Президентът Румен Радев обяви, че още от днес започва срещите с потенциалните служебни премиери за съставянето на бъдещото служебно правителство, след като „Има такъв народ“ (ИТН) получиха и веднага върнаха неизпълнен и третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

„Радваме се, че тази 9-месечна агония приключва. Ние през всичките девет месеца декларирахме, че това управление е порочно и трябва да се отива на избори и там да решава суверенът. Ние мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация. Благодарим за доверието, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще я върнем празна с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното за България“, каза зам.-председателят на ИТН Ивайло Вълчев и върна папката на президента, като преди това подчерта, че в партията му разбират трудната ситуация, в която бил поставен държавният глава „с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията“.

„Споделям вашето убеждение, че един от най-големите пороци на отиващото си управление беше драстичното разминаване между думите, изречени преди и по време на изборите и сглобката, която се сътвори впоследствие, и искрено се надявам, че начинът, по който всичко това свършва, и с реквиема, който вие поставихте на това управление с връщането и на третия мандат, това ще послужи за един урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори, и за правенето на точно обратното след тях, винаги се плаща цена“, заяви Радев.

След това той обясни, че следва „традиционното кафе с партиите“, а след него започва веднага среща с всички потенциални министър-председатели.

„Днес, утре, ако се наложи и през почивните дни. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официални визити в чужбина. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен“, заяви Радев.

След последните промени в Конституцията президентът не може сам да избира кой да е служебен премиер, а изборът му е ограничен между председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев (или подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков), председателя на Сметната палата Димитър Главчев (или заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров) и омбудсмана или неговия заместник. Тъй като омбудсманът Диана Ковачева трябва да встъпи като съдия в ЕСПЧ след по-малко от месец, мястото на служебен премиер можеше да бъде заето от заместничката ѝ Елена Чернева, която обаче вчера изненадващо подаде оставка.

Всеки от изброените обаче може да откаже поста и в основния закон не е уредено какво следва в такъв случай.

Вчера президентът съжали и остана изненадан от оставката на Чернева, като подсказа, че тя е била фаворит за служебен премиер, защото не е свързана с партия. Междувременно пък днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не иска постът да бъде поет от председателя на парламента Росен Желязков и от шефа на Сметната палата Димитър Главчев и помоли президентът да не ги избира.

„Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не, че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво“, коментира Борисов.

На въпрос за възможна конституционна криза, ако никой от възможните служебни премиери не приеме да заеме позицията, лидерът на ГЕРБ прехвърли отговорността към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил“, заяви Борисов.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­Г­о­р­е­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­и­ч­­­е­­т­а­­­ ­­в­и­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­­­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?95969

helpful
helpful
28 март 2024 21:30
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 14:15
Гост

Едва ли ще има криза, ще се разберат, но за в бъдеще трябва много сериозно да се мисли като се гласува, защото изпращането на хора като Славов, Иванов, Атанасов води до по-големи проблеми, отколкото да ги разрешава, съдебната им реформа е с ЕДНО положително становище, така че да не спекулират ко са направили, целта винаги е била една за ППДБ овладяване на прокуратурата, но за съжаление с аматьорщина не им се получават нещата засега.

Ad nauseam
Ad nauseam
28 март 2024 13:13
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 март 2024 12:48
Гост

Очевидно силите на НЕкоалиционните партньори им стигнаха „само“ да променят “ Конституцията, но не и да образуват мнозинство, излъчило правителство за един 4-годишен мандат, макар и с ротация, което говори достатъчно за политическата воля на държавния „елит“ у нас, стигаща единствено да обслужи нечий чужд интерес.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 12:32
Гост

Следва хаос, безвремие и дълго работещ служебен кабинет! сегашният ВСС не може да избере нови главен прокурор и нов шеф на ВАС. ще има дълго време И.Ф.-та на всякакви органи и постоянни избори, докато изродите от пп/ дб не бъдат разкарани, поради вече доказаната им вредност за България.
НЕ КАЗВАМ, че Герб/дпс са стока, но те не могат да бъдат преодолени на този етап. Протестърите се доказаха като недалновидни платени неможачи и трябва да бъдат разкарани, а можеше да накарат статуквото да се съобразява с тях. Губещ /както винаги/ е НАРОДЪТ!

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 15:10
Гост

Да страда. 13 години безропотно търпя бащицата да се разпорежда със собствения му живот, а когато имаше някакъв дори минимален шанс да го махне, гласува пак за него и за Слави Трифонов, защото много му харесва „Едно Ферари с цвят червен“. Всеки народ си заслужава управниците – и българският и руският и американският.

пълна реформаторска каша
пълна реформаторска каша
28 март 2024 12:16
Гост

Какви неадекватници са всичките ППДБГЕРБДПС. Оказаха се тотално некадърни да направят работещо правителство,а докато работеха- създаваха само хаос.Всеки закон се редактираше по 8 пъти след приемането му,ВСС,ИВСС,куп комисии и прочее работят с изтекъл мандат.Нищо.пълна нула. Попълниха единствено квотата в КС, и то така,че по-добре да не я бяха попълвали. А за капак орязаха правомощията да на президента,та да не е ясно дори как ще се състави и ще има служебно правителство.А за капак се постараха да го поставят пред свършен факт и липсващ избор за служебен премиер. Ако държавицата все креташе някак,сега е вече в пълен хаос. От кашите на… Покажи целия коментар »

Mary
Mary
30 март 2024 12:34
Гост

В хаос се краде най-лесно!

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 11:48
Гост

Егати простотията

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 11:48
Гост

Циркаджийщина

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 11:47
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 11:47
Гост

Всички псевдопартии, като ИТН са подлога на ДПС

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 11:47
Гост

Ще ви отнеме мноооооооооооооооооооого време, но ако ви се занимава и някъде в мрежата има архивни предавания на Шоуто на Слави можете да видите колко точно пъти Слави се е гъбаркал с ДПС, Доган. Почти не го е правил. Правете си сметката от къде му влизат парите. И това съм го чувал от хора от екипа му. На една маса викам, че според мен Слави се финансира от ДПС. Момчето ме дръпна вънка и вика – ти това от къде го знаеш? Викам еми така си мисля, от това, което гледам по ТВ и си правя изводи. Еми вика няма… Покажи целия коментар »

Г.А.
Г.А.
28 март 2024 13:15
Гост

Публична тайна е още, когато създаде „Няма такава държава“, че парите дойдоха от ДПС-то и после те почнаха да се отблагодаряват като прецакаха да съставят правителство първия път, после втория път като разтуриха кабинета на Киро Умното, сега действат винаги в координация с партията-майка.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 11:45
Гост

Да, а сега сушаме по ТВ как Тошко тъпото реди глупости в национален ефир. И само в устата са му ПП, ДБ. Вече спряха и те да плюят по ГЕРБ./ А почнаха цялостно политическата си кампания, а и преди нея, с плювки по ГЕРБ. Сега вече няма Борисов. Само ПП и ДБ са им в устите. Защото просто сте една подлога на ДПС

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 13:35
Гост

Абе Христо Иванов май пак активира старата плоча предизборно в интернет пространството…, ама дали пък не се изтърка вече?!

Ангелинов
Ангелинов
28 март 2024 11:44
Гост

Това е само за да се изчетка ИТН, а и Слави е голяма подлога на Радев. Инае е ясно, че ИТН няма как да състави каквото и да било освен тъпо комичен скеч.

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 13:51
Гост

Последно- на Радев или на Доган е подлога Слави…щото и за човек на Тръмп се носят слухове

Demirev
Demirev
28 март 2024 11:43
Гост

Да се надяваме, че изборите ще са две в едно

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 12:26
Гост

Надявай се и ВЯРВАЙ!!! :))))

Къртев
Къртев
28 март 2024 11:43
Гост

Избора за служебен премиер се е свел до хора на ГЕРБ и и ДПС и само един на ПП/Дб

КЪРТИЦАТА
КЪРТИЦАТА
28 март 2024 13:19
Гост

Свел се е единствено и само заради подлогите на ПосолствоТо!

Кирчовците които пристанаха ПАК на Бацунята и припознаха Шиши в името на 💰. Това е, друго няма. Освен че са подлоги на янките /в евроатлантическо мнозинство/ – продажни и некадърни галфони.