Да се образува дисциплинарно производство срещу съдията от Административен съд София-град Маргарита Немска. Такова предложение до Съдийската колегия е отправил Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). То е внесено в кадровия орган на 5 юли.

Не е ясно какво нарушение според ИВСС е извършила Маргарита Немска. Предложението на ИВСС ще бъде обсъдено на заседанието на колегията във вторник – 23 юли.

Последно името ѝ попадна във фокуса на общественото внимание във връзка с групата за влияние в съдебната система на покойния Мартин Божанов-Нотариуса.

На 9 април при изслушването си във временната комисия по случая Нотариуса, която беше сформирана в 49-ия парламент, главният инспектор Теодора Точкова заяви, че Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проверяват произхода на парите на съдийка, която живее на съпружески начала със съдружник на Мартин Божанов-Нотариуса, защото разходите им многократно надхвърляли доходите.

Точкова не спомена името, но тогава се появиха информации, че става дума за Маргарита Немска и съпругът ѝ адвокат Емил Писков, които са купили имот, изтеглили са кредит, взели са автомобил на лизинг и са плащали обучение на дете през 2022 г.

Връзката на съдия Немска с Божанов е именно през съпруга ѝ Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), свързано с разкритията на манекенката Ивайла Бакалова, която записа разговор с Божанов, а в него той обясняваше, че излизането от ареста на съпруга на Бакалова би струвало поне 100 000 евро.

Пред депутатите Теодора Точкова каза, че е извършен анализ на информацията дали свързано с магистрат лице е съдружник на Божанов, доколкото двамата са ползвали общ офис. Така в ИВСС проверили и имуществените декларации на съдията.

„Стана ясно, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг на автомобил, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрата и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна“, посочи тогава Точкова, като подчерта, че инспекторатът може да прави само съпоставки на декларираните обстоятелства и вписаните в регистрите.

„Установихме, че е налице разлика между приходи и разходи на магистрата и свързаното лице и тъй като не можем да извършим проверка за произход на средствата, изпратихме сигнал до НАП и КПК, които имат това правомощие“, обясни тогава главният съдебен инспектор.

Според публикация на bird.bg през 2022 г. съдия Немска и съпругът ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона на стойност почти един милион лева. Справка от испанския имотен регистър и проверка на АКФ на място са показали, че имотът е в централната градска част в луксозна жилищна сграда и към момента се ползва.

Теодора Точкова каза още, че ИВСС се е самосезирал и е започнал проверка за почтеност, независимост и накърняване престижа на съдебната власт.

Покрай скандалите около Нотариуса и „Осемте джуджета“, свързан с кръга за влияние в съдебната власт около Петьо Петров-Еврото, инспекторатът се е самосезирал и е започнал проверки на общо 10 магистрати, каза още Точкова, без да споменава имената им. Тя уточни само, че става дума за проверки за почтеност, нарушаване на независимостта, оказване и поддаване на влияние и за накърняване престижа на съдебната власт.

„Ще проверим поведението на десетима съдии и прокурори, за които в медиите се споменава за неприемливо тяхно поведение. По отношение и на тези десетима магистрати извършихме анализ на декларациите им от 2016 г. до 2022 г. и при тази проверка и анализ не се установи разлика между доходи и разходи на тези магистрати и свързаните с тях лица“, посочи главният съдебен инспектор.

Резултатите от тези проверки не са огласени, като не е ясно дори дали са приключили.

По време на изслушването си от временната комисия Точкова каза още, че в ИВСС не са постъпвали сигнали за влияние върху магистрати, които са членували в SS-клуба на Нотариуса. Тя подчерта, че в публично изнесената до момента информация не е станало ясно кои са посещавали клуба и в какво се изразява неприемливото им поведение. Точкова каза, че още през февруари е поискала тази информация от градската прокуратура, която води разследване по случая, а на 15 март е било разрешено на инспекторите да се запознаят с материалите, но не и тези с класифицирана информация.

Временна комисия за изясняване на фактите около групата на Нотариуса беше създадена и в сегашното Народно събрание. Първото заседание беше проведено вчера като на него бяха изслушани отново представители на Антикорупционния фонд, чието разследване осветли както този случай, така и казусът с „Осемте джуджета“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юли 2024 15:04
Гост

Не се наядоха тези с пари и изглежда, ще сравнително високото заплащане в съдебната власт е крайно недостатъчен стимул за качествено, безпристрастно изпълняване на служебните задължения на магистратите, колкото и да го изтъкват като мотив при увеличението на възнаграждението им. Нужна е кардинална промяна в подбора на кадри в системата, които не са мотивирани да работят основно за пари и кариерно израстванe, съответно да избиват комплекси в съдебната зала, ами да се дава път на по-кадърни личности със съзнание за отговорност и желание да правораздават по вътрешно убеждение. Лошото е, че и т.нар. реформатори не са нещо различно от заварените,… Покажи целия коментар »

Реформи ли?
Реформи ли?
19 юли 2024 15:27
Гост

Като начало е добре възнагражденията на магистратите да са еднакви, независимо от нивото, в което работят. Защото няма нито една причина във ВКС и ВАС да вземат много повече, в сравнение с колегите им, които се трепят из районните съдилища. Така поне заплатата няма да е причина да се чудят как да се докопат до върховните инстанции. Иначе по въпроса, как ще се гарантира качество на самите магистрати, съм скептик и с всеки ден скептицизмът ми се задълбочава все повече. А с установяването на несменяеми членове на ВСС и с напъните за законодателни и съдебни реформи, провеждани от некадърни и… Покажи целия коментар »

---
---
19 юли 2024 17:43
Гост

Няма как вйзнагражденията да са еднакви . Това е безумие. Нито качествата , нито знанията , нито отговорността на всички магистрати на различни инстанция е еднаква . Вие да не сте отрайонен съд ? Дори не знаете колко не знаете.

Стоил
Стоил
19 юли 2024 14:07
Гост

А мамин Делиянчо кога?

Мишо
Мишо
19 юли 2024 14:09
Гост

Този е с имунитет в момента.

Кирил
Кирил
19 юли 2024 13:55
Гост

Не е добре ако разходите им многократно надхвърляли доходите.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 12:41
Гост

Това, което разбрах, че „нарушението“ й за сега е защото съпругът й е адв.Писков. До колкото ми е известно, няма забрана магистратите да са в брак с адвокати, да притежават луксозни имоти, а така също и да са саможни, както магистратите, така и съпруг. Защо да е задължително магистрата да формира доходи само от заплата, нали може наем, продажба и пр. ИВСС да не учаквят това да са ной-бедните хора. Страшни подмазвачи и нагаждачи са от ИВСС, да вземат пример от ВАдв.С, които нищо не направиха на Атанасов и Писков, а ИВСС очите на Немска ще избодат.

Така е.
Така е.
19 юли 2024 15:22
Гост

Ами както е написано, човек наистина всичко може да си реши.
Непрофесионално е това.
А що обезщетения платихме, като данъкоплатци, с разни несъстоятелни обвинения и писанки тук и там. Дано това не е поредното.

Димитрова
Димитрова
19 юли 2024 17:53
Гост

Абе какво се правите на „ни чул, ни видял“. Става дума за проверка, каквито трябва да се правят редовно, когато има подобно несъответствие. Освен това, никой не оспорва, че дохода на един магистрат може да се формира от много източници, както и дохода на адвокат. То аслъ на адвоката не ще да е от работа! Но когато си в близки отношения с хора, като „Еврото“, „Нотариуса“ и прочие, и си купуваш апартамент за един милион, проверката трябва да е до дупка. И най-после да видим поне двама, трима в затвора, ефективно и за по 5, 6 години. Иначе „превенцията“ e… Покажи целия коментар »

Защо пишете тогава, като не знаете?
Защо пишете тогава, като не знаете?
19 юли 2024 12:15
Гост

„Не е ясно какво нарушение според ИВСС е извършила Маргарита Немска.“
Което означава, че от статията няма смисъл. То липсва поантата.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 12:28
Гост

Разходите ти да надхвърлят с един милион приходите, твоите и на мъжа ти, си е добра поанта за противоправно поведение, особено когато най- близките ти са Марто Нотариуса и жена му.

Защо пишете тогава, като не знаете?
Защо пишете тогава, като не знаете?
19 юли 2024 15:20
Гост

Не е лошо да се поства първо официална информация в една статия. Те, клюкините, после е ясно, че ще си дойдат. В случая в статията си липсва най-важното и така е безсмислено, самата тя е като клюкина.
А ако приходите надхвърлят с множко разходите си влизат данъчни, установяват го официално и ми съставят РА. Не си решаваме въпросите с недомлъвки из нета.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 15:32
Гост

Техническа грешка, исках да напиша „разходите надвишават приходите“ – но все едно – това нека се първо установи по съответния ред и то по отношение на този, за когото е статията. Понеже дори РА се съставя на конкретното ФЛ. Не на семейството. Нямам против да си понесе отговорността, но нека първо сме наясно какви са обвиненията и как е установено това.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 15:29
Гост

А къде са данъчните при това положение?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 16:24
Гост

Явно не си от съдебната система, иначе щеше да знаеш, че дисциплинарните производства се гледат при закрити врати и информация по тях не се разгласява. Затова може само да се предполага за какво е предложението. И мисля, че е достатъчно описаното в статията, за да се сетиш. Да не говорим, че ИВСС е тъмна дупка

---
---
19 юли 2024 17:55
Гост

Инспекторите няма планове за разгласява сведения по незавършени проверки. ЧЕТЕТЕ НОРМАТИВНА УРЕДБА ..

---
---
19 юли 2024 17:57
Гост

ИНСПЕКТОРАТЪТ няма право да разгласява незавършени проверки.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:43
Гост

Дреме ѝ на шапката. Явно семейството са изкарали достатъчно пари и може да се премести в Барселона

Доцент
Доцент
19 юли 2024 18:05
Гост

Точно! И правештите тепърва кариера, имат добър пример който да следват. Взимаш рушвети, решаваш несправедливо съдби, богатееш, пенсионираш се, държавата ти дава и 20 заплати на изпроводяк, избирате си или си купувате с четвъртия съпруг, остров, и отивате да си похарчите парите другаде, обидени от пособни писания и с презрение към тоя беден народ!
Има такава държава!

Доцент
Доцент
19 юли 2024 18:08
Гост

….правещите. Промених думата в последния момент и се получи компилация от две! Но забелЕзах, нали съм доцент!

кака сийка
кака сийка
19 юли 2024 11:42
Гост

На това му се вика дисциплинарка по сватовство. Няма данни дали тя е правила нещо нередно. Ще бъде интересно какво ще е развитието.

Наблюдател
Наблюдател
19 юли 2024 11:41
Гост

Сериалите около Еврото и Нотариуса вече са обявени за приключени и нови сезони не са предвидени.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:44
Гост

Не съм убедена. Може да стане като Дързост и красота:)

:) :) :)
:) :) :)
19 юли 2024 13:05
Гост

Брук беше бременна, като влязох в казармата, като се уволних, още не беше родила 😉

Математик
Математик
19 юли 2024 13:59
Гост

По- лошият вариант е да не сте се виждали 10 месеца, а тя да ти е родила дете.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 14:00
Гост

Ами накрая казармата беше шест месеца- ако си хванал промоцията няма как да е родила Брук в този период

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:41
Гост

То да е само Немска. А останалите?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:40
Гост

Инспекторатът предлага ВСС разполага, да видим дали ще образуват.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:40
Гост

Е, ясно, че е за това дисциплинарката, ама малко странно, че са се решили.

123
123
19 юли 2024 11:40
Гост

E, те за кръга на Еврото са по-внимателни.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:42
Гост

Не е странно. След като ИВСС години бездействаше, сега е решил малко да измие очи. Ама гурелите остават