Започва внедряването на софтуера за транскрибиране на глас в текст (voice-to-text) в съдебната система. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС), който прие и резултатите от проекта „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст (voice-to-text) и съпътстващи системи за обработка“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ) с ръководител Даниела Марчева и който приключва на 1 октомври.

Днес тя обясни, че проектът вече е приключил, изграден е софтуерът, качен е на сървърите на ВСС и са направени необходимите тестове. Резултатите от тях са повече от добри – 91.8% разпознаваемост на съдебната терминология, независимо че малко варират според дикцията и интонацията.

След като софтуерът бъде внедрен в съдебната система, екипът по проекта ще обиколи апелативните съдебни райони, за да обучи магистратите и служителите да работят с него. Предвижда по 2-3 дни обучение на апелативен район.

Считаме, че сме се справили повече от възможното и с известна гордост представяме проекта. Съдебната система ще е първата, която има изграден изкуствен интелект и ще работи с него“, каза днес Марчева.

През 2019 г. ВСС реши да разработи софтуер voice-to-text (виж повече тук). Проектът започна през 2020 г., но осъществяването му се забави заради пандемията и много сериозните изисквания за техническите спецификации.

С помощта на системата магистратите, вместо да набират актовете си ръчно, ще ги диктуват и веднага ще получават автоматично набран текст. След това ще има възможност за преглед и редактиране, преди актът да бъде качен в информационните системи, ползвани от съдилищата и прокуратурата.

Екипът избра авангардна технология – дълбоки невронни мрежи, което е тип изкуствен интелект, който непрекъснато ще подлежи на самоусъвършенстване. Т.е. когато програмата бъде внедрена, тя ще може да се надгражда. Всеки потребител ще има възможност сам да обучава софтуера – с начина на произнасяне на определени думи, с добавянето на такива и т.н.

Очаква се voice-to-text да спести 60% от времето на магистратите и служителите, отделяно за технически дейности, което трябва да доведе до бързина, качество и по-висока квалификация на съдиите, прокурорите и служителите.

След внедряването на програмата в съдилищата, тя ще бъде предоставена на над 640 държавни институции, които вече са заявили, че искат да работят с нея. Сред тях са Народното събрание, Министерският съвет и МВР. Тези институции ще имат възможност сами да обучат софтуера на специфични за тях изрази и термини.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:51
Гост

­­­Г­о­­р­е­­­щ­и­­ ­м­­­о­м­­­и­ч­­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­­ч­­а­к­в­а­­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90098

Леля Марче от Балкана
Леля Марче от Балкана
02 октомври 2023 18:41
Гост

Доколкото познаваме Марчето доста се съмнявам в тази система. Няма нужда да обяснявам, каква е Марчето всички синя знаят – оле , мале. Не дай Боже , сляпо да прогледа … някой да и обясни на Марчето, че по Конституция магистратите са и следователите а не само съдиите родом от Златоград ех провинциооооо . Какво ли разбира една посредствена бивша чиновничка промушила се за съдия.

П.m
П.m
30 септември 2023 19:32
Гост

Страхотна новина. Браво, много авангарден проект, буквално твори история, което много ме изненадва. Само този проект е достатъчен да осмисли съществуването на настоящия състав на съвета. Право в десетката.

Мутафова
Мутафова
30 септември 2023 19:34
Гост

Ами то след ЕИСС каквото и да се направи все ще е на светлинни години. Няма по-идиотска система от тази, вервайте ми.

Guy Fawkes
Guy Fawkes
02 октомври 2023 22:37
Гост

Не бързайте да се радвате, дълбоко се съмнявам, че нещо ще бъде направено както трябва , съдейки по това, как се разви историята с ЕИСС. В калпавата им деловодна програма е вграден текстови редактор от миналия век, вече трета година я дооправят и все още не бива. Например днес три часа не работи, а един Господ знае какво ще се разбере след пет години ползване. Хубаво би било да има глас към текст, но мога да направя обосновано предположение, че ще е свършено пак по същия калпав начин, както направиха и ЕИСС, защото ВСС не работи с тези програми и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 13:26
Гост

Наказателните процедури в Страсбург, Люксембург и всеки международен арбитраж срещу българските институции, нарастват все повече. Не знам от къде им идва самочувствието и увереността на повечето „съдии“, когато е обществена тайна, че цял живот са на хранилката и живеят на гърба на данъкоплатците? Отделен е въпроса и за това дали са достатъчно компетентни в областта си?

pleatuek
pleatuek
30 септември 2023 12:10
Гост

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. –– https://mub.me/handy

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:46
Гост

Крайно време е на Марчева и с-ие да им инсталират изкуствен интелект и софтуер от ПосолствоТо.

Настоящите са остарели.

Драг
Драг
30 септември 2023 12:10
Гост

Май ти плачеш за инсталация, ама си с фабричен дефект и няма да помогне.
Тъпанарското ти мнение показва безсилие и злоба. Пий си транквилантите:-)

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:45
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Законно ли е фондация да краде ток?
Законно ли е фондация да краде ток?
30 септември 2023 6:45
Гост

Офтопик, без връзка с темата-да попитам. Законно ли е фондация за джендър инициативи, в която участват лица, близки до властта, да краде ток. Случаят е изнесен в медиите(но не и в националните телевизии-там е пълно мълчание и цензура). Фондацията е осъдена от граждански съд да плати откраднатия ток-около 8000 лв. Вероятно ще го платят, а може би вече са го платили-доброзорно-след акт на граждански съд. Въпросът-е дали кражбата се амнистира, ако бъде патено откраднотото? И отговорът е твърдо нье. Плащането на откраднатото-доброволно, или както е в случая-доброзорно-след съд не заличава наказателноправните последици.Дори не е смекчаващо вината обстоятеслство-защо ще се случи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 8:19
Гост

В медиите се твърди,че фондацията си е платила тока коректно, а въпросната статия в периферен сайт не отговаря на истината с фейк заблуждава публиката.
Лекс бг може да трие непроверени читателски мнения.

Браво
Браво
29 септември 2023 21:27
Гост

Браво –
Тошко отърва се от линч
Някой получиха голямата пара и си изплатиха кредита.
Абсолютно не нужно нещо-но Марчева бая напира.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 19:08
Гост

Цялата съдебна система в България е прогнила. Абсолютно безсмислено изхарчени средства от парите на данъкоплатците. Първо да сменят всички във висш съдебен съвет и висш адвокатски съвет, има хора които са там от 100 г. Абсолютна номенклатура. Имитация на дейност.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 14:32
Гост

В СГС в 1 стая са по трима съдии. Младшите – и по повече. Как ще се случва паралелното диктуване и няма ли съдиите да си пречат? За секретари и деловодители да не говорим.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 15:31
Гост

Аз се чудя докога актовете, особено големи решения, трябва да се пишат, респективно – диктуват, в кабинетите? Работата на съдията е резултатна, той дължи произнасяне с определен акт в определен срок, а непрестой в кабинет определен брой часове. Лично аз нямам нито един забавен акт, издаден след месечния срок от обявяване на делото. Пиша си вкъщи на спокойствие. Не съм технически неграмотно лице. Мога да си ползвам апис. Мога да имам достъп до цялата папка на делото в електронния му вид. Би следвало да мога да издавам и електронни актове, което като никак не изисква престой в кабинета. Войс-ту-текст ще… Покажи целия коментар »

Някакво име
Някакво име
30 септември 2023 16:15
Гост

И това ли ти е големият резултат – че нямаш нито един забавен акт. А качеството? Или в онова институче още ви объркват ценностите? После решенията – не забавени, но забавни

Илиянн Колев
Илиянн Колев
29 септември 2023 22:20
Гост

Ларингофон

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 14:31
Гост

аз бих го внедрил и в съдебно заседание, за да бъдат протоколите съставени както трябва, а не сега кой какво чул, респективно, каквото му е казано да запише…

Да бе да
Да бе да
30 септември 2023 11:49
Гост

Ако се внедри и в съдебно заседание, голяма част от съдържанието на протокола ще е покъртителна, защото някои хора самостоятелно не могат да вържат едно нормално грамотно последователно изречение с подлог и сказуемо.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 14:19
Гост

А че той Войс-ту-текст много добре чува;-) Пробвайте го, може и да ви харесва, но се съмнявам. Неслучайно другите страни, които го бяха внедрили в съдебните си системи са прекратили използването му много скоро след внедряването. Освен това, тази система не е ясно преминала ли е съгласуването по чл.360б от ЗСВ!? Колко е сигурна? Съдии се съмняват, че им се нарушава тайната на „тайното“ съвещание от кабинета им до съдебната зала докато идат да прочетат присъдата, ами ако я издиктуват във Войс-ту-тест – тогава не се ли нарушава тайната на „тайното“ им съвещание след като тази система е съвсем външна!?… Покажи целия коментар »

Тодор
Тодор
30 септември 2023 19:23
Гост

В решението на смесените състави на ВКС и ВАС по жалбите против избора на нови членове на ВСС ясно е написано, че само инф.системи, които се използват за правораздавателна дейност, преминават съгласуване с министъра на ЕУ. Това съгласуване поначало е доста скандално, защото независимата съдебна система трябва да предоставя изходните кодове на изп.власт. Ясна е целта- да се докопат до модула за разпределение на делата. Това е заветната мечта, която вече си реализираха някои хора в парламента онзи ден.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 21:14
Гост

Ами който иска да бъдат „съставени протоколите както трябва“ да се съобразява какво и как говори. Отделен е въпросът дали знае как трябва…

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:30
Гост

Марчева най-сетне е решила да отчете дейност в иначе безсмисленото си пребиваване във ВСС, както и всички други. Един мандат не стигна. Добре, че КС продължи мандата до безкрайност, че иначе съвсем капо щяха да останат.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:07
Гост

Word (365 версия) от години е с бутон „диктуване“. Нямаше нужда да харчите милиони.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 7:23
Гост

Вярно ли?И доколко е качествено?И колко струва?Само питам.

ВКС
ВКС
30 септември 2023 9:34
Гост

Отговорът всички го знаем – ако работеше добре и беше безплатно, нямаше да се налага да се прави собствен софтуер. Но нали трябва да се хейти и лъже безогледно, че как ще си осмислят някои хора живота.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:18
Гост

Дано работи добре.
За мен ще е много голямо облекчение.

Симо
Симо
29 септември 2023 11:12
Гост

Това ще улесни много работата.

Рики
Рики
29 септември 2023 11:13
Гост

И доста хора ще станат излишни.

Хари
Хари
29 септември 2023 11:10
Гост

Добра новина.

Бисер
Бисер
29 септември 2023 11:11
Гост

Надявам се да няма сериозни проблеми.

Чавдар
Чавдар
29 септември 2023 11:05
Гост

Не мисля, че това ще доведе до по-висока квалификация на съдиите, прокурорите и служителите.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:19
Гост

Не това е целта. Квалификация се повишава по друг начин, но троловете – неюристи наяма как да знаят.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:05
Гост

А дали ИИ няма да доведе до съкращаване на служители

Лозан
Лозан
29 септември 2023 11:07
Гост

Със сигурност.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:04
Гост

Съдебните секретари ли ще проверяват за грешки

Щерев
Щерев
29 септември 2023 11:09
Гост

По всяка вероятност.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:20
Гост

Мисля, че следващата стъпка е текстови редактор.
Освен това всеки автор на текст си прави първите проверки сам.

Радомирец
Радомирец
30 септември 2023 17:52
Гост

Майкоооо, като им знам грамотността. Идете в един Радомир например да видите. Ще избягате с писъци.

Хари
Хари
29 септември 2023 11:04
Гост

Много добре! Дано да работи безпроблемно.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:03
Гост

В Полша тази система има успех, дано и тук е така

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 14:26
Гост

Това че е внедрена не означава, че има успех. Въпросът е дали се ползва и колко се ползва. Това никой не го казва.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 11:02
Гост

Дано наистина да помогне, че иначе едни 6 млн. отиват на вятъра