очакваме.

Ставрев
Ставрев
04 декември 2023 15:49
Гост

Така и трябва